Sähköiset aineistot

Sähköiset aineistot

Linkkejä internetissä saatavilla oleviin lähde- ja tutkimusaineistoihin sekä aineistojen käyttöä tukeviin palveluihin ja viitetietokantoihin. Ohjeita tiedonhakuun ja osion muokkaamiseen.

data-arkistot.jpg Digitoidut ja sähkösyntyiset aineistot
Sähköisessä muodossa olevat aineistot, kuten kuvat tai äänitiedostot, joita voi katsoa tai kuunnella tietokoneella tai muulla sähköisellä laitteella.

arkisto.jpg Tietokannat ja aineistoluettelot
Aineistojen hallintaan liittyviä tietokantoja sekä aineistojen käyttöä tukevia sähköisiä palveluita, joissa ei suoranaisesti ole digitoituja aineistoja.

kulttuurihistoria.jpg Resurssit teeman mukaan
Sähköiset aineistot temaattisesti jaoteltuna.

kronologiat.jpg Resurssit aikakauden mukaan
Sähköiset aineistot aikakauden mukaan jaoteltuna.

oppaita.jpg Resurssien haku
Hae sähköisiä aineistoja.

aineiston-lisays.jpg Uusi resurssi
Lisää tietokantaan linkkejä uusiin sähköisiin aineistoihin.

Rajoituksia aineistojen käytössä

Merkittävä osa sähköisistä aineistoista on käytettävissä vapaasti verkossa, mutta melkein jokaisen muistiorganisaation aineistosta osalla on erilaisia käyttörajoituksia.

Useimmiten käyttörajoitukset ovat lakisääteisiä ja johtuvat yksityisyydensuojasta tai tekijänoikeudesta. Yksityisaineistojen käytöllä voi olla myös muunlaisia rajoituksia, tai osa aineistosta voi olla saatavilla ainoastaan maksullisena. Käyttörajoitettua aineistoa voi esimerkiksi käyttää ainoastaan organisaation tutkijasalin koneilta tai verkossa on ainoastaan vesileimatut esikatselukuvat. Aineiston käyttöä varten voidaan myös vaatia erillinen käyttöoikeuslupa tai selvitys siitä, mihin aineistoa aiotaan käyttää. Jokainen organisaatio määrittelee lakien, normien ja päätösten perusteella, millaisia rajoituksia millekin aineistolle asetetaan. Lue lisää käyttörajoituksista.