Agricolan kirja-arvostelut

ISSN 1796-704X

"Ele polghe Kiria quin Sica waicka henes on wehe wica"
Agricola » Julkaisut » Kirja-arvostelut
RSS
Haku


[Lisävalinnat]

-

19.5.2017 Jouni Lavikainen

Populääristi dopingista

Vettenniemi, Erkki: Suomalainen hiihtodoping – Punssia, pillereitä ja punasoluja. SKS, 2017.

Lahden MM-hiihtojen 2001 dopingskandaali muutti suomalaisten suhtautumista urheiluun enemmän kuin yksikään voitto tai tappio. Kun kuusi suomalaista kärähti vilpistä talvisen kansallislajin kotikisoissa, urheilumedian vuosikymmenien ajan rakentama ”urheilun hyvä kertomus” pirstoutui. Uuden kertomuksen sisällöt ja diskurssit ovat olleet tyystin toiset. Urheilun etiikasta ja moraalista käytävän keskustelun tuotteliaimpia osapuolia on ollut yhteiskuntatieteiden tohtori Erkki Vettenniemi, joka nyt osallistuu siihen hiihtodopingin, tai kirjoittajan termiä käyttäen ”lääkehuollon”, historiaa luotaavalla kirjallaan Suomalainen hiihtodoping – Punssia, pillereitä ja punasoluja.

» Lue koko arvostelu


18.5.2017 Pentti Stranius

Hannu Salaman elämä ja teokset

Peltonen, Milla: Paperilla seisova Perkele. Hannu Salaman elämä ja kirjat. Into Kustannus Oy, 2016.

Paperilla seisova Perkele kuuluu niihin kirjailija- ja taiteilijaelämäkertoihin, joita on vaikea jättää kesken. Hannu Salama ei jätä lukijaansa rauhaan sen paremmin romaaneissaan kuin tässä upeassa elämäkertateoksessa, jossa analysoidaan elävän klassikkokirjailijamme koko tähänastinen tuotanto.

» Lue koko arvostelu


17.5.2017 Leena Rossi

Jos ei sauna, viina ja terva auta...

Hako, Matti (toim.): Kansanomainen lääkintätietous. SKS toimituksia 229:4, 2017.

Kansanomainen lääkintätietous on läpileikkaus vanhojen suomalaisten tautikäsityksistä ja parannustavoista. Se on ilmestynyt ensimmäisen kerran vuonna 1957 Matti Haon toimittamana ja Erkki Tuomen kuvittamana. Nyt kirjasta on otettu neljäs painos. Monet kirjassa esitetyt vaivojen syntysyyt ovat nykylukijan mielestä aivan mielikuvituksellisia ja useimmat hoito-ohjeet varsin epäilyttäviä tai käsittämättömiä ja nykytietämyksen valossa jopa vaarallisia – mutta niin kiehtovia.

» Lue koko arvostelu


16.5.2017 Pentti Stranius

Sensuroitu sota

Pilke, Helena: Julkaiseminen kielletty. Rintamakirjeenvaihtajat ja päämajan sensuuri 1941-1944. SKS, 2016.

Rintamakirjeenvaihtajat olivat jatkosodassa niitä reporttereita, jotka tallensivat ”aitoa” rintamaelämää juoksuhaudoissa. Artikkelit ja kuvat kulkivat aikalaisille, sotilaille ja siviileille – ja onneksi jälkipolvillekin. Julkaiseminen kielletty  käsittelee TK-miesten sensuroitua materiaalia.

» Lue koko arvostelu


4.5.2017 Helena Pilke

Merellistä sotahistoriaa Suomenlahdelta

Silvast, Pekka: Hanko ja Porkkala Neuvostoliiton meritukikohdat. AtlasArt, 2015.

Hanko ja Porkkala, Neuvostoliiton meritukikohdat -teos käsittelee kahta Suomen Neuvostoliitolle vuokraamaa tukikohtaa, Hankoa, joka oli Neuvostoliiton hallussa maaliskuusta 1940 joulukuuhun 1941 sekä Porkkalaa, jota Neuvostoliitto hallitsi syykuusta 1944 tammikuuhun 1956.

» Lue koko arvostelu


3.5.2017 Kristiina Kalleinen

Opportunisti vai vakaumuksellinen lojalisti?

Wolff, Charlotta: Keisarin mies. Constatin Linder ja hänen maailmansa 1836-1908... Siltala, Helsinki, 2016.

Charlotta Wolffin elämäkerta Constantin Linderistä kuvaa kehityskulkua, jonka kuluessa perustuslaillisesti ajattelevasta ruotsinkielisestä liberaalista Constantin Linderistä tuli keisarille lojaali virkamies, jonka keisari palkitsi nimityksellä myöntyväisyyssenaatin talousosaston varapuheenjohtajaksi ja sittemmin valtiopäivien maamarsalkaksi. Linder on tästä syystä jäänyt historiantutkimuksen valtavirran unohtamaksi, mutta nyt nostettu varjoista valoon. Toteutunutta laajempi alkuperäismateriaalin käyttö olisi tuonut paremmin Linderin oman äänen kuuluviin ja siten ehkä tehnyt enemmän oikeutta hänelle itselleen. Wolffin tutkimus on joka tapauksessa tarpeellinen ja nostaa yhden historiantutkimuksen hyljeksimän, mutta oman aikansa merkkihahmon tutkimuksen keskipisteeksi.

» Lue koko arvostelu


2.5.2017 Rami Mähkä

Ruotsalaisen kitarasankarin muistelmat

Malmsteen, Yngwie: Voittamaton: muistelmat (Relentless: the memoir). Kääntänyt Juha Arola. Like Kustannus, 2015.

Ruotsalaissyntyinen, nuorena aikuisena Yhdysvaltoihin kotiutunut Yngwie Malmsteen oli 1980-luvulla maailmankuulu kitarasankari, joka saavutti myös kaupallista menestystä. Peräänantamattoman virtuoosin ura jatkuu edelleen, tosin alati pienenevän kannattajajoukon riemuksi. Hänen kirjansa on tyypillinen faneille suunnattu omaelämäkerta, jossa päähuomio on musiikillisen uran vaiheiden läpikäymisessä. Satunnaiselle lukijalle kirja tarjoaa kuitenkin mielenkiintoisen tulkinnan 1970-luvun Ruotsista, josta sen kaikista hyvistä puolista huolimatta oli pakko päästä pois. Malmsteenin mukaan sosialismi ja kollektiivisuus pyrkivät tukahduttamaan yksilön luovuuden ja kunnianhimon.

» Lue koko arvostelu


28.4.2017 Helena Pilke

Äärioikeiston johtaja asetti Suomen etusijalle

Siironen, Miika: Mustan lipun alla. Elias Simojoen elämä ja utopia. Atena, 2017.

Elias Simojoki (1899–1940) oli körttipappi ja samalla kiihkeä fasisti. Maailmansotien välillä se oli Suomessa mahdollista – eikä edes kovin tavatonta. Tuore elämäkerta tuo lukijan eteen 1930-luvun kiihkeät vuodet: kyyditykset, ryssävihan, unelmat suuremmasta isänmaasta.

» Lue koko arvostelu
Uutiset ja keskustelu | Ajankohtaista | Historian äärelle | Julkaisut
Agricolan kartta | Haku Agricolasta | Hakemisto | Uutta!
Tekijät | Palaute ja yhteystiedot | Etusivulle

Etusivulle

Päivitetty 21.5.2015 09:46