Agricola » Ajankohtaista » Tapahtumakalenteri » Tapahtuma » 2047

Yleisöluento: Turun 1600-luvun piispat kirkkotilan uudistajina

Ajankohta:20.3.2017 klo 17:00
Paikka:Tuomiokirkonkatu 1, Turku, Suomi

Maanantaina 20.3. klo 17.00 Turun tuomiokirkossa.

Dosentti Riitta Laitinen pitää luennon aiheesta Turun 1600-luvun piispat kirkkotilan uudistajina. Luento on avoin, lämpimästi tervetuloa!

Abstrakti:
Reformaatio ei Ruotsin valtakunnassa johtanut nopeisiin muutoksiin kirkkotilassa tai sen käytössä. Ei ollut kuvainraastoa, ei uudenlaisia alttareita tai alttaritaulujen muutoksia eikä nopeita ja suuria muutoksia kirkollisissa toimituksissa. Kirkkotilan materiaalisessa asussa tapahtui enemmän muutoksia 1600-luvlla ja lisäksi edellisen vuosisadan pyrkimykset muuttaa kirkollisia toimituksia onnistuttiin viemään loppuun. Koska vuoden 1571 kirkkolaki koettiin vanhaksi eikä uutta saatu aikaan, hiippakuntien piispoilla oli suuri valta kirkollisissa asioissa. Suomessa eniten asioihin vaikuttivat piispat Isaacus Rothovius ja Johannes Gezelius.

Rothoviuksen aikana rakennettiin tuomiokirkkoon penkit, siirrettiin alttari nykyiselle paikalleen ja rakennettiin uusi katto. Laitettiin myös papin ja seurakunnan toiminta kirkossa luterilaisen opin mukaiseen järjestykseen ja lopetettiin vielä jäljelle jääneitä katolisia tapoja. Gezeliuksen aikana toiminta oli jo vakiintunut eikä suuria materiaalisia muutoksiakaan enää tarvittu. Sen sijaan kehitettiin opetusta, korostettiin kirkkokuria ja hienosäädettiin kirkkojen sisustusta. Tällä luennolla käydään läpi, mitä Rothovius ja Gezelius hiippakuntaohjeissaan kirjoittivat kirkkotilasta ja sijoitetaan näitä kirjoituksia sekä konkreettiseen kirkkotilan muutokseen että pitkän reformaation viimeisen vaiheen ajatteluun.

***
Luento on osa TUCEMEMSin kevään yleisöluentosarjaa Kirkko keskellä muutosta. Reformaation vaikutus kulttuuriin ja kirkkoon. Luennot järjestetään maanantaisin klo 17.00–18.30 Turun tuomiokirkossa. Luennoille on vapaa pääsy.

Lämpimästi tervetuloa!

Ohjelma
23.1. Professori Mia Korpiola: Sovintoon Jumalan ja seurakunnan kanssa': kirkkokuri reformaatioajan Ruotsissa
20.2. Apulaisprofessori Kirsi Salonen: Reformaation myytit
20.3. Dosentti Riitta Laitinen: Turun 1600-luvun piispat kirkkotilan uudistajina
24.4. Dosentti Liisa Seppänen: Kirkollisten kiinteistöjen ja kaupunkikuvan muutokset uuden ajan alussa
15.5. Filosofian maisteri Tanja Toropainen : Monipuolistuvat tekstilajit, yhdenmukaistuvat tekstit - kirkollisen kielen muutoksia reformaatioaikana.

Lisätietoja: Miika Norro, mmonor(at)utu.fi.

Lisätty 24.2.2017

Lisätietojahttp://www.utu.fi/fi/yksikot/hum/sivustot/tucemems/mita/tulevaohjelma/Sivut/home.aspx
Miika Norro mmonor@utu.fi