haku Historian äärelle kartta
uutta hakemisto


Kokki-Kirja
AGRICOLA


[Ruokien-nautinnon-järjestys] [Sisällys]

Reisteri.

A.
Sivu.
AhveniaHöystettyjä52.
Keitettyjä51, 52.
Paistettuja52.
Ankeriaista2:a lailla paistettua.54.
Keitettyä53.
puolisuolattua. 54.
Astioiden ruokosta.I-III.
G.
Geléekatso Kräämejä129.
Gurkkujen astioittemisesta140.
suolaamisesta144.
H.
HaukeaKeitettyä.50.
Paistettua51.
Piparuutilla höystettyä51.
Täytettyä.50.
HilloaKarpaloista.137.
Kirsimarjoista 133, 134.
Kruusu-marjoista. 135.
Marjoista ja Hillojen säilytyksestä133.
Maan-muuramista.134.
Muuramista.134.
Puoloista136.
Vadelmista.134.
Viina-marjoista 134, 135.
Här'än kieltä...29.
Kylkeäkiemuroittua 26.
Liha-kiemuroita26.
Rintaahiukan suolattua25.
tuoretta. 25.
Hyyde'-kräämejä ( Geléer )katso Kräämejä..129.
J.
Jauhojakuinka niitä estetään koihin ja toukkiin tulemasta170.
JauhojaPerunoista tehtäviä.166167.
Juuri- ja Vihriäiskasvujen suurustuksesta..71.
Juuri-kasvujapantavaksi lihojen ympärille'.78.
Juurikoitakatso Räätiköitä JuustoaKeitin-..18.
K.
KaaliaHapanta-..11.
Höystettyä 76.
Höystettyä.74.
Kukka-..75.
Kupu-Valkosta. 10.
Pipu- elikkä Sokeri-toppi-..76.
Valkosta-7374.
Vihriäistä.74.
Kaalien suolaamisesta145.
kuivaamisesta147.
Kaalin hapantamisesta168.
Kahveeta....165.
KanojaKeitettyjä.42.
Kanan-poikia keitettyjä43.
KaroliinaaValkosta ja Punasta162163.
Kasien keitoksesta yhteisesti. 101.
KastaKellastakaprisista. 102.
Kirsimarja-.105.
Muna-...105.
Persilja-..104.
Piparuutti-.104.
Ruoho-löökki-.105.
Ruskeaakaprisi-. 102.
Sinappi-..103.
Sipuli-...105.
Tilli-...104.
Vasikan reidelle'. 102.
Varikoista.103.
Vihriäistä.102.
Voi-Live'-kaloihin. 103. <>

-177-

Reisteri.

Keitto-puista...III.
Keuhko-ruokaa...33.
KiiskisiäKeitettyjä.63.
Koit ja Toukatkuinka ne' saadaan häviämään astioista ja maito-huoneista. 170.
Kokkaroita( Klimppejä )Jauhoista20.
Nisu-leivästä.21.
( Frikadeller )Kaalista22.
Kanan-lihasta 21.
Linnun-lihasta 22.
Vasikan-lihasta21.
KorppujaSokeri-.158.
Kouruja ( Ruda )Monella lailla...155.
KrapujaKeitettyjä.63.
Kravun-lihoja öljyssä ja etikassa67.
KrinkilöitäSokeri-.158.
Muna-.159.
Tee-..159.
Kroppanaa elikkä Pata-kääröä ( Palt )109.
Kräämin hyyde'-ainetta Peuran-sarvesta129.
Vasikan-jaloista. 129.
Kräämiä, Hyyde'- ( Gelée )Hedelmöistä131.
Manteleista131.
Munista.130.
Peuran-sarvesta. 129.
Kahve'-.125.
Mansikka-127.
Manteli-.126.
Marjan-liemestä. 126.
Munan-valkuaisesta..123.
Omena-.127.
Omena-mäihää. 127.
Taale'-.126.
Vadelma-128.
KuhiaKeitettyjä ja höystettyjä....56.
KuorreitaKeitettyjä.63.
Paistettuja64.
Kylmäälientä ( Kallskäl )kahta laija20.
L.
Sivu.
LahnojaKeitettyjä, paistettuja 55.
Lampaan-lihoja monella lailla..3435.
Leipiä ja kakkojamonellaisia..155 - 157.
Leipomisesta yhteisesti152.
Liha-kakkosiaHär'änlihasta. 28.
Kanasta45.
Liha-paistikkaita ( kotletter ) Här'än-lihasta. 28.
Lampaan-lihasta 35.
Sian-lihasta. 38.
Vasikan-lihasta. 32.
Lihojen suolaamisesta Här'än...149.
Sian ja Lampaan. 151.
Sauhuttamisesta Här'än ja Sian152.
Linsi-papujaHöystettyjä ja Mäihää72.
Live'-kaloja....65.
Lohi-Lootia....59.
Kuinka härskiys siittä poissaadaan..170.
LohtaTuorettakeitettyä ja höystettyä.5758.
Suolastakeitettyä ja höystettyä.5960.
Löökin taikka sipulin astioittemisesta..141.
Panskan-kuivaamisesta....147.
M.
Maarian-kaloja ( Flundra )keitettyjä ja paistettuja. 57.
Madettakeitettyä ja höystettyä.....53.
MakkaroitaHöystö-.110.
Liha-.110.
Maksa-.108.
Ohran-kryyni-. 107.
Riiskryyni-. 106.
Saksan- ( Metwurst ).111.
Sian-liha-111. <>

-178-

Reisteri.
Sivu.
MakkaroitaVeri-.108.
Marja-hilloakatso Hilloa.
Marjojen keitoksesta yhteisesti.....132.
Meiramin kuivaamisesta. 146.
MuniaHölliksi keitettyjä. 67.
Koviksi keitettyjäkasessa..68.
Höystettyjä.68.
Särjettyjä.69.
Muna-ruokaa elikkä muna-juustoa....69.
Munien säilyttämisestä yli suven..169.
Paleltuneiden parantamisesta169.
Tuntomerkithyvien ja pahojen67.
Munkkeja taaleesta.124.
N.
Nauris-mäihää...81.
NauriitaHöystettyjä ja paistettuja79.
Uunissa paistet. 80.
Täytettyjä80.
NestettäKirsi-marjoista. 137.
Kruusu-marjoistaSitronin-nesteestä viljeltävää138.
Mansikoista139.
Mustikoista139.
Puoloista.139.
Vadelmista138.
Viina-marjoista. 139.
Nesteen säilytyksestä.137.
O.
Olut-juustoa...17.
Olut-keitosta...16.
OluttaTokholmin.160.
Omena-mäihää taaleessa. 127.
Omenoitten kuivaamisesta. 148.
P.
Paakkelsi-taikinaa.112.
Sivu.
PaakkelsejaMuna-Taale'- Manteli-. 119120.
PaistiaAnkan- ja suorsan- 42.
Hanhen-..41.
Här'än-..25.
Englannin tavalla ( Biff ). 26.
Pata-.24.
Parilas-24.
Uuni-.23.
Jäniksen-.39.
Kalkkunan-4041.
Kanan-pojistakanoista...43.
Kyhkysen-.44.
Lampaan-lihasta. 34.
Mettoksen-.44.
Peuran-..39.
Porsaan-..36.
Pyyn-..44.
SiastaUuni-. 3638.
Pata-37.
Teeren-..44.
Vasik.-lihastauuni- varras-. 30.
Englannin tavalla ( Biff ). 32.
Viiriäisen-.45.
Pannu-lihaa....27.
Pannu-kakkoja monellaisia 120 - 125.
PapujaHärki-...77.
Rivittyjä.71.
Taaleessa. 72.
ja Sian-lihaa8.
Vihriäisiälihata. 9.
Papu-mäihää puljongin kanssa......9.
Papu-ruokaa....8.
Pavun-palkojaKeitettyjä. 72.
Niiden kuivaamisesta. 147.
Pavutkovatkuinka ne' pehmenemään saadaan...160.
ParrisaaKeitettyä.77.
Höystettyä.78.
Pasteija-taikinaa..112.
Pasteijoja monellaisia114 - 116.
PenaattiaHöystettyä70.
Penaatin suolaamisesta142. <>

-179-

Reisteri.
Sivu.
Penaatin kuivaamisesta146.
Persiljan suolaamisesta143.
kuivaamisesta146.
Peruna-Mäihää..83.
Kakkoa..84.
PerunoitaMaidossa höystettyjä8283.
Pannussa paistettuja.82.
Höyryssä keitettäviä..VII.
PiimääKuori- taikka viili- 19.
Kuurnattua.19.
Pistohvia..162.
Pläkki- ja viina-pilkkujen poisotosta liinasta.171.
PorkkanoitaHöystettyjä. 79.
Porsaanlihaa varikoisessa kasessa..37.
Portlaakan suolaamisesta. 142.
Puljonkia elikkä LihanlientäMonellaista..1 - 3.
Puna-juurikoitaastioittuja. 88.
niiden astioittemisesta 142.
PunsiaArrakki-Tavallista 163.
Kylmää. 163.
Rommi-..164.
PuolojaAstioittuja.136.
Keitettyjä.136.
PuuroaMonellaista1516.
PutinkiaKala-monesta laista.91 - 94.
Kanan- taikka Kalkkunan-lihasta...91.
Liha-..89.
Vasikan-liha-. 90.
Lohi-..95.
Maksa-.96.
Manteli-.100.
Omena-.100.
Penaatti-.97.
Peruna-2:a lail. 95.
Riiskryyni-99.
Rusina-.98.
Saakukryyni-. 98.
Veri-..95.
Pöönien kuivaamisesta148.
suolaamisesta146.
Sivu.
PööniäRuskeita..77.
Turkin-..76.
Pöystiä elikkä Liikiöä37.
R.
RoonejaHyviä-..159.
Ohkosia-..160.
Ruoho-löökin suolaamisesta. 144.
Ruoka-aineiden korjustaIV.
Ruoka-vesistä...III.
Ruokien laitoksesta.V.
Nautinnon järjestys 172.
RäätiköitäPaistettuja81.
Höystettyjä81.
S.
SallattiaGurkku-8889.
Här'änliha-84.
Lohi-..86.
Peruna-8687.
Pää-..87.
Silli-..85.
Sian-kylkeäpadassa paistettua..38.
Siikojakeitettyjä..56.
Siirappi-sahtia...161.
Silahkoitamonella lailla 6263.
Sillejä öljyssä ja etikassa. 60 ja Siikojakuinka niistä härskiys pois otetaan...170.
Silli-Lootia....61.
Simaa ( Mjöd ) elikkä Mesi-juomaa...162.
Sipulin taikka Löökin astioittemisesta.141.
kuivaamisesta149.
Soijaa sokerista..106.
SoppaaLiha-...2.
Ankanliha-.6.
Kala-...7.
Kananliha-.56.
Kaulakon-marja-. 13.
Kauran-kryyni-. 13.
Lampaanliha-4.
Linnunliha-.5.
Made'-..7. <>

-180-

Reisteri
Sivu.
SoppaaOmena-..11.
Porsaanliha-4.
Riiskryyni-.12.
Rusina- taikka väskynä...12.
Saakukryyni-13.
Soppa-leipiä...22.
Suklaata ( Chocolad )1718.
Syltty-aineiden ruokosta45.
Sylttyä Här'änlihasta ja jaloista..4748.
Käämyrä-.49.
Porsaan-..48.
Sianpäästä.49.
SäynäviäKeitettyjä55.
Höystettyjä56.
T.
Tee-vettä....164.
Tillin astioittemisesta141.
Sivu.
TorttujaManteli-.117.
Panskan-.118.
Leipä-..118.
TotiaMuna-...164.
Tuurakaloja ( Stockfisk )64.
Höystettyjä65.
V.
Vasikanliha-hyydettä ( A la Daube ).33.
Vasikan reittäsilavoittua. 31.
rintaakeitettyä. 31.
Paistiakatso Paistia.
VelliäKaurankryyni-15.
Krossikryyni-.15.
Riiskryyni-.14.
VohvuloitaTaale'-.124.
Sokeri-.125.

[Ruokien-nautinnon-järjestys] [Sisällys]


Uutiset ja keskustelu | Ajankohtaista | Historian äärelle | Julkaisut
Agricolan kartta | Haku Agricolasta | Hakemisto | Uutta!
Tekijät | Palaute | Etusivulle

Etusivulle