Agricolan kirja-arvostelut

ISSN 1796-704X

"Ele polghe Kiria quin Sica waicka henes on wehe wica"
Agricola » Julkaisut » Kirja-arvostelut
RSS
Haku


[Lisävalinnat]

-

21.10.2016 Sirkka Ahonen

Kylmän sodan haamu kouluopetuksen historiassa

Leskinen, Jari: Kohti sosialismia! Pirkkalan peruskoulun marxilainen kokeilu 1973-1975. Siltala, 2016.

Jari Leskisen tutkimus käsittelee 1970-luvulla poliittista kohua herättänyttä, Pirkkalan peruskoulussa toteutettua opetuskokeilua. Oikeiston suuttumusta ruokki erityisesti viidennen luokan historianopetuksessa käytetty materiaali, joka ilmeni alkuperältään neuvostoliittolaiseksi ja sisällöltään vahvasti ideologiseksi. Leskinen on käynyt läpi oppimateriaalin lisäksi aiheesta tehdyn eduskuntakyselyn ja oikeuskanslertin käynnistämän tutkinnan asiapaperit. Hän ei kuitenkaan alista niitä moninäkökulmaiselle tarkastelulle ja ajalliselle kontekstualisoinnille. Esimerkiksi hänen haastattelemansa henkilöt ovat kaikki lähellä oikeistolaista peruskoulukritiikkiä1970-luvulla harjoittanutta Vapaan koulutuksen tukisäätiötä, joka käytti Pirkkalan monistetta poliittisen agendansa tueksi. Leskisen kirja on näin enemmän 1970-luvun koulutaistelun jälkimaininki kuin 2010-luvun perspektiivistä tehty historiantutkimus.

» Lue koko arvostelu


19.10.2016 Leena Rossi

Mies, Pallo, Pastilli, Polaris ja Puppy

Svenskberg, Aila (toim.): Eero Aarnio – Värin ja ilon muotoilija. WSOY & Desingnmuseo, 2016.

Muotoilutoimittaja Aila Svenskbergin toimittama Eero Aarnio – Värin ja ilon muotoilija on runsaasti kuvitettu ”homage to” -teos, jossa kymmenen muotoilualan asiantuntijaa kirjoittaa ehkä tunnetuimman suomalaisen muotoilijan elämästä ja tuotannosta.

» Lue koko arvostelu


18.10.2016 Markku Soikkeli

Rikoskirjallisuuden pikkujättiläinen

Arvas, Paula; Ruohonen, Voitto: Alussa oli murha. Johtolankoja rikoskirjallisuuteen. Gaudeamus, 2016.

Rikostarinan ydin on harkitussa murhassa. Mikään muu rikos ei samassa määrin kutkuttele lukijan oikeustajua ja skandaalinnälkää kuin tappaminen. Tämä brutaalin intohimon ja hienostuneen analyysin luova epäsuhta nousee toistuvasti keskiöön rikoskirjallisuuden lajihistoriaa esittelevässä tietokirjassa Alussa oli murha. Kyseessä on niin perusteellinen tietoteos, että on vaikea kuvitella, miten monta vuosikymmentä täytyy mennä ennen kuin kirjan päivittämiselle tulee tarvetta.

» Lue koko arvostelu


17.10.2016 Kari Hintsala

Mahtirakentamista keisareiden Pietarissa

Kaukiainen, Yrjö: Punaiset pilarit - Suomalainen graniitti tsaarien Pietarissa. Suomalaisen Kirjallisuuden Seura, 2016.

Melkeinpä jokainen Pietariin matkustava suomalainen saa kuulla miten Palatsiaukiolla seisova Aleksanterin pylväs on suomalaista graniittia. Niin massiivinen kuin pylväs onkin, on se kuitenkin vain murunen kaikesta suomalaiskivestä, jota Venäjän pääkaupunkiin 1700-1800-luvuilla laivattiin.

» Lue koko arvostelu


13.10.2016 Pertti Grönholm

Kaivattu ja tarpeellinen historianfilosofian yleisesitys

Kari Väyrynen; Jarmo Pulkkinen (toim.): Historianfilosofia. Klassiset ajattelijat antiikista nykyisyyteen.. Vastapaino, 2015.

Historianfilosofia-teos on suomalaisten tekijöiden suomalaisille lukijoille kirjoittama yleisesitys länsimaisen historianfilosofian keskeisistä ajatuksista, käänteistä ja käänteentekijöistä. Vaikka teos ei ole kaikenkattava tai käsittelytavoiltaan saumaton, se paikkaa hyvin historian opetuksessa ollutta puutetta suomenkielisestä perusteoksesta. Teos sopii hyvin johdatukseksi aihepiiriin kaikille historiallisen ajattelun kehityksestä kiinnostuneille.

» Lue koko arvostelu


12.10.2016 Leena Rossi

KARITA SUURI

Kinnunen, Raila: Karita Mattila: Korkealta ja kovaa. WSOY, 2016.

Raila Kinnunen on rakentanut kymmenistä tarinoista, mielipiteistä ja pitkistä sitaateista kiehtovan henkilökuvan tunnetuimmasta suomalaisesta oopperalaulajasta, jonka loistava ääni ja ilmiömäinen eläytymiskyky on lumonnut kuulijat. Tämä kohteensa näköinen teos, Karita Mattila: Korkealta ja kovaa, on varustettu kuvaliittein ja viis veisaa kronologisesta ja muusta järjestyksestä, mutta käy suoraan fanien sydämeen.

» Lue koko arvostelu


6.10.2016 Leena Rossi

Romaanista sarjakuvakirjaksi

Moynot, Emmanuel (piirtäjä ja kirjoittaja): Ranskalainen sarja: Myrsky kesäkuussa (Suite française: Tempête en juin). Kääntänyt Marja Luoma. Kustannus Jalava, 2016.

Tunnetun ranskalaisen sarjakuvataiteilijan, Emmanuel Moynot’n teos Ranskalainen sarja: Myrsky kesäkuussa pohjautuu Auschwitzin keskitysleirillä kuolleen Irène Némirovskyn samannimiseen romaaniin, joka julkaistiin postuumisti ranskaksi vuonna 2004 ja suomeksi 2005. Moynot’n mustavalkoinen sarjakuva menestysromaanista ilmestyi vuonna 2015, ja tämän vuoden elokuussa se saatiin myös suomeksi. Tulkinta on vaikuttava.

» Lue koko arvostelu


6.10.2016 Päivi Kosonen

Miten tutkimuksesta kirjoitetaan?

Raevaara, Tiina: Tajuaako kukaan? Opas tieteen yleistajuistajalle.. Vastapaino, 2016.

Muuttuvassa maailmassa myös tieteestä kirjoittamiseen kohdistuu muutospaineita. Näkyvyys ja vuorovaikutus ovat päivän sanoja. Ei ole samantekevää miten asiat esitetään. Tiina Raevaaran mukaan tieteestä kirjoittaminen on taito, jota voi ja pitää harjoitella. Opiskelijoille, tutkijoille ja journalisteille annettujen käytännön vinkkien lisäksi tietokirjassa annetaan tilaa tieteen yleistajuistamisen merkityksen pohdinnalle tässä ajassa, kun tiedeuutiset herättävät meissä syviä tunteita.

» Lue koko arvostelu
Uutiset ja keskustelu | Ajankohtaista | Historian äärelle | Julkaisut
Agricolan kartta | Haku Agricolasta | Hakemisto | Uutta!
Tekijät | Palaute ja yhteystiedot | Etusivulle

Etusivulle

Päivitetty 21.5.2015 09:46