Agricolan kirja-arvostelut

ISSN 1796-704X

"Ele polghe Kiria quin Sica waicka henes on wehe wica"
Agricola » Julkaisut » Kirja-arvostelut
RSS
Haku


[Lisävalinnat]

-

3.11.2017 Helena Pilke

Kirjojen keskellä lähes puoli vuosisataa

Nyberg, Stig-Björn: Kirjatalossa. Muistoja kirja-alalta ja vähän muualtakin.. Otava, 2017.

Stig-Björn ”Nalle” Nyberg työskenteli Akateemisessa Kirjakaupassa yli 30 vuotta ja siirtyi sitten Helsingin Kirjamessujen ohjelmajohtajaksi. Hänen muistelmateoksensa on eloisa kuvaus siitä, miten kirjakauppa – ja myös kustantajien ja muiden kirja-alan toimijoiden maailma – muuttui vuosien 1970 ja 2016 välillä.

» Lue koko arvostelu


2.11.2017 Irma Tapaninen

Kirjava kokoelma puolustuspuheita

Kalemaa Kalevi (toim.): Palava totuus. Historian merkittävimmät puolustuspuheet. Into, 2017.

Kalevi Kalemaan toimittamaan teokseen on otettu viitisenkymmentä historian merkittävintä puolustuspuhetta ja -kirjoitusta. Ne eivät kuitenkaan kaikki aina sovi ajatukseen rohkeutta vaativasta toisinajattelusta.

» Lue koko arvostelu


1.11.2017 Pentti Stranius

Elvi Sinervo – vuorelle nousija, pilviin katselija

Torninoja-Latola, Jaana: Yhä katselen pilviä. Elvi Sinervon elämä. Into, 2017.

Elvi Sinervon (1912-1986) elämäkerta Yhä katselen pilviä on kattava teos merkittävän suomalaisen kansalaisaktivistin, kirjailijan ja runoilijan rankasta matkasta. Siinä kuljetaan laitakaupungin köyhyydestä kansalaissodan jälkeisiin ankeisiin aikoihin, 1930-luvun poliittiseen heräämiseen, eroottiseen rakkaussuhteeseen, turvasäilöön ja vankilaselliin, 1940-luvun lopun toiveikkaaseen aikaan ja lopulta miltei unohduksiin ja yksinäisiin vanhuusvuosiin 1960-80-luvuilla.

» Lue koko arvostelu


31.10.2017 Iiris Sarmas

Kave, Rahko vai Kouko – suomalaisten taruhahmojen pikaopas

Ojanen, Eero: Suomalaiset taruolennot. Minerva Kustannus Oy, 2017.

Eero Ojanen ja Sirkku Linnea ovat tuoneet kotimaisen kansanperinteen hahmot kiinnostavasti nykyaikaan teoksessaan Suomalaiset taruolennot. Suomalaiset taruolennot eivät kalpene kansainvälisessä seurassa, kunhan esitystapa on kiinnostava. Kirjasta saa pikakoulutuksen kuka-kukin-on-tyyliin. Syvemmälle siinä ei mennä – mutta tunnistat kohtaamasi hahmot tosielämässä.

» Lue koko arvostelu


30.10.2017 Sari Östman

Kun loitsijat vielä loveen lankesivat – shamanistisen maailmankuvan käsikirja

Siikala, Anna-Leena: Suomalainen shamanismi – mielikuvien historiaa. Suomalaisen Kirjallisuuden Seura, 2017.

Anna-Leena Siikalan Suomalainen shamanismi on vielä ilmestyessään 4. painoksena ajankohtainen johdatus shamanismi- ja tietäjäinstituutioihin. Se on ilmestyttyään ensi kerran 1992 kulunut ahkerasti paitsi tutkijoiden, myös aiheesta kiinnostuneiden maallikoiden käsissä. Tässä tekstissä sitä tarkastelee digitaalisen kulttuurin tutkija, jolla on juuret kulttuuriperinnön tutkimuksessa ja kasvava, jo lapsuudessa syttynyt kiinnostus suomalaiseen luonnonuskoon, mytologiaan ja niiden tuomiseen käytännön elämään.

» Lue koko arvostelu


23.10.2017 Pekka Kaarninen

Päätalon kokoinen elämä

Ylönen, Ritva: Kalle Päätalo. Kirjailijan elämä. Suomalaisen Kirjallisuuden Seura, 2017.

Kirjailija Kalle Päätalo kirjoitti omasta elämästään maailman laajimman omaelämäkerrallisen romaanisarjan. Hän onnistui antamaan siitä juuri sellaisen kuvan kuin hän itse halusi. Tätä betoniin valettua kuvaa Kalle Päätalosta Ritva Ylönen pyrkii muuttamaan kirjailijan elämäkerrassa. Kovin paljon uutta hän ei kuitenkaan tuo esiin.

» Lue koko arvostelu


19.10.2017 Anna Huhtala

Panssarijuna lastattuna tappion merkeillä

Wetterstrand, Tuija: Punaisten panssarijuna 1918. Into, 2017.

Tuija Wetterstrand paneutuu Suomen sisällissodan vaiheisiin panssarijuna n:o 1:ssä palvelleiden punakaartilaisten näkökulmasta. Punakaartin ensimmäinen panssarijuna on kronologisen esityksen runko, johon liittyvät kirjan edetessä niin viiden muun punakaartin valmistaman panssarijunan kuin myös monen tunnetun kaartin johtajan vaiheet sisällissotakeväänä.

» Lue koko arvostelu


16.10.2017 Markku Laitakari

Katseen ääretön avaruus

Fredrik Lång: Kuva ja ajatus (Bild och tanke. Om det kategoriala seendets genesis, Draken, Esbo 1999. ). Kääntänyt Jarkko S. Tuusvuori. Eurooppalaisen filosofian seura ry / niin & näin., 2017.

Eurooppalaisen filosofian seura on julkaissut suomeksi Fredrik Långin teoksen Kuva ja ajatus. Julkaiseminen tuo suomalaisyleisölle näkyväksi Långin ajattelua filosofina ja luovana kirjailijana. Teos luo suuria kaaria visuaalisen maailman historiaan ja avaa samalla lukijalle kuvataiteen filosofista perustaa.

» Lue koko arvostelu
Uutiset ja keskustelu | Ajankohtaista | Historian äärelle | Julkaisut
Agricolan kartta | Haku Agricolasta | Hakemisto | Uutta!
Tekijät | Palaute ja yhteystiedot | Etusivulle

Etusivulle

Päivitetty 21.5.2015 09:46