Agricola » Ajankohtaista » Tapahtumakalenteri » Tapahtuma » 1141

Kansallisaarteemme viisi elämää

Ajankohta:1.11.2014 – 31.12.2020
Paikka:Linnankatu 72, Turku, Suomi

Näyttely kertoo Suomen Joutsenen historiasta vuodesta 1902 vuoteen 2009, ranskalaiselta telakalta Forum Marinumin laituriin. Laiva on viimeinen Suomessa säilynyt fregatti, jonka valkoinen runko ja näyttävä takila painuvat mieleen.

Kansallisaarteemme viisi elämää -näyttely kertoo Suomen Joutsenen historiasta, vuodesta 1902 vuoteen 2009, ranskalaiselta telakalta Forum Marinumin laituriin. Laiva on viimeinen Suomessa säilynyt fregatti. Sen valkoinen runko, niitatut teräsrakenteet sekä näyttävä takila painuvat mieleen.

Suomen Joutsenella on mielenkiintoinen historia. Se rakennettiin rahtilaivaksi Ranskassa vuonna 1902 ja myytiin 1920-lvun alussa Saksaan kauppalaivaston koululaivaksi. Suomeen laivaston koululaivaksi "Ankka" ostettiin vuonna 1930. Sittemmin Turkuun sijoitetussa laivassa aloitti toimintansa maamme ensimmäinen merimiesammattikoulu. Vuodesta 1991 lähtien alus on ollut museona.

Näyttely kertoo laivan vaiheista monipuolisesti esinein, kuvin, filmein ja muistelmin. Rakenteiden lisäksi aluksessa myös aluksen käyttö- ja toimintakulttuuri on muuttunut. Laivalla ovat eläneet, ja sitä ovat käyttäneet erilaiset työyhteisöt: merimiehet, merisotilaat, merimiehiksi opiskelevat, opettajat ja nyt viimeksi museologit ja Forum Marinumin asiakkaat.

Näyttelyn perusosa on pääkannen näyttelytilassa, lisäksi osia näyttelystä on eri puolilla laivaa. Laiva on kesäkuukausina avoinna yleisölle, talvikaudella näyttelyyn voi tilata erillisen opastuksen.

Kausi:
2.1.2012–31.12.2020