haku Historian äärelle kartta
uutta hakemisto


Kokki-Kirja
AGRICOLA


[3:mas Jako.] [Sisällys] [5:des Jako.]

4:jäs Jako.

Muna-ruokia.

N:o 162. Hölliksi-keitettyjä Munia.

Munat pannaan kiehuvaan veteen, jossa nuoret munat tarvitteevat kiehua 4 minuuttia mutta vanhat 3.
Kiehumasta otettua pannaan ne' oitis yhdeksi minuuttia kylmään veteen.
Kielenpäässä sopii koittaa, ennen keittämistä, jos munat ovat pahentuneita taikka ei: se muna, jonka molemmat päät tuntuu kielenpäähän kylmäksi, on pahentunut, mutta se on pahentumaton, jonka pieni pää on kylmä ja vahva pää lämmin.
- Munien hyvyys nähdään myös vedessä: pahentumattomat vajoovat veden alle', mutta pahentuneet pysyyvät veden päällä.

N:o 163. Hölliksi-keitettyjä Munia kasessa.

Munia keitetään niin kauvan että valkuainen pysyy koossa taikka kypsyy, jonka perästä ne' <> kuoritaan kauniisti ja pannaan järjestyksessä lämpöselle' karotille'.

-68-

Sitte' tehdään kasta pieneksi hierotuista koviksi-keitetyistä munan-ruskuaisista, pannen sekaan hiukan franskan sinappia, ruokaöljyä, etikkaa ja eine' sokeria.
Tämä kasi kaadetaan valmiina munien sekaan karotille', ja karotin laidoille' pannaan, ylistenympäri, voissa paistettuja pehmosia nisukakon-rippuloita.

N:o 164. Koviksi-keitettyjä Munia kasessa.

Koviksi-keitetyt munat pannaan kylmään veteen, kuoritaan sitte' ja leikataan keskeltä kahtia, jonka perästä ne' pannaan karotille' pysymään hyvin lämpösinä.
Sill'aikana keitetään voita ja hiukan nisujauhoja sekasin, johonka myös lisätään nuorta taaletta, hiukan sokeria ja muskotblommaa; näiden kiehumaan ruvettua sekotetaan vispilällä sekaan muutama raaka munan-ruskuainen, ja kaadetaan sitte' oikopäätä munien sekaan karottiin, jotka tuodaan lämpösinä syötäväksi, joko sillin kanssa taikka här'änliha-kiemuroitten, N:o 58.

N:o 165. Höystettyjä Munia.

Munat, 5 minuuttia kiehuneena, kuoritaan ja leikataan keskeltä kahtia, jonka perästä ne' peitetään niin ett'eivät jähdy.
Sitte' keitetään kasta seuravalla lailla: voita ja hyppysellinen jauhoja pannaan kastrulliin kiehumaan ja lisäksi kaadetaan vähän vettä, hyppysellinen suoloja, pienennettyjä kartemummoja, sokeria ja hiukan pienennettyä muskotblommaa.
Kuin nämät ovat ruvenneet kiehumaan kaadetaan sekaan kortteli <> nuorta ja sakiaa taaletta; ja sitte' taas hiukan kiehuttua pannaan lisäksi, ahkeralla ja yhtämittaisella sekottamisella, muutama pisara valkosta saksan-viinaa ja joku sitruunin-lohko.

-69-

Tämä kasi kaadetaan sitte' kuumana muniin.

N:o 166. Särjettyjä Munia.

( Förlorade ägg ).
Laakeeseen ja avaraan kastrulliin pannaan vettä kiehumaan.
Veteen pannaan kiehuessa visusti nuoria särjettyjä munia yksi erältä, sen verran kunkin munan väliä, että ennättää edellinen vähän kiehahtaa.
Näitä keitetään niinkauvan, että valkuainen pysyy koossa.
Kiehuessa kuoritaan maanto vedestä.
Kiehuneena pannaan munat laudalle' valoomaan, pyhitään puhtoisiksi ja juoma-klasi kumotaan joka munan päälle; ne' ovat sitte' valmiit syötää vihriäiskasvuilla, joko penaatilla ( N:o 168 ) taikka muulla sellaisella.
Näitä munia sopii myös munkki-pannussa keittää, seuraavalla lailla: joka munkin-sia kaadetaan puolellensa kaivo-vettä, ja veden kiehuessa pannaan munat niihin; näissä koossa pysyväisiksi kiehuttua ovat ne' valmiit syötää, niinkuin jo on mainittu.

N:o 167. Muna-ruokaa elikkä Muna-juustoa.

Kaksitoista munaa, joista 4 valkuaista on poisjätetty, sekotetaan hyvin sekasin korttelillisessa taaleessa, taikka taaleen puutteessa maidossa ja hyppysellisessä suoloissa ja pieneksi hakatussa persiljassa.
Sitte' pannaan valkialle' voita kastrulliin, <> ja kuin se rupee sulamaan, kaadetaan muna-sekotus siihen.

-70-

Tätä sekotetaan hiljaksellen lusikalla pohjaa myöden ja pitkin laitoja, niin ett'ei hän niihin kiinni kiehu, ja kuin nähdään kohtuullisesti saonneen, niin kaadetaan se siinnä samassa karotille' ja tuodaan lämpösenä pöytään.
Tätä ei saa peittää, sillä kannen alla juoksee se heraksi.
Tällä muna-ru'alla syödään hanhen rinta-lihoja, jotka ladotaan ohkosina pytkyinä muna-ru'an ympärille' karotin-laidoille'.
Hanhen-lihan verosta sopii myös kravun-lihoja panna muna-ruokaan; mutta jos lohta pannaan tällä muna-ru'alla syötäväksi, niin sopii sitä ohkosina pytkyinä tuoda eri karotilla pöytään.

[3:mas Jako.] [Sisällys] [5:des Jako.]


Uutiset ja keskustelu | Ajankohtaista | Historian äärelle | Julkaisut
Agricolan kartta | Haku Agricolasta | Hakemisto | Uutta!
Tekijät | Palaute | Etusivulle

Etusivulle