Kokoelmien aarteita vapaaseen käyttöön museoiden ”Suomi syö ja juo” -hankkeessa

Valtakunnallisessa Suomi syö ja juo -hankkeessa mukana olevat 12 museota ovat avanneet verkossa vapaaseen käyttöön ruoka- ja juomakulttuuriin liittyviä vanhoja ja uusia valokuvia sekä tutkimusmateriaalia. Museot järjestävät myös kaikille avoimen ”Silmänruokaa”-valokuvakilpailun sekä kutsuvat osallistumaan ”Rakkain reseptini” -reseptivihkon kokoamiseen.

Museoiden valokuvamateriaali löytyy kuvapalvelu Flickristä (https://www.flickr.com/photos/suomisyojajuo/), ja avoin tutkimusmateriaali hankkeen verkkosivuilta (http://www.suomisyojajuo.fi/avoin-data.html)

”Silmänruokaa”-valokuvakilpailuun osallistuja voi valita vanhoista ruoka-aiheisista tilannekuvista suosikkinsa, lavastaa ja valokuvata kuvan tilanteen uudelleen nykypäivän näkökulmasta. Kilpailun palkintoina on sadan euron lahjakortti Restelin hotelleihin tai ravintoloihin sekä kaksi Hotelli- ja ravintolamuseon uutta Taste of History -tietopakettia. Yhden tietopaketin arvo on 45 euroa. Taste of History -tietopaketin avulla voi järjestää bailut 80-luvun tyyliin. Nostalgiset ruoka- ja juomavinkit sekä juhlaideat on koonnut Hotelli- ja ravintolamuseo.

”Rakkain reseptini” on kollektiivinen reseptivihko, jonka idea on lähtenyt kiinnostuksesta suomalaisia uusia ja vanhoja rakkaita reseptejä kohtaan. Reseptivihko toimii blogimuodossa hankkeen verkkosivuilla ja siihen voi osallistua joko omalla perintöreseptillään tai tuunaamalla tarjolla olevia, museoiden kokoelmista poimittuja vanhoja ruoka-ohjeita. Omat versiot kuvien kera lähetetään julkaistaviksi hankkeen verkkosivuilla olevan lomakkeen kautta.

Linkit ”Silmänruokaa”-valokuvakilpailuun ja ”Rakkain reseptini” -reseptivihkoon ovat osoitteessa http://www.suomisyojajuo.fi/osallistu.html.

”Silmänruokaa”-valokuvakilpailu ja ”Rakkain reseptini” -reseptivihko sulkeutuvat sunnuntaina 30.11.2014. Flickr’ssä ja hankkeen verkkosivuilla julkaistu kuva- ja tutkimusmateriaali ovat käytettävissä tämän jälkeenkin.

”Suomi syö ja juo” on nykydokumentointihanke, jonka aiheena on suomalainen ruoka- ja juomakulttuuri. Hankkeessa on mukana 12 tallennus- ja kokoelmayhteistyöverkosto TAKO:on kuuluvaa museota: Hotelli- ja ravintolamuseo, Kankaanpään kaupunginmuseo, Keski-Suomen museo, Suomen kansallismuseo, Kuopion kulttuurihistoriallinen museo, Nautelankosken museo, Pohjois-Pohjanmaan museo, Satakunnan Museo, Tampereen museot, Turun museokeskus, Vantaan kaupunginmuseo ja Suomen Metsästysmuseo.

Hankkeen ensimmäisessä vaiheessa syksyllä 2013 museot tallensivat kokoelmiinsa tietoa ja kuvia päivän aterioista koulussa, töissä ja kotona, sekä ruokaan liittyvistä harrastuksista, intohimoista ja tapahtumista. Suomalaisten ”Minä ja ruoka” -kuvakeruuseen lähettämistä kuvista tallennettiin Museoviraston kokoelmiin 178 kuvan otos. Niitä voi katsella Finna.fi-palvelussa osoitteessa https://www.finna.fi/Search/Results?loo … nFilters=0

”Suomi syö ja juo” -hankkeen toisessa vaiheessa on tavoitteena hyödyntää monipuolisesti aiemmin kertynyttä materiaalia, tehdä tunnetuksi museoiden nykydokumentointi- ja kokoelmatyötä sekä houkutella suomalaisia mukaan museoiden tallennustoimintaan.

”Suomi syö ja juo” -hankkeen verkkosivut http://www.suomisyojajuo.fi

Hanketta voi seurata myös:
Facebookissa https://www.facebook.com/pages/Suomi-sy … 0358594837
Twitterissä https://twitter.com/Suomisyojajuo
Instagramissa http://instagram.com/suomisyojajuo
Youtubessa https://www.youtube.com/channel/UCJXxek … k_dYvYSPwQ

Lisätietoja ”Suomi syö ja juo” -hankkeesta antavat:

Projektitutkija Susanna Haavisto / Satakunnan Museo
suomisyojajuo@gmail.com / susanna.haavisto@pori.fi
p. 044 701 8512

Amanuenssi Johanna Jakomaa / Satakunnan Museo
johanna.jakomaa@pori.fi
p. 044 701 1059

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Voit käyttää näitä HTML-tageja ja attribuutteja: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>