28.3.2024 | Merja Leppälahti

FT Maijastina Kahlos kuvaa Taikakirjassa laajasti yliluonnollisia uskomuksia ja toimintaa antiikin Kreikassa ja Roomassa sekä vähän lähialueillakin. Kahlos kertoo näkevänsä magian diskurssina eli tapana puhua tietyistä asioista ja ilmiöistä. Teoksessa magia on käsitetty laajasti: siihen sisältyvät niin loitsut ja numerologia kuin lohikäärmeet ja ihmissudetkin. Runsassisältöinen kirja osoittaa, että monet nykyajan populaarikulttuurista tutut ilmiöt ovat lähtöisin antiikin maailmasta tai vielä kauempaa.

Lue lisää

25.3.2024 | Leena Rossi

Maantiede – maailmantiede: Ympäristö ja ihminen vuorovaikutuksessa on neljän maantieteen opetuksen asiantuntijan kirjoittama vertaisarvioitu teos. Tekijät avaavat siinä maantieteen olemusta monipuolisena ympäristön ja ihmisen vuorovaikutussuhteita tutkivana tieteenalana ja koulun oppiaineena. He paneutuvat erityisesti tapoihin, joilla maantieteellistä ajattelua voidaan välittää opetuksen avulla varhaiskasvatuksessa, peruskoulussa ja lukiossa.  

Lue lisää

Suomi ei kuulu edistyksellisen päihdepolitiikan uranuurtajiin. Alkoholin ja huumeiden väärinkäyttäjiin on täällä suhtauduttu pikemminkin nuivasti kuin myötätuntoisesti – varsinkin kun on havaittu päihteiden käytön ja rikollisuuden usein liittyvän yhteen. Mutta viime aikoina asenteet ovat alkaneet Suomessakin muuttua. Parempaa päihdepolitiikkaa: Rangaistuksista hoidon poluille kertoo tästä muutoksesta ihmisoikeuksia kunnioittavaan suuntaan ja tarjoaa uutta tutkimustietoa päihteiden käytön sääntelystä ja kriminaalipolitiikasta.

Lue lisää

Syyrian sota on yksi tuhoisimmista Lähi-itää ja koko maailmaa viimeisen vuosikymmenen aikana kohdanneista humanitaarisista katastrofeista. Valitettavasti sotia, sisällissotia ja vallankumouksia on viime aikoina Lähi-idässä ja sen liepeillä riittänyt: Irakin sodan pölyjen tuskin laskeuduttua ajauduttiin kahdessa muussakin arabimaassa, Jemenissä ja Syyriassa tuhoisiin sisällissotiin, joiden kummankaan loppua ei näy. Ukrainassa, ja viime kuukausina myös Palestiinassa käynnissä oleva sotatila on kuitenkin vienyt lähes kaiken mediahuomion, ja varsin harva edes muistaa Syyrian tilannetta, joka on edelleen katastrofaalinen. “Ääniä sodasta” tuo esille Syyrian sodan koko kaameudessaan.

Lue lisää

15.3.2024 | Jerkko Holmi

Kuhanen, Harju ja Hokkanen antavat tutkimuksessaan äänen ulkomailla kehitysyhteistyössä työskennelleille suomalaisille, joiden kautta lukija pääsee syventymään heidän kokemuksiinsa. Kirja onkin eräänlainen suomalaisen kehitysyhteistyön kokemuksista koottu epookki, joka kattaa poikkeuksellisen pitkän ajanjakson kehitysyhteistyötä ideatasolta aina käytäntöön saakka. Kirjassa on kuitenkin joitain puutteita, jotka heikentävät kirjan kokonaisuutta.

Lue lisää

11.3.2024 | Lassi Saressalo

Talvisodan jälkeen jäi Neuvostoliiton Suomelta anastamalle alueelle nykyisen tiedon mukaan vapaaehtoisesti 155 henkilöä, ehkä enemmänkin. Näiden joukossa oli muuan lahdenpohjalainen Antti Järvi. Hänen lapsenlapsenlapsensa, Antti Järvi hänkin, toimittaja ja tietokirjailija, lähtee etsimään tuota kesän 1941 maailmanpalossa sukulaisiltaan kadonnutta miestä. Suurena kysymyksenä esiin nousee kysymys MIKSI?

Lue lisää

1

 Toimittaja Mihail Zygar on Venäjältä länteen paettuaan kirjoittanut huikean teoksen: Sota ja rangaistus: Putin, Zelenskyi ja Venäjän hyökkäys Ukrainaan. Kirja kertoo venäläisten pitkästä tiestä Ukrainan sotaan sekä rangaistukseen johtavasta tiestä, joka heidän on vielä kuljettava. Kirjailija paneutuu kansallismielisiin myytteihin, joita uudelleen tulkiten Venäjä on pyrkinyt oikeuttamaan hyökkäyksensä Ukrainaan, kuvaa Putinin historiantulkintoja ja nousua Venäjän johtoon sekä Zelenskyin koomikkouraa ja presidenttiyttä. Hän osoittaa myös kummankin maan hallintokulttuurin nurjia puolia: lahjontaa, takinkääntämisiä, murhia ja petoksia.

Lue lisää

Kapitalismin suuri illuusio on purevaa lääkettä apatiaan. Teos auttaa meitä ymmärtämään, kuinka kaikki me, jotka emme kuulu maailman rikkaimpien joukkoon, olemme samassa kiikkerässä veneessä, jota omia etujaan ajava miljonäärien ja miljardöörien eliitti juuri nyt uhkaavasti horjuttaa.

Lue lisää

Erik Allardt (1925–2020) oli sotien jälkeisen Suomen tunnetuin yhteiskuntatieteilijä, joka tarkasteli nopeasti muuttuvaa yhteiskuntaa modernin sosiologian keinoin. Hänen vaikutuksensa tuntui sodan jälkeisissä sosiologisukupolvissa ja laajalti myös ulkomailla, erityisesti Pohjoismaissa. Vuonna 2023 ilmestynyt teos Erik Allardtista esittelee hänen työtään ja vaikutustaan modernin Suomen sosiologina.

Lue lisää

Miksi filosofit välittävät matkustamisesta? Emily Thomasin Matkanteon mieli lähestyy kysymystä filosofian ja matkustamisen yhteyksistä tarjoamalla helppolukuisia oppitunteja filosofian historiasta, matkustamisen motiiveista ja uusista ajattelumalleista. Thomasin teos ei varsinaisesti keskity matkustaviin filosofeihin vaan filosofisiin oivalluksiin, jotka tavalla tai toisella liittyvät matkustamiseen tai tietoisuuteen erilaisista vieraista paikoista ja elämänmuodoista.

Lue lisää

23.2.2024 | Leena Rossi

Kielitieteilijä Janne Saarikivi on kirjoittanut taas uuden ”sana-kirjan”, Hankalat sanat. Siinä hän kertoo sanoista ja asioista, jotka häntä ja hänen elämäänsä hankaavat ja ehkä hankaloittavatkin. Muutamissa esseissä hän paneutuu pohtimaan pelkästään tiettyjen suomen sanojen alkuperää ja yhteyksiä muihin kieliin, toisissa hän hyppää riemukkaasti politiikan, naamakirjan tai muiden ajankohtaisten ilmiöiden syövereihin ja lisää aiheiden kiinnostavuutta selvittämällä keskeisten sanojen taustoja. Tietojen lisäksi Saarikivi kirjaa mielipiteitään ja ajatuksiaan.

Lue lisää

19.2.2024 | Leena Rossi

Ukrainan ja Venäjän sodasta on kirjoitettu kosolti kirjoja. Yksi melko uusi teos on kiovalaisen toimittajan, Serhi Rudenkon Sankareiden Kiova: Kilpailu kaupungista ja sen herruudesta. Se kertoo, mitä venäläiset tekivät Kiovassa 24.2.2022 aloittamansa sotilaallisen erityisoperaationsa ensi kuukausina, ja se kuvaa varsinkin siitä, mitä tusina kiovalaista teki ja sanoi, kun kukin omalla tahollaan ja tavallaan nousi puolustamaan kaupunkiaan. Venäläiset luulivat valtaavansa Ukrainan pääkaupungin 24 tunnissa. Valtaus ei onnistunut. He luulivat saartavansa kaupungin 3–4 kuukaudessa. Sekään ei onnistunut.  

Lue lisää

Sisällissodan loppuvaiheessa vuonna 1918 valkoinen armeija "puhdisti" Karjalan Kannaksen puinaisista tavalla, jossa on etnonationalistinen juonne. Venäläiset, venäjänkieliset ja ortodoksit joutuivat suojeluskuntien tutkijalautakuntien ja usein edelleen teloitusryhmien eteen. Terijoen huvilayhdyskunnanvenäläinen säätyläistö menetti tilansa ja joutui karkoitetuksi tai pakeni Venäjälle. Vain osa palasi vallankumouksen jaloista takaisin Kannakselle köyhtyneenä. Suomi menetti kulttuurisesti rikkaan ja elävän yhteisön. Rikottu rajamaa on tarpeellinen lisä runsaaseen sisällissotakirjallisuuteen.

Lue lisää

Hannu Salovaaran toimittama teos Hattujen sodan päiväkirjat (2023) on tervetullut osin lähdejulkaisumainen lisä varhaismodernin ajan Suomessa käytyjen sotien historiaan. Itse sota on suhteellisen heikosti tunnettu ja niukasti tutkittu, vaikka se 2000-luvun kuluessa onkin saanut Suomessa jonkin verran uutta huomiota.

Lue lisää

Molemmat arvosteltavat kirjat eli Tiedon sosiaalihistoria ja Tiedonhistoria pyrkivät rakentamaan tiedonhistorialle omaa reviiriä historian tutkimuksen sosiaalisella kentällä (vrt. Pierre Bourdieu). Yrityksessä päästään liikkeelle mutta pitkälle ei edetä. Minua kyseiset esitykset eivät innostaneet aihealueen syventäviin opintoihin vaikka jonkinmoisina johdatuksina ne toki toimivat.

Lue lisää

Katja Hoyerin Muurin takana on saanut ristiriitaisen vastaanoton. Teos antaa joka tapauksessa suomalaisille entistä monipuolisemman kuvan DDR:stä.

Lue lisää

Fantastinen yliopistouudistus on Joensuussa ilmestynyt uusi tietoteos. Nimi on iskevää ironiaa ja eri kirjoittajien artikkelien sisältö harvinaisen kriittistä luettavaa. Yliopistolehtorien Arto Nevalan ja Simo Häyrysen sekä professori Jukka Korpelan toimittama ja suurelta osin kirjoittama artikkelikokoelma sisältää sellaista terävää kritiikkiä, mitä nykyisin harvoin saa lukea. Kysymys on paljolti reaktiosta vuoden 2010 rakenteelliseen yliopistouudistukseen, joka muutti virat ja työtehtävät määräaikaisiksi työsuhteiksi vieden samalla yliopistojen hallinnoimisen paljolti ulkopuolisille elimille.

Lue lisää

29.1.2024 | Leena Rossi

Vaula Norrenan kirjoittama teos Littana: Kielletyn lapsen tarina on Kiinassa syntyneen ja viisivuotiaana perheensä kanssa Suomeen muuttaneen Chen Pingpingin elämäntarina. Asiat kerrotaan siinä Jennin näkökulmasta lapsena, nuorena ja aikuisena niin kuin hän ne muistaa ja kuinka hänen sukulaisensa ovat ne hänelle kertoneet. Tytön syntyessä 4.6.1989 Kiinassa oli voimassa yhden lapsen politiikka ja perheessä oli jo ennestään yksi tyttö. Jenni oli siis kaksinkertaisesti kielletty lapsi. Suomessa asiat olivat toisin, mutta paikallisessa kiinalaisyhteisössä vanhat tavat ja arvot pitivät pintansa.

Lue lisää

Eri sotien propagandasta on kirjoitettu hyllymetreittäin teoksia, ja ainakin äkkivilkaisulla saattaa monesti tuntua siltä, että uuden näkökulman löytäminen olisi, jollei mahdotonta, niin ainakin haastavaa. Jouni Takalo on tässä kuitenkin onnistunut: uudessa Merkkien mahti -teoksessaan kirjoittaja vie lukijan matkalle postimerkeillä tehdyn sotapropagandan pariin eri aikakausina. Käsitellyiksi tulevat niin kulloisenkin osapuolen omaan käyttöön tarkoitetut, voittoja juhlistavat postimerkit, kuin myös erilaiset postimerkkiväärenteet, joilla on levitetty vihollispropagandaa vastapuolen siviiliväestön keskuuteen.

Lue lisää

22.1.2024 | Leena Rossi

Aikaisemminkin on niin & näin julkaissut teoksia, jotka pakottavat lukijan katsomaan asioita uudesta, yllättävästä näkökulmasta. Nyt kustantaja tekee sen julkaisemalla Haley Campbellin kirjan Kaikki elävät ja kuolleet – Henkilökohtainen tutkimus kuolematyöstä. Kirjailija on haastatellut kuolemaan liittyvillä ammattialoilla toimivia henkilöitä, ja kertoo heidän työstään ja suhteestaan kuolemaan. Kuolintyön tekijöiden joukossa on tuttujen alojen edustajia, esim. hautausurakoitsija ja haudankaivaja, mutta monista aloista esim. rikospaikan siivoojasta tai katastrofin uhrien tunnistajasta harva on kuullutkaan.  

Lue lisää