Agricolan kirja-arvostelut

ISSN 1796-704X

"Ele polghe Kiria quin Sica waicka henes on wehe wica"
Agricola » Julkaisut » Kirja-arvostelut
RSS
Haku


[Lisävalinnat]

-

19.10.2017 Anna Huhtala

Panssarijuna lastattuna tappion merkeillä

Wetterstrand, Tuija: Punaisten panssarijuna 1918. Into, 2017.

Tuija Wetterstrand paneutuu Suomen sisällissodan vaiheisiin panssarijuna n:o 1:ssä palvelleiden punakaartilaisten näkökulmasta. Punakaartin ensimmäinen panssarijuna on kronologisen esityksen runko, johon liittyvät kirjan edetessä niin viiden muun punakaartin valmistaman panssarijunan kuin myös monen tunnetun kaartin johtajan vaiheet sisällissotakeväänä.

» Lue koko arvostelu


16.10.2017 Markku Laitakari

Katseen ääretön avaruus

Fredrik Lång: Kuva ja ajatus (Bild och tanke. Om det kategoriala seendets genesis, Draken, Esbo 1999. ). Kääntänyt Jarkko S. Tuusvuori. Eurooppalaisen filosofian seura ry / niin & näin., 2017.

Eurooppalaisen filosofian seura on julkaissut suomeksi Fredrik Långin teoksen Kuva ja ajatus. Julkaiseminen tuo suomalaisyleisölle näkyväksi Långin ajattelua filosofina ja luovana kirjailijana. Teos luo suuria kaaria visuaalisen maailman historiaan ja avaa samalla lukijalle kuvataiteen filosofista perustaa.

» Lue koko arvostelu


13.10.2017 Hanna Mattila

Matkaopas Lapin kulttuuriin

Apajalahti, Hanna: Kulttuurimatkailijan Lappi. Into, 2017.

Kulttuurimatkailijan Lappi ilahduttaa lukijaansa olemalla aivan jotain muuta kuin perinteinen matkaopas. Se on opas Suomen pohjoisimman osan tuntureille ja kylille, mutta myös laaja tietokirja Lapin kulttuureista. Teos kertoo arkkitehtuurista, elokuvista, festivaaleista, historian tarinoista, kirjallisuudesta, kuvataiteesta, murteista, museoista, musiikista, mytologiasta ja ruokakulttuurista. Apajalahti esittelee Saamenmaan kulttuureja, ihmisiä ja tapahtumia suomalaiselle lukijalle suomen kielellä, hän antaa vinkkejä paikallisista kulttuurikohteista ja tapahtumista, joita tavallinen turisti ei välttämättä löytäisi tai osaisi etsiä.

» Lue koko arvostelu


12.10.2017 Helena Pilke

Luolia ja luodinreikiä, muistolaattoja ja museoita

Jokinen, Pauli: Sunnuntaikävelyllä sotien ajan Helsingissä. Reittejä pääkaupunkiseudun sotahistoriaan. Minerva Kustannus Oy, 2017.

Toimittaja ja tietokirjailija Pauli Jokinen on aikaisemmin kirjoittanut puolenkymmentä kulttuurihistoriallisia nähtävyyksiä esittelevää opaskirjaa Helsingistä. Tuorein teos keskittyy pääkaupunkiseudun sotahistoriaan, joka näkyy tietysti selkeimmin puolustuslinnakkeeksi rakennetussa Suomenlinnassa, mutta myös muualla. Luodinreikiä löytyy patsaiden jalustoista ja jopa Kansallismuseon ulko-ovesta, kaupunkia kiertää linnoitusketju josta suuri osa on peittynyt asutuksen alle, ja talojen seiniin kiinnitetyt laatat muistuttavat ihmisistä, joiden nimet ovat syystä tai toisesta jääneet sotahistoriaan.

» Lue koko arvostelu


10.10.2017 Pentti Stranius

Venäläistä arkea Tanjan kadulla

Kniivilä, Kalle: Tanjan katu. Elämää Pietarissa 1917-2017. Into, 2017.

Kalle Kniivilä on virkistävä poikkeus Venäjästä kirjoittavien tietokirjailijoiden ja tutkijoiden joukossa. Kniivilä pääsee lähelle venäläistä ihmistä ja "sielua" myös uudessa tietokirjassa Tanjan katu. Se perustuu paljolti asukkaiden haastatteluihin Pietarin Vasilinsaarella - ja on samalla hieno läpileikkaus kaupungin historiasta sadan vuoden ajalta 1917-2017.

» Lue koko arvostelu


6.10.2017 Kimmo Elo

Hätähuuto eurooppalaisen sivistyskulttuurin puolesta

Vihavainen, Timo: Barbarian paluu. Euroopan auringon laskiessa. Otava, 2017.

Helsingin yliopiston Venäjän tutkimuksen emeritusprofessori Timo Vihavainen lukeutuu maamme yhteiskunnallisten keskustelijoiden eturiviin, jonka terävästä kynästä on lähtenyt monta merkittävää keskustelunavausta. Uusimmassa, pikemminkin poleemisessa kuin tiukan tieteellisessä kirjassaan Vihavainen ruotii kriisien repimän Euroopan ongelmia liikkuen sujuvasti nykyisyydestä menneisyyteen ja jälleen takaisin.

» Lue koko arvostelu


5.10.2017 Helena Pilke

Tuottelias taiteilija jäi osin tuntemattomaksi

Ylimartimo, Sisko: Aleksander Lindeberg Mestarillinen ja monialainen kuvataiteilija. Avain/BTJ Finland, 2017.

Aleksander Lindeberg (1917–2015) oli loistava satukuvittaja. Sotahistorian harrastajat tuntenevat myös hänen eloisat TK-piirroksensa, mutta taiteilija oli muutenkin hyvin monipuolinen. Hän maalasi muotokuvia, teki mainoksia ja muuta käyttögrafiikkaa, lavasti ja puvusti pääkaupungin teattereissa.

» Lue koko arvostelu


28.9.2017 Saressalo, Lassi

Kuvia ja mielikuvia sodasta

Kleemola, Olli: Valokuva sodassa. Neuvostosotilaat, neuvostoväestö ja neuvostomaa suomalaisissa ja saksalaisissa sotavalokuvissa 1941–1945.. Sigillum, 2016.

Kleemola tuo perinteisen kuvatutkimuksen rinnalle uuden semantiikkaan ja kuvien metalukemiseen perustuvan näkökulman. Teos ei ainoastaan kerro mitä sotakuvat esittävät, vaan nimenomaan kuka kuvia on ottanut, miksi niitä on otettu, kuka niitä julkaisi, missä, miksi ja kenelle. Kuvien propagandistinen käyttö ja sitä myötä manipulatiivinen vaikutus kuvan katsojaan tuodaan hyvin esille.

» Lue koko arvostelu
Uutiset ja keskustelu | Ajankohtaista | Historian äärelle | Julkaisut
Agricolan kartta | Haku Agricolasta | Hakemisto | Uutta!
Tekijät | Palaute ja yhteystiedot | Etusivulle

Etusivulle

Päivitetty 21.5.2015 09:46