Agricolan kirja-arvostelut

ISSN 1796-704X

"Ele polghe Kiria quin Sica waicka henes on wehe wica"
Agricola » Julkaisut » Kirja-arvostelut
RSS
Haku


[Lisävalinnat]

-

28.8.2017 Helena Pilke

Hilpeä retki kirkollisen kulttuurimme juurille

Anton, Emil: Katolisempi kuin luulit. Aikamatkoja Suomen historiaan. Kirjapaja, 2017.

Umpiluterilaisena pidetyn – ja sellaisena viimeiset 500 vuotta eläneen – Suomen kirkollinen historia avautuu teologi Emil Antonin kirjassa totutusta poikkeavasta näkökulmasta. Pienen, hilpeän kirjan nimikin jo kertoo mistä on kysymys: maamme on katolisempi kuin useimmat luulevat.

» Lue koko arvostelu


23.8.2017 Sari Tuuva-Hongisto

Pappiloiden viehätystä

Knapas, Marja Terttu; Heikkilä, Markku; Åvist, Timo: Suomalaiset pappilat. Kulttuuri-, talous- ja rakennushistoriaa. SKS, 2016.

Suomalaiset pappilat teos käsittelee pappiloiden sosiaalihistoriaa, kulttuurihistoriallista merkitystä, arkkitehtuuria sekä puutarhoja. Lisäksi teoksessa esitellään kiinnostava kokoelma pappiloita ja niiden asukkaita eri puolilla Suomea 1700-luvulta 1900-luvulle. Kirjassa on näyttävä ja runsas kuvitus ja arvokas ulkoasu.
 

» Lue koko arvostelu


21.8.2017 Katja Hyvönen

Maltillista lihankulutusta

Mattila, Hanna (toim.): Vähemmän lihaa. Kohti kestävää ruokakulttuuria. Gaudeamus, 2016.

Lihaa saa syödä, mutta kohtuus kaikessa. Näin voidaan tiivistää maa- ja metsätalousministeriössä neuvottelevana virkamiehenä työskentelevän Hanna Mattilan toimittaman teoksen keskeisin sanoma.

» Lue koko arvostelu


17.8.2017 Leena Rossi

Symbolien viidakossa

Väisänen, Liisa: Mitä symbolit kertovat: Taidetta pintaa syvemmältä. Kirjapaja, 2017.

Kirjapaja on ottanut Liisa Väisäsen teoksesta Mitä symbolit kertovat: Taidetta pintaa syvemmältä (1. p. 2015) kolmannen painoksen. Se osoittaa, että ihmiset kaipaavat maailmalla matkustellessaan tietoa näkemänsä vanhan taiteen vertauskuvista, jotta ymmärtäisivät kuvien sanoman. Jo 30 vuotta Euroopan taidetta tutkinut Väisänen hyödyntää kirjassa omia kokemuksiaan ja matkojaan läntisessä Euroopassa. Kirjan valokuvat on ottanut Väisäsen puoliso Marco Peretto.

» Lue koko arvostelu


16.8.2017 Pentti Stranius

Toimelias kenraali historian pyörteissä

Kemppi, Jarkko: Kenraalimajuri Ilmari Karhu. Oy Amanita Ltd, Jalkaväkimuseon julkaisusarja nro 5, 2017.

Ammattisotilas Ilmari Karhun (1897-1971) tarina kertoo itärajalta lähteneestä ja hyvin koulutetusta sekä kielitaitoisesta upseerista, jonka ura kulki yhtä jalkaa Suomen historian pyörteiden kanssa.

» Lue koko arvostelu


10.8.2017 Helena Pilke

Kommelluksia, kirkkotaidetta ja kulttuurihistoriaa

Väisänen, Liisa: Kaikki Italiani. Matkoja maahan josta on moneksi. Kirjapaja, 2017.

Taidehistorioitsija ja symbolitutkija Liisa Väisäsen teos on kulttuurimatkailijan ja kulttuuri- tai kirkkohistoriasta kiinnostuneen turistin opas maahan, jossa vastanimitetyiltä ministereiltä kysytään poliittisen ohjelman ohella heidän suosikkipyhimyksiään ja jossa perinneherkkuihin liittyvät tarinat ovat yhtä meheviä kuin kyseiset ruokalajitkin.

» Lue koko arvostelu


8.8.2017 Pentti Stranius

Kierros Karjalankannaksella

Tuominen, Arvo: Kannaksen kaleidoskooppi. Reuna Oy, 2017.

Lukuisia televisiodokumentteja Venäjästä tehnyt Ylen toimittaja Arvo Tuominen on pistänyt hienot Karjalankannaksen ja Laatokan kierroksen kokemuksensa myös kirjan kansien väliin. Tuloksena on erilainen matkakirja, jossa parikymmentä paikkakuntaa saa persoonallisen, ”kaleidoskooppimaisen” käsittelyn. Mukana on aina ripaus historiaa, paljon ihmiskohtaloita, nykyaikaa ja uusia näkökulmia.

» Lue koko arvostelu


7.8.2017 Iiris Sarmas

Naisten moderni puheenvuoro

Konttinen, Riitta: Täältä tullaan! Naistaiteilijat modernin murroksessa. Siltala, 2017.

Riitta Konttinen on halunnut tutkia naistaiteilijoiden näkymättömyyttä ja heidän ulkopuolisuuttaan taide-elämässä. Hän haluaa samalla korostaa naisten vahvuuksia ja erilaista tapaa tarkastella muuttuvaa maailmaa ympärillään. Modernin elämäntavan ilmeneminen ja naisten suhtautuminen miehiseksi koettuun moderniin taiteeseen kiinnostaa kirjoittajaa. Kirjan nimi viittaa haluun tulla näkyväksi taiteilijana, jolla on kiinteä suhde omaan aikaan ja modernin taiteen murrokseen.

» Lue koko arvostelu
Uutiset ja keskustelu | Ajankohtaista | Historian äärelle | Julkaisut
Agricolan kartta | Haku Agricolasta | Hakemisto | Uutta!
Tekijät | Palaute ja yhteystiedot | Etusivulle

Etusivulle

Päivitetty 21.5.2015 09:46