Agricolan kirja-arvostelut

ISSN 1796-704X

"Ele polghe Kiria quin Sica waicka henes on wehe wica"
Agricola » Julkaisut » Kirja-arvostelut
RSS
Haku


[Lisävalinnat]

-

7.12.2016 Riikka-Maria Pöllä

Sukupuolittuneen väkivallan pitkä historia

Lidman, Satu: Väkivaltakulttuurin perintö: sukupuoli, asenteet ja historia. Gaudeamus Helsinki University Press, 2015.

FT, dosentti Satu Lidman avaa teoksessaan sukupuolittuneen väkivallan syvään juurtunutta ja kauaskantoista historiaa.  Teemaa on tutkittu usein oikeus- ja yhteiskuntatieteissä, mutta väkivallan ja sukupuolen ymmärtämiseksi myös historiantutkimuksella on annettavaa. Historian jatkumoista voi ammentaa vastauksia – tai ainakin selityksiä – nykypäivän ilmiöille.

» Lue koko arvostelu


1.12.2016 Helena Pilke

Joukkopsykoosi ja kuinka siihen langetaan

Huber, Florian: Lupaathan tappaa itsesi Kansan perikato kolmannessa valtakunnassa 1945 (Kind, versprich mir, dass du dich erschießt: Der Untergang der kleinen Leute 1945). Kääntänyt Naski, Heli. Atena, 2016.

Tuhannet saksalaiset surmasivat perheensä ja itsensä keväällä 1945 puna-armeijan vyöryessä maahan. Pelko teki ihmiset hulluiksi, se levisi epidemian tavoin. 12 vuotta aiemmin maassa oli levinnyt toisenlainen tartunta; natsien toimintaan oli menty mukaan kun pomo, ystävä tai äiti ehdotti liittymistä puolueeseen tai sen nuorisojärjestöön. Saksalaisen historioitsijan kirja kertoo natsivallan romahtamista seuranneesta joukkopsykoosista, mutta myös niitä edeltäneistä vuosista ja siitä, miten tavallisista ihmisistä tuli kiihkeitä kansallissosialisteja.

» Lue koko arvostelu


29.11.2016 Kristiina Korjonen

Kuntaliitoksilla on monet kasvot

Riukulehto, Sulevi (toim.): Kunnat, rajat ja kulttuuri. Muutoskokemuksia.. SKS, 2016.

Kuntaliitoksilla on monet kasvot. Arvostelemani teos pureutuu kuntaliitosten arkisiin ja emotionaalisiin vaikutuksiin tarkastelemalla paikan ja aluemuutosten moninaisia merkityksiä sekä kuntaliitosten vaikutusta kulttuurityön toimijoille. Teoksen vahvuus piilee sen monipuolisuudessa. Kaikki kirjan artikkelit tarjoavat uudenlaisen näkökulman kuntarakennemuutokseen.

» Lue koko arvostelu


25.11.2016 Iiris Sarmas

Fokuksessa Essi Renvall

Nikkari, Virpi; Kekäläinen, Tarja; Suominen, Tapio: Essi Renvall. Kääntänyt Kudel, Silja. SKS, 2016.

Oulun ja Tampereen taidemuseoiden yhteistyönä syntynyt näyttely kuvanveistäjä Essi Renvallista (1911-79) tuo katseidemme kohteeksi kattavan valikoiman osittain tuttua ja paljon kaunista taidetta. Kirja, joka toimii samalla myös näyttelyluettelona, rakentuu perinteisellä kaavalla esitellen Renvallin uraa ja teoksia kronologisesti. Hänen mittava tuotantonsa käsitellään mielenkiintoisesti ja nimenomaan teoksiin keskittyen. Kirjan artikkelit painottavat taiteellista työskentelyä ja henkilökuva taiteilijasta jää taustalle. Kaunis ja runsas kuvitus rytmittää kirjaa ja tekee tekstistä helposti ymmärrettävää luettavaa.

» Lue koko arvostelu


22.11.2016 Elina Virtanen

SS-mies Sakari Haikalan tarina

Turunen, Mirja: Koska kotimaa meidät lähetti. SS-mies Sakari Haikala Hitlerin eliittijoukoissa.. Docendo, 2016.

Mirja Turusen teos Koska kotimaa meidät lähetti. SS-mies Sakari Haikala Hitlerin eliittijoukoissa (2016) kertoo SS-mies Sakari Haikalan tarinan suomalaisessa SS-pataljoonassa toisen maailmansodan aikaan. Lisäksi kirjassa kuvataan, miten SS-vuodet vaikuttivat Haikalan elämään myöhemmin. Tutkimuksen päälähteenä toimivat keskustelut, joita kirjoittaja on käynyt Haikalan kanssa viimeisen kymmenen vuoden aikana.

» Lue koko arvostelu


21.11.2016 Andrei Kalinitchev

Kirjallisuus historiantutkimuksen lähteenä

Toim. Aino Mäkikalli ja Liisa Steinby: Johdatus kirjallisuusanalyysiin. SKS, 2016.

Kaunokirjallisuus on historiantutkimuksen olennainen lähde. Se kytkeytyy menneiden aikojen laajaan kulttuuriseen ja yhteiskunnalliseen todellisuuteen kertomalla vallankäytöstä ja sosiaalisesta hierarkiasta. Nykypäivänä kirjallisuusanalyysiä sovelletaan esimerkiksi kirjallisuussosiologisessa tutkimuksessa, sukupuolentutkimuksessa sekä etnisiä vähemmistöja koskevaa vuorovaikutusta pohtivassa tutkimuksessa. Sen avulla luodaan valoa myös postkolonialististen kulttuurien tilanteeseen. Siirtolaisuuden historia puolestaan selkeytyy maahanmuuttajien tuottamien teosten analyysillä.

» Lue koko arvostelu


17.11.2016 Isto Huvila

Historia biteiksi – johdatusta digitaaliseen humanismiin

Elo, Kimmo (toim.): Digitaalinen humanismi ja historiatieteet. Turun historiallinen yhdistys ry, 2016.

Digitaalinen humanismi ja historiatieteet luotaa monipuolisesti digitaalisen historiantutkimuksen ja digitaalisen historian tutkimuksen kenttää ja toimii tieteellisenä johdatuksena, lukukirjana ja osin oppikirjanakin sekä aiheesta jo kiinnostuneille että vasta-alkajille.

» Lue koko arvostelu


15.11.2016 Helena Pilke

Sodan monet kasvot - vaikuttavin kuvin, harkituin sanoin

Kivimäki, Ville; Männistö, Anssi: Sodan särkemä arki. WSOY, 2016.

Suomen vuosina 1939–1945 käymät sodat olivat monessa mielessä erityisiä: sotaa käytiin osittain oman maan alueella, mutta siviiliuhreja syntyi silti vähän. Yhteiskunta ei ollut aivan niin kahtiajakautunut rintamaan ja kotirintamaan kuin yleensä ajatellaan. Sodan varjot ulottuivat vähintään 1960-luvulle, ellei kauemmaskin. Ville Kivimäen ja Anssi Männistön teos Sodan särkemä arki valaisee suomalaisten sotakokemuksia monesta näkökulmasta. Tapahtumahistorian tilalle on nostettu kokemushistoria; kuva-aineisto on vaikuttavaa ja suurelta osaltaan vain harvoin nähtyä.

» Lue koko arvostelu
Uutiset ja keskustelu | Ajankohtaista | Historian äärelle | Julkaisut
Agricolan kartta | Haku Agricolasta | Hakemisto | Uutta!
Tekijät | Palaute ja yhteystiedot | Etusivulle

Etusivulle

Päivitetty 21.5.2015 09:46