Agricolan kirja-arvostelut

ISSN 1796-704X

"Ele polghe Kiria quin Sica waicka henes on wehe wica"
Agricola » Julkaisut » Kirja-arvostelut
RSS
Haku


[Lisävalinnat]

-

21.6.2017 Leena Rossi

Miten teet käsittämättömästäkin käsitettävää

Raevaara, Tiina: Tajuaako kukaan? Opas tieteen yleistajuistajalle. Vastapaino, 2016.

Tiina Raevaaran teos Tajuaako kukaan? Opas tieteen yleistajuistajalle on erinomainen apuneuvo kaikille niille, jotka haluavat välittää tieteen, varsinkin luonnontieteiden, tuloksia akateemisen maailman ulkopuolelle niin, että muutkin ymmärtävät – ja tehdä sen vastuullisesti. Idean löytämisestä lähtien tekijä opastaa yleistajuisten tieteellisten lehtijuttujen ja kirjojen laatimiseen. Hän valaisee aihettaan sekä omilla että muilta saaduilla erinomaisilla esimerkeillä. Hän myös selvittää yleistajuistamisen trendejä ja varoittaa popularisoinnin sudenkuopista. Kirja on verraton apu varsinkin aloittelevalle yleistajuistajalle, mutta se ravistelee myös kokeneen tietokirjoittajan rutiineja.

» Lue koko arvostelu


21.6.2017 Suvi Liimatta

Tutkimus luterilaisesta köyhäinhoidosta syventää reformaation kokonaiskuvaa

Arffman, Kaarlo.: Auttamisen vallankumous. Luterilaisuuden yritys ratkaista köyhyyden aiheuttamat ongelmat.. SKS & SKHS, 2008.

Kirkkohistorian professori Kaarlo Arffmanin teos Auttamisen vallankumous. Luterilaisuuden yritys ratkaista köyhyyden aiheuttamat ongelmat esittää uudenlaisen kokonaiskuvan luterilaisesta köyhäinhoidon reformista, jolla oli keskeinen osa Martin Lutherin ja hänen kannattajiensa kirkollisessa uudistamistyössä. Reformaation kuvaukset ovat pääosin painottaneet uskoa koskevaa toimintaa: Jumalan sanan ja sakramenttien välittymistä oikein ja puhtaasti. Mutta miten auttaminen oikeastaan liittyy reformaatioon ja kuinka köyhäinhoidon uudistus vaikutti luterilaisuuden leviämiseen? Voidaanko suhtautumisessa köyhiin ja sairaisiin nähdä samankaltaisuuksia nykyisyyden ja menneen välillä? Vaikka reformaation köyhäinhoitoa ei voi tilanteeltaan suoraan verrata tällä hetkellä vellovaan keskusteluun sosiaali- ja terveyspalvelujen uudistamisesta, jotain samanlaista voi ehkä tavoittaa siitä huolen tunteesta, joka ihmisissä herää, kun on kyse yhteiskunnan voinnista ja hoitomuotojen murroksesta.

» Lue koko arvostelu


20.6.2017 Leena Rossi

Monta tietä terveyteen – uutta terveyshistoriaa

Hokkanen, Markku ja Kananoja, Kalle (toim.): Kiistellyt tiet terveyteen: Parantamisen monimuotoisuus globaalihistoriassa. SKS: Historian tutkimuksia 273, 2017.

Markku Hokkasen ja Kalle Kananojan kokoama Kiistellyt tiet terveyteen: Parantamisen monimuotoisuus globaalihistoriassa edustaa uusinta tutkimusta terveyshistorian alalla. Yhdeksän kirjoittajaa paneutuu siinä parantamisen asemaan eri aikoina ja eri puolilla maapalloa selvittäen muun muassa, mihin erilaisten parantamismuotojen suosio perustuu, miten uusia lääkintäkeinoja on omaksuttu kulttuurirajojen yli ja miten eri parantamismuotoja on pyritty kieltämään. Vertaisarvioitu teos sopii oppikirjaksi antropologiaan, etnologiaan, historiaan sekä uskonto-, yhteiskunta- ja terveystieteeseen. Se saattaa kiinnostaa myös ketä tahansa terveyskysymyksiä pohtivaa lukijaa.

» Lue koko arvostelu


16.6.2017 Tiina Mahlamäki

Narrien kavalkadi

Fyrqvist, Minna-Maria: Teosofien Suur-Suomi. Kustannusosakeyhtiö Teos, 2016.

Teosofien Suur-Suomi ei lunasta otsikkonsa tai takakansitekstinsä lupauksia, sillä se ei kovinkaan paljoa kerro Suur-Suomesta eikä juurikaan avaa esoteeristen liikkeiden historiaa ja saapumista Suomeen. Sen sijaan se esittelee yhden merkittävimmistä suomalaisista teosofeista, Pekka Ervastin ja tämän Kalevalasta tekemiä teosofisia tulkintoja. Moniin suuntiin rönsyävä teos kuvaa muun muassa Teosofisen seuran perustajan Helena Petrovna Blavatskyn opetuksia, Suomessa vierailleen meedion, madame Elizabeth d'Esperancen värikkäitä vaiheita, länsimaisen esoterian monisatavuotisessa historiassa esiintyviä henkilöhahmoja sekä Sigurd Wettenhovi-Aspan tulkintoja menneisyyden suomalaisista Egyptin korkeakulttuurin rakentajina. Ilman viite- ja lähdemerkintöjä julkaistu teos jättää lukijan hyvin hämmentyneeksi. Miksi hyvämaineinen kustantaja on päästänyt keskeneräisen työn käsistään?

» Lue koko arvostelu


15.6.2017 Kunnas, Jan

Metsäpolulla ja sen vierestä

Metsäpolun filosofia: Metsäpolun filosofia. niin & näin, 2017.

Metsää käsittelevälle kirjalle ohuutta voidaan aina lukea positiiviseksi seikaksi - eipä ainakaan ole tarvinnut kovin paljon metsää kaataa kirjan painamiseksi. Ohuudesta huolimatta Metsäpolun filosofia onnistuu herättämään monenlaisia ajatuksia suhteestamme metsiin ja puihin.

» Lue koko arvostelu


14.6.2017 Annastiina Mäkilä

Mikä on seuraava askel hyvinvointiyhteiskunnan jälkeen?

Ehrnrooth, Jari: Hyvintoimintayhteiskunta – Miten aikamme kriisi ratkeaa?. Kirjapaja, 2016.

Kirjailija, sosiologian ja kulttuurihistorian dosentti Jari Ehrnrooth on urallaan ollut tuottelias ja kattanut kirjoituksissaan laajan skaalan aiheita. Tällä kertaa hän on tarttunut suomalaisen hyvinvointiyhteiskunnan nykytilaan. Hän esittää hyvinvointiyhteiskunnan epäonnistuneen jo alkumetreillä väärien arvovalintojen ja päämäärien myötä. Teos on kirjoitettu pamflettina, jonka on tarkoitus aiheuttaa tunteita ja keskustelua. On hienoa, että keskustelua yhteiskuntamme perustoista herätellään ja pidetään yllä.

» Lue koko arvostelu


10.6.2017 Henna Karppinen-Kummunmäki

Kartanon keittiön tuoksuja

Kuurne, Jouko: Louhisaaren linnan talousreseptit (n.1770‒1850). SKS, 2017.

Louhisaaren linnan talousreseptit on lähdeteos, joka vie aikamatkalle kartanon keittiön saloihin 1700- ja 1800-lukujen taitteeseen.

» Lue koko arvostelu


7.6.2017 Mirkka Danielsbacka

Teoriapaketti historioitsijalle

Väyrynen, Kari; Pulkkinen, Jarmo (toim.): Historian teoria. Lingvistisestä käänteestä mahdolliseen historiaan. Vastapaino, 2016.

Historian teoriaa käsittelevät suomenkieliset teokset ovat harvassa. Sen vuoksi Kari Väyrysen ja Jarmo Pulkkisen toimittama Historian teoria. Lingvistisestä käänteestä mahdolliseen historiaan(Vastapaino 2016) on kirja, jolle on ollut tilausta. Toimittajat jatkavat edeltävän työnsä Historian filosofia – klassiset ajattelijat antiikista nykyisyyteen (Vastapaino 2015) viitoittamalla tiellä kartoittaen tällä kertaa parin viimevuosikymmen keskustelua historian teoriasta ja filosofiasta.

» Lue koko arvostelu
Uutiset ja keskustelu | Ajankohtaista | Historian äärelle | Julkaisut
Agricolan kartta | Haku Agricolasta | Hakemisto | Uutta!
Tekijät | Palaute ja yhteystiedot | Etusivulle

Etusivulle

Päivitetty 21.5.2015 09:46