Agricolan kirja-arvostelut

ISSN 1796-704X

"Ele polghe Kiria quin Sica waicka henes on wehe wica"
Agricola » Julkaisut » Kirja-arvostelut
RSS
Haku


[Lisävalinnat]

-

28.6.2016 Helena Pilke

Hämäläiskartanon historiassa yhtyy fakta ja fiktio

Wuolijoki, Erkki: Niskavuoren henki Viljapelloilta valkokankaalle. Karisto Oy, 2015.

Wuolijoen rusthollitilan tarinassa nousevat vuorollaan esiin jämerät emännät ja täpäkät tyttäret, yhteiskunnan asioille omistautuneet isännät ja puuhakkaat pehtorit – ihan kuin Niskavuori-elokuvissa. Kartanon nykyisen isännän kirja kertoo, ketkä olivat Niskavuoren roolihenkilöiden elävät esikuvat – mutta se on myös nyt jo kadonneen talonpoikaisen elämänmuodon ja maahengen ylistys.

» Lue koko arvostelu


23.6.2016 Pentti Stranius

Funkis-arkkitehtuuri Karjalassa

Aarnio, Samu: Funkis Karjalassa. Pohjois-Karjalan historiallinen yhdistys, 2016.

Arkkitehtuurin suuri murros moderniin suuntaan alkoi 1920-luvun puolivälissä. Erityisen tärkeitä tälle kehityssuunnalle olivat saksalainen Bauhaus-koulu ja sveitsiläis-ranskalainen tunnettu arkkitehti Le Corbusier. Muitakin ryhmiä syntyi nopeasti. Ne haastoivat menneen muotoilun perusteet. Pian funktionalismiksi nimetty rakentamisen ”demokraattinen” ja kursailemattoman käytännöllinen arkkitehtuuri rantautui Suomeenkin.

» Lue koko arvostelu


20.6.2016 Lassi Saressalo

Kollaasiteoksessa sodan ajan kuvat limittyvät nykyaikaan

Irincheev, Bair ja Larenkov, Sergei: Sodan pitkät varjot. Taistelujen jäljen ennen ja nyt.. Minerva, 2016.

Sodan pitkät varjot -teos koostuu 80:stä "ennen ja nyt" kuvakollaasista, joissa sama kohde esitetään sekä talvi- ja jatkosodan vuosina että nykypäivänä. Kuvissa yhdistyvät sodan ajan dokumentointi ja tämän päivän kontekstiympäristö millintarkalla tekniikalla. Kuvatekstit kertovat taisteluiden vaiheista ja ne on referoitu venäjäksi. Teoksen sivut pysäyttävät.

» Lue koko arvostelu


15.6.2016 Leena Rossi

Raikas, riittoisa, edullinen = lonkero

Pulkkinen, Jonna: Lonkero: Suomalaisten long drink -juomien historia. Minerva Kustannus Oy, 2016.

Muutaman viime vuoden aikana viinakirjailijaksi brändäytynyt Jonna Pulkkinen on julkaissut tänä vuonna teoksen Lonkero: Suomalaisten long drink -juomien historia. Siinä kirjailija käy läpi Alkon myydyimmän tuotteen vaiheita 1950-luvulla 2010-luvun pienpanimobuumiin. Hän ottaa pitkän vauhdin panimoteollisuuden alusta lähtien ja selostaa lonkeron rinnalla laajasti myös oluen valmistuksen ja myynnin säätelyn vaiheita. Kirjan kansi perustuu Hartwallin Original Long Drinkin tölkin kuvioihin. Se on hieno ja houkuttaa jokaista lonkeron ystävää ainakin kurkistamaan, mitä kansien välistä löytyy.

» Lue koko arvostelu


14.6.2016 Pentti Stranius

Marssioppaita puolin ja toisin

Kosonen, Matti; Tuomikoski, Pekka: Suomen armeijan marssiopas Itä-Karjalaan 1938. Kustannusosakeyhtiö Tammi, 2016.

Matti Kososen ja Pekka Tuomikosken tietokirja Suomen armeijan marssiopas Itä-Karjalaan on paljon enemmän kuin pelkkä marssiopas. Se taustoittaa varhaisen vakoilutoiminnan alkuhistoriaa itsenäisessä Suomessa ja sisältää paljon dokumenttiaineistoa. Teos sisältää paitsi marssioppaan tekstin, myös otteita erilaisista sopimuksista Suomen ja Neuvosto-Venäjän välillä, kuten myös otteita valtiomiesten puheista sekä vähemmän tunnetuista kirjelmistä.

» Lue koko arvostelu


9.6.2016 Aulis Kallio

Holokaustitutkimuksen uusi merkkiteos

Snyder, Timothy: Musta maa. Holokausti: tapahtumat, opetukset (Black Earth: The Holocaust as History and Warning). Kääntänyt Helasvuo, Antero. Kustannusosakeyhtiö Siltala, 2015.

Yalen yliopiston historian professori Timothy Snyderin uusi teos Musta maa. Holokausti: Tapahtumat, opetukset tarjoaa uudenalaista ajatusmallia Euroopan juutalaisten kansanmurhasta vieden eteenpäin hänen edellisen kirjansa ideoita. Teoksen nimi viittaa Ukrainaan, joka oli Hitlerille Saksan elintarvikeomavaraisuuden takaava laajentumisalue, ja valtioton tila jossa käydä yksipuolista rotusotaa planetaarista vihollista, juutalaisuutta, vastaan. Snyderin uusin kirja on saanut asiantuntija-arvioissa brittiläisissä ja amerikkalaisessa lehdissä sekä kiitosta että kovaa kritiikkiä.

» Lue koko arvostelu


8.6.2016 Leena Rossi

Pensaasta kuppiin

Kingston, Lani: Näin syntyy kahvi: Tiedettä pavusta (How to Make Coffee: The Science Behind the Bean). Kääntänyt Leivo, Miki. Like Kustannus Oy., 2016.

Ruoka- ja matkajournalisti Lani Kingstonin ensimmäinen kirja How to Make Coffee: The Science Behind the Bean käsittelee maailman suosituinta virkistysjuomaa. Se on ilmestynyt Britanniassa vuonna 2015 ja tänä vuonna Skandinaviassa. Suomessa kirjan nimi on Näin syntyy kahvi: Tiedettä pavusta. Teos kertoo hieman kahvin historiasta, mutta enemmän kahvin kemiasta, kahvipensaan viljelystä, kahvimarjojen käsittelystä ja tumman juoman valmistuksesta sekä teknologiasta. Kuvittaja, taiteilija Sandra Pondin tarkat piirrokset sekä Ginny Zealin suunnittelema ulkoasu antavat kirjalle viimeistellyn leiman.

» Lue koko arvostelu


7.6.2016 Juha Vahe

Esseitä Suomenlinnan historiasta

Lindström, Ida; Tiirikka, Marjo: Kohtalona Suomenlinna. Into Kustannus Oy, 2016.

Tiedotusalalla työskentelevät Ida Lindström ja Marjo Tiirikka ovat laatineet kirjan Suomenlinnan historiasta. ”Laatia” on täsmällinen ilmaisu, sillä tekstin lisäksi tekijät ovat valokuvanneet, etsineet arkistoista ja maalanneet kuvitusta, jonka he ovat erittäin tyylikkäästi taittaneet. Kirja on tekstin ja kuvituksen vuoropuhelua ja sopiva lahjaksi tai tutustumisretkelle Suomenlinnaan.

» Lue koko arvostelu
Uutiset ja keskustelu | Ajankohtaista | Historian äärelle | Julkaisut
Agricolan kartta | Haku Agricolasta | Hakemisto | Uutta!
Tekijät | Palaute ja yhteystiedot | Etusivulle

Etusivulle

Päivitetty 21.5.2015 09:46