Agricolan kirja-arvostelut

ISSN 1796-704X

"Ele polghe Kiria quin Sica waicka henes on wehe wica"
Agricola » Julkaisut » Kirja-arvostelut
RSS
Haku


[Lisävalinnat]

-

28.4.2017 Helena Pilke

Äärioikeiston johtaja asetti Suomen etusijalle

Siironen, Miika: Mustan lipun alla. Elias Simojoen elämä ja utopia. Atena, 2017.

Elias Simojoki (1899–1940) oli körttipappi ja samalla kiihkeä fasisti. Maailmansotien välillä se oli Suomessa mahdollista – eikä edes kovin tavatonta. Tuore elämäkerta tuo lukijan eteen 1930-luvun kiihkeät vuodet: kyyditykset, ryssävihan, unelmat suuremmasta isänmaasta.

» Lue koko arvostelu


25.4.2017 Klaus Lindgren

Ruotsalaisuus itsenäisessä Suomessa

Meinander, Henrik: Nationalstaten. Finlands svenskhet 1922–2015. Finlands svenska historia 4.. Svenska Litteratursällskapet i Finland, Bokförslaget Atlantis., 2016.

Suomen ruotsalaisuuden historian neljännessä osassa käsitellään ruotsalaisuutta Suomen tasavallassa, suomalaisten kansallisvaltiossa. Henrik Meinander tarkastelee teoksessaan suomenruotsalaisen identiteetin syntyä ja kehitystä 1920-luvulta 2000-luvulle.

» Lue koko arvostelu


20.4.2017 Pentti Stranius

Naisia kansalaissodassa

Lintunen, Tiina: Punaisten naisten tiet. Otava, 2017.
Hoppu, Tuomas: Sisällissodan naiskaartit – suomalaisnaiset aseissa 1918.. Gummerus, 217.

Tutkijatohtorit Tiina Lintunen ja Tuomas Hoppu ovat saaneet miltei samanaikaisesti valmiiksi kaksi toistaan hyvin täydentävää tutkimusta Suomen kansalaissodasta. Lintusen Punaisten naisten tiet keskittyy niihin Porin ja Ulvilan seudun naisiin, jotka palvelivat avustustehtävissä 1918, mutta eivät osallistuneet taisteluihin. Hoppu liikkuu ”sotilaallisella” tasolla kirjoittaessaan nimenomaan aseellisista naiskaarteista, joita oli taistelutoimissa vain punaisten puolella.

» Lue koko arvostelu


13.4.2017 Anna Oja

Cristinan riivauksesta keisarille uskollisiin soraääniin: maailmankuvien moninaisuutta osana kotimaamme historiaa

Sulkunen, Irma; Niemi Marjaana; Katajala-Peltomaa Sari (toim.): Usko, tiede ja historiankirjoitus: Suomalaisia maailmankuvia keskiajalta 1900-luvulle. Suomalaisen Kirjallisuuden Seura, 2016.

Irma Sulkusen, Marjaana Niemen ja Sari Katajala-Peltomaan toimittama teos on mielenkiintoinen johdatus maailmankuvien ja identiteettien rakentumiseen. Artikkelikokoelma käsittelee niiden suhdetta suomalaisen kansakunnan muodostumiseen ja tarkastelee kulttuurisia ja sosiaalisia elementtejä niiden taustalla.

» Lue koko arvostelu


11.4.2017 Pekka Henttonen

Virastosta virallisesti – arkistolaitos 200-vuotta

Nuorteva, Jussi; Happonen, Päivi: Suomen arkistolaitos 200-vuotta. Edita Publishing Oy, 2016.

Ensimmäinen yleisesitys arkistolaitoksen 200-vuotisesta historiasta ei ole varsinainen tutkimus vaan paremminkin juhlakirja, joka käy läpi laitoksen toiminnan näkyviä etappeja, rakennuksia, lakeja ja vaihtuvia henkilöitä.

» Lue koko arvostelu


7.4.2017 Leena Rossi

Kulttuurien tutkijat kuvien virrassa

Kupiainen, Jari; Häkkinen, Liisa (toim.): Kuvatut kulttuurit: Johdatus visuaaliseen antropologiaan. SKS, Tietolipas 253, 2017.

Antropologit Jari Kupiainen ja Liisa Häkkinen ovat toimittaneet ensimmäisen suomenkielisen temaattisen artikkelikokoelman visuaalisen antropologian tutkimusalasta, sen historiasta, metodeista ja kuva-aineistojen analyysimenetelmistä: Teoksen Kuvatut kulttuurit: Johdatus visuaaliseen antropologiaan kirjoittajat tulevat alan kansallisesta ja kansainvälisestä eturivistä. He paneutuvat oman kiinnostuksensa mukaisesti – ja useat myös omia kokemuksiaan hyödyntäen – elokuviin ja valokuviin, kuvaajien ja kuvattavien suhteisiin, digitaalisuuteen, kuva-aktivismiin sekä kuva-aineistojen arkistointiin ja hallintaan. Teos on vertaisarvioitu, ja se on tarkoitettu korkeakouluopetuksen oppikirjaksi ja lukemistoksi eri tieteenaloille.

» Lue koko arvostelu


6.4.2017 Otto Aura

Saksalaisten rakennukset Rovaniemellä

Mikkonen, Kalevi: Parakkeja ja piikkilankaa. Saksan armeijan rakentamiseen liittyvä toiminta Rovaniemen seudulla 1940-1944. Lapin Maakuntamuseon julkaisuja 18, 2016.

Kalevi Mikkosen tutkimus Parakkeja ja piikkilankaa käsittelee Saksan armeijan rakentamiseen liittyneitä toimintoja Rovaniemen seudulla kauttakulkusopimuksen alusta 1940 jatkosodan loppuun. Arkistotyöhön ja kirjoittajan kenttätutkimuksiin perustuva esitys toimii Rovaniemen seudun sodan aikaisen paikallishistorian tietopankkina, varsinkin kun kyseessä on rakennettu ympäristö.

» Lue koko arvostelu


5.4.2017 Pekka Henttonen

"Ankara mies, jossa oli vanhan ajan jaloutta" - Reinhold Hausen valtionarkistonhoitajana

Lybeck, Jari: Reinhold Hausen. Valtionarkiston johtaja ja historiantutkimuksen edistäjä. Suomen historian julkaisuja 3, Turun yliopisto, 2016.

Jari Lybeckin kirja Reinhold Hausenista paljastaa aikansa monipuolisen kulttuurihistoriallisen toimijan samalla kun se kertoo enemmän hänen johtamastaan valtionarkistosta kuin Hausenista henkilönä. Oppi- ja kulttuurihistoriassa Hausen ei ole ollut kovin tunnettu, sillä hän ei ole sopinut suomalaiseen sankarikaanoniin. Lybeckin teos korjaa ansiokkaasti tätä puutetta.

» Lue koko arvostelu
Uutiset ja keskustelu | Ajankohtaista | Historian äärelle | Julkaisut
Agricolan kartta | Haku Agricolasta | Hakemisto | Uutta!
Tekijät | Palaute ja yhteystiedot | Etusivulle

Etusivulle

Päivitetty 21.5.2015 09:46