Keskustelu:Historian organisaatiot

Agricola > Historian äärelle > Historian organisaatiot

Osion kehittämisen yhteydessä täytyy pitää kirkaana mielessä, että tänne on tarkoituksena listata organisaatioiden ja muiden vastaavien tahojen kotisivujen linkkejä. Ei muuta. Vanhassa linkkikirjastossa esimerkiksi arkistojen sivuille ja toisaalta niiden verkosta löytyvien kokoelmien sivuille johtavat linkit olivat sekaisin. Uudessa mallissa jälkimmäiset kootaan Sähköiset aineistot -osioon.

Tästä osiosta löytyviä kategorioita voi vielä tarvittaessa yhdistää tai poistaa, mikäli esimerkiksi ulkomaisten museoiden yms. luettelointi ei tunnu tässä vaiheessa mielekkäältä. Muutenkin kannattaa tässä vaiheessa panostaa nimenomaan suomalaisten organisaatioiden listaamiseen.

Jos jokin toinen luotettava taho ylläpitää jo valmiiksi jotain tiettyä luetteloa (vaikkapa suomalaisista museoista), linkitetään luonnollisesti tällaiseen sivuun eikä aleta ylläpitää omaa erillistä luetteloa. Tässäkin tapauksessa on mielestäni silti perusteltua listata keskeisimmät toimijat, kuten Museovirasto, Kansallismuseo jne. mutta esimerkiksi Pomarkun kotiseutumuseon kaltaisia linkkejä emme ala kerätä.

Perusjaotteluna on nyt kirjastot, arkistot, museot, opetusorganisaatiot sekä seurat ja yhdistykset. Tätä jakoa voidaan muuttaa, jos keksit jonkin paremman. Sivujen alta löytyvät kokonaisuudet ovat nyt pitkälti peräisin vanhasta linkkikirjastosta. Sivujen rakennetta saa ja pitää muokata.

Mikäli olette tekemässä jotain suurempia muutoksia sivuun, kannattaa alkuperäinen sivun koodi on ensin kopioida talteen vaikkapa word-tiedostoon. Se jää toki talteen myös vanhaksi versioksi tietokantaa, mutta wordista se löytynee nopeammin. Tämä pitää tehdä sen takia, ettei sivun rakenteen muutoksen yhteydessä mene linkkejä hukkaan.

Vanhasta linkkikirjastosta peräisin olevat erilaisiin sähköisiin aineistoihin johtavat linkit poistetaan tästä osiosta ja tallennetaan väliaikaisesti tälle sivulle: Sähköisiin aineistoihin siirrettävät. Olen joillekin sivuille merkinnyt jo alustavasti tällaisia siirrettäviä linkkejä.

Mikäli linkkien siirtämisen tai wikin rakenteen muuttamisen yhteydessä jokin sivu jää kokonaan tyhjäksi, sen voi poistaa kokonaan. Tämä tapahtuu klikkaamalla sivun poista-välilehteä. Muista poistaa myös poistetulle sivulle johtavat linkit.

Sivun nimeäminen uudelleen on melko monimutkainen juttu. Jos jokin sivu pitäisi mielestänne nimetä uudelleen, ottaakaa minuun yhteyttä.

Joillakin sivuilla ääkköset ovat menneet sekaisin. Ne pitää tietenkin korjata.


Sähköisiin aineistoihin lisätään mm.

  1. Erilaiset viitetietokannat, kuten Linda, Fennica, Volter, Vakka jne.
  2. Erilaiset digitoituja ja sähkösyntyisiä aineistoja sisältävät kokoelmat, kuten Digitaaliarkisto, Historiallinen sanomalehtikirjasto, Doria, Elektra jne.
  3. Erilaiset tutkimusta tukevat tietokannat, kuten erilaiset matrikkelit, Suomen sotasurmat -tietokanta jne.

--Agricola 13. kesäkuuta 2012 kello 15.00 (EEST)