Agricolan kirja-arvostelut

ISSN 1796-704X

"Ele polghe Kiria quin Sica waicka henes on wehe wica"
Agricola » Julkaisut » Kirja-arvostelut
RSS
Haku


[Lisävalinnat]

-

27.9.2016 Leena Rossi

Läskimooseksesta kalliomaalausten tikku-ukkoihin - Suomen historiaa populaarikuvien kautta

Hänninen, Ville: Keskipäivän miehiä: Kuvia Suomen historiasta. Art House, 2016.

Kuka on piirtänyt Pekka Puupää -sarjakuvan? Kuka on suunnitellut Väinö Linnan Tuntemattoman sotilaan kannen, Elannon kukka-tunnuksen tai marsalkan sauvan? Ville Hännisen teos Keskipäivän miehiä: Kuvia Suomen historiasta kertoo vastaukset noihin kysymyksiin kuten monta muutakin kiintoisaa yksityiskohtaa suomalaisen kuvataiteen ja kulttuurin menneisyydestä. Kirjailija ja toimittaja Hänninen paneutuu esseissään henkilökohtaisten mieltymystensä mukaan suomalaisiin ”vähäisempää” taidetta – sarja- ja pilakuvia, kirjankuvituksia, julisteita, yms. – tuottaneihin taiteilijoihin ja heidän ratkaisuihinsa esihistoriasta 2000-luvulle asti. Näin Suomen historia saa uusia kiintoisia vivahteita.

» Lue koko arvostelu


24.9.2016 Helena Pilke

Kotikaupungista, moniäänisesti, rakkaudella

Kähkönen, Sirpa: Tankkien kesä. Otava, 2016.

Tankkien kesä on Sirpa Kähkösen Kuopio-sarjan seitsemäs romaani. Sarja on kuljettanut siinä kuvatut savolaissuvut halki puolen vuosisadan: Suomen sisällissodasta Euroopan hulluun vuoteen 1968, jota tämä kirja käsittelee. Kallaveden rannoilta katsottuna, totta kai.

» Lue koko arvostelu


22.9.2016 Ijäs Ulla

Viipurin historiankirjoituksen historiaa ja uusia tulkintoja

Koskivirta, Anu; Paavolainen, Pentti; Supponen, Sanna (toim.): Muuttuvien tulkintojen Viipuri. Viipurin Suomalainen Kirjallisuusseura, 2016.

Viipurin Suomalainen Kirjallisuusseura on julkaissut Toimitteita-sarjassaan artikkelikokoelman Viipurin historiankirjoituksen historiasta ja uusista tutkimuksellisista suunnista. Artikkeleiden aihepiiriä on esitelty VSKS:n Helsingin yliopistossa järjestämässä luentosarjassa Rajakaupungin kulttuurielämää 1500-luvulta 2000-luvulle sekä syksyn 2015 Viipuri-tutkimuksen päivässä. Näiden pohjalta artikkelikokoelma lähtee luomaan katsausta Viipurin kulttuurihistoriaan ja esittää uusia kysymyksenasetteluja. Artikkeleissa korostuvat sekä perinteiset kieli- ja kansallisuuskysymykset että uudet monikulttuurisuutta ja ylirajaisuutta esittelevät tutkimustulokset. Myös menneisyyden hallinta, sota, ja venäläiset Viipurin historiantulkinnat saavat osansa. 

» Lue koko arvostelu


21.9.2016 Aaro Sahari

Suomen idänkaupan muistitietoa terävästi

Koulumies, Jyrki: Kaikki ajoi Ladalla – idänkaupan lyhyt oppimäärä. Kustannusosakeyhtiö Siltala, 2016.

Toimittaja Jyrki Koulumiehen teos Kaikki ajoi Ladalla – idänkaupan lyhyt oppimäärä on suunnattu lääkkeeksi suomettuneisuuden historiattomuudesta kärsiville 1970-luvulla ja sen jälkeen syntyneille suomalaisille. Merkittävään idänkaupan veteraanien haastatteluaineistoon ja omakohtaisiin kokemuksiin perustuva, journalistisella otteella kirjoitettu teos haastaa keskusteluun lähihistorian tulkinnoista. Kirjassaan Koulumies käy läpi Suomen ja Neuvostoliiton välisiä kauppasuhteita sotakorvauksista 1980-luvun romahdukseen temaattisesti jaotellen ja suuria linjoja hahmotellen.

» Lue koko arvostelu


14.9.2016 Sanna Kivimäki

Kirjoittamaan!

Svinhufvud, Kimmo: Kokonaisvaltainen kirjoittaminen. Art House, 2016.

Joistakin kirjoista kannattaa ottaa uusia ja uudistettuja painoksia. Kimmo Svinhufvudin Kokonaisvaltainen kirjoittaminen on epäilemättä yksi sellainen: laaja-alaiselle, kirjoittamista monipuolisesti ja innostavasti käsittelevälle oppaalle on aina kysyntää.

» Lue koko arvostelu


12.9.2016 Otto Aura

Salpalinjaa salaamassa

Kylmälä, Mikko: Kuinka salata Salpalinja? Salpa-aseman salassapitämiseksi tehdyt ratkaisut vv. 1940–194. Miehikkälän Salpalinja-museo, 2016.

Mikko Kylmälän Kuinka salata Salpalinja? Salpa-aseman salassapitämiseksi tehdyt ratkaisut vv. 1940–1941 on hyvä ja kompakti esitys itärajamme suojaksi rakennetun Salpalinjan salaamisesta. Pro gradu –työhön pohjaava teos on oiva lisä Salpalinjaa käsittelevään kirjallisuuteen. Tarkastelussa ovat niin työntekijät, salaamisen käytännöt kuten sekin, miten salaamisessa onnistuttiin.

» Lue koko arvostelu


7.9.2016 Andrei Kalinitchev

Kriisit ovat osa ihmiskunnan historiaa

Jonstad, David: Sivilisaation loppu (Livet vid civilisationens slut). Kääntänyt Salon TasausKohtuusPaja. Into, 2016.

Kriisien, katastrofien ja maailmanlopun ennustaminen on yleistynyt. Aiemmin ennustukset sijoittuivat useimmiten tieteiskirjallisuuden kentälle - ehkä yleisön rauhoittamiseksi. Eihän yleisö pelästy, jos fiktiivisessä teoksessa kerrotaan asteroidin iskemisestä maahan, tuhoisasta ydinsodasta, tappavan viruksen leviämisestä suurkaupunkeihin tai hätkähdyttävästä luonnonkatastrofista. Nämä ennustukset ovat nyt siirtyneet sanomalehtien ja aikakauslehtien artikkeleihin, ja niiden takana on usein jonkinlainen tutkimus tai asiantuntijan lausunto.

» Lue koko arvostelu


5.9.2016 Helena Pilke

Natsivaarin tarina - vaiettua, vaikuttavaa sukuhistoriaa

Baer, Katarina: He olivat natseja. Teos, 2016.

Muutamia vuosia sitten Helsingin Sanomien silloinen Saksan-kirjeenvaihtaja Katarina Baer kirjoitti laajan jutun isovanhemmistaan. Vaikuttava artikkeli ”Vaari oli natsi” kilpaili ”toimittajien Finlandiasta” eli Suuresta Journalistipalkinnosta. Tekee mieli ennustaa, että tänä keväänä ilmestynyt Baerin kirja He olivat natseja on Tieto-Finlandia -ehdokkaiden joukossa. Katarina Baer kirjoittaa journalistisesti mutta teos perustuu laajaan hyvin käytettyyn lähdeaineistoon, sekä kansallissosialismia käsittelevään kirjallisuuteen. Päähenkilöiden tarinan ohella tekijä tulee kertoneeksi myös muun sukunsa vaiheista viime vuosisadan Euroopassa.

» Lue koko arvostelu
Uutiset ja keskustelu | Ajankohtaista | Historian äärelle | Julkaisut
Agricolan kartta | Haku Agricolasta | Hakemisto | Uutta!
Tekijät | Palaute ja yhteystiedot | Etusivulle

Etusivulle

Päivitetty 21.5.2015 09:46