Agricolan kirja-arvostelut

ISSN 1796-704X

"Ele polghe Kiria quin Sica waicka henes on wehe wica"
Agricola » Julkaisut » Kirja-arvostelut
RSS
Haku


[Lisävalinnat]

-

14.12.2017 Jari Nikkola

Pesäpalloa, Karjala-kuumetta ja kansainvälisiä opiskelijoita

Söderling, Ismo: Pesäpalloilua maailmalla - Siirtolaiset kertovat. Siirtolaisuusinstituutti, 2017.
Zlobina, Vieno: Heidän ihanteensa murskattiin (Their Ideals Were Crushed: A Daughter's Story of the Säde Commune in Soviet Karelöia). Kääntänyt Häkkilä, Terttu; Viitanen Marjatta; Niemi, Marjatta; Lindell Kati; Vitie, Kari; Huuska, Veikko; Kamppinen Hilkka; Kamppinen, Ossi; Korhonen, Liisa; Lepola, Outi; Leinonen, Johanna; Lyytinen, Eveliina; Turjanmaa, Elina. Siirtolaisuusinstituutti, 2017.
Laine, Tytti-Maaria: International Degree Students and Graduates. A Follow-up Study on Employment and Social Integration into Turku. Siirtolaisuusinstituutti, 2017.

Siirtolaisuusinstituutin tuoreet julkaisut tarjoavat mielenkiintoisia keskustelunavauksia pesäpalloon, 1930-luvun Karjala-kuumeeseen ja kansainvälisiin opiskelijoihin, mutta tieteellisellä tasolla ne herättävät joitain kysymyksiä.

» Lue koko arvostelu


9.12.2017 Essi Huuhka

Diakonian ja koko Suomen historiaa

Paaskoski, Jyrki: Ihmisen arvo. Helsingin Diakonissalaitos 150 vuotta. Edita, 2017.

Jyrki Paaskosken teos Helsingin Diakonissalaitoksen vaiheista on laaja ja hyvin kontekstoitu esitys diakoniatyön vaiheista pääkaupungissa. Teos tarkastelee Diakonissalaitosta osana suomalaisen yhteiskunnan kehitystä 150 vuoden ajalta.

» Lue koko arvostelu


8.12.2017 Lassi Saressalo

Evijärveltä maailmalle ja takaisin

Koivukangas, Olavi: Juurilta siiville. Lastuja ladun varrelta.. OK-kirja, 2017.

Teos sisältää professori Olavi Koivukankaan puheita ja kirjoituksia 1970-luvulta nykypäiviin. Kantavana ajatuksena on siirtolaisuus sen monissa muodoissa, kotiseutu ja eteläpohjalaisuus.

» Lue koko arvostelu


7.12.2017 Helena Pilke

Muhkea elämäkerta aikansa mahtivaikuttajasta

Lehtinen, Lasse: Tanner Itsenäisen Suomen mies. Otava, 2017.

Vaikka Lasse Lehtisen Väinö Tanner -elämäkerta kantaa päähenkilönsä nimeä, se kertoo myös suomalaisesta sisä- ja ulkopolitiikasta 1910-luvusta 1960-luvulle. Vuosikymmeniin mahtuu kolme sotaa, sotasyyllisyysoikeudenkäynti ja Kekkosen presidenttikauden alkupuoli. Väinö Tanner oli monessa mukana, ja hänen elämänsä on hyvä esimerkki luokkaretkestä eli siitä, miten Suomessa on noustu omilla ansioilla (ja ajan virtaukset oivaltaen) köyhästä kodista näkyviin johtoasemiin.

» Lue koko arvostelu


4.12.2017 Silja Pitkänen

Olipa kerran puutalokaupunki

Jäppinen, Jussi: Kadonnutta kaupunkia etsimässä. Tarinoita Jyväskylän puretuista taloista. Atena Kustannus Oy, 2017.

Jussi Jäppisen Kadonnutta kaupunkia etsimässäon monella tavalla ajankohtainen historiateos: kirja palkittiin Vuoden kotiseututeoksena, se käsittelee kaupunkihistoriaa ja hyödyntää kuvaa historiantutkimuksen lähteenä. Se täydentääkin komeasti Jäppisen Jyväskylä-aiheisten teosten sarjaa. Näyttävä kahvipöytäkirja toimii parhaiten juuri sellaisena – selailukirjana tai hakuteoksena. Kannesta kanteen luettuna kirja voi käydä paikoitellen raskaaksi.

» Lue koko arvostelu


26.11.2017 Leena Rossi

Koko kansan Hannes – elämäänsä tyytyväinen mies

Seppänen, Liisa: Aika velikulta: Hannes Hynösen pitkä taival 1913–2015. Otava, 2017.

Liisa Seppänen ei tavannut 102-vuotiaaksi elänyttä sotaveteraani Hannes Hynöstä, mutta hän kirjoitti miehen elämäntarinan: Seppänen on tehnyt sen taitavasti käyttäen mikrohistorian keinoja ja sijoittaen miehen ajatuksineen ja toimineen aikaansa ja sen ilmiöihin sekä ympäröivään kulttuuriin. Tekstin sekä runsaiden sitaattien ja kuvien myötä lukijalle piirtyy valoisa kuva ”tavallisesta” miehestä, joka valloitti suomalaisten sydämen itsenäisyyspäivänä 2014.

» Lue koko arvostelu


24.11.2017 Iiris Sarmas

Emil Wikström suomalaisuuden ytimessä

Tossavainen, Mari: Emil Wikström Kuvien veistäjä. SKS, Kirjokansi 139, 2016.

Mari Tossavainen on kirjoittanut kuvanveistäjä Emil Wikströmin elämäkerran päivittäen näkökulman  tälle vuosituhannelle. Tossavainen on halunnut jatkaa väitöskirjansa aihetta Wikströmin kuvanveistotyöstä laajentaen sitä elämäkertaan. Tutkimusaineistona on ollut monien arkistomateriaalien lisäksi myös taiteilijan kirjeenvaihto, joten taiteilijan oma ääni kuuluu tekstissä usein ja muovaa lukijalle välähdyksen taiteilijan persoonaa ja ajatusmaailmaa. Omana painotuksenaan kirjoittaja korostaa tekstissään taidetta ja kulttuurielämää.

» Lue koko arvostelu


23.11.2017 Leena Rossi

Ymmärrä, mitä taiteessa näet

Väisänen, Liisa: Kuvan tuhat sanaa: Kuinka ymmärtää kuvan kieltä. Kirjapaja, 2017.

Taiteentutkija Liisa Väisänen opastaa taiteen ystäviä lukemaan kuvia ja syventämään siten taidekokemustaan. Hän käyttää esimerkkeinään Genovan Modernin taiteen museon kokoelmista valikoimiaan maalauksia ja rinnastaa niiden piirteitä erilaisista kohteista otettuihin valokuviin.

» Lue koko arvostelu
Uutiset ja keskustelu | Ajankohtaista | Historian äärelle | Julkaisut
Agricolan kartta | Haku Agricolasta | Hakemisto | Uutta!
Tekijät | Palaute ja yhteystiedot | Etusivulle

Etusivulle

Päivitetty 21.5.2015 09:46