Agricola » Ajankohtaista » Tapahtumakalenteri » Tapahtuma » 2048

MENNEEN JA TULEVAN VÄLISSÄ – Valtion taideteostoimikunnan kokoelma 60 vuotta

Mikkelin taidemuseo, Ristimäenkatu 5, 50100 Mikkeli /

Päämajamuseo, Päämajankuja 1-3, 50100 Mikkeli

Valtion taideteostoimikunta käynnisti juhlavuotensa kunniaksi syksyllä 2016 suomalaista nykytaidetta esittelevän näyttelysarjan, jonka ensimmäinen osa Ja sama asia nykyaikaisesti käsitettynä on ollut esillä Valkeakoskella Visavuoren museon Kari-paviljongissa helmikuun alkuun 2017. Kevätkaudella kokoelma rakentaa siltaa lähimenneisyyden ja nykyhetken välille Mikkelin taidemuseossa ja Päämajamuseossa, kesällä Heinolan taidemuseossa ja Riihimäen Vanhalla lasitehtaalla sekä tulevana vuodenvaihteena Seinäjoen taidehallissa, Kemin taidemuseossa ja Aineen taidemuseossa Torniossa. Jokaiseen näyttelypaikkaan rakennetaan omat kokonaisuudet, joissa teokset synnyttävät erilaisia merkityksiä ja tulkintoja historiallisesti ja sosiaalisesti latautuneissa yhteyksissä.

Mikkeli sota-aikojen päämajakaupunkina sijoittuu vahvasti siihen historiantulkintojen kehikkoon, jonka perustalta suomalaista identiteettiä on rakennettu. Virallista historian kaanonia ovat määrittäneet ennen kaikkea tapahtumat sota-aikojen eturintamilla. Tässä näennäisen loogisena etenevässä tapahtumien ketjussa kotirintaman tapahtumat ja olosuhteet ovat jääneet sivuun. Vähemmän huomiota on saanut myös se pitkäjaksoinen raja-vaihe, jolla siirryttiin ja sopeuduttiin rauhan aikaan - usein suuressa henkisessä ja aineellisessa epävarmuudessa. Näitä menneisyyden ylisukupolvisia traumoja ja vaikutuksia suomalaisten kollektiivinen muisti työstää edelleenkin. Samalla tämän päivän “normaaliin” kuuluu koko globaalin maailman yhä ennustamattomammaksi käyvä tulevaisuus.

Menneen ja tulevan välissä pitäytyy suurten kertomusten ulkopuolelle jääviin katvealueisiin ja niissä toteutuvaan ihmisten arkeen. Näyttely kytkee yksityisen ja yhteisen muistamisen häilyviä ja toisiinsa limittyviä kerrostumia, mutta viittaa myös tilanteeseen, jossa emme joko uskalla tai voi turvautua muistiimme, kokemuksiimme ja traditioihimme. Joskus menneisyydestä irtautuminen voi toimia puolustusmekanismina tuskaa ja ikäviä muistoja vastaan. Joskus taas muutos on niin nopeaa, ettei elämässä suunnistamiseen edes ole uutta kokemusta. Paluu tuttuun ja turvalliseen menneeseen on joka tapauksessa mahdotonta. Joissakin teoksissa näitä mahdollisuuksien avaruuksia luodataan hyvin konkreettisesti, joissakin taas alitajuisiin mielleyhtymiin tukeutuen.

Näyttelyssä on teoksia seuraavilta taiteilijoilta: Adel Abidin, Eino Ahonen, Jan-Erik Andersson, Antti Arkoma, Tuija Arminen, Stefan Bremer, Petri Eskelinen, Susan Gottberg, Heikki Hautala, Juhani Heikkilä, Viljami Heinonen, Minna Henriksson, Armas Hursti, Petri Hytönen, Antti Oikarinen, Kati Immonen, Ulla Jokisalo, Elina Juopperi, Leena Juvonen, Matti Kalkamo, Jouna Karsi, Maria Kausalainen, Leo Kuikka, Heli Kurunsaari, Raakel Kuukka, Riikka Latva-Somppi, Niina Lehtonen Braun, Outi Leinonen, Juha Menna, Hanneriina Moisseinen, Saana Murtti, Jarmo Mäkilä, Arto Nurro, Miika Nyys-sönen, Hanna Ojamo, Pekka Paikkari, Gunnar Pohjola, Simo Ripatti, Jari Silomäki, Kaarlo Stauffer, Janna Syvänoja, Outi Turpeinen, Salla Tykkä, Samppa Törmälehto, Niina Vatanen, Annu Vertanen, Anna-Mari Vierikko, Hanna Vihriälä, Leena Ylä-Lyly.

Näyttelykokonaisuudet kuratoi Marketta Haila.

Valtion taideteostoimikunnan kokoelma on Suomen suurimpia ja siihen kuuluu noin 13.600 teosta. Kokoelmaan hankitaan teoksia näyttelyistä ja suoraan taiteilijoilta. Julkiset tilaustyöt ovat keskeinen osa kokoelmaa.

Avoinnaoloajat ja pääsymaksut:

Taidemuseo
Avoinna talvikaudella (loka-huhtikuu) ke 12-19, to-su 10-17, ma-ti suljettu, ja kesäkaudella (touko-syyskuu) ti 10-17, ke 12-19, to-su 10-17, ma suljettu. Pääsymaksujen hinnat: Aikuiset 6 €, opiskelijat 3 €, ryhmät (yli 12 henkilöä) 5 €/henkilö, alle 18-v. ilmaiseksi. Talvikaudella perjantaisin vapaa pääsy!

Päämajamuseo                                                                  Avoinna 1.9.-30.4. pe-su 10-17, ja 2.5.-31.8 päivittäin 10-17.
Pääsymaksujen hinnat: Aikuiset 6 €, ryhmät (yli 12 henkilöä) 5 €/henkilö, alle 18-v. ilmaiseksi.

Museoissa käy valtakunnallinen Museokortti!

Lisätty 26.2.2017

Lisätietojahttp://www.mikkeli.fi/museot