haku Historian äärelle kartta
uutta hakemisto


Kokki-Kirja
AGRICOLA


[5:des Jako.] [Sisällys] [7:mäs Jako.]

6:des Jako.

Kaikellaisia Sallatteja.

N:o 203. Här'änliha-Sallattija.

Här'än-paistia ja koviksi keitettyjä munia, niin myös keitettyjä porkkanoita, punajuurikoita ja perunoita hakataan pieniksi nelistahkuliaisiksi rippuloiksi.
Näihin sekotetaan sitte' ruoka-öljyä, etikkaa, suoloja ja pippuroita; jonka perästä ne', hyvin sekotettuna, <> kaadetaan ruoka-öljyllä voideltuun kaavaan elikkä vormuun, johonka ne' puserretaan hiljaksensa, että pysyyvät koossa; siittä kaadetaan sitte' kaikki yhdessä koossa vadille'.

-85-

Tätä sallattia syödään kasen kanssa, jota tehdään ruoka-öljystä ja etikkasta, pannen sekaan vähän pippuroita, pieniksi hakattuja keitttyjä sipuloita ja sokeria.

N:o 204. Silli-Sallattia.

Vedessä vuorokauden lionneet sillit nyljetään, halastaan ja perataan kaikista ruodoista puhtaiksi; sitte' hakataan ne' pieniksi rippuloiksi, ja sama verta keitettyjä ja kuorittuja perunoita, sama verta myös paistettua lihaa; mutta omenoita ja astioittuja puna-juurikoita ( katso N:o 210 ) pannaan kumpiakin puoliksi sen verran kuin sillejä - muutama kovaksi keitetty muna pannaan myös sekaan.
Sitte' kuin kaikki ovat hakatut yhtäläisen pieniksi rippuloiksi, niin sekotetaan ne' yhteen, hyvin sekasin.
Nyt leikataan elikkä viilletään keitetyistä ja kuorituista perunoista ja puna-juurikoista henttuja lohkoja, joista painetaan sarvella ymmyriäisiä kynnen kokosia palasia.
Näitä ymmyrkeitä elikkä palasia ladotaan ruoka-öljyllä voideltun kaavan elikkä vormun pohjalle' ja laidoille kauniiksi ruutuiksi elikkä neliskulmikkeiksi.
Vormuun pannaan sitte' visusti näiden päälle' Sallatti-sekotus, ja puserretaan hiljaksellen täyteen.
Vormu kaadetaan sen perästä vadille' kumoon, ja annetaan olla siinnä vähän aikaa, että sallatti ehtii yhtyä koossa pysyväiseksi, <> jonka perästä se nostetaan visusti päältä pois.

-86-

Kuin tämä tuodaan pöytään, niin pannaan sen kanssa syötäväksi ruoka-öljyä, etikkaa, sokeria, nuorta taaletta ja pienennettyjä pippuroita.
Pienennettyä sipulia sopii myös antaa sille', joka sitä tahtoo sallattiin sekotettavaksi.

N:o 205. Lohi-Sallattia.

Vuorokauden vedessä liotetusta suolatusta lohen puolikkaasta tehdään sallattia samalla lailla, kuin tämän edellä neuvottua Silli-sallattiakin ( 204 ).

N:o 206. Keitettyä Lohi-Sallattia.

Palanen lohen-puolikkaasta liotettuna ja vedessä keitettynä perataan ruodoista ja nahasta puhtaaksi, jonka perästä se palotetaan pieneksi ja kaadetaan karotille'.
Tämän päälle' kaadetaan kasta, jota tehdään 3:sta pieneksi likistetystä kovaksi keitetystä munan-ruskuaisesta, 3:sta lusikallisesta nuoresta taaleesta, 3:sta lusikallisesta ruoka-öljystä ja 6:sta lusikallisesta etikasta, johon sekotetaan hiukan pippuroita, sokeria ja sinappia mielen perästä.
Tämän sallatin ympäristölle pannaan sitte' keitettyjä perunoita ja puna-juurikoita pieniin rippuloihin paloitettuina, niin myös keitettyjä sipulin puolikkaita.

N:o 207. Peruna-Sallattia.

Keitettyjä perunoita kuoritaan ja leikataan pieniksi rippuloiksi, jonka perästä ne' pannaan rautapannuun, kannen alla vähäsessä <> voissa ja pienissä suoloissa paistumaan hiljasella valkialla ruskeiksi.

-87-

Paistuneena pannaan ne' jähtymään.
Sitte' otetaan mitä laija paistettua lihaa hyvänsä, sama verta kuin perunoitakin, ja puoleksi siittä puna-juurikoita, ja neljänneksen verta suolattuja gurkkuja ja koviksi keitettyjä munia; jotka kaikki myös hakataan pieniksi rippuloiksi ja sekotetaan yhteen hyvin sekasin.
Tähän sekaan kaadetaan sitte' sakeata kasta, jota tehdään puuroksi nuijituista keitetyistä perunoista, etikasta ja nuoresta taaleesta, puoleksi kumpiakin, johon myös pannaan hiukan siirappia, suoloja ja karvaita-pippuroita mielen perästä.
Sallatti tässä kasessa oltuansa pari tuntia, on valmis syötää.
Se tuodaan pöytään, pieniä persiljan-oksia ympäristöllä.

N:o 208. Peruna-Sallattia toisella lailla.

Keitetyt perunat kuoritaan ja leikataan ohkosiksi lohoiksi, jonka perästä ne' ladotaan karotille' rivi-riviltä päällystyksin, ja joka latomuskerran väliin priiskotetaan pieneksi hakattuja munia.
Tähän sekaan kaadetaan sitte' kasta, jota tehdään kahdesta pieneksi hierotusta kovaksi-keitetystä munan-ruskuaisesta, 2:ta lusikallisesta ruoka-öljystä, 2:ta lusikallisesta sakiasta nuoresta taaleesta, 4:tä lusikallisesta etikasta, pannen hiukan suoloja, sinappia, sokeria ja pienennettyjä karvaita-pippuroita sekaan.
Tämmösenä on se valmista pöytään tuotaa.

N:o 209. Pää-Sallattia.

Sallatin-pää, hyvin puhtaaksi ruokottuna <> ja virutettuna, leikataan halki muutamaan osaan ja pannaan sitte' kaseen, jota tehdään seuraavalla lailla: 3 kovaksikeitettyä munan-ruskuaista likistellään lusikalla hyvin pieneksi ja sekotetaan 3:meen lusikalliseen nuoreen taaleeseen, 3:meen lusikalliseen ruoka-öljyyn ja 3:meen lusikalliseen etikkaan.

-88-

Sekaan pannaan myös hiukan pienennettyjä pippuroita, sokeria ja suoloja ( mutta joka ei tahdo öljyä, niin jättäköön sen pois ).
Kaikki nämät sekotetaan hyvin sekasin ja kaadetaan sallatin sekaan, joka tähän sekotetaan sekasin.
Tämä tuodaan nyt karotilla pöytään, pantuna ylisten ympärille' pieneksi hakattuja koviksikeitettyjä munan-valkuaisia.

N:o 210. Astioittuja Puna-juurikoita.

Suurempia laija puna-juurikoita keitetään, ja kypsiksi kiehuneena pannaan ne' jähtymään.
Jähtyneinä ne' kuoritaan, lohotaan ja pannaan klasi-pulliin elikkä purkkiin, johonka niiden päälle' varistetaan piparuuttia, siltä joka sitä tahtoo.
Sitte' kaadetaan etikkaa niiden päälle' niin paljon, että ovat peitossa.
Näitä sopii nyt yksinänsä nauttia sallattina, taikka myöskin pantaa muun sallatin ympäristölle', pöytään tuotaissa.

N:o 211. Nuorta Gurkku-Sallattia.

Nuoria gurkkuja, jotka eivät vielä ole ehtineet vanhentua, kuoritaan visusti ja leikataan sitte' elikkä viileskellään ohkoisiksi lohoiksi.
Nämät lohot suolataan hiukan pienillä suoloilla ja pannaan pariksi tuntia painon <> alle' kahden lautasen väliin.

-89-

Sitte' kaadetaan näistä pois päälle' herunut suolavesi ja varistellaan päälle' pienennettyjä karvaita pippuroita.
Vähän viina-etikkaa ja ruoka-öljyä kaadetaan myös sekaan.
( Öljyn saa pois jättää, joka tahtoo ).
Nämät tuodaan pikkusella posliini-lautasella pöytään, pantuna pienennettyä persiljaa ympäristölle'.

N:o 212. Tavallista Gurkku-Sallattia.

Vihriäisiä ja valkosia gurkkuja leikataan ohkosiksi lohoiksi elikää viilekkeiksi, ennen kuin siemenet heissä ovat ehtineet täysikasvoisiksi; Näihin sekotetaan sitte' pienennettyjä karvaita-pippuroita, hiukan pienennettyjä suoloja ja etikkaa, ja tuodaan semmosina, pikkusella posliini-lautasella, syötää, pienennettyä persiljaa ympäristölle pantuna.

[5:des Jako.] [Sisällys] [7:mäs Jako.]


Uutiset ja keskustelu | Ajankohtaista | Historian äärelle | Julkaisut
Agricolan kartta | Haku Agricolasta | Hakemisto | Uutta!
Tekijät | Palaute | Etusivulle

Etusivulle