Keskustelu:Historiantutkijan työkalut ja tiedonlähteet

Agricola > Historian äärelle > Historiantutkijan työkalut ja tiedonlähteet

Tiedoksi: Tämän osion tarkoituksena on koota ensisijaisesti historiantutkijoita ja opiskelijoita auttavia internetresursseja. Pitää kuitenkin huomata, että erilaisia sähköisiä aineistoja koskevat linkit kootaan erikseen omaan osioon.

Olen alustavasti jakanut tämän osion kolmeen kokonaisuuteen:

  1. Työkalut sisältää erilaisia oppaita ja käytännön tutkimusta helpottavia apuvälineitä. Kiinnittäisin erityistä huomiota Oppaita historiantutkijoille sekä Tietokoneohjelmat -sivuihin.
  2. Historia-alan julkaisut ja keskustelu kokoaa ensisijaisesti erilaisten historia-alan foorumeiden osoitteita. Tänne EI ole tarkoituksena kerätä linkkejä esimerkiksi kokoteksteinä verkossa julkaistuihin aikakausilehtiin - ne tallennetaan sähköiset aineistot -osioon. Sen sijaan täältä on tarkoituksena löytyä esimerkiksi luettelo suomalaisista historia-alan aikakauskirjoista sekä linkit niiden kotisivuille. Eli ei aineistoja, vaan julkaisijatahot.
  3. Tutkimus ja rahoitus . Erityisen suurta kehitystarvetta olisi mielestäni Apurahat-sivussa. Tällä hetkellä se sisältää vain linkkejä erilaisiin ilmoitustietokantoihin ja pariin suureen toimijaan. Tänne voisi listata kokonaan oman otsikon alle sellaiset suomalaiset säätiöt ja rahastot, jotka tavallisesti myöntävät historiantutkijoille apurahoja. Lisäksi Oman otsikon alle voisi listata erilaisia rahoituksen hakuun liittyviä sivuja. Laajimmat rahoitusta koskevat oppaat (jos sellaisia on) on tietenkin syytä laittaa myös työkalut=>oppaat alle.

Vanhasta linkkikirjastosta peräisin olevat erilaisiin sähköisiin aineistoihin johtavat linkit poistetaan tästä osiosta ja tallennetaan väliaikaisesti tälle sivulle: Sähköisiin aineistoihin siirrettävät. Olen ehkä joillekin sivuille merkinnyt jo alustavasti tällaisia siirrettäviä linkkejä.

Mikäli linkkien siirtämisen tai wikin rakenteen muuttamisen yhteydessä jokin sivu jää kokonaan tyhjäksi, sen voi poistaa kokonaan. Tämä tapahtuu klikkaamalla sivun poista-välilehteä. Muista poistaa myös poistetulle sivulle johtavat linkit.

Sivun nimeäminen uudelleen on melko monimutkainen juttu. Jos jokin sivu pitäisi mielestänne nimetä uudelleen, ottaakaa minuun yhteyttä.

Joillakin sivuilla ääkköset ovat menneet sekaisin. Ne pitää tietenkin korjata.


Sähköisiin aineistoihin lisätään mm.

  1. Erilaiset viitetietokannat, kuten Linda, Fennica, Volter, Vakka jne.
  2. Erilaiset digitoituja ja sähkösyntyisiä aineistoja sisältävät kokoelmat, kuten Digitaaliarkisto, Historiallinen sanomalehtikirjasto, Doria, Elektra jne.
  3. Erilaiset tutkimusta tukevat tietokannat, kuten erilaiset matrikkelit, Suomen sotasurmat -tietokanta jne.

--Agricola 13. kesäkuuta 2012 kello 13.21 (EEST)