Jussi Jalonen
Viestit: 902
Liittynyt: 29.05.07 11:18
Paikkakunta: Pyynikki

Saksan hyökkäyksestä Puolaan 70 vuotta

Huomenna, syyskuun 1. päivänä, tulee kuluneeksi seitsemänkymmentä vuotta natsi-Saksan hyökkäyksestä Puolaan. Tapahtuma käynnisti toisen maailmansodan Euroopassa. Sotaretken kulku on kenties vielä tänä päivänäkin tullut useimmille suomalaisille tutuksi saksalaista salamasotaa korostavana, osin propagandan värittämänä versiona. Poikkeuksiakin varmasti on, mutta ei liene pahitteeksi kerrata näin muistopäivän aattona sama tarina puolalaisesta näkökulmasta.

Kuva

Lähes kaikki muistanevat, että vuoden 1939 Puolan-sota sai starttinsa samana vuonna syttyneen Suomen talvisodan tavoin hyökkäävän osapuolen lavastamalla rajaselkkauksella. Kahdeksalta illalla 31. elokuuta Sturmbannführer Alfred Naujocks teki puolalaisiin univormuihin puetuista rangaistusvangeista kootun joukkueen kanssa iskun Gleiwitzin radioasemalle. Joukkueen miehet surmattiin iskun jälkeen, ja Saksan propagandaministeriö esitti ruumiit todisteina puolalaisten hyökkäyksestä. Seuraavana aamuna kello 4:45 saksalainen taistelulaiva Schleswig-Holstein aloitti tulituksen Danzigin tuntumassa sijainnutta puolalaista Westerplatten rannikkolinnoitusta vastaan, ja tuntia myöhemmin Saksan armeija aloitti täysimittaisen hyökkäyksen Puolaan. Slovakia liittyi sotaan Saksan puolella kolmen divisioonan voimin.

Puolalaiset pistivät hanttiin parhaansa mukaan. Sodan ensimmäisenä päivänä saksalaiset kärsivät ensimmäisen tappionsa Częstochowan mustan Madonnan luostarin tuntumassa sijainneen Mokran kylän luona. Aamukahdeksalta kenraali Walter von Reichenaun saksalainen neljäs panssaridivisioona kävi taisteluun eversti Julian Filipowiczin puolalaista Wołynin ratsuväkiprikaatia vastaan. Ratsailta laskeutuneet ulaanit löivät saksalaiset takaisin panssarintorjuntatykkien ja läheiselle sivuraiteelle ajaneen panssarijunan voimin. Keskipäivään mennessä puolalaiset aloittivat vastahyökkäyksen ratsuväen ja keveiden panssarien rynnäköllä. Perääntymään pakotetut saksalaiset pyyhkivät muonavahvuudestaan kahdeksansataa miestä, ja logistiikkapuolella merkittiin menetetyiksi toistasataa ajoneuvoa, mukaanlukien viisikymmentä tankkia. Puolalaiset kärsivät viidensadan miehen ja kolmensadan hevosen tappiot. Mokran taistelun huippukohta on dramatisoitu Andrzej Wajdan elokuvassa Lotna.

(Tässä yhteydessä voi olla taas syytä muistuttaa, että kertomus tankkeja vastaan rynnäköineistä puolalaisista ratsumiehistä on erään italialaisen kirjeenvaihtajan saksalaisille nikkaroimaa propagandaa. Vertailun vuoksi: mikäli Suomi olisi kukistunut talvisodassa, neuvostoliittolaiset olisivat julkaisseet kertomuksia typeristä ja itsetuhoisista suomalaisista, jotka kävivät panssarien kimppuun sukset jalassa ja polttopulloin aseistautuneina.)

Mokran taistelun kaltaiset yhteenotot jäivät vain paikallisiksi menestyksiksi. Lähes kaikilla rintamanosilla puolalaisten oli vetäydyttävä ja käytävä viivytystaisteluita, siinä toivossa että sotaan liittyneet Ranska ja Iso-Britannia aloittaisivat oman hyökkäyksensä länsirintamalla. Puolan armeijan ylipäällikkö, marsalkka Edward Rydz-Śmigły odotti länsivalloilta myös materiaaliapua. Ensimmäiset varustelastissa olleet brittialukset saapuivat Turkin salmien läpi Constanţan satamaan Romaniassa syyskuun puolivälissä, mutta tarpeiden kuljetus Romanian rautateitä pitkin kaakkois-Puolaan vei väistämättä aikansa. Samaan aikaan saksalaiset etenivät, ja syyskuun 8. päivänä Varsova jäi piiritetyksi. Pääkaupunki piti puoliaan pormestarinsa Stefan Starzyńskin ja kenraali Walerian Czuman johdolla, ja päivää myöhemmin kenraali Tadeusz Kutrzeban joukot pakottivat Gerd von Rundstedtin armeijan taisteluun Kutnon luona. Sodan suurimmaksi operaatioksi muodostunut, Bzura-joen vastahyökkäyksen nimellä tunnettu taistelu kesti kymmenen päivää, ja päättyi lopulta puolalaisten tappioon. Syyskuun 17. päivänä Neuvostoliitto liittyi sotaan, yksitoista päivää myöhemmin Varsova antautui ja lokakuun 2. päivänä antautuivat Helin niemimaan rannikkolinnoitukset. Puolan hallitus pakeni Romanian kautta Ranskaan ja sittemmin Isoon-Britanniaan. Vastarinta jatkui maanalaisena, minkä lisäksi puolalaisia sotilaita palveli liittoutuneiden riveissä sodan loppuun asti.

Saksalaiset ja neuvostoliittolaiset kruunasivat saavutuksensa yhteisessä voitonparaatissa Brześćin kaupungissa. Puolan sotilaallista suoriutumista voi verrata länsivaltain ansioihin touko-kesäkuussa 1940. Puolalaiset aloittivat sotansa kolmelta suunnalta saarrettuina, ja ja joutuivat lopulta käymään kahden rintaman sotaa myös Neuvostoliittoa vastaan. Kokonaisarviona voi siis todeta Puolan kunnostautuneen Ranskaa paremmin - ja toisin kuin Ranska, Puola ei antautunut koskaan. Saksalaisten motorisoidut yksiköt menettivät lähes puolet ajoneuvoistaan taisteluissa ja Puolan kehnoilla maanteillä. Valmistautuessaan seuraavana vuonna Ranskan-sotaretkeen Wehrmacht joutui rakentamaan suunnitelmansa paljolti sen varaan, että liittoutuneilta voitaisiin hyökkäyksen aikana kaapata riittävästi moottoriajoneuvoja.

Mitä Suomessa ajateltiin Puolan tapahtumista? Virallisesti maamme oli puolueeton, mutta monet tavalliset suomalaiset näyttäisivät tunteneen vahvaa sympatiaa Puolaa kohtaan. Puolan suurlähetystö Helsingissä vastaanotti myötätunnon ilmauksia postikorttien, kukkalähetysten ja adressien muodossa. Erityisen voimakasta solidaarisuus Puolaa kohtaan oli tietysti Neuvostoliiton hyökkäyksen jälkeen, mutta myös suomalaisten asenteet Saksaa kohtaan jyrkkenivät selvästi sotaretken aikana. Helsinkiläiset kinopalatsit pyörittivät sittemmin kahta saksalaista propagandaelokuvaa, Feldzug in Polen ja Feuertaufe in Polen, ja teattereihin saapuneet suomalaiset katsojat ilmaisivat tällöin protestinsa marssimalla kesken näytäntöjen mielenosoituksellisesti ulos.

Ruotsalaisen kansanpuolueen poliitikkoihin ja myöhempään rauhanoppositioon kuulunut Carl Olof Frietsch on teoksessaan "Suomen kohtalonvuodet" antanut ymmärtää, että Suomesta olisi myös lähtenyt vapaaehtoisia sotimaan Puolan armeijan riveissä. Toistaiseksi en ole ainakaan itse löytänyt tälle väitteelle mitään vahvistusta Valtiollisen poliisin arkistoista tai muualtakaan. Puolalaiset tunsivat joka tapauksessa lujaa sympatiaa Suomea kohtaan, ja kuten Jukka Nevakiven teoksista muistamme, talvisodan aikana Puolan pakolaishallituksen johtaja, kenraali Władysław Sikorski oli Suomeen lähetettäväksi tarkoitetun liittoutuneiden avustusretkikunnan aktiivisimpia kannattajia.

Suomi myös vastaanotti puolalaisia pakolaisia. Huomattavin yksittäinen ryhmä olivat Ruukin internointileirille Siikajokilaaksoon kootut puolalaiset sotilaat, joiden tarina on kerrottu yksityiskohtaisemmin alkuvuodesta ilmestyneessä Kansallisarkiston verkkojulkaistussa artikkelikirjassa. Osa miehistä oli paennut aluksi Viroon, Latviaan ja Liettuaan ja siirtynyt sitten Suomeen ensimmäisten neuvostojoukkojen saavuttua Baltian maihin; muut olivat osallistuneet Narvikin taisteluihin Norjassa puolalaisen prikaatin mukana keväällä 1940 ja saapuneet Suomeen pohjoisesta. Nykytermein ilmaisten maahamme saapuneet puolalaiset pakolaiset olivat siis nimenomaan näitä "nuoria, asekuntoisia miehiä", joiden perusteella eräät poliitikot ja kommentaattorit kyseenalaistavat koko humanitaarisen pakolaispolitiikan lähtökohdat. Ruukin leiri pysyi pystyssä vuoteen 1941 asti Helsingissä toimineen Puolan suurlähetystön myöntämällä rahoituksella sekä paikallisten lottien vapaaehtoistyöllä. Enin osa Suomeen internoiduista puolalaisista sotilaista siirtyi diplomaattisuhteiden katkettua jatkosodan sytyttyä Ruotsin puolelle. Sotatilaa ei Suomen ja Puolan välillä milloinkaan ollut edes jatkosodan aikana; sen sijaan Tšekkoslovakian pakolaishallitus julisti Suomelle sodan joulukuussa 1941.

Entä miten Puolan-sotaretken muisto ilmenee tänä päivänä? Kansainvälistä politiikkaa seuraavat muistanevat Kaczyński-veljesten kiivaat kommentit milloin mistäkin Saksassa tapahtuneesta poliittisesta sattumasta. "Preussilaisen rahaston" hienoista mielipahaa aiheuttaneen surullisenkuuluisan aloitteen voinee kenties rinnastaa oman Pro Karelia-järjestömme vastaaviin esityksiin. Lehtiartikkelien kirvoittamilta oikeusjutuiltakaan ei ole vältytty. Hallituksenvaihdos näyttäisi kuitenkin parantaneen Puolan ja Saksan suhteita, mistä eräänä osoituksena voi pitää uutta hauskaa kiertävää elokuvateatteria. Kuuleman mukaan suunnitteilla on myös puolalais-saksalaisena yhteistyönä toteutettava vuoden 1939 syyskuuta käsittelevä sotaelokuvaprojekti.

Kannattaa olla siis optimisti. Mitä Puolan ja Suomen väleihin tulee, ne ovat läheisemmät kuin koskaan aiemmin. Olkiluoto kolmonen nousee edelleenkin puolalaisin hartiavoimin, puolankieliset katoliset messut pyörivät yhä Eurajoen kirkossa joka toinen sunnuntai, ja Syväraumankadulle on perustettu aito puolalainen Delikatesy-ruokakauppa, missä on taatusti maan parhaat makkarat. Mikäli Satakuntaan päin osutte, niin ostoksilla kannattaa siis ilman muuta poiketa.

Jeszcze Polska nie zgineła.

Emma-Liisa
Viestit: 4991
Liittynyt: 30.01.07 17:25

Re: Saksan hyökkäyksestä Puolaan 70 vuotta

Jussi Jalonen kirjoitti: Mitä Suomessa ajateltiin Puolan tapahtumista? Virallisesti maamme oli puolueeton, mutta monet tavalliset suomalaiset näyttäisivät tunteneen vahvaa sympatiaa Puolaa kohtaan.
Tyyni Tuulio kirjoittaa muistelmissaan Keskipäivän maa 1916-19411969:
"Olin joitakin vuosia aiemmin suomentanut O. Haleckin teoksen 'Puola 963-1914'. olin Laaksolan lukupiirissä kuullut Maila Talvion intomielisiä puheita "ristiinnaulitusta Puolasta". Syyskuussa 1939 Puola 'ristiinnaulittiin' jos koskaan, kun pari viikkoa hyökkäyksen jälkeen, Varsovan ollessa kukistumaisillaan, Neuvostoliitto lähetti panssarinsa rajan toiselta puolelta. Olin järkyttynyt siitä että ihmiset, myös Maila, eivät olleet sen järkyttyneempiä. 'Suomi taitaa taas päästä kuin koira veräjästä', sanoi eräskin rouva. Neuvostoliiton ja Saksan elokuinen hyökkäämättömyyssopimus oli viilentävä suihku Hitlerin ihailijoille, mutta arvovaltaiselta taholta opetettiin vielä että valtioiden moraali oli erilainen kuin yksityisten ihmisten. Siihen oli vaikea suostua."
Karjala-lehden kyseltyä sodan vaikutuksesta kulttuuriin Tuulio piti sotien summaa ajatellessaan hämmästyttävänä, että kulttuuri oli ylipäänsä saattanut kehittyä. Ehkä sodan hävittävät voimat kutsuvat elvyttäviä vastavoimia. Menneisyydestä löytyi lohdustus: "ristiinnaulitun Puolan" edellinen jako ei estänyt Marie Curien syntymää."

Tapio Onnela
Viestit: 4903
Liittynyt: 13.09.05 12:40
Viesti: Kotisivu

Re: Saksan hyökkäyksestä Puolaan 70 vuotta

Kiitos kiinnostavista jutusta!
Tein aihetta sivuavan jutun kuvineen Matkailua historiaan foorumille:
Toisen maailmansodan alkamispaikka Gdanskissa

Derkku
Viestit: 325
Liittynyt: 26.09.07 01:12

Re: Saksan hyökkäyksestä Puolaan 70 vuotta

Jussi Jalonen kirjoitti:. Vastarinta jatkui maanalaisena, minkä lisäksi puolalaisia sotilaita palveli liittoutuneiden riveissä sodan loppuun asti.
Mainittakoon että Puolan laivaston suurimmat pinta-alukset pakenivat Britanniaan mutta sukellusveneet jäivät vielä tekemään vastarintaa. Eräällä näistä oli tahtomattaan osuus Baltian maiden miehityksessä.

Sukellusvene Orzel saapui 14.9.1939 Tallinnaan jättämään sairastuneen miehistön jäsenen satamaan sairaalahoitoa varten. Saksan ja Neuvostoliiton painostamana Viro valmistautui internoimaan aluksen ja takavarikoi mm. aluksen kartat ja muun merenkulkuvälineistön. Orzel onnistui kuitenkin pakenemaan 18.9.1939 ja suuntasi kohti Iso-Britanniaa ulkomuistista piirretyn kartan avulla saapuen Britanniaan 14.10.1939.

Orzelia hyväksikäyttäen Neuvostoliitto lavasti Mainilan laukausten tapaisen provokaation. Neuvostoliittolainen sukellusvene StSh-303 upotti neuvostotankkeri "Metallistin" 26.9.1939 ja näin tarve Suomenlahden valvonnalle myös virolaistukikohdista käsin oli entistä ilmeisempi kun tuntemattomat sukellusveneet uhkasivat Neuvostoliiton kauppaliikennettä...

Tapauksesta löytyy suomenkielinen kuvaus mm. P-O Ekmanin kirjasta "Sukellusvenesotaa Itämerellä" ja kirjakammoisille varsin hyvä kuvaus saksankielisestä wikipediasta:

http://de.wikipedia.org/wiki/Orze%C5%82-Zwischenfall

sekä laajemmin, kansallisylpeyttä hehkuen oheiselta verkkosivulta:

http://orporzel.prv.pl/

Emma-Liisa
Viestit: 4991
Liittynyt: 30.01.07 17:25

Re: Saksan hyökkäyksestä Puolaan 70 vuotta

Puolalaisten jatkuvasta taistelusta tuli mieleen se, että - toisin kuin Baltian maat - he perustivat pakolaishallituksen. Mutta ei NL tätä Lontoon hallitusta hyväksynyt vaan perusti oman.

Anttilan alesta löytyi elokuva Pilviin piirretty, josta kävi ilmi, että satoja tsekkilentäjiä taisteli RAF:n riveissä. Kun he palasivat kotimaahan, nämä antifasistit eivät olleet mitään sankareita vaan he saivat viettää vankilassa aikaa aitojen saksalaisfasistien (mm. keskitysleirillä toimineen lääkärin) kanssa. - Itse elokuva oli tyyppiä "kaksi miestä rakastaa samaa naista". Aidoilla sodan ajan koneilla siinä kuulemma lennettiin, joten sellaisten harrastajia saattaa kiinnostaa.

John le Carrén kylmää sotaa kuvaavissa kirjoissa on usein sivuhenkilöinä itäurooppalaisia pakolaisia, jotka ovat ryhtyneet brittien agenteiksi. Heidän elämänsä on varsin surullista, koska realistisesti ajatellen toivo on mennyt.

Seppo Jyrkinen
Viestit: 416
Liittynyt: 06.12.08 16:10

Re: Saksan hyökkäyksestä Puolaan 70 vuotta

Emma-Liisa kirjoitti:...elokuva Pilviin piirretty...
Menee jo aiheesta sivuun, mutta lentokuvaukset ovat parhaita, mitä olen elokuvissa nähnyt.

Jussi Jalonen
Viestit: 902
Liittynyt: 29.05.07 11:18
Paikkakunta: Pyynikki

Re: Saksan hyökkäyksestä Puolaan 70 vuotta

Emma-Liisa kirjoitti:Puolalaisten jatkuvasta taistelusta tuli mieleen se, että - toisin kuin Baltian maat - he perustivat pakolaishallituksen. Mutta ei NL tätä Lontoon hallitusta hyväksynyt vaan perusti oman.
Baltian mailla ei sodan aikana ollut reaalisia mahdollisuuksia perustaa pakolaishallituksia minnekään - tai no, ehkä Yhdysvaltoihin paenneella Antanas Smetonalla olisi ollut, jos hän olisi ollut kiinnostunut. Viro kuitenkin perusti pakolaishallituksen vuonna 1944, ensiksi Tukholmaan ja myöhemmin Osloon. Pakolaishallitus myös luovutti muodollisesti kaikki valtuutensa uudelleen itsenäistyneen Viron hallitukselle vuonna 1992, joten aivan kuten Puolassakin, myös Virossa saattoi kommunismin jälkeinen hallinto nojata sotienvälisestä ajasta asti ulottuneeseen poliittiseen jatkuvuuteen. Tällä oli oma symbolinen merkityksensä.
Anttilan alesta löytyi elokuva Pilviin piirretty, josta kävi ilmi, että satoja tsekkilentäjiä taisteli RAF:n riveissä. Kun he palasivat kotimaahan, nämä antifasistit eivät olleet mitään sankareita vaan he saivat viettää vankilassa aikaa aitojen saksalaisfasistien (mm. keskitysleirillä toimineen lääkärin) kanssa. - Itse elokuva oli tyyppiä "kaksi miestä rakastaa samaa naista". Aidoilla sodan ajan koneilla siinä kuulemma lennettiin, joten sellaisten harrastajia saattaa kiinnostaa.
Leffa on tullut telkkarista pariin otteeseen. Puolalaisilla hävittäjälentäjillähän, joita oli lähes kaksi kertaa niin paljon kuin tšekkejä, oli myös keskeinen rooli taistelussa Britanniasta. Kuninkaallisissa ilmavoimissa palvelleet puolalaiset pilotit on listattu Lontoon sotamonumentin verkkosivuilla; joissakin tapauksissa elämänkerrat ovat hyvinkin yksityiskohtaisia.

Puolalaiset olivat vuonna 1940 tietysti niitä lentäjiä, joilla oli eniten taistelukokemusta. Muistaakseni osapuilleen 18% Luftwaffen Britannian ilmataistelun aikana menettämistä lentokoneista kohtasi matkansa pään puolalaisen hävittäjälentäjän hiusristikossa. Puolalaisilla lentäjillä on Isossa-Britanniassa myös oma muistomerkkinsä:

Kuva

Monet tšekit olivat myös ehtineet ennen Britanniaan siirtymistään palvella Puolan asevoimissa vuonna 1939, siitäkin huolimatta että maiden välit eivät olleet aivan parhaat mahdolliset - Puolahan oli miehittänyt Cieszynin alueen Münchenin sopimuksen seurauksena. Kiinnostava tapaus oli Ludvík Svoboda, joka organisoi Puolassa vuonna 1939 tšekkiläisen legioonan taistelemaan saksalaisia ja slovakkeja vastaan. Sittemminhän mies jatkoi uraansa neuvostoarmeijassa, ja nousi lopulta kommunistisen Tšekkoslovakian presidentiksi.

Aiemmin puheena olleesta Maila Talviosta voi ehkä vielä mainita, että hänhän oli tehnyt pitkän uran suomentamalla positivistikirjailija Eliza Orzeszkowan teoksia. Käsittääkseni molemmat naiset ehättivät myös olla kirjeenvaihdossa, ja vieläpä tavatakin.


Cheers,

J. J.

Seppo Jyrkinen
Viestit: 416
Liittynyt: 06.12.08 16:10

Re: Saksan hyökkäyksestä Puolaan 70 vuotta

Jokipiin "Jatkosodan synnyssä" kerrottiin Suomen suhtautumisesta Puolan pakolaishallitukseen. En ole aivan varma, mutta muistikuvani on, että Suomi olisi sallinut sen edustuston toimia varsin pitkään; Ruotsi sulki Puolan lähetystön selvästi Suomea aikaisemmin.

Talvisodan aikana Puolalaiset halusivat innokkaasti mukaan lännen "avustusretkikuntaan", mutta ei länsijoukoille alistettuna, vaan tasaveroisena jäsenenä. He halusivat virallistaa oman asemansa kansainvälisesti. Joukkoja oli varattu 4 pataljoonaa, minkä varustus kuitenkin taisi olla aika onneton.

Jussi Jalonen
Viestit: 902
Liittynyt: 29.05.07 11:18
Paikkakunta: Pyynikki

Re: Saksan hyökkäyksestä Puolaan 70 vuotta

Seppo Jyrkinen kirjoitti:Jokipiin "Jatkosodan synnyssä" kerrottiin Suomen suhtautumisesta Puolan pakolaishallitukseen. En ole aivan varma, mutta muistikuvani on, että Suomi olisi sallinut sen edustuston toimia varsin pitkään; Ruotsi sulki Puolan lähetystön selvästi Suomea aikaisemmin.
Puolan suurlähettiläänä Helsingissä toimi Henryk Sokolnicki, joka edusti myös vuosina 1939-1940 säännöllisesti kotimaataan virallisilla valtiollisilla vastaanotoilla, siitäkin huolimatta että Puola oli miehitetty. Muistini mukaan Sokolnicki oli tuolloin vieläpä diplomaattikunnan vanhin, joten hän oli erittäin korostetusti esillä, mikä tietysti ärsytti saksalaisia suunnattomasti. Suomi kuitenkin tunnusti Puolan pakolaishallituksen auktoriteetin jatkuvasti de jure, ja hyvästä syystä.

Saksalaisten vaatimukset Puolan lähetystön sulkemiseksi voimistuivat syksystä 1940 alkaen, ja syyksi esitettiin että Puolan sotilasattašea, everstiluutnantti Władysław Łoś oli länsiliittoutuneiden vakooja. Suomi ei ryhtynyt toistaiseksi mihinkään erityisiin toimiin, mutta Siikajokilaaksossa paikallisille viranomaisille annettiin ohjeet pitää Ruukin leirille majoitetut puolalaiset loitolla paikkakunnan halki kulkeneista saksalaisista junista, "järjestyshäiriöiden välttämiseksi". Tästä(kin) on kerrottu tuossa linkittämässäni Kansallisarkiston artikkelikirjassa.

Puolan lähetystö Helsingissä päätti toimintansa 25. kesäkuuta 1941, päivää ennen kuin Suomi liittyi virallisesti Saksan hyökkäykseen Neuvostoliittoa vastaan. Kysymys oli muodollisesta ja virallisesta diplomaattisuhteiden katkaisusta, ja määräyksen oli antanut Suomen ulkoministeriö, presidentti Rytin hyväksynnällä. Iso-Britannia ja Yhdysvallat varoittivat Suomea ankarasti diplomaattisuhteiden katkaisemisen seurauksista, mutta Saksan painostus osoittautui lopulta ratkaisevaksi.

Lähettiläs Sokolnicki laati Helsingistä poistuessaan hyvin paatoksellisen, mutta myös osuvan protestin, jossa hän moitti Suomen menettelyä. Ulkomuistista en osaa sitä siteerata, mutta se sisältyy kyllä kokonaisuudessaan virolaisen professori Raimo Pullatin teokseen "Suomi ja Puola: suhteita yli Itämeren 1917-1941".



Cheers,

J. J.

Jussi Jalonen
Viestit: 902
Liittynyt: 29.05.07 11:18
Paikkakunta: Pyynikki

Re: Saksan hyökkäyksestä Puolaan 70 vuotta

Postitan vielä tuon mainitsemani sitaatin Puolassa oletettavasti vuonna 1939 taistelleista suomalaisista vapaaehtoisista C. O. Frietschin teoksesta, löysin sen nimittäin juuri äsken digitaalikuvattuna kannettavani muistista. Asia on mainittu suomalaista SS-värväystä käsittelevän kappaleen yhteydessä:
_________

"Kuten tavallista Witting vastasi - miten muuten olisikaan voinut odottaa - vältellen: 'Minulla on hyvin vähän tietoja tästä. Huhutaan kyllä paljonkin. Muutoin vastaavanlainen ilmiöhän oli havaittavissa Norjan sodan aikana, jolloin suomalaiset vapaaehtoiset hakeutuivat rajan yli. Tämä asia ei kuulu ulkoministerille. Olen kuullut puhuttavan, että saksalaiset tahtoisivat Suomesta 200 metallityöläistä ja 450 merimiestä. Mutta metallityöläiset me tarvitsemme itse ja vain 68 merimiestä on matkustanut.'

Witting toisti ruotsalaisessa eduskuntaryhmässä totuudenvastaisen väitteen, että 'meillä on ollut samanlaisia asioita aikaisemmin Espanjan, Puolan ja Norjan kanssa - ne olivat laajempia ja värväystoimistoja oli silloinkin'. Viittaus Puolaan oli erikoisen hämmästyttävä, se häviävän pieni määrä suomalaisia, joka ylipäänsä ennätti lähteä taistelemaan Puolan jalon asian puolesta Saksaa vastaan, oli ehdottomasti soveltumaton esimerkiksi rinnakkaistapauksesta."
_______

Kuten näkyy, sitaatti on jokseenkin arvoituksellinen. Frietsch syyttää ulkoministeri Wittingiä "totuudenvastaisesta väitteestä", mutta ilmeisesti hän ei silti pidä kertomusta Puolassa taistelleista suomalaisista totuudenvastaisena per se; totuudenvastaista on nähtävästi vain Wittingin väite siitä, että värväystoiminta olisi tuolloin ollut laajempaa kuin SS-värväyksen yhteydessä.

Olen käynyt EK-Valpon paperit juurta jaksain lävitse ulkomaisen värväystoiminnan osalta, enkä ole löytänyt ensimmäistäkään mainintaa Puolaan syyskuussa 1939 matkanneista suomalaisista vapaaehtoisista. Kaikenlaista muuta kylläkin on luetteloitu; Abessinian kunniakonsulille Italian-vastaisessa sodassa vapaaehtoisiksi ilmoittautuneita innokkaita suomalaisia seikkailijoita, Kreikkaan vuonna 1940 jo toistamiseen Mussolinia kurmottamaan pyrkineitä suomalaisia ja muuta eksoottista, mukaan lukien villejä huhuja brittien Petsamossa pyörittämästä salaisesta värväystoimistosta, jolla pestattiin suomalaisia töihin Burman tielle.

En tiedä, mistä Frietsch on tietonsa saanut. Hän näyttää mainitsevan asian aivan kuin ohimennen itsestäänselvyytenä, seikkana jonka kaikki tuolloin tiesivät. Tutkimuskirjallisuudessa ei tästä ilmiöstä ole ainuttakaan mainintaa, ja kuten jo totesin, asiakirjalähteetkään eivät näyttäisi vahvistavan tällaista episodia tapahtuneeksi.


Cheers,

J. J.

Palaa sivulle “Puheenvuoroja historiasta”