haku kartta
hakemisto

Suomalaisen lääketieteen historiaa


Lääketieteen ja terveydenhoidon historiaan liittyvää aineistoa löytyy kohtuullisen hyvin verkosta digitaalisessa muodossa. Terveystieteen keskuskirjaston digitoimien vanhojen väitöskirjojen lisäksi myös Duodecim-lehden 1800-luvun numeroita on nyt saatavilla verkosta.

Lääketieteen ja terveydenhoidon historiaan liittyviä dokumentteja löytyy varsin hyvin digitaalisessa muodossa. Jo vuosia sitten Terveystieteiden keskuskirjasto, Terkko on digitoinut Lääketieteen muisti -projektissa kymmeniä vanhoja lääketieteen väitöskirjoja. Esimerkiksi Elias Lönrotin (1802 - 1884) väitöskirjassa vuodelta 1832 Afhandling om finnarnes magiska medicin käsitellään suomalaisten maagisia parannuskeinoja. Suomalaisen Talonpojan Koti-Lääkärissä Lönnrot puolestaan antoi terveysvalistusta suomenkielellä. Väitöskirjat ovat saatavilla pdf-muodossa, eikä niihin voi kohdistaa hakuja.

Tuorein lääketieteen historiaan liittyvä digitaalinen resurssi on Duodecim-aikakauskirjan 1800-luvulla ilmestyneiden numeroiden verkkoversiot. Duodecim-lehti on ilmestynyt vuodesta 1885. Vuosikertojen 1885–1899 (joiltakin osin vuoteen 1914) artikkelit ovat myös luettavissa pdf-versioina kokoteksteinä osoitteessahttp://195.236.0.10/pls/terveysportti/dlehti1885.koti

Tosin tämän sivun kautta lehdistä ei kannata etsiä mitään, sillä jostakin syystä sivulla ei ole muita hakua ohjaavia ohjeita kuin se tuttu verkkotiedon etsijän painajainen: tyhjä hakulaatikko jonka ainoa ohje kuuluu "Etsi hakusanoilla" kun laatikkoon sitten kirjoittaa hakusanoja niin millään vähääkään järkeviltä vaikuttavilla sanoilla ei hakutuloksia saa. (kokeilin mm. sanoja: kipu, aspiriini, pää, tauti, sairaala, hygienia, neste, veri, puhtaus, aivot, lääke, rohto, mutta mitään ei löytynyt. Tiedon hakija on ymmällään. Mitä tästä tietokannasta on mahdollista löytää ja millä ehdoilla? Enkö osaa etsiä? Toimiiko haku ollenkaan? Tietokannan käytöstä ei ole saatavilla ohjeita tai selostuksia. Aikani klikkailtuani löysin kuitenkin vahingossa Duodecim-lehden varsinaisen etusivun, jonka kautta löytyi sitten linkki lehden arkistoon, jonka kautta voi tehdä hakuja kaikkiin lehden numeroihin, ei vain vuosien 1885-1914 lehtiin. Tältä sivulta löytyivät sitten myös tarkemmat ohjeet. Tosin ne ovat melko karut, mitään laajempaa selvitystä digitoinnin periaatteista ja siitä minkälainen aineisto on kyseessä, tai jatkuuko digitointi joskus ei ollut, vain asteriksien ja muiden merkkien käyttöä on lyhyesti neuvottu.

Arkistosivulla http://www.terveysportti.fi/pls/terveysportti/dlehti2.arkisto kerrotaankin sitten muun muassa, että "vuosikerroista 1885 - 1991 on sähköisessä muodossa ainoastaan otsikko-, kirjoittaja- ja sivunumerotiedot". Ahaa, tietokannasta voi siis hakea vain artikkelien otsikoiden ja kirjoittajien nimien perusteella! Mutta ovatko lehden artikkelit saatavilla kokotekstimuodossa ja miltä osin vai eivät? Arkistosivut löytävät kyllä myös pdf-muotoisia kokotekstejä vanhemmistakin artikkeleista.

Hakutulokset ovat hiukan hämmentäviä. Jos etsii hakusanalla "tupakoimisesta" sivulta http://195.236.0.10/pls/terveysportti/dlehti1885.koti löytyy kaksi artikkelia. Jos saman haun tekee arkistosivulla http://www.terveysportti.fi/pls/terveysportti/dlehti2.arkisto ja rajaa haun vuoteen 1915 löytää hakukone samat 1885 kirjoitutetut artikkelit mutta lisäksi vuonna 2001 ilmestyneen artikkelin. Käyttäjä jää hiukan siihen käsitykseen, ettei hän oikein osaa käyttää hakukonetta kunnolla tai ei ainakaan tiedä millä periaatteella se toimii. Hakuohjeita on saatavana arkistosivulla mutta pätevätkö ne myös sivun http://195.236.0.10/pls/terveysportti/dlehti1885.koti kautta saataviin Duodecim-lehden numeroihin?

On myös valitettavaa, ettei hakutoiminto pysty etsimään lehtien sisällöstä, (kuten esimerkiksi Historiallinen sanomalehtikirjasto 1771-1890) vaan vain otsikoista, ilmeisesti tältä osin aineiston saatavuutta on jatkossa tarkoitus helpottaa.

Onneksi Duodecim-lehtien selaaminen on kuitenkin varsin nopeaa sillä varsinkaan alkuvuosien lehdet eivät ole kovin paksuja. Puutteistaan huolimatta on hienoa että Duodecim-lehti on saatavilla sähköisessä muodossa ja uskoisin, että palvelua tullaan käyttämään lääketieteen ja terveydenhoidon historiaan kohdistuvassa tutkimuksessa.

Tapio Onnela


Tämän numeron pääsivulle
Agricolan Tietosanomien pääsivulle
Agricolan Tietosanomien arkisto

Lehden toimituskunta

 


Historian äärelle | Tutkimus, opetus, seurat | Arkistot, kirjastot, museot | Ajankohtaista
Agricolan kartta | Haku Agricolasta | Hakemisto | Uutta!
Tekijät | Palaute | Etusivulle

Etusivulle
Muutettu: 1.7. 2004