Agricolan kirja-arvostelut

ISSN 1796-704X

"Ele polghe Kiria quin Sica waicka henes on wehe wica"
Agricola » Julkaisut » Kirja-arvostelut
RSS
Haku


[Lisävalinnat]

-

5.6.2017 Markus Ojala

Provosoivasti Euroopan pakolaiskysymyksestä

Žižek, Slavoj: Uusi luokkataistelu: Terrorismin ja pakolaisuuden todelliset syyt (Der neue Klassenkampf). Kääntänyt Miika Luoto. Into Kustannus, 2017.

Maailmankuulu slovenialaisfilosofi tarjoaa vastauksia siihen, miten pakolaisuuteen pitäisi eettisesti ja poliittisesti suhtautua. Žižekin provosoivien ja monitulkintaisten viestien voi halutessaan tulkita vahvistavan niin pakolaismyönteisiä kuin maahanmuuttovastaisiakin asenteita ja mielipiteitä.

» Lue koko arvostelu


1.6.2017 Leena Rossi

Faaraon aurinkolaivasta risteilyalukseen

Graham, Ian: 50 laivaa jotka muuttivat historian kulun (ifty Ships that Changed the Course of History: A Nautical History of the World). Kääntänyt Jyrki K. Talvitie. Minerva Kustannus Oy, 2016.

Teoksellaan 50 laivaa jotka muuttivat historian kulun brittiläinen tietokirjailija Ian Graham tarjoaa pikakatsauksen merenkulun, merellä/meressä liikkuvien alusten ja maailman historiaan. Hän kertoo 50 merkittävän aluksen lisäksi laatikkoteksteissä myös kymmenistä muista tärkeistä ”paateista” sekä näiden yhteyksistä kaupan, merenkulun ja maailmanhistorian tapahtumiin. Merenkulun historiaa ennestään tuntevalle Grahamin teoksen alukset ja tiedot ovat tuttuja, mutta kirja sopii hyvin sille, joka vasta alkaa perehtyä laivahistoriaan ja laivojen osuuteen historian käänteissä. Kirja voisi olla käyttökelpoinen myös kouluissa historian oheislukemistona.

» Lue koko arvostelu


31.5.2017 Pentti Stranius

Orpokotilapsen odysseia Siperiasta Leningradiin

Kotšergin, Eduard: Risteillä ristityt (Krjeshsjonnyje krestami (2009)). Kääntänyt Tuukka Sandström. Idiootti Kustannus, 2017.

Risteillä ristityt on puolidokumentaarinen romaani ja tekijänsä varhaisvuosien elämäkerta. Kirjailija-kuvataiteilija-lavastaja Eduard Kotšergin kertoo muistelmissaan siitä kuinka hän pakeni Siperian Omskissa sijaitsevasta orpokodista vuonna 1945 vain 8-vuotiaana. Kotšerginin pitkä pakomatka on koskettava tarina ja hurja odysseia läpi suuren sodanjälkeisen Venäjän – Neuvostoliiton, joka yrittää toipua sodan raunioista ja haavoista ihmissieluissa.

» Lue koko arvostelu


30.5.2017 Kimmo Elo

Pintaraapaisu Suomen asemaan Yhdysvaltojen, Saksan ja Venäjän "kohtalon kolmiossa"

Iloniemi, Jaakko; Nyberg, René; Hakkarainen, Petri: Trump, Putin, Merkel ja Suomi. Otava, 2017.

Suomen asema osana globaalia maailmanjärjestystä ei ole koskaan ollut yksinomaan suomalaisten käsissä, pikemminkin päinvastoin. Suomi on ollut aina osa eurooppalaista poliittista karttaa, jonka asetelmia ovat historian saatossa määrittäneet Ruotsin ja Saksan ohella suurvaltojen – etenkin Venäjän/Neuvostoliiton ja Yhdysvaltojen – keskinäiset suhteet. Ilmeisen nopeasti kirjoitetussa kirjassaan Iloniemi, Nyberg ja Hakkarainen kutovat yhteen viimeaikaisten keskustelujen päälinjoja ja päätyvät niihin johtopäätöksiin, joita asioita seuraava yleisö lienee jo tahollaan tehnyt.

» Lue koko arvostelu


24.5.2017 Jari Nikkola

Karkkipakkaukset, kuluttajayhteiskunta, globalisaatio ja turkulainen kulttuuriperintö

Koskimies, Silja: Hyvin pakattu - puoleksi myyty. Turun museokeskus, 2017.

Silja Koskimies tutkii teoksessaan Huhtamäen, Hellaksen ja Ipnoksen makeistuotannon pakkaussuunnittelun sisältöjä Turussa 1920-luvulta 1950-luvulle. Mielenkiintoinen ja kompakti teos avaa näköaloja monitieteellisen aihepiirin jatkotutkimukseenkin.

» Lue koko arvostelu


19.5.2017 Jouni Lavikainen

Populääristi dopingista

Vettenniemi, Erkki: Suomalainen hiihtodoping – Punssia, pillereitä ja punasoluja. SKS, 2017.

Lahden MM-hiihtojen 2001 dopingskandaali muutti suomalaisten suhtautumista urheiluun enemmän kuin yksikään voitto tai tappio. Kun kuusi suomalaista kärähti vilpistä talvisen kansallislajin kotikisoissa, urheilumedian vuosikymmenien ajan rakentama ”urheilun hyvä kertomus” pirstoutui. Uuden kertomuksen sisällöt ja diskurssit ovat olleet tyystin toiset. Urheilun etiikasta ja moraalista käytävän keskustelun tuotteliaimpia osapuolia on ollut yhteiskuntatieteiden tohtori Erkki Vettenniemi, joka nyt osallistuu siihen hiihtodopingin, tai kirjoittajan termiä käyttäen ”lääkehuollon”, historiaa luotaavalla kirjallaan Suomalainen hiihtodoping – Punssia, pillereitä ja punasoluja.

» Lue koko arvostelu


18.5.2017 Pentti Stranius

Hannu Salaman elämä ja teokset

Peltonen, Milla: Paperilla seisova Perkele. Hannu Salaman elämä ja kirjat. Into Kustannus Oy, 2016.

Paperilla seisova Perkele kuuluu niihin kirjailija- ja taiteilijaelämäkertoihin, joita on vaikea jättää kesken. Hannu Salama ei jätä lukijaansa rauhaan sen paremmin romaaneissaan kuin tässä upeassa elämäkertateoksessa, jossa analysoidaan elävän klassikkokirjailijamme koko tähänastinen tuotanto.

» Lue koko arvostelu


17.5.2017 Leena Rossi

Jos ei sauna, viina ja terva auta...

Hako, Matti (toim.): Kansanomainen lääkintätietous. SKS toimituksia 229:4, 2017.

Kansanomainen lääkintätietous on läpileikkaus vanhojen suomalaisten tautikäsityksistä ja parannustavoista. Se on ilmestynyt ensimmäisen kerran vuonna 1957 Matti Haon toimittamana ja Erkki Tuomen kuvittamana. Nyt kirjasta on otettu neljäs painos. Monet kirjassa esitetyt vaivojen syntysyyt ovat nykylukijan mielestä aivan mielikuvituksellisia ja useimmat hoito-ohjeet varsin epäilyttäviä tai käsittämättömiä ja nykytietämyksen valossa jopa vaarallisia – mutta niin kiehtovia.

» Lue koko arvostelu
Uutiset ja keskustelu | Ajankohtaista | Historian äärelle | Julkaisut
Agricolan kartta | Haku Agricolasta | Hakemisto | Uutta!
Tekijät | Palaute ja yhteystiedot | Etusivulle

Etusivulle

Päivitetty 21.5.2015 09:46