Agricolan kirja-arvostelut

ISSN 1796-704X

"Ele polghe Kiria quin Sica waicka henes on wehe wica"
Agricola » Julkaisut » Kirja-arvostelut
RSS
Haku


[Lisävalinnat]

-

24.3.2017 Ismo Björn

Tiedekilpailu on rankka laji

Karvonen, Erkki; Kortelainen, Terttu; Saarti, Jarmo: Julkaise tai tuhoudu! Johdatus tieteelliseen viestintään. Vastapaino, 2014.

Yliopisto on vanha pelikenttä, nyt sinne on tuotu uusi kilpailulaji, tieteellinen kilpajuoksu.  Julkaise tai tuhoudu. Johdatus tieteelliseen viestintään on kriittinen arvio siitä, miten akateeminen kilpailu vaikuttaa tieteen tekemiseen ja tekijöihin. Julkaisukilpailuissa voittajia on vähän, häviäjiä paljon, säännöistä löytyy tulkinnanvaraa ja porsaanreikiä. Kilpailu tuo mukanaan vilpin, dopingin ja tulosten manipuloinnin.

» Lue koko arvostelu


22.3.2017 Sirkka Ahonen

Muukalaismyyttejä purkava antologia

Wickström, Mats och Charlotta Wolff (toim,): Mångkulturalitet, migration och minoriteter i Finland under tre sekel. Svenska litteratursällskapet i Finland, 2016.

Antologia käsittele Suomen monikulttuurisuutta ja muuttoliikettä historiallisena ilmiönä. Kirjoittajat kertovat suomenruotsalaisten, saamelaisten, romanien, venäläisten, juutalaisten ja muslimien vaiheista ajanjaksolla, joka ulottuu 1800-luvun kansallisen heräämisen ajasta nykypäivään. Vähemmistö- kulttuurien asema on muuttunut kansainvälisten, etenkin pohjoismaisten poliittisten uudistusten mukana. Kirja perustuu tuoreeseen tieteelliseen tutkimukseen ja kaataa monia myyttisiä käsityksiä Suomen "toisista". Kirjan luvut todentavat hyvin päätelmän, jonka mukaan Suomen kansan homogeenisuus on poliittinen hanke eikä historiallinen tosiseikka.

» Lue koko arvostelu


17.3.2017 Saila Heinikoski

"Kuvitellut yhteisöt" on pelottavan ajankohtainen klassikko

Anderson, Benedict: Kuvitellut yhteisöt - Nationalismin alkuperän ja leviämisen tarkastelua (Imagined Communities. Reflections on the Origin and Spread of Nationalism). Kääntänyt Kuortti, Joel. Vastapaino, 2017.

Kaksi vuotta sitten edesmenneen Benedict Andersonin Kuvitellut yhteisöt on nationalismitutkimuksen klassikko, josta ilmestyi nyt keväällä 2017 suomenkielinen pokkariversio.

» Lue koko arvostelu


14.3.2017 Leena Rossi

Eläinlääkäriliiton juhlakirja: 125 vuotta kovissa kansissa

Helminen, Katri: Eläinlääkärinä kolmella vuosisadalla: Suomen eläinlääkäriliitto 1892–2017. Fennovet Oy, 2017.

Eläinlääketieteen lisensiaatti ja filosofian tohtori Katri Helminen on kirjoittanut 125-vuotta täyttävän ammattijärjestönsä juhlakirjan Eläinlääkärinä kolmella vuosisadalla: Suomen eläinlääkäriliitto 1892–2017. Hän on ennestään hyvin perehtynyt eläinlääkinnän ja sen ammattilaisten historiaan, mutta avaa nyt näkökulman aiheeseen nimenomaan ammattiyhdistyksen kautta. Julkaisu on tekijänsä näköinen, värikäs, rohkea sekä sujuva- ja suorasanainen. Eläinlääkärien järjestäytymisen rinnalla Helminen tarkastelee niitä tärkeitä kysymyksiä, jotka ovat eri aikoina puhuttaneet veterinäärejä ja heidän liittoaan. Kirja saa maallikkokin kiinnostumaan alan koulutuksen kehityksestä, ammattikunnan naisistumisesta ja taistelusta elikoita vaivanneita tauteja vastaan. Myös eläinsuojelu, elintarvikehygienia, kansanterveys ja ympäristöterveydenhuolto osoittautuvat innostaviksi aiheiksi. Kirjassa on lukuisia tietolaatikoita ja runsas kuvitus.

» Lue koko arvostelu


10.3.2017 Helena Pilke

Suomalaista kulttuurihistoriaa laajalla skaalalla

Kaartinen, Marjo; Salmi, Hannu; Tuominen, Marja (toim.): Maamme - itsenäisen Suomen kulttuurihistoria. SKS, 2016.

Tieto-Finlandia-ehdokkaana ollut, kolmen professorin toimittama ja parinkymmenen tutkijan voimin kirjoitettu Maamme – itsenäisen Suomen kulttuurihistoria luotaa kansakunnan muistoja, tunteita ja kokemuksia. Virkeästi kirjoitettu ja hauskasti taitettu kirja käsittää kulttuuriksi katsottavia elämänalueita viinanpoltosta viihdemusiikkiin, kodinsisustuksesta ympäristönsuojeluun. Aikajänne yltää sisällissodan jälkimainingeista 1990-luvun suureen lamaan, joka sekin jakoi kansakuntaa kahtia.

» Lue koko arvostelu


6.3.2017 Katja Hyvönen

Voidaanko hyvinvointia tuottaa ilman talouskasvua?

Joutsenvirta, Maria; Hirvilammi, Tuuli; Ulvila, Marko; Wilén, Kristoffer: Talous kasvun jälkeen. Gaudeamus, 2016.

Talouden jatkuvaa kasvua on tavattu pitää myönteisenä ja hyvinvointia vahvistavana asiana. Maria Joutsenvirran, Tuuli Hirvilammen, Marko Ulvilanja Kristoffer Wiléninteoksessa kuitenkin katsotaan, että talouskasvun edellytykset turvata hyvinvoinnin toteutuminen ovat heikentyneet. Tästä osoituksena ovat esimerkiksi yhteiskunnan eriarvoistumisen ja ympäristöongelmat. Hyvinvointia ei voi tulevaisuudessa järjestää enää kasvuriippuvuuden varaan, vaan se tulee rakentaa toisin. Teoksessa hahmotellaan tätä uutta suuntausta ja tuodaan uudenlaisia ratkaisuehdotuksia.

» Lue koko arvostelu


1.3.2017 Pentti Stranius

Lipinlahti - kyläkirjojen aatelia

Ikonen Anja & co (toim.): Lipinlahti. Kylä Pielisen rannalla. Lipinlahden kyläyhdistys ry, 2016.

Lipinlahti. Kylä Pielisen rannalla on jykevä yli 600-sivuinen kylähistoria. Se kuuluu ilman muuta moninaisten kyläkirjojen aateliin ja osoittaa kyläläisten aktiivisuutta omaa menneisyyttään kohtaan tänäkin päivänä. Samalla se on eräänlainen selviytymistarina nyky-Suomessa, pienten kylien autioituessa globaalin markkinatalouden muuttaessa yhteiskuntarakenteita.

» Lue koko arvostelu


22.2.2017 Silja Pitkänen

Kummista kuvista ja maagisista montaaseista

Kalha, Harri (toim.): Kummat kuvat. Näkökulmia valokuvan kulttuureihin. Suomalaisen Kirjallisuuden Seura, 2016.

Artikkelikokoelma Kummat kuvat. Näkökulmia valokuvan kulttuureihin keskittyy pääasiassa Belle Époquen postikortteihin, mutta sivuaa myös muuta vuosisatojen vaihteen kuvakulttuuria. Monista kiinnostavista artikkeleista koostuva teos esittelee sadan vuoden takaisia käyttökuvia sekä marginaalisempia kuvastoja. Postikortit ovat rikas aineisto, joista tekee kummia myös se, miten monesta eri näkökulmasta niitä voi tarkastella. Kortit jäävät hieman mystisiksi vielä kokoelman lukemisen jälkeenkin – niitä ei voi ammentaa merkityksistä tyhjiksi.

» Lue koko arvostelu
Uutiset ja keskustelu | Ajankohtaista | Historian äärelle | Julkaisut
Agricolan kartta | Haku Agricolasta | Hakemisto | Uutta!
Tekijät | Palaute ja yhteystiedot | Etusivulle

Etusivulle

Päivitetty 21.5.2015 09:46