haku Agricola - Suomen historiaverkko kartta
uutta hakemisto


Nettiantikat - bibliofiilin virtuaaliset paratiisit?
AGRICOLA


Internet tarjoaa uusia mahdollisuuksia vanhojen kirjojen etsijöille. Ympäri maailmaa on putkahdellut yksittäisiä nettiantikoita ja laajempia verkostoja, joiden luetteloista voi paikantaa keräilyharvinaisuuksia, loppuunmyytyjä tutkimuksia ja kaikenlaista käyttökirjallisuutta. Miten verkkoantikvariaatit toimivat? Löytyykö niistä vielä mitään? Entä häviääkö kirjojen hakemisen ilo, kun hyllyjen selailun ja suorien kysymysten sijasta turvaudutaan tietokonevälitteiseen toimintaan?

Suomalaisista vanhojen kirjojen verkkokaupoista kaikkein kattavin lienee Antikka.net. Mukana verkkokaupassa on tusinan verran liikkeitä ympäri Suomea. Antikka.netiä ylläpitää Mediayhtiö Kvaliitti, joka siis esittää valmiin verkkoympäristön kauppiaille. Antikvariaattien pitäjät voivat verkon kautta ylläpitää ja päivittää myyntiluetteloa ja varastoa, seurata tuotteiden myyntiä tai järjestää kirjahuutokauppoja.

Kirjojen ostajille Antikka.net tarjoaa muun muassa oman hakukoneen, jonka avulla voi etsiä kirjoja muun muassa nimen, kirjailijan perusteella tai aihepiirin perusteella. Hakukone voisi olla toiminnoiltaan tosin hieman monipuolisempi eikä omien hakuruutujen varaaminen kirjoille, sarjakuville ja muulle aineistolle ole välttämättä tarpeellinen.

Jos kirjoja ei jäsenliikkeistä hakukoneilla löydy, ostaja voi jättää verkon kautta myös puutelistan. Kun halutut teokset putkahtavat liikkeisiin, ostajaehdokas saa ilmoituksen.

On vaikea sanoa, kuinka laaja Antikka.netin kirjavalikoima on tai mikä on hintataso. Valikoiman laajuutta ei suoraan kerrota ja ilman tarkennuksia tehty haku antaa tulokseksi 1000 kirjaa. Tämä ei kuitenkaan ole kirjojen kokonaismäärä, minkä voi todeta rajatumpia hakuja tehtäessä. Valikoima on laajempi. Hinnoista jokainen voi tehdä omat johtopäätöksensä, mutta minusta hintataso on varsin kohtuullinen.

Verkon kautta tavoittaa nähdäkseni lähinnä antikvariaattien peruskirjallisuutta ei välttämättä mitään suuria harvinaisuuksia. Tein Antikka.netissä muutaman esimerkkihaun, joiden avulla kartoitin valikoimaa. Hakusanalla 'historia' löytyi hakupäivänä 382 tuotetta. 'Kulttuuri'-sana tuotti puolestaan 86 opusta ja 'history' 6 kirjaa. Kun sitten hain kaikki aiheenmukaisesta luettelosta löytyvän historia-kategorian teokset, haulla löytyi noin 950 tuotetta. Historiateosten kirjo kattoi kaikkea mahdollista yritys- ja yhteisöhistoriikeista yleisteoksiin ja erikoistutkielmiin.

Suomalainen verkkoantikka tarjoaakin oivallisen mahdollisuuden sekä ostajille että myyjille. Varsinkin yksittäisten teosten etsiminen on nopeaa.

Amerikkalainen Abe

Abe Books toimii samantyyppisellä konseptilla kuin Antikka.net. Yhdysvaltavetoinen Abe mainostaa itseään maailman suurimmaksi vapaiden kirjanmyyjien verkostoksi. Sivuilla kerrotaan verkkokaupan myyntiluettelon käsittävän yli 25 miljoonaa kirjaa.

Abe esittelee erittäin mukavan hakukoneen, jolla voi yleisimpiin tietoihin (kirjailija, teoksen nimi jne) perustuvien hakujen lisäksi etsiä eri painoksia, signeerattuja teoksia tai lajitella tuloksia muun muassa kirjan hinnan perusteella. Hakuja voi tehdä myös asiasanojen avulla.

Abe Books -palvelussa sijaitsevat niin ikään muutamien lajityyppien erikoissivustot. Esimerkiksi tieteiskirjallisuuden, romantiikan tai matkailun harrastaja voi lukea aihepiirin artikkeleita tai tutustua kirjailijoita ja kirjoja koskeviin Kaikkien aikojen parhaat -listoihin. Mukava erikoisuus on Keräilijän kulma, Collector's Corner, joka sisältää jonkin verran kirjojen keräilyyn liittyvää tietoutta ja mahdollisuuden lähettää kysymyksiä asiantuntijaraadille.

Tämän lisäksi Abesta löytyy myös tavallisempi kirjojen aihepiirien lista. Historia-kategoria pitää sisällään useita aikakauteen tai alueeseen sidottuja alaluokkia. Sotahistoria on luokituksissa erittäin lukuisasti esillä.

Ostajan kannalta yksittäiset kirjat löytyvät kätevimmin hakukoneella. Haun tuottamista kirjoista näkyy nimeketietojen lisäksi hinta sekä kirjanmyyjä. Ulkomaista ostajaa miellyttää se, että hintojen yhteydessä on aina linkki valuuttakonvertteriin, jonka avulla hinnat saa ainakin suurin piirtein käännettyä Suomen markoiksi heti saman tien.

Omien teknologian historian alan tutkimuskirjallisuuteen kohdistuneet koehakuni osoittivat, että Aben kirjavalikoima on varsin laaja. Aivan uusimmat teokset eivät tosin ole useinkaan listoille päässeet tai sitten niiden hinnat ovat lähellä uusien teosten hintoja.

Kirjojen lähetyskulut vaihtelevat liikkeittäin, joten ostajan on parasta vaihtoehtoa valitessaan otettava myös tämä kustannustekijä huomioon. Samaten tilaus- ja maksutapa vaihtelee. Joskus ainoa mahdollisuus on asioida suoraan liikkeen kanssa, mutta useimmat kirjat on mahdollista maksaa suoraan luottokortilla Abe Booksin oman turvatun palvelun kautta. Aben kautta kirjoja tilannut suomalainen ystäväni on todennut palvelun toimivaksi. Toimitusaika tilauksissa oli 35 "bisnespäivää", joten mistään salamannopeasta kirjanvälityksestä ei ole kyse. Nopeammin kirjat toki saa, jos on valmis maksamaan enemmän kuljetuksesta.

Aben sivuilla kannattaa myös katsastaa, mitä kyseisestä palvelusta on eri yhteyksissä kirjoitettu. Linkitetyissä artikkeleissa on usein käsitelty Internet-antikvariaatteja laajasti ja julkaistu linkkilistoja. Artikkelien kautta löysin muun muassa kätevän Bookfinder.com-sivuston jonka avulla voi hakea sekä uusia että käytettyjä kirjoja. Bookfinder on metahakukone, joka hakee kirjalistat muiden palveluiden, kuten juuri Abe Booksin kautta.

JustBooks - vain kirjoja?

Englantilais-saksalaisen vaihtoehdon edellä mainituille nettiantikoille tuo JustBooks ( tai www.justbooks.de). Sen etusivulla kehutaan palvelun olevan johtava eurooppalainen käytettyjen ja antikvaaristen kirjojen välittäjä. Mukana on 280 kirjakauppiasta yhteensä 1,3 miljoonan kirjan valikoimalla. Palvelu korostaa nimenomaan eurooppalaisuutta, mikä tarkoittaa eurooppalaisten kirjakauppojen ja kirjavalikoimien keskeisyyttä. JustBooks hakee myös eurooppalaisia yhteistyökumppaneita. Etusivulta löytyykin linkki ruotsalaisen BokBörsenin sivuille. BokBörsen myy tällä hetkellä asiakkaille noin 35 000 kirjaa.

Perustoiminnoiltaan JustBooks on samantapainen kuin edellä esitellyt verkkoantikvariaatit. Palvelusta löytyy erilaisia hakumahdollisuuksia, luetteloja, haastatteluja, ohjeistoja asiakkaille ja kauppiaille sekä mahdollisuus säännöllisen sähköpostiasiakaskirjeen tilaamiseen. Erikoissivuilla esittelyssä on tätä kirjoitettaessa ainakin dekkarikirjallisuus.

Englanninkielisen tiedekirjallisuuden osalta valikoima näyttää lyhyen tarkastelun perusteella huomattavasti suppeammalta ja hintataso hieman kalliimmalta kuin Abe Books-palvelussa. Hyvänä puolena JustBooksissa on kuitenkin selkeä aiheenmukainen jaottelu, josta näkee myös suoraan, kuinka monta teosta kustakin kategoriasta on myynnissä. Oletettavaa myös on, että JustBooks tarjoaa kohtuullisen valikoiman saksankielistä kirjallisuutta. Tämäkin palvelu kannattaa siis tarkistaa.

Verkkoantikoissa on potentiaalia

Internet antaa perinteisten paperikirjojenkin ostajille siis monia mahdollisuuksia. Edellä esiteltyjen antikvariaattipalveluiden lisäksi kannattaa muistaa myös uusien kirjojen nettikauppojen sekä kustantajien sivut. Linkkejä näihin kaikkiin löytyy Agricolankin sivuilta. Keräilijä voi metsästää yksittäiskappaleita myös verkkohuutokauppojen kautta (niistä lisää Agricolan Tietosanomien seuraavissa numeroissa).

Kirjojen etsiminen verkon kautta on tietenkin luoteeltaan varsin erilaista kuin kirjantuoksuisissa "oikeissa" antikvariaateissa ravaaminen ja kirjojen hipelöinti tai soittelu kaupanpitäjille. Jossain mielessä kyse on etäisemmästä harrastamisesta. Nettikaupassa on kyllä oma viehätyksensä eivätkä kauppiaat jää välttämättä täysin etäisiksi WWW:n ja sähköpostin avullakaan toimittaessa. Itse tuotteet ovat lopulta samoja eikä kirjahyllystä erota, mitkä on hankittu käymällä kaupassa ja mitkä on ostettu Internetin kautta.

Kirjojen etsiminen voi ihannetapauksissa olla Internetin kautta helpompaa, mutta yhtä lailla etsijä joutuu opettelemaan erikoiskikkoja ja käyttämään etsimiseen aikaa, varsinkin jos haussa on vähänkin harvinaisempi teos.


Jaakko Suominen
Turun yliopisto
Historian laitos, kulttuurihistoria

Agricolan Tietosanomien pääsivulle
Lehden arkisto
Lehden toimituskunta
Kaikkien numeroidensisällysluettelot yhtenä tiedostona


Agricolaverkon vintti