Agricolan kirja-arvostelut

ISSN 1796-704X

"Ele polghe Kiria quin Sica waicka henes on wehe wica"
Agricola » Julkaisut » Kirja-arvostelut
RSS
Haku


[Lisävalinnat]

-

22.2.2017 Silja Pitkänen

Kummista kuvista ja maagisista montaaseista

Kalha, Harri (toim.): Kummat kuvat. Näkökulmia valokuvan kulttuureihin. Suomalaisen Kirjallisuuden Seura, 2016.

Artikkelikokoelma Kummat kuvat. Näkökulmia valokuvan kulttuureihin keskittyy pääasiassa Belle Époquen postikortteihin, mutta sivuaa myös muuta vuosisatojen vaihteen kuvakulttuuria. Monista kiinnostavista artikkeleista koostuva teos esittelee sadan vuoden takaisia käyttökuvia sekä marginaalisempia kuvastoja. Postikortit ovat rikas aineisto, joista tekee kummia myös se, miten monesta eri näkökulmasta niitä voi tarkastella. Kortit jäävät hieman mystisiksi vielä kokoelman lukemisen jälkeenkin – niitä ei voi ammentaa merkityksistä tyhjiksi.

» Lue koko arvostelu


21.2.2017 Pentti Stranius

Koivuselkä: karjalaiskylän murrosvaiheet

Eira Varis (toim.): Karjalaiskylä Venäjän muutoksessa. Mediapinta, 2016.

Karjalaiskylä Venäjän muutoksessa on tuore raportti Venäjän Karjalassa sijaitsevasta syrjäkylästä nimeltä Koivuselkä. Se perustuu paljolti kylän asukkaiden haastatteluihin. Perspektiiviä tutkimukselle antaa se, että Koivuselässä on kenttätöitä tehty myös 1990-luvulla, Joensuun yliopiston Karjalan tutkimuslaitoksen tutkijoiden voimin.

» Lue koko arvostelu


20.2.2017 Helena Pilke

Uutisia, viihdettä ja tekemisen meininkiä

Vares, Vesa; Siltala, Sakari: Sanan ja kuvan vuosisata. Suomen Kuvalehti 1916-2016. Otava, 2016.

Suomen Kuvalehti syntyi tyydyttämään ensimmäisen maailmansodan aiheuttamaa uutisnälkää. Perustajat uskoivat sekä silloisen nykyisyyden että etenkin tulevaisuuden tarjoavan ”rajattomasti jännittävää aineistoa etenkin kuvalliselle viikkolehdelle”. Näin kävikin: uudentyyppisestä julkaisusta kasvoi nopeasti kansallinen instituutio, joka viettää 100-vuotissyntymäpäiviään työn touhussa. Vaikka muutamia isojakin ilmiöitä on vuosikymmenten varrella ohitettu milteipä olankohautuksella, on lehti kulkenut kansakunnan rinnalla niin hyvinä kuin huonoina päivinä. Se on kuunnellut yhteiskunnan yläkerrosten ääniä, mutta myös järisyttänyt niin taloudellisia kuin poliittisiakin valtarakenteita.

» Lue koko arvostelu


18.2.2017 Anne Savola

Yhteisistä äänistä yksityisiin ja tulkintoja menneistä äänimaisemista

Järviluoma, Helmi ja Piela, Ulla (toim.): Äänimaisemissa. Suomalaisen Kirjallisuuden Seura, 2016.

Kalevalaseuran vuosikirjana ilmestynyt Äänimaisemissa-niminen teos tarjoaa ajankohtaisen kattauksen äänimaisemia koskevaan tutkimuskenttään Suomessa ja avaa äänimaisemaa sekä äänimaiseman merkityksiä niin nykyisyydestä kuin menneisyydestä käsin. Monipuolisen äänimaisematietouden ohella kirjassa esitellään myös uusia tutkimustapoja. Kirja muodostaa antoisan lukupaketin, jonka soisi kuluvan äänistä ja erilaisista aistimuksista kiinnostuneiden käsissä. 

» Lue koko arvostelu


16.2.2017 Laura-Mari Manninen

Lasikaton säröjä 1800- ja 1900-lukujen vaihteessa

Mäkinen, Riitta ja Engman, Marja (toim.): Naisten aika. Valkoinen varis ja muita oppineita naisia. Gaudeamus Oy, 2015.

VTL, tietokirjailija Riitta Mäkisen ja FT, tutkija Marja Engmanin toimittama teos Naisten aika. Valkoinen varis ja muita oppineita naisia kertoo ensimmäisten korkeakoulutettujen suomalaisnaisten elämästä, valinnoista ja mahdollisuuksista 1800- ja 1900-lukujen vaihteessa. Kirjaan on valikoitunut kaikkiaan viidentoista naisen tarina tai pikemminkin pienoiselämäkerta, ja yhdistävänä tekijänä heillä kaikilla on uraauurtava toiminnallisuus miesten hallitsemilla aloilla.

» Lue koko arvostelu


15.2.2017 Pentti Stranius

Kirjoituksia elämästä Venäjällä ja Suomessa

Mustajoki, Arto: Myrsky vodkalasissa. Gaudeamus Oy, 2016.

Arto Mustajoen uusin kirja Myrsky vodkalasissa on kokoelma hänen blogikirjoituksiaan vuosilta 2014-2016. Mukana on muutama vanhempikin teksti. Kirjan alaotsikko tiivistää sisällön: ”Kirjoituksia Suomesta, Venäjästä ja elämästä”.

» Lue koko arvostelu


14.2.2017 Andrei Kalinitchev

Mitä puheemme kertoo meistä

Toim. Stevanovic, Melisa & Lindholm, Camilla: Keskustelunanalyysi. Kuinka tutkia sosiaalista toimintaa ja vuorovaikutusta. Vastapaino, 2016.

Tiedemaailma etsii yhä uudempia keinoja tutkia sosiaalista toimintaa ja ihmisten välistä vuorovaikutusta. Sosiologit ja sosiaalihistorian tutkijat ovat keksineet hyvin laajan valikoiman teorioita ja menetelmiä, joiden avulla on mahdollista tulkita tätä vuorovaikutusta, ja keskustelunanalyysi on yksi niistä. Kuuluisa englantilainen sanonta "Speech is silver, but silence is golden" opettaa harkitsemaan tarkoin jokaista lauselmaa ja jättämään mieluummin sanomatta sen, mistä ei ole täysin varma. Kuitenkin vaitonainen henkilö ei pääse helpolla keskustelunanalyytikon käsistä, koska asioiden sanomatta jättämisestä voidaan myös tehdä selkeitä tulkintoja.

» Lue koko arvostelu


3.2.2017 Paavo Oinonen

Eikä yksikään pelastunut

Koivukangas, Olavi: Titanicin kolmas luokka. OK-kirja, 2015.

Valtamerilaiva Titanicin uppoaminen Atlantilla on yksi aikamme tunnetuimmista merionnettomuuksista. Titanicista on muodostunut moderni myytti, jonka kautta voi kertoa ihmishenkinä maksetusta kapitalistisesta voitontavoittelusta tai teknologian haavoittuvuudesta luonnonvoimien edessä. Olavi Koivukankaan kirjassa Titanicin kolmas luokka valtamerialus ilmentää kaikkea tätä, mutta ennen muuta se on tarinaa motivoiva kehys. Teoksen keskiössä on onnettomuudessa menehtynyt todellinen ylihärmäläinen Panulan perhe, joka varhemmin matkustanutta isää lukuun ottamatta vajosi syvyyksiin. Titanicin kolmas luokka on Koivukankaan toinen kaunokirjallinen teos, jonka on kustantanut hänen oma siirtolaisaiheisiin erikoistunut kustantamonsa OK-kirja.

» Lue koko arvostelu
Uutiset ja keskustelu | Ajankohtaista | Historian äärelle | Julkaisut
Agricolan kartta | Haku Agricolasta | Hakemisto | Uutta!
Tekijät | Palaute ja yhteystiedot | Etusivulle

Etusivulle

Päivitetty 21.5.2015 09:46