haku Historian äärelle kartta
uutta hakemisto


Kokki-Kirja
AGRICOLA


[15:ta Jako.] [Sisällys] [Reisteri]

-172-

Ruokien-nautinnon-järjestys.

Tässä annetaan ainoastansa johto, missä järjestyksessä näinä aikoina ruoka-lait nautitaan; toisia liha-, kala- ja maito-ruokia, niinkuin muitakin jälki-laija, sopii näiden siassa nauttia, aina kuinka kunakin vuoden-aikana saadaan ja soveliaaksi nähdään.
Ne' ruoka-lait, jotka ovat ha'alla { yhdistetyt, annetaan yhtähaavaa eteen.

Iso Suurus.

Monellaisia leipiä, voita, juustoa, anjovia, kaviaaria ja retiisejä.
{ Särjettyjä munia ( N:o 166 ) palvatun lohen ja hanhen-rinnan kanssa.
Paistettua ankeriaista N:o 124, 125. }
{ Puljonkia tee-kupeista N:o 4.
| Kuurnattua piimää N:o 41. }
Sian-pöystiä N:o 85.
Täytettyä haukea N:o 114.
Omena-putinkia N:o 231.
{ Pyyn-paistia ( N:o 103 ) taikka paistia kananpojista N:o 99.
Sallattia, joko N:o 209, 210, 211 taikka 212. }
Kräämiä munan-valkuaisista N:o 292.
Manteli-torttua N:o 264, taikka paakkelseja.

Vähempi Suurus.

Leipiä, parista kolmesta laista, voita ja juustoa.
Hollannin sillejä ja koviksi keitettyjä munia kasessa N:o 164.
Suklaata N:o 38, taikka puljonkia tee-kupeista N:o 4.
Teeren-paistia ( N:o 101 ) sallattien kanssa, N:o 209 taikka sen jälkeisten.
Sokeri-vohvuloita N:o 282. <>

-173-

Voileipä-pöytä.

Näitä laija pannaan erinäiselle' pöydälle', josta kukin nauttii mitä mieli tekee, ennen päivällis-pöytään istuttuansa.
Monellaisia leipiä ja nuorta voita.
Juustoa ,
Kaviaaria, taikka sen puutteessa mateen-mätiä.
Pöystiä.
Lohta, vähän suolattua.
Vähäsiä voileipiä, elikkä kakkoja.
Saksan-makkaraa ( Metwurst ).
Sauhutettuja taikka suolattuja kieliä.
Hollannin sillejä.
Paistettua ankeriaista.
Särjettyjä munia N:o 166, kravun-pyrstöjen kanssa.
Joka tahtoo, saa myös tarita portteria juotavaksi.

Iso Päivällinen.

{ Keitettyä ankeriaista N:o 123.
Här'änliha-kiemuroita N:o 58.
Koviksi-keitettyjä munia kasessa, N:o 164 taikka N:o 165. }
Pasteijoja, N:o 260 taikka 261.
{ Kellasta puljonkia N:o 5.
Riiskryyni-soppaa N:o 24. }
{ Keitettyä pöystiä N:o 85.
Uuni-paistia här'än-lihasta N:o 51, taikka Engelskan-paistia vasikasta N:o 70.
Kukka-kaalia N:o 179, taikka täytettyä valkosta kaalin-kerää N:o 176. }
Höystettyjä kouruja N:o 128, taikka madetta N:o 122, ostronien kanssa.
Höystettyä parrisaa N:o 187.
Jäniksen paistia N:o 90.
Rusina-putinkia N:o 227.
Pyyn-paistia ( N:o 103 ) sallattien kanssa N:o 209. <>

-174-

Panskan torttua N:o 266.
Hyyde'-kräämiä hedelmöistä ( N:o 297 ) paakkelsien kanssa.

Vähempi Päivällinen.

Silli- taikka lohi-sallattia N:o 204, 205.
Tavallista liha-soppaa N:o 2, taikka saaku-soppaa N:o 26.
{ Uuni-paistia här'än-lihasta N:o 51 ja Peruna-mäihää N:o 201. }
- Kala-putinkia N:o 216.
Porsaan-paistia ( N:o 81 ) sallattien kanssa N:o 209, taikka N:o 210 eli 211.
Pannukakkoja taaleesta, N:o 274 taikka 275.
Omena-kräämiä N:o 288.

Iso Ehtoollinen.

Tuoretta lohta ( N:o 142 ) ja muna-ruokaa N:o 167.
Keitettyä vasikan-rintaa N:o 68.
Höystettyä madetta ( N:o 122 ) ostronien kanssa.
Keitettyjä kanoja N:o 96.
Riisi-putinkia N:o 229.
Pyyn-paistia ( N:o 103 ) sallattien kanssa N:o 209 j. n. e.
Peuran-sarvesta hyyde'-kräämiä ( N:o 295 ) paakkelsien kanssa.
Vähempi Ehtoollinen.
Suklaata kupeissa N:o 38, taikka kylmää maitoa.
Lohta, taikka kiemuroittua här'än-kylkeä N:o 57 penaatin kanssa N:o 168, elikkä kukka-kaalin kanssa N:o 179.
Vasikan- taikka linnun-paistia, sallattinensa N:o 209.
Kräämiä ja torttuja.

Tee-ehtoollinen.

Voita, leipiä, juustoa ja kaviaaria.
Pieneksi leikattua Hollannin sillejä koviksi-keitettyjen munien kanssa. <>

-175-

Kieltä.
Jähtyneitä kananpoikkia sallatin kanssa N:o 209 j. n. e.
Teetä monenlaisien leipien kanssa.
Kräämiä paakkelsien kanssa. <>

-176-

[15:ta Jako.] [Sisällys] [Reisteri]


Uutiset ja keskustelu | Ajankohtaista | Historian äärelle | Julkaisut
Agricolan kartta | Haku Agricolasta | Hakemisto | Uutta!
Tekijät | Palaute | Etusivulle

Etusivulle