Agricolan kirja-arvostelut

ISSN 1796-704X

"Ele polghe Kiria quin Sica waicka henes on wehe wica"
Agricola » Julkaisut » Kirja-arvostelut
RSS
Haku


[Lisävalinnat]

-

26.5.2016 Leena Rossi

Pieni annos pirtukulttuuria

Kilpi, Taavi: Pirtusaarron särkijät. Areopagus-kustannus, 2010.

Pirtusaarron särkijät -kirjanen on ilmestynyt pienen turkulaiskustantamon, Areopaguksen julkaisemana vuonna 2010. Se sisältää 22 maanviljelijä Taavi Kilven (1917–2008) kirjoittamaa juttua kustavilaisten merenkulkijoiden ja muiden yrittäjien puuhista kieltolain aikana. Tekijä oli kirjailija Volter Kilven veljenpoika, ja jutut julkaistiin alun perin vuonna 1975 Uudenkaupungin Sanomissa. Pirtukulttuurista kiinnostuneen kannattaa tutustua tähän yhden pitäjän tilannetta kuvaavaan kirjaseen vielä nytkin; sen sisältö on yhä tuore.

» Lue koko arvostelu


25.5.2016 Matti Peltonen

Sosiaalihistorian klassikko Helsingin Pitkänsillan pohjoispuolelta

Waris, Heikki: Työläisyhteiskunnan syntyminen Helsingin pitkänsillan pohjoispuolelle I–II. Into Kustannus, 2016.

Heikki Wariksen 1930-luvulla julkaistu väitöskirja ilmestyy nyt jo toisen kerran uusintapainoksena, tällä kertaa lyhentämättömänä versiona, johon on lisätty esipuhe ja valokuvaliite. Teos käsittelee työläisyhteiskunnan syntyä Helsingin Pitkäsillan pohjoispuolelle. Wariksen säätyläistausta näkyy esimerkiksi työläisten alkoholin käytön kuvauksissa.

» Lue koko arvostelu


24.5.2016 Leena Rossi

Monenlaisia pääkappaleita

Talbot, Stephanie: Pieni suuri hattukirja:Päähineet kautta aikojen (The Hatbox). Kääntänyt Nelli Iivanainen. Minerva Kustannus Oy, 2016.

Stephanie Talbotin kirjoittama Pieni suuri hattukirja: Päähineet kautta aikojen on nimenomaan katselukirja, sillä siinä on vain vähän tekstiä mutta runsaasti kuvia ja piirroksia länsimaisista päähineistä. Se on epäsystemaattinen katsaus ensi sijassa naisten päähineiden historiaan ja ulottuu 1300–1400-luvulta 2000-luvulle. Sen painopiste on 1900- ja 2000-lukujen hatuissa. Se onnistuu kuitenkin osoittamaan, että hattujen käyttö kertoo pukeutumistrendeistä, sosiaalisista käytännöistä ja kulttuuri-ilmapiiristä.

» Lue koko arvostelu


20.5.2016 Saila Heinikoski

Kantin kansantajuista metafysiikkaa

Kant, Immanuel: Moraalin metafysiikan perustus (Grundlegung zur Metaphysik der Sitten). Kääntänyt Markus Nikkarla. Areopagus, 2014.

Immanuel Kantin (1724–1804) Moraalin metafysiikan perustusilmestyi vuonna 1785, mutta se on edelleen relevatti. Teoksen aiempi suomennos ilmestyi yli kahdeksankymmentä vuotta sitten. Nyt uusi suomennos helpottaa olennaisesti tämän tärkeän teoksen ymmärtämistä, ja tarjoaa kaivatun mahdollisuuden tutustua Kantin moraalifilosofiaan suomeksi.

» Lue koko arvostelu


19.5.2016 Andrei Kalinitchev

Kirkkoisä Augustinuksen sanoma

Augustinus Aurelius: Kaikki rakkaudesta. Saarnoja Ensimmäisestä Johanneksen kirjeestä. Kääntänyt Timo Nisula. Kirjapaja, 2016.

Kirkkoisä Augustinus eli vuosina 354-430 jaa. Hän oli epäilemättä läntisen kirkon tärkein teologi ensimmäisellä vuosituhannella. Hän loi saarnoilla ja kirjoituksillaan läntisessä maailmassa perustan sellaisille käsitteille, kuin pelastus, kirkko, kaste, kolminaisuus, kristillinen valtio, Jumalan tuntemus, armo jne. Hänen opetuksensa ja Pyhien kirjoitusten tulkintansa koskivat melkein kaikkia ajankohtaisia kysymyksiä liittyen Jumalaan, henkilöön, kirkkoon ja valtioon. Erityisen vahva oli hänen vaikutuksena kristinopin dogmatiikkaan.

» Lue koko arvostelu


18.5.2016 Sofia Kotilainen

Kirjastojen toimintakenttä laajenee muuttuvassa yhteiskunnassa

Hokkanen, Laura (toim.): Sosiaalinen kirjasto. Lukemattomien mahdollisuuksien maailma.. Avain/BTJ Finland, 2015.

Teos tarkastelee sitä, kuinka lukemisharrastusta voitaisiin edistää eri väestöryhmien keskuudessa, kun sosiaalinen media muuttaa perinteisiä lukemisen ja kirjoittamisen tapoja, ja kilpailee kirjallisuuden lukemiseen käytössä olevasta ajasta toden teolla. Kirja osoittaa, kuinka kirjastot voivat tuottaa lisää yhteisöllisyyttä paitsi somessa, myös luomalla tilaisuuksia aktiivisten kansalaisten keskinäisille kohtaamisille niin kirjaston tiloissa kuin kirjaston ulkopuolelle jalkautuvana ”pop up” -kirjastona.

» Lue koko arvostelu


16.5.2016 Hanna Mattila

Dialogi kielen- ja kirjallisuudentutkijoiden käsittelyssä

Koivisto, Aino; Nykänen, Elise (toim.): Dialogi kaunokirjallisuudessa. Suomalaisen Kirjallisuuden Seura, 2013.

Aino Koiviston ja Elise Nykäsen toimittama Dialogi kaunokirjallisuudessa on varsin pätevä yleisteos kaunokirjalliseen dialogiin ja dialogisuuteen. Se sopii johdatukseksi vuoropuhelun kauneuteen ja eri käyttötarkoituksiin sanataiteessa niin kirjallisuuden opiskelijoille kuin muillekin kaunokirjallisesta kerronnasta kiinnostuneille. Dialogi on tutkimusalue, joka tarjoaa paljon yhteistä työsarkaa kirjallisuuden- ja kielentutkijoille. Tällä poikkitieteellisellä tutkimuskentällä Dialogi kaunokirjallisuudessa on virkistävän monipuolinen kokoelma erilaisia näkökulmia aiheeseen.

» Lue koko arvostelu


13.5.2016 Tommi Kotonen

Paluu luontoon - Peter Mangsin rotusota

Palmkvist, Joakim: Äventyr i Svenssonland – seriemördaren Peter Mangs. Albert Bonniers Förlag, 2015.

Joakim Palmkvist kertoo teoksessaan Äventyr i Svenssonland sarjamurhaaja Peter Mangsin tarinan. Malmössa viiteentoista murhaan tai murhanyritykseen syyllistynyt Mangs kävi omaa rotusotaansa usean vuoden ajan. Äärioikeistolaisista aatteista vaikuttunut Mangs toimi niin yksinäisenä sutena liittymättä poliittisiin järjestöihin. Palmvkistin teos keskittyy kuitenkin tekijän yksityisempiin motiiveihin jättäen poliittisen ulottuvuuden sivummalle. 

» Lue koko arvostelu
Uutiset ja keskustelu | Ajankohtaista | Historian äärelle | Julkaisut
Agricolan kartta | Haku Agricolasta | Hakemisto | Uutta!
Tekijät | Palaute ja yhteystiedot | Etusivulle

Etusivulle

Päivitetty 21.5.2015 09:46