Agricola » Ajankohtaista » Tapahtumakalenteri » Tapahtuma » 2076

Vanhat ajat – uudet menetelmät. Symposium digitaalisista menetelmistä vanhempien aikojen tutkimuksessa

Ajankohta:11.4.2017 klo 13:00
Paikka:Kaivokatu 12, Turku, Suomi

Symposium 11.4.2017 klo 11–15 Janus-salissa.

Turun yliopistossa digitaaliset ihmistieteet ovat nousseet nopeasti tärkeäksi osaksi humanistista tutkimusta, ja perinteisten menetelmien rinnalla kehitetään nopeaan tahtiin uusia digitaalisia tapoja seuloa ja analysoida laajoja aineistoja. Digitoidut aineistot kasvavat koko ajan ja niiden käyttöön luodaan uusia, tehokkaampia hakutyökaluja. Samalla menneisyyttä koskevan tutkimustiedon popularisointi ja levittäminen lepää entistä enemmän esimerkiksi pelillisten sovellusten varassa.

Turku Centre for Medieval and Early Modern Studies (TUCEMEMS) järjestää symposiumin, jonka tarkoituksena on tuoda yhteen Turun yliopistossa vanhoja aikoja digitaalisin menetelmin tutkivia hankkeita ja tutkijoita. Tarkoituksena on tarjota keskustelualusta kaikille vanhojen aikojen tutkijoille, ja pohtia yhdessä digitaalisten menetelmien tarvetta ja toisaalta myös haasteita ja ongelmia vanhojen aikojen tutkimuksessa. Tavoitteena on, että TUCEMEMS voisi tarjota tarvittaessa mahdollisuuden jakaa ja kehittää menetelmiä uusia hankkeita varten.

Ohjelma:
13.00 FM Seppo Eskola: Diplomatarium Fennicumin esittely
13.30 FT Reima Välimäki: PROPREAU-hankkeen esittely
14.00 FM Maria Kallio: Kansallisarkiston READ-hankkeen esittely
14.30 Kahvitauko
15.00 FM Joonas Kinnunen: Verkostoanalyysi arkeologiassa
15.30 FM Lauri Viinikkala: Yhdistetty todellisuus ja historiantutkimus
16.00 Loppukeskustelu: Miten uudet menetelmät saataisiin kaikkien halukkaiden käyttöön? Mitä ongelmia / haasteita vanhojen aikojen tutkimukseen liittyy digitaalisten menetelmien kanssa? Mitä TUCEMEMS voisi tarjota digihum tutkimukselle? Tarvitaanko TUCEMEMSia vanhojen aikojen digihum-tutkimukselle kokoavaksi keskukseksi, vai riittääkö että on erikseen digin-verkosto ja erikseen TUCEMEMS vanhojen aikojen tutkimuksen keskuksena?

Lisätty 27.3.2017

Lisätietojahttp://www.utu.fi/fi/yksikot/hum/sivustot/tucemems/mita/tulevaohjelma/Sivut/home.aspx
Miika Norro mmonor@utu.fi