Agricola » Ajankohtaista » Tapahtumakalenteri » Tapahtuma » 2094

Seminarium om prästen Pehr Stenbergs livsberättelse (1789 – 1807) och hans tid i Åbo och Finland

Ajankohta:27.4.2017 klo 13:00
Paikka:Tehtaankatu 2, Turku, Suomi

Pehr Stenberg (född 1758) var en bondson från Umeå socken som studerade i Åbo på 1780-talet och arbetade som präst i Åboregionen och Umeåtrakten fram till sin död år 1824. Den självbiografi han författade på lediga stunder omfattar nästan 5000 handskrivna sidor och utgör ett unikt tidsdokument, som åren 2014–2016 utgetts i tryck form av Forskningsarkivet vid Umeå Universitet.

På seminariet diskuterar forskare från projektgruppen i Umeå och Åbo-baserade teologer och historiker Stenbergs självbiografi, med särskild tonvikt på den tid han levde och verkade i Åbotrakten.

PROGRAM:

13.00 Inledning; Professor emeritus Gustav Björkstrand, Åbo Akademi
Professor emeritus Gustav Björkstrand: Tre studenter. Anders Chydenius, Jacob Tengström och Pehr Stenberg vid Kungliga Akademien i Åbo i komparativt perspektiv.

Professor Fredrik Elgh, Umeå Universitet och projektgruppen för utgivning av Pehr Stenbergs levernesbeskrivning: Pehr Stenberg: Liv, verk och intressen samt något om utgivningen av hans självbiografi.

14.30 Kaffepaus

Fil. dr Laura Hollsten, Åbo Akademi: Studenten
Kommentaren behandlar Per Stenbergs tid som student i Åbo, studierna och studielivet ur ett universitetshistoriskt perspektiv.

Professor Ingvar Dahlbacka, Åbo Akademi: Prästen
Per Stenberg studerade för en tjänst inom kyrkan och kom att verka som präst. Kommentaren tar fasta på vad PS berättar om hur han förberedde sig för sitt yrke, hur han såg på sitt kall och hur han kommenterar sin prästgärning.

15.30 Kortare bensträckare.

Fil. dr Jennica Thylin-Klaus, Svenska Litteratursällskapet i Finland: Resenären
Per Stenberg reste i rummet och läste med sitt "främmande öga" miljön i Åbo och i den östra riksdelen med bl. a. sina annorlunda språk. Han hörde också till dem som gjorde en klassresa. Kommentaren tar fasta på hans resande såväl i rummet som genom de sociala hierarkierna.

Docent Anders Ahlbäck, Åbo Akademi: Mannen
Inom forskningen kring manlighet är fokus på hur manlighet konstrueras inom olika sociala grupper under olika tidsperioder. I kommentaren redovisas en läsning av Per Stenbergs levernesbeskrivning ur ett manlighetsperspektiv.

16.25 Presentation av pågående forskning baserad på Pehr Stenbergs levernesbeskrivning samt avslutande diskussion

Fil. dr Kristina Persson, Umeå Universitet & fil. dr Göran Stenberg, Stockholms Universitet: Levernesbeskrivningen som polyfon text.

Fil. dr Rosemarie Fiebranz, Uppsala Universitet: Vägen till Åbo.

16.55 Sammanfattning: Professor emeritus Gustav Björkstrand

PLATS: Seminarierum "Källan" (C 201), i Arkenkvarteret, Fabriksgatan 2, Åbo
ANMÄLAN: Seminariet är öppet för alla intresserade. Arrangörerna bjuder på kaffe i pausen. Anmälan om deltagande senast måndagen den 24 april till siv.osterlund@abo.fi.

Lisätty 12.4.2017

LisätietojaAnders Ahlbäck aahlback@abo.fi