Agricolan kirja-arvostelut

ISSN 1796-704X

"Ele polghe Kiria quin Sica waicka henes on wehe wica"
Agricola » Julkaisut » Kirja-arvostelut
RSS
Haku


[Lisävalinnat]

-

23.8.2016 Helena Pilke

Sisällissodan mikrohistoriaa – kolmen veljeksen kohtalo

Paavilainen, Marko: Murhatut veljet. Valter, William ja Ivar Thomén elämä ja kuolema. Siltala, 2016.

Kolmen lahjakkaan helsinkiläisveljeksen kuolema punaisen terrorin uhrina Vihdin pitäjässä laukaisi koston kierteen, joka ulottui koko läntiselle Uudellemaalle. Marko Paavilaisen teos paljastaa, miten osa vuoden 1918 sotatoimista oli suunnittelematonta ja melko epämääräisesti johdettua väkivaltaa, jonka kohteetkin näyttävät valikoituneen aika sattumanvaraisesti.


» Lue koko arvostelu


22.8.2016 Elina Virtanen

Jääkärien historiaa kirjeisiin ja päiväkirjoihin pohjautuen

Hoppu, Tuomas: Jääkärit Saksan tiellä. Jääkäreiden tarina kirjeiden ja päiväkirjojen valossa.. Postimuseo, 2016.

Tutkija, filosofian tohtori Tuomas Hopun teos Jääkärit Saksan tiellä on jääkärien kirjeisiin ja päiväkirjoihin pohjautuva tutkimus jääkärien vaiheista Saksassa vuosina 1915–1918. Hoppu keskittyy tutkimuksessaan erityisesti jääkärien mielialoihin niin koulutuksen kuin rintamalla olon aikana. Kirja tuo jääkärien kirjeiden ja päiväkirjojen avulla esiin yksittäisten jääkärien ajatuksia ja mietteitä sekä niiden avulla luo kronologisesti etenevän tarinan jääkärien historiasta.

» Lue koko arvostelu


19.8.2016 Jouni Huhtanen

Paikka järjestyksen ja kaaoksen välimaastossa

Scharf, Caleb: Kopernikuskompleksi: Kosminen merkityksemme planeettojen ja todennäköisyyksien universumissa (The Copernicus Complex: Our Cosmic Significance in a Universe of Planets and Probabilities). Kääntänyt Tuukka Perhoniemi. Tähtitieteellinen yhdistys Ursa, 2016.

Kopernikuskompleksi on Columbian yliopiston astrobiologian professorin Caleb Scharfin omaperäinen puheenvuoro astronomian piirissä viime aikoina Maan ulkopuolisen elämän mahdollisuuksista käytyyn keskusteluun. Teos paneutuu astronomian vakaviin asiakysymyksiin, mutta ottaa teesiensä lähtökohdaksi ”kopernikaanisena periaatteena” ja ”antrooppisena periaatteena” tunnetut tieteelliset väittämät. Ensin mainitun mukaan maailmankaikkeus on ominaisuuksiltaan samanlainen mistä tahansa suunnasta katsottuna. Jälkimmäinen pitää ihmistä maailmankaikkeuden mittana ja pohtii sitä, missä mielessä Maan asema on erityinen suhteessa muuhun aurinkokuntaan. Moni antrooppisen periaatteen kannattaja uskoo, että maailmankaikkeuden ominaisuudet ja fysiikan luonnonvakiot ovat jokseenkin tarkasti hienosäädettyjä Maassa vallitsevaa elämää varten. Scharf ei suoranaisesti kiistä näitä väitteitä, mutta lähtee siitä, että sekä ihmisen olemassaolon että Maan aseman määrittelyn takeeksi täytyisi löytää kyseisten periaatteiden sijaan selkeät mitattavissa olevat kriteerit.

» Lue koko arvostelu


18.8.2016 Silja Pitkänen

Kiinan (nais)historian pikkujättiläinen

Airaksinen, Tiina; Sinkkonen, Elina; Valjakka, Minna (toim.): Enemmän kuin puoli taivasta. Kiinalainen nainen historiassa, yhteiskunnassa ja kulttuurissa.. Art House, 2016.

Laaja artikkelikokoelma Enemmän kuin puoli taivasta. Kiinalainen nainen historiassa, yhteiskunnassa ja kulttuurissa on erittäin tervetullut, monipuolinen ja huolella laadittu teos Kiinan naisten menneisyydestä ja nykypäivästä. Kirja on erinomaista työtä ulkoasua myöten: kannet ovat kauniit ja kestävät, paperi on huomattavan laadukasta, eikä kuvituksessakaan ole pihistelty. Enemmän kuin puoli taivasta on kulttuuriteko, jollaisia ei kovin usein tule vastaan aikana, jolloin kirjoja tuotetaan kiivaalla tahdilla sesonkituotteiksi, ja jolloin kirjojen painaminenkaan ei ole enää itsestäänselvyys.

» Lue koko arvostelu


17.8.2016 Hannele Klemettilä

Ruokahistoriaa monelta kantilta

Hämeen-Anttila, Jaakko; Rossi, Venla: Nälästä nautintoihin. Ruoan tarina. Otava, 2015.

Nälästä nautintoihin teoksessa luodaan kiehtovia näköaloja ruoan, kokkailun ja pöytätapojen historiaan. Teos on suunnattu suuren yleisön tarpeisiin – ei niinkään akateemiselle lukijakunnalle. Teoksessa liikutaan laajalla maantieteellisellä alueella ja pitkällä aikajanalla. Gastronomian kehitys ei kuitenkaan alkanut vasta uuden ajan alusta, vaan myös keskiajan jälkipuoliskon hoveissa kukoisti korkeatasoinen ruokakulttuuri.

» Lue koko arvostelu


16.8.2016 Jouni Huhtanen

Kunnianosoitus idealismille

Levin, Janna: Mustan aukon blues ja muita ääniä ulkoavaruudesta (Black Hole Blues and Other Songs from Outer Space). Kääntänyt Markus Hotakainen. Tähtitieteellinen yhdistys Ursa, 2016.

Columbian yliopiston fysiikan ja tähtitieteen professorin Janna Levinin (s. 1967) Mustan aukon blues ja muita ääniä ulkoavaruudesta avaa mielenkiintoisen näkymän vaikeasti havaittavien gravitaatioaaltojen tutkimuksen historiaan. Teos ei ole varsinaista tieteenhistoriaa tai kriittistä tieteentutkimusta sanan perimmäisessä mielessä, vaan pikemminkin ammattifyysikon elävä ja omakohtainen kertomus kahden mustan aukon törmäyksessä syntyvien gravitaatioaaltojen todentamiseen liittyvistä tieteellisistä ongelmista. Työn parasta antia on sen näkökulman monipuolisuus. Levin hyödyntää omien huomioidensa ohella ansiokkaasti haastattelututkimusta teoksensa päälähteenä ja päästää ääneen monet gravitaatioaaltojen parissa 1960-luvun lopulta lähtien työskennelleet fysiikan huippunimet.

» Lue koko arvostelu


15.8.2016 Pentti Stranius

Venäläisvähemmistön ääni Baltiassa

Kniivilä, Kalle: Neuvostomaan lapset. Baltian venäläiset. Into Kustannus, 2016.

Kalle Kniivilän Neuvostomaan lapset tuo haastattelujen kautta Baltian venäläisten mietteet ja tunnot julkisuuteen. Teos on Kniivilän kolmas peräkkäinen tietoteos, jossa käsitellään Venäjää, venäläisiä ja virallisen Venäjän suhteita naapureihinsa, entisen Neuvostoliiton maihin. Neuvostomaan lapsissa tilanne on kiepautettu kuitenkin ympäri. Äänessä ovat Viron, Latvian ja Liettuan venäjänkieliset, jotka eivät suinkaan muodosta mitään yhtenäistä Putinin "viidettä kolonnaa" Baltiassa. Heillä on omat mietteensä ja eripuransa niin Venäjästä kuin uudesta kotimaastaan, johon useimmat haluavat aidosti "kotoutua", mutta säilyttää myös kielensä.

» Lue koko arvostelu


14.8.2016 Leena Rossi

Ruoka yhdistää ja erottaa: Suomalaista ruoka-antropologiaa Latinalaisesta Amerikasta Tyynenmeren saarille

Uusihakala, Katja; Eräsaari, Matti (toim.): Ruoan kulttuuri: Antropologisia näkökulmia ruoan tutkimukseen. SKS toimituksia 1419, 2016.

Matti Eräsaaren ja Katja Uusihakalan toimittama artikkelikokoelma Ruoan kulttuuri: Antropologisia näkökulmia ruoan tutkimukseen paneutuu suomalaiseen ruoka-antropologiaan, jota on viime vuosina tehty eräissä Afrikan, Kaakkois-Aasian, Latinalaisen Amerikan ja Tyynenmeren yhteiskunnissa. Laaja johdanto ja yhdeksän tapaustutkimusta osoittavat, kuten arvata saattaa, että maailman eri puolilta löytyy hyvin paljon suomalaisesta ruokakulttuurista poikkeavia tapoja nauttia ja arvottaa ruokaa ja juomaa. Niiden äärellä lukija saattaa havahtua katsomaan kotoisia tapoja toisin silmin. Kirjan kuivan asiallisen kannen suojissa piilee monta tieteellistä makupalaa.

» Lue koko arvostelu
Uutiset ja keskustelu | Ajankohtaista | Historian äärelle | Julkaisut
Agricolan kartta | Haku Agricolasta | Hakemisto | Uutta!
Tekijät | Palaute ja yhteystiedot | Etusivulle

Etusivulle

Päivitetty 21.5.2015 09:46