haku Agricola - Suomen historiaverkko kartta
uutta hakemisto


Interaktiivinen tekniikka koulutuksessa, Hämeenlinnassa 6.-8.4.2000
AGRICOLA


Vuosittainen opetusalan interaktiivisen tekniikan tapaaminen Interaktiivinen Tekniikka Koulutuksessa pidettiin Hämeenlinnan Aulangolla 6.-8.4.2000. Se koostui seminaaripäivästä sekä kahdesta näyttelypäivästä. Yksi ITK:n seminaariosuuden näkyvä puoli oli verkko-oppimisympäristöjen katselmus. Myös oppilaitoksen tietostrategian luominen sai osakseen huomiota. Vuoden opetusteknologiateosta palkittiin Turun yliopiston kasvatustieteen professori, dekaani Erno Lehtinen. Lehtinen katsoi Hämeen Sanomien haastattelussa 8.4., että tietotekniikka voidaan saada palvelemaan myös yhteiskunnallista vapautta ja tasa-arvoa. Hänen mukaansa useat merkit viittaavat siihen, että uudet välineet lisäävät tasa-arvoa sekä sukupuolten että sosiaaliryhmien välillä. Toisaalta verkkojen tarjoama vapaus uhkaa hŠnen mielestŠŠn jo kasvatustyötä liialla anarkistisuudellaan. Verkon sisältö on liian usein moraalisesti arveluttavaa.

Tietostrategian luominen

Yleissivistävien koulujen edellytetään lähivuosina laativan itselleen tietostrategian. Siten halutaan opetuksen mukautuvan tietomäärien nopeaan kasvuun ja uusiin oppimistapoihin. Strategia voi rakentua esimerkiksi tieto- ja viestintätekniikan tavoitteiden ja periaatteiden varaan. Sen lisäksi kartoitetaan olemassa oleva osaamisen taso ja laitteisto. Niiden perusteella voidaan laatia koulutusohjelma ja tukipalvelusuunnitelma.

Koulujen opetuksen ajatellaan kehittyvän tutkivan verkko-oppimisen suuntaan. Se muuttaisi oppimisen yhteisölliseksi tapahtumaksi, jossa asiantuntijuutta jaettaisiin. Olisi omaksuttava uusia yhteisöllisen ajattelun taitoja, jotka muuttaisivat koko oppilaitoksen työskentelyteoriat ja samalla työkäytännöt. Näin tietotekniikan laajamittainen käyttöönotto merkitsisi samalla koko koulutyön uudistumista. Teknologia muuttuu työvälineestä "tietoekologiaksi", joka muuttaa yhteisön sosiaalisia suhteita ja arvoja.

Aiheesta lisää voi lukea mm tästä artikkelista: Tietoekologia (Nardi & O´Day) Myös Sanna Järvelä ja Hanna Salovaara ovat käsitelleet yhteisöllistä oppimista artikkelissaan: Oppiminen ja sen ohjaaminen Oulun yliopiston opettajakoulutuksen piirissä.

Verkko-oppimisympäristöt ja opetus

Uutta työkäytäntöä palveleman on oppimisympäristöjä, jotka mahdollistavat yhteisöllisen työskentelyn. Niissä voidaan ajatuksia jakaa opiskelijoiden kesken niin, että informaatio jalostuu tiedoksi. Verkko-oppimisympäristöjä käsitellyt seminaari oli ITK:n suosituimpia työpajoja. Se sisälsi tiivistetyn katsauksen seuraavista oppimisympäristöistä:

Oppimisympäristöjen kirjava tarjonta ulottuu siis IBM:n maailmanlaajuisesta Lotuksesta pienyrityksen Oppiserveriin. Isot oppilaitokset ovat lokalisoineet amerikkalaisia tuotteita tai kehitelleet kokonaan omia. Uusinta tuotetarjontaa ITK:ssa edusti Sonera eXperience, joka pyrkii joustavuudellaan saamaan osuutensa WebCT:n ja Lotus Learning Spacen hallitsemista markkinoista.

Oppimisympäristöjen tämän hetken ongelmia tuntuvat olevan tietokannan toimintahäiriöt, hankinnan hintavuus ja huono hyötysuhde. Käyttöönottokynnys on ollut korkea hankalan käyttöliittymän ja toimintahäiriöiden takia. Opetustoiminnassa tarpeet ovat toisenlaiset kuin yritysten projektihankkeissa, ja ohjelmat täyttävät ehkä vain jomman kumman vaatimukset. Silti oppimisympäristöjen laaja käyttöönotto lienee jo lähivuosina edessä.

Tampereen yliopiston tutkija Jarmo Levonen on julkaissut ajatuksiaan oppimisympäristöjen arviointikriteereiksi Esitellyistä ohjelmista saa vertailutietoa myös äskettäin ilmestyneestä teoksesta Korpi, Niemi Ovaskainen, Siekkinen , Junttila: Virtuaalinen oppimisympäristö koulutusta järjestävän organisaation työvälineenä. Jyväskylän yliopiston tietotekniikan tutkimusinstituutin julkaisuja 7/2000. Jyväskylä 2000. ISBN 951-39-0641-8.

Olli Lehtonen

Sisällysluettelo 1/00
Agricolan Tietosanomien pääsivulle

Agricolaverkon vintti