Tapio Onnela
Viestit: 4903
Liittynyt: 13.09.05 12:40
Viesti: Kotisivu

1970-luvun Neuvostoliitto ja taistolaisuus

Tänään julkaistiin Helsingin Sanomissa kääntäjä, esseisti Jukka Mallisen 60-vuotis-syntymäpäivähaastattelu, jossa muun muassa Mallinen kertoo näkemyksensä 1970-luvun Neuvostolliitosta ja taistolaisuudesta.

Jukka Mallinen valmistui Moskovan valtionyliopiston filologisesta tiedekunnasta 1978. Työskenteli idänkaupassa 1979-89 ja johti Suomen Pietarin-instituuttia 1993-95. Vuodesta 1989 hän on toiminut vapaana kääntäjänä ja kirjailijana ja Suomen Penin puheenjohtaja Mallinen oli 2006-2009.
HS 1.6. 2010:
Mallinen lähti 1972 opiskelemaan Moskovaan ehdittyään saada tuntumaa nuortaistolaisuuteen.

Hänen jälkiarvionsa on tiukka: "Taistolaisuus oli kollektiivinen mielenhäiriö, jossa sukupolvi myi hernerokasta itsensä paholaiselle. 60-luvun raikas edistys ja vapaudentahto rappeutui epä-älylliseksi vasemmistofundamentalismiksi, jonka kyljessä rehotti laaja suomettunut karrierismi ja neuvostosuopea herrahissi."

Sitä motiivia, että tuettiin vain Vietnamia tai Chileä, hän pitää yleismaailmallisesti pätemättömänä verukkeena. "Puolustettiin niitä muuallakin sortumatta Kremliä symppaaviksi fraasikoneiksi."

Moskova löi Mallisen päähän moukarilla - järkeä. Sosialismin kulissit putosivat pian. Ulkomaanopiskelijoiden parissa kiersikin sanonta, että Neuvostoliittoon tullaan kommunistina ja sieltä lähdetään antikommunistina.

Veli-Pekka Leppänen, Teiniradikaali törmäsi Kremlin muuriin, Helsingin Sanomat 1.6. 2010
Luinpa muuten juuri vähän aikaa sitten Jukka Mallisen erittäin kiinnostavan esseekokoelman, Savukeitaan kustantaman: Varastettua ilmaa. Vapaita esseitä Venäjästä. Suosittelen!

Mallisen haastattelu Ylen Elävässä arkistossa: Jukka Mallinen: Varastettua ilmaa

Kuva
Kuva: Savukeidas

heehak
Viestit: 124
Liittynyt: 06.03.08 11:25

Re: 1970-luvun Neuvostoliitto ja taistolaisuus

Voi, voi kun olisivat nuo pahat kommunistit tulleet takaisin Suomeen ja kertoneet totuuden. Nyt sitten jälkikäteen siellä olleet kertovat "mitä tosiasiassa ajattelivat" ja pesevät itseään puhtaaksi haukkuen silloisen N-liiton systeemin. Mallinenkin näköjään otti itselleen kaiken mahdollisen hyödyn niin kauan kuin sitä oli saatavissa.

Palaa sivulle “Puheenvuoroja historiasta”