Agricolan kirja-arvostelut

ISSN 1796-704X

"Ele polghe Kiria quin Sica waicka henes on wehe wica"
Agricola » Julkaisut » Kirja-arvostelut
RSS
Haku


[Lisävalinnat]

-

19.1.2017 Kimmo Elo

Tieto ilman tieteellistä ajattelua on kuin keisari ilman vaatteita

Haaparanta, Leila; Niiniluoto, Ilkka: Johdatus tieteelliseen ajatteluun. Gaudeamus, 2016.

Leila Haaparannan ja Ilkka Niiniluodon "klassikkoteos" on hyvää vastalääkettä kontra- ja post-faktuaaliselle ajallemme, jossa uskomukset, stereotypiat ja helpot ratkaisut näyttävät saavan yhä enemmän tilaa. Teos osoittaa lähes rautalangasta taivuttamalla, miten yksinkertaisesta, mutta samalla hitaasti ja vaikeasti saavutettavasta asiasta tiedossa on kyse. Se on lämminhenkinen puolustuspuhe sivistysyliopistolle, jonka tärkeintä tehtävää jokaisen sivistyneen yhteiskunnan tulisi vaalia: oikeutta ja uskallusta kriittiseen ja vapaaseen ajatteluun.

» Lue koko arvostelu


18.1.2017 Kristiina Kalleinen

Pohjoiseen!

Blåfield, Martti: Nordenskiöld. Suomalaissyntyisen tutkimusmatkailijan & tiedemiehen elämä.. Into Kustannus Oy, 2016.

Martti Blåfieldin tutkimus Adolf Nordenskiöldin elämästä keskittyy kuvaamaan tämän tekemiä pohjoisia tutkimusmatkoja (Grönlanti, Huippuvuoret. Koillisväylän purjehdus) ja niiden saavutuksia. Kirja on hyvin kirjoitettu ja laaja valokuva- ja piirrosaineisto havainnollistaa tekstiä erinomaisesti. 

» Lue koko arvostelu


16.1.2017 Jouni Huhtanen

Jos maailmankaikkeus kuhisee elämää…

Webb, Stephen: Missä kaikki ovat? 75 ratkaisua Fermin paradoksiin ja Maan ulkopuolisen elämän arvoitukseen (If the Universe Is Teeming with Aliens… WHERE IS EVERYBODY). Kääntänyt Hannu Karttunen. Tähtitieteellinen yhdistys Ursa, 2016.

Maan ulkopuolisen elämän mahdollisuutta on sekä puolustettu että vastustettu voimakkain sanakääntein aina antiikin ajoista lähtien, mutta kaikkiin sen tulkintoihin ei tarvitse suhtautua haudanvakavasti. Webbin teos tarjoaa hyvän läpileikkauksen ratkaisuista, joita tieteen, science fiction -kirjallisuuden ja elokuvan piirissä on kyseiselle ongelmalle tarjottu.

» Lue koko arvostelu


13.1.2017 Riku Kauhanen

Rukajärven kuvia ja veteraanikertomuksia pinnallisessa kokonaisuudessa

Sirén, Esa: Sodan kuvat. Rukajärvi 1941. Gummerus, 2016.

Jatkosodan hyökkäysvaiheessa vuonna 1941 Rukajärven suunnalla hyökkäsi 14. Divisioona, jonka vaiheista on kirjoitettu niin tieto- kuin kaunokirjojakin. Esa Sirénin uutuuskirja pitää sisällään ennen julkaisemattomia veteraanikertomuksia ja valokuvia tältä rintamalta vuodelta 1941. Teosta markkinoidaan tietokirjana, jossa on uusi lähestymistapa sotahistoriaan.

» Lue koko arvostelu


12.1.2017 Ilona Hankonen

Maapallo ihmisen hallussa

Smil, Vaclav: Sadonkorjuun aikakausi (Harvesting the biosphere: what we have taken from nature). Kääntänyt Pertti Ranta. Kustannusyhtiö Teos, 2016.

Sadonkorjuun aikakausi on ajankohtainen kirja Suomessa juuri nyt, kun keskustelua käydään biotaloudesta ja kotimaisen luonnonvarapolitiikan suhteesta EU:n ilmastopolitiikkaan. Kirjoittaja, kanadalainen Vaclav Smil on ympäristötieteen emeritusprofessori Manitoban yliopistosta. Hänen näkemyksiään kannattaisi kuunnella. Aihe on maapallon kokoinen: biosfääri, sen sisältämä biomassa, biomassojen muutokset ja hiilen kierto biosfäärissä.

» Lue koko arvostelu


11.1.2017 Jouni Huhtanen

Aine ja mieli

Rovelli, Carlo: Seitsemän lyhyttä luentoa fysiikasta (Sette brevi lezioni di fisica). Kääntänyt Markku Sarimaa. Tähtitieteellinen yhdistys Ursa, 2016.

Italialaisen teoreettisen fyysikon Carlo Rovellin (s. 1956) Seitsemän lyhyttä luentoa fysiikasta tarjoaa selkeän yleiskuvan modernin fysiikan kehityksestä ja keskeisistä ongelmista, mutta paikoin työ on turhan summittainen. Osittain tämä selittyy sillä, että teos on suunnattu henkilöille, joiden tiedot modernista fysiikasta ovat vähäiset tai olemattomat. Työ perustuu Rovellin alkuaan milanolaiseen IlSole 24 Ore -lehteen laatimaan artikkelisarjaan, mutta tekijä on laajentanut ja syventänyt alkuperäistekstejä jonkin verran. Tieteen yleistajuistamisesta on käyty meillä viime aikoina näkyvää keskustelua ja sama suuntaus tuntuisi olevan vallalla myös Italiassa. Rovellin teoksella on arvoa ennen kaikkea siksi, että se selventää asiaan perehtymättömälle lukijalle monia modernin fysiikan keskeisiä ongelmakohtia.

» Lue koko arvostelu


10.1.2017 Pentti Stranius

Vastarannan kiisket julkisuudessa

Salminen, Matti: Toisinajattelijoiden Suomi. Into Kustannus Oy, 2016.

Tietokirjailija Matti Salmisen teos antaa hyvät perustiedot itsenäisen Suomen vastarannan kiiskistä, julkisuuteen asti päässeistä toisinajattelijoista. Tarkempaan käsittelyyn on otettu viitisenkymmentä tunnettua toisinajattelijaa, joista vain kaksi on naista. Salmisen näkemys on toki subjektiivinen, mutta suurin osa valinnoista on hyvin perusteltuja. Mukana on kulttuurieliittiinkin kohonneita kasvoja – jopa pari presidenttiä.

» Lue koko arvostelu


9.1.2017 Ilona Pikkanen

Rahvaan todellisista lukuvalinnoista kumpuvaa kirjallistumisen ja lukemisen historiaa

Luukkanen, Tarja-Liisa: Mitä maalaiskansa luki? Kirjasto, kirjat ja kirjoja lukeva yhteisö Karstulassa 1861–1918. Suomalaisen Kirjallisuuden Seura, 2016.

Tarja-Liisa Luukkanen on tehnyt valtavan perustutkimustyön ja laatinut 616-sivuisen monografian keskisuomalaisen maaseutukunnan Karstulan kirjaston kokoelmasta ja rahvaan lukuvalinnoista 1800-luvun jälkipuoliskolla. Teoksen kiistattomat, kirja- ja lukemishistoriallisesti uraauurtavat ansiot liittyvät nimenomaan paikallisia lukuvalintoja kuvaaviin aineistoihin ja konkreettisiin, lukutaitoisuuteen liittyviin kysymyksiin. 

» Lue koko arvostelu
Uutiset ja keskustelu | Ajankohtaista | Historian äärelle | Julkaisut
Agricolan kartta | Haku Agricolasta | Hakemisto | Uutta!
Tekijät | Palaute ja yhteystiedot | Etusivulle

Etusivulle

Päivitetty 21.5.2015 09:46