Agricola » Ajankohtaista » Tapahtumakalenteri » Tapahtuma » 1807

Salaista jääkäripostia (Postimuseo)

Ajankohta:18.3.2016 – 19.3.2017
Paikka:Häkiläpolku 3, Tampere, Suomi

Salaista jääkäripostia -näyttely (18.3. 2016–19.3.2017) kertoo jääkäreistä uudesta näkökulmasta, kirjeiden ja päiväkirjojen avulla. Näyttely esittelee elämyksellisellä tavalla lähdön syitä, leirielämää, rintamalla oloa sekä kertoo salaisesta kirjeenvaihdosta jääkärien ja läheisten välillä. Esillä on harvinaista esineistöä yksityiskokoelmista, lisättyä todellisuutta, rfid-soittimia, animaatiota ja filmiä. Näyttelyn käsikirjoitus pohjautuu tutkija, FT Tuomas Hopun kirjoittamaan kirjaan ”Jääkärit Saksan tiellä”.

Jääkärien kirjeet kulkivat salaisia reittejä pitkin, yleensä Tukholman kautta. Kirjeiden sisältö tarkastettiin Tukholmassa, jotta ne eivät sisältäneet jääkäriliikkeelle vahingollista tietoa. Jääkäreiden kirjeet ja päiväkirjat valottavat hyvin vapaaehtoisjoukon mielialoja. Olot Saksassa olivat rankat, koulutus ja kuri olivat kovia. Kotiväelle oli tärkeintä saada tieto, että lähettäjä oli vielä elossa. Jääreille puolestaan yhteydenpito läheisten kanssa oli jaksamisen kannalta elintärkeätä.

Jääkäriliike sai alkunsa itsenäisyysmielisten ylioppilasaktivistien aloitteesta marraskuussa 1914. Tavoitteena oli irrottaa Suomi Venäjästä. Helmikuussa 1915 alkoi sotilaskoulutus Saksassa Pfadfinder-kurssilla Lockstedtin leirillä. Aluksi jääkärit puettiin partiopoikaunivormuihin ja heitä kutsuttiin Saksan partiolaisten mukaan Pfadfindereiksi. Laajan värväystoiminnan seurauksena koulutuksessa oli kaikkiaan lähes 1900 miestä vuosina 1915–1918.

Vuosina 1916 ja 1917 jääkärit saivat kokemusta rintamalta nykyisen Latvian alueella Misse-joella (Misa-joella) Riianlahden rintamalla sekä Aa-joella (Lielupe-joella).
Ruoan ja jokapäiväisten tarvikkeiden puute oli ongelmana. Nälkä kurni vatsassa ja koti-ikävä vaivasi. Myös sääskien runsaus koetteli miesten hermoja. Olof Lagus kirjasi päiväkirjaansa, että hyttyset eivät olleet tavallisia suomalaisia kesähyttysiä, vaan suuria, pitkäjalkaisia verenimijöitä. ”Välillä meinaa tulla hulluiksi niiden takia”.

Ilmari Pahkajärvi puolestaan kirjasi päiväkirjaansa heinäkuussa 1916, että oli nukahtanut ruuan ajaksi, eikä kukaan ollut herättänyt. Niinpä hän oli joutunut odottelemaan seuraavaa ateriaa seuraavat 24 tuntia. ”En häpee sanoa, että sain kaikin voimin taistella itkua vastaan, sillä niin kurja oli tilanteeni”.

Helmikuun 13. päivänä 1918 Kuninkaallinen Preussin Jääkäripataljoona 27 hajotettiin ja jääkäreiden pääjoukko aloitti kotimatkan.

Kevään 2016 oheisohjelma näyttelyyn
MAALISKUUSSA

SU 20.3. KLO 13 OPASTUS näyttelyyn. Vapriikin pääsymaksu.

HUHTIKUUSSA

KE 6.4. KLO 17 OPASTUS näyttelyyn. Vapriikin pääsymaksu. KLO 18 tutkija TUOMAS HOPPU: Jääkärit Saksan tiellä. Vapaa pääsy luennolle.

SU 10.4. KLO 14 OPASTUS näyttelyyn. Vapriikin pääsymaksu.

KE 13.4. KLO 17 OPASTUS näyttelyyn. Vapriikin pääsymaksu. KLO 18-20 elokuva Jääkärin morsian, vuodelta 1931. Tutkija, FT, Tuomas Hoppu alustaa elokuvan. Vapaa pääsy.

KE 20.4. KLO 18 OPASTUS näyttelyyn. KLO 19 kirjailija JÖRN DONNER: Jääkäriliikkeen taustavoimana isäni Kai Donner. Vapaa pääsy luennolle.

SU 24.4. KLO 14 OPASTUS näyttelyyn. Vapriikin pääsymaksu.

LA 14.5. KLO 18–24 MUSEOIDEN YÖ

Klo 18–22 Amazing Postman -rata Viestinviejät -näyttelyssä. Kirjeen osoite on puutteellinen, auta postinkantajaa löytämään oikea osoite vihjeiden perusteella. Löytyykö oikea postilaatikko? Lataa QR-koodien lukusovellus jo valmiiksi puhelimeesi.

Klo 18–22 Kirje- ja korttityöpaja. Laita hyvä kiertämään! Ilahduta Koukkunimen vanhainkodin asukkaita kirjeellä tai kortilla. Toimitamme valmiit kirjeet ja kortit Koukkuniemen vanhainkotiin.

Klo 18–22 Catch a stamp -postimerkkipelin julkistaminen. Yllätyshenkilö julistaa pelin avatuksi klo 18.00. Kineettisesti toimivaa peliä voi pelata yksin tai yhdessä. Pelissä kerätään postimerkkejä kuva-aiheiden mukaan. Saitko napattua oikeat merkit? Pelin voi ladata myös iOS ja Android-käyttöjärjestelmän mobiililaitteisiin.

Klo 18–22 Postimuseon kirjasto auki os. Lapintie 1. Kirjastossa on poistokirjojen kirppis. Postimuseon kirjasto on ainut julkinen filateelinen ja postihistoriallinen kirjasto Suomessa.

Klo 18.30 Draamaopastus  Salaista jääkäripostia -näyttelyyn. Kesto 30 min.

Klo 20.00 Draamaopastus Salaista jääkäripostia -näyttelyyn. Kesto 30 min.

Klo 21.00 Tehdään maailman pisin letkajenkka Viestinviejät-näyttelyyn. Lähtö Vapriikin aulasta.

Klo 21.30 Draamaopastus Salaista jääkäripostia -näyttelyyn. Kesto 30 min.

Ohjelma on ideoitu yhdessä Tampereen Lasten Parlamentin ja Nuorisovaltuuston kanssa.

SU 22.5. KLO 14 OPASTUS näyttelyyn. Vapriikin pääsymaksu.

Lisätty 31.3.2016

Lisätietojahttp://www.postimuseo.fi/nayttelyt/nayttelytoimintamme/salaista-jaakaripostia