haku Historian äärelle kartta
uutta hakemisto


Kokki-Kirja
AGRICOLA


[7:mäs Jako.] [Sisällys] [9:säs Jako.]

8:sas Jako.

Kasia.

N:o 232.


Kasien keitoksista yhteisesti.
Tavallisesti tehdään kakki kaset sillä lailla, että hiukan nisujauhoja ja palanen voita pannaan valkialle' kärisemään elikkä kiehumaan, ja lientä kaadetaan sekaan siittä ruokalaista, jollekka kasi tehdään, jonka perästä sen annetaan vähän kiehahtaa.
- Vaikka muutamihin ruoka-laihin tällainen kasi sopiskin, on kuitenkin parempi tehdä sitä sillä lailla, että voi ja nisujauhot sekotetaan pannussa kylmänä sekasin, ja kaadetaan lientä lisäksi, jonka perästä sen annetaan vähän kiehahtaa yhtämittasella sekottamisella.
Syy tämän pareuteen on se, että voi ja sen rasvasuus vähenee keittäessä.
Kasen saa oitis, kiehumaan ruvettua ottaa valkialta pois, jos ei persiljaa taikka muuta sellaista, <> joka tarvittee kiehumista, ole joukossa.

-102-

Mutta jos kasi on ensimmäisellä kiehumisella liian sakiaa, niin lisättäköön vetelämmäksi ja annettakoon kiehua.
Jos kasta suurustetaan munilla, niin älköön sitä tehtäkö kasen kiehuessa, vaan munat sekotettakoon posliini-astiassa sekasin, ja kasi kaadettakoon niihin kuumana, jolla ajalla tätä pitää yhtämittaa sekotettaman.

N:o 233. Kasta Vasikan-reidelle'.


Tämän edellä neuvotulla tavalla sotketaan jauhot ja voi sekasin, pannaan sitte' reiden lientä sekaan, ja hiukan suoloja kiehuessa, jonka perästä se suurustetaan kahdella munan-ruskuaisella.

N:o 234. Ruskeaa Kaprisi-kasta.


Voita ja nisujauhoja sotketaan sekasin, niinkuin N:o 232 on neuvottu; puljonkia, elikkä lihan-lientä, pannaan sekaan, ja sen kiehuessa kaprisia.
Tämä tehdään siirapilla ja etikalla parahultasen varikoiseksi, elikkä makosen-happamaksi.

N:o 235. Kellasta Kaprisi-kasta.


Tätä tehdään samalla lailla kuin tämän edellistäkin, ainoastansa sillä erotuksella, että tämä tehdään makosen-happamaksi sitronin-nesteellä ja sokerilla, ja kaadetaan kahden hyvin vispilöityn munan-ruskuaisen sekaan.

N:o 236. Vihriäistä Kasta tuoreeseen Här'änrinta-lihaan.


Voita ja nisujauhoja sekotetaan sekasin, N:o 232 neuvotulla tavalla.
Penaatista puserrettua <> märkyyttä pannaan sekaan, taikka sen puutteessa lihan-lientä ja pienennettyä happamutta ja palotettuja olivereita.

-103-

Tämä, vähän kiehuttuansa, kaadetaan kahden hyvin vispilöityn munan-ruskuaisen sekaan.

N:o 237. Sinappi-Kasta Kaloihin.


Voita ja nisujauhoja sotketaan sekasin, niinkuin N:o 232 on neuvottu, sitte' kaadetaan kalan-lientä sekaan ja annetaan vähän kiehua, jona siihen pannaan sinappia niin paljon, että hän tulee väkeväksi ja kauniin muotoseksi.
Sitte' kuin tämä, sinapin sekaan pantua, on kiehunut, on se myös valmista.

N:o 238. Varikoista Kasta.


Voita ja nisujauhoja sotketaan sekasin, niinkun N:o 232 on neuvottu, vettä kaadetaan sitte' sekaan, ja kuin tämä rupee kiehumaan, pannaan siihen kourallinen pestyjä korinttereitä, vähän siirappia ja etikkaa.
Ja kuin korintterit ovat hyvin paisuneet, on kasi valmista syötää minkä paistin kanssa hyvänsä.
- Joka tahtoo, saa tähän kaseen myös sekottaa hiukan pieneksi raastittua sitronin-kuorta.

N:o 239. Voi-Kasta.


Kalkkunan-munan kokonen voinpala sotketaan sekasin hiukassa nisujauhoissa ja pannaan kalan-lientä lisäksi taikka kiehunutta vettä.
Kuin tämä, yhtämittaa sekottaessa, rupee kiehumaan, lisätään voita, eikä lakata sekottamasta ennen kuin hyvin vahtoilee, jonka perästä se on valmista livekalojen kanssa syötää. <>

-104-

N:o 240. Piparuutti-Kasta.


Sitte' kuin edellä mainittu kasi on valmista, sekotetaan siihen raastittua raakaa piparuuttia niin paljon että kasi tulee parahultasen väkeväksi, jona se on valmis keitetyn hauen kanssa syötää.
- Jos tätä kasta tahdotaan nauttia tuoreen- taikka suolasen-lihan kanssa, niin pitää lihanlientä taikka maitoa pantaman kalanliemen verosta.

N:o 241. Kasta Piparuutista ja sulatusta voista.


Runsas pala voita pannaan pannuun kärisemään, mutta ei anneta ruskeaksi paistua; siihen sekotetaan raastittua piparuuttia, läpikotasin kuumenemaan, jonka perästä se on valmis syötää lahnan taikka hauen kanssa.
- Tämä sulattu voi ja piparuutti sopii myös erinänsä tuotaa pöytään, mutta niihin annetaan sitte' sokeria ja etikkaa lisäksi.

N:o 242. Persilja-Kasta.


Voita, nisujauhoja ja pienennettyä persiljaa sotketaan sekasin, jonka perästä siihen lisätään lientä siittä ruoka-laista, jollekka tätä kasta tehdään, ja nostetaan sitte' muutamaksi minuuttia kiehumaan.
- Tätä nautitaan kalojen kanssa.

N:o 243. Tilli-Kasta.


Voita, nisujauhoja ja pieniksi hakattuja tillejä sotketaan sekasin; sitte' kaadetaan lientä lisäksi ja nostetaan kiehumaan.
Kiehuessa tehdään tämä varikoiseksi, elikkä makosen-happamaksi, etikalla <> ja pienennetyllä sokerilla, ja kuin sitte' taas rupee kiehumaan, kaadetaan se astiaan, jossa saa olla kaksi munan-ruskuaista sekotettuna, joka niitä tahtoo.

-105-

- Jos kasi munan-ruskuaisiin kaadetaan, niin saa se kiehuessa olla vähän vetelämäistä, sillä munista se sakoo.

N:o 244. Ruoho-löökki-Kasta.


Voita, nisujauhoja ja pienennettyjä ruoho-löökkejä sotketaan sekasin, ja kaadetaan vettä taikka kalanlientä lisäksi.
Kuin tämä saa muutaman minuutin kiehua, on se valmista.

N:o 245. Sipuli-Kasta.


Yksi pieneksi hakattu sipuli keitetään kasi-pannussa voi-rippulassa ja sitte' lusikallisessa nisujauhoissa; tähän lisätään sen perästä vettä taikka kalan-lientä, ja kiehumaan ruvetessa suolataan se parahultaseksi, ja pannaan myös rippula voita sekaan.
Tämän perästä kiehumaan ruvetessa on se valmis kalojen kaseksi.
N:o 246. Muna-Kasta.
Tätä tehdään samalla-lailla kuin voi-kastakin ( N:o 239 ); mutta kuin kasi on valmis, niin se kaadetaan kahden kovaksi keitetyn ja pieneksi hakatun munan sekaan.
Tämä kasi sopii monellaisien keitettyjen kalojen kaseksi.

N:o 247. Kirsi-marja-Kasta.


Kuivia kirsi-marjoja ( elikkä ajakka-marjoja ) nuijitaan hyvin pieniksi ja keitetään sitte' vedessä mäihäksi, sokerin, kanelin ja sitroninkuoren palasen <> seassa.

-106-

Sen perästä juoksutetaan se hius-kankaan taikka hius-siivilän läpitte.
Tämä juoksutus nostetaan valkialle', ja kiehuessa kaadetaan siihen kahdessa lusikallisessa vedessä hiukan sulatettuja perunajauhoja, niin että se tulee parahultasen sakeaksi kaseksi, jonka perästä se kaadetaan kasi-pilkkumiin, pannen sekaan muutama lusikallinen kirsimarja-hilloa.
Tämä on nyt valmista pöytään tuotaa, joko lämpösenä taikka kylmänä.
Tällä lailla sopii tehdä kasta monista muistakin marjoista, niinkuin marjan-liemistäkin.
Huomattava: Muita kasia on neuvottu tekemään niiden ruoka-laijen perästä, joihinka kuuluvatkin.

N:o 248. Soijaa Sokerista.


Palanen sokeria pannaan kiehunehen veden pisaraan sulaamaan ja nostetaan sitte' valkialle' kiehumaan sakeaksi ja ruskeaksi.
Kaiken aikaa kiehuessa sekotetaan tätä hopea-lusikalla.
Sitte' lisätään siihen vielä kiehunutta vettä ja annetaan kiehua vetelän siirapin sakuseksi, jonka perästä se kaadetaan jähtymään.
Tätä soijaa säästetään pikkusissa pulloissa, jotka pitää oleman hyvin suullistetut, ja suulliset hyvin hartsitut.
Tällä soijalla annetaan kaunis muoto elikkä väri kasille' ja puljonkeille' j. m. s.

[7:mäs Jako.] [Sisällys] [9:säs Jako.]


Uutiset ja keskustelu | Ajankohtaista | Historian äärelle | Julkaisut
Agricolan kartta | Haku Agricolasta | Hakemisto | Uutta!
Tekijät | Palaute | Etusivulle

Etusivulle