Agricolan kirja-arvostelut

ISSN 1796-704X

"Ele polghe Kiria quin Sica waicka henes on wehe wica"
Agricola » Julkaisut » Kirja-arvostelut
RSS
Haku


[Lisävalinnat]

-

19.1.2018 Teemu T Nieminen

Paŝŝasta Suomi100-juhlaan - Matti Klingen päiväkirjasta 2016–2017

Klinge, Matti: Paŝŝan epäsuosio. Päiväkirjastani 2016–2017. Siltala, 2017.

Etiketti, Suomi100 -juhlinta, Yhdysvallat, brexit, Venäjä ja Nato. Emeritusprofessori Matti Klingellä on näistä kaikista sananen sanottavanaan uusimmassa päiväkirjateoksessaan. Kuten aiemminkin, Klingen “sanaset” on kirjoitettu terävällä kynällä.

» Lue koko arvostelu


18.1.2018 Leena Rossi

Upea kasvikirja

Nordenstam, Bertil (toim.): Bröderna von Wrights växter. Svenska litteratursällskapet i Finland, 2017.

Kasvitieteilijä Bertil Nordenstam on toimittanut Bröderna von Wrights växter -teoksen, joka sisältää Magnus, Wilhelm ja Ferdinand von Wrightin aikaisemmin julkaisemattomia kasvikuvia. Ulkoasultaan tyylikäs A4-kokoinen kirja täydentää erinomaisesti käsitystä etupäässä lintumaalareina tunnettujen taiteilijaveljesten luontokuvituksista.

» Lue koko arvostelu


15.1.2018 Jouni Lavikainen

Urheilusankarin anatomia

Virtapohja, Kalle: Mies josta tehtiin patsas. Paavo Nurmen ennätykset, maine ja perintö.. Docendo, 2017.

Yhdeksän olympiakultaa, 20 virallista maailmanennätystä, miljoonia markkoja starttirahoja, viisi patsasta ja kuolematon maine. Sellaista mittaria on vaikea löytää, jolla Paavo Nurmi olisi jotain muuta kuin Suomen kaikkien aikojen urheilija. Kalle Virtapohja kutsuu juoksijain kuninkaan Suomen satavuotisjuhliin uudella kirjallaan Mies josta tehtiin patsas. Paavo Nurmen ennätykset, maine ja perintö.


» Lue koko arvostelu


12.1.2018 Ilkka, Pirttilä

Miksi taide on tärkeätä?

Mäki, Teemu: Taiteen tehtävä, Esseitä. Into Kustannus Oy, 2017.

Teemu Mäen esseekokoelmassa on persoonallisesti argumentoitu tulkinta taiteen neljästä perustavasta tehtävästä maailmassa. Taide voi antaa lisäksi jotain muutakin ja näin hän tulee korostaneeksi myös taiteen tiettyä salaperäistä ominaisuutta. Esseet on kirjoitettu omaperäisellä tyylillä yhdistellen akateemista viileyttä ja vereviä kommentteja.

» Lue koko arvostelu


12.1.2018 Terhi Katajamäki

Ajankohtaisia näkökulmia varhaiskasvatukseen

Koivula, Merja; Siippainen, Anna ja Eerola-Pennanen, Paula (toim.): Valloittava varhaiskasvatus - oppimista, osallisuutta ja hyvinvointia. Vastapaino, 2017.

Jyväskylän yliopistossa työskentelevien opettajien ja tutkijoiden yhteinen voimanponnistus sisältää runsaasti näkökulmia vastikään käyttöön otettuun valtakunnallisen Varhaiskasvatussuunnitelman perusteisiin (2016) sekä uudehkoon, vuoden 2015 varhaiskasvatuslakiin. Teos on mielenkiintoinen ja varsin mallikkaasti asiaansa ajava uutuusteos suomalaisesta varhaiskasvatuksesta.

» Lue koko arvostelu


10.1.2018 Ilona Hankonen

Melkein sata vuotta metsäntutkimusta

Laine, Jaana: Metsästä yhteiskuntaan. Metsäntutkimuslaitos 1917 - 2012. Luonnonvarakeskus, Metsäkustannus, 2017.

VTT Jaana Laineen kirjoittama Metsäntutkimuslaitoksen historia tarjoaa katsauksen suomalaisen metsätieteen historiaan. Teos valaisee aihetta sekä suurten kehityslinjojen ja niiden taustalla vaikuttaneiden yhteiskunnallisten tekijöiden että tarkkojen yksityiskohtien tasolla. Kirjoittaja on kyennyt paketoimaan suuren määrän historiatietoa kiinnostavaksi paketiksi.

» Lue koko arvostelu


9.1.2018 Henna Karppinen-Kummunmäki

Muistelua Göstasta

Forss, Timo Kalevi: Gösta Sundqvist – Leevi and the Leavingsin Dynamo. Into Kustannus, 2017.

Gösta Sundqvist -elämäkerta sisältää paljon mielenkiintoisia yksityiskohtia persoonallisesta musiikin monitoimimiehestä, mutta valitettavasti käsittely jää pintapuoliseksi, eikä kaikkea aiheen potentiaalia ole hyödynnetty. Kirjaa voisi luonnehtia pitkäksi takahuonekeskusteluksi, jossa alaa vähemmän tunteva lukija tuntee helposti itsensä ulkopuoliseksi.

» Lue koko arvostelu


8.1.2018 Leena Rossi

Linnut, linnut...

Leikola, Anto; Lokki, Juhani; Stjernberg, Torsten: von Wright -veljesten linnut. Otava, 2017.

Lintujen sekä lintutaiteen ja -tieteen ystäviä ilahduttaa, että Anto Leikolan, Juhani Lokin ja Torsten Stjernbergin teos von Wright -veljesten linnut on taas saatavilla. Kirjan tarkistetun painoksen julkaiseminen liittyy Ateneumin laajaan näyttelyyn ”Veljekset von Wright”, joka avattiin lokakuun lopulla Suomen itsenäisyyden juhlavuoden kunniaksi ja on nähtävänä vuoden 2018 helmikuun lopulle. Sekä näyttely että Leikolan, Lokin ja Stjernbergin teos tuovat esiin veljesten taide-, kulttuuri- ja tiedehistoriallista merkitystä. 

» Lue koko arvostelu
Uutiset ja keskustelu | Ajankohtaista | Historian äärelle | Julkaisut
Agricolan kartta | Haku Agricolasta | Hakemisto | Uutta!
Tekijät | Palaute ja yhteystiedot | Etusivulle

Etusivulle

Päivitetty 21.5.2015 09:46