Sivu 1/1

Muistomerkkien politiikkaa: Barclay de Tolly ja Pietari Suuri Riiassa

Lähetetty: 21.10.11 15:09
Kirjoittaja Tapio Onnela

Kuva: Michael Andreas Barclay de Tollyn muistomerkki heinäkuussa 2011.

Muistomerkkeihin tiivistyy monasti jännittävällä tavalla historiaa, kulttuuria ja politiikkaa. Näin myös Latvian pääkaupungissa Riiassa, jossa on uudelleen pystytetty Michael Andreas Barclay de Tollyn ja Pietari Suuren muistomerkit. Molemmat katosivat ensimmäisen maailmansodan aikana meren syvyyksiin.

Latvian pääkaupungissa Riiasta löytyy Michael Andreas Barclay de Tollyn uudelleen pystytetty muistomerkki. Barclay de Tolly on tunnettu myös meillä Suomessa. Tämä Venäjän sotaministeriksi sekä armeijan ylipäälliköksi Napoleonia vastaan käydyssä sodassa kohonnut aatelismies oli Venäjän joukkojen komentajana Suomen sodan aikana ja hän toimi myös Suomen kenraalikuvernöörinä ja hallituskonseljin, eli senaatin ensimmäisenä puheenjohtajana.

Aikakautensa aateliston tapaan hänellä oli hyvin monipuolinen tausta. Liivinmaalle siirtyneeseen ja sittemmin venäläistyneeseen skotlantilaiseen aatelissukuun syntynyt saksankielinen Michael Andreas Barclay de Tolly kastettiin luterilaisessa kirkossa Žeimeliksessä 1761, joka nykyään on Liettuan aluetta.


Kuva: Michael Andreas Barclay de Tollyn muistomerkki alkuperäisessä asussaan sijaitsi tällä paikalla 1913-1915 ja uudelleen pystytettynä kopiona vuodesta 2002 lähtien.

Riiassa olevalla Michael Andreas Barclay de Tollyn muistomerkillä on kiinnostava historia. Se pystytettiin suomalaista punaista graniittia olevalle jalustalleen vuonna 1913 muistuttamaan Napoleonin vastaista taistelua ja kunnioittamaan riialaisena pidettyä de Tollya, jonka isoisä oli aikoinaan Riian pormestari. Ensimmäisen maailmansodan melskeissä, saksalaisten lähestyessä Riikaa vuonna 1915 muistomerkki evakuoitiin ja sitä oltiin kuljettamassa Pietariin ja se upposi merten syvyyksiin. Ilmeisesti evakuoinnin tarkoitus ei kuitenkaan ollut pelastaa muistomerkkiä vaan sulattaa se sotatarviketuotantoa varten. Alkuperäistä veistosta ei ole löytynyt, en ainakaan onnistunut paikallistamaan sitä verkon kautta.

Vuonna 2002 Barclay de Tollyn muistomerkki valettiin uudelleen pronssiin ja pystytettiin alkuperäiselle paikalleen ortodoksisen kirkon viereiseen puistoon jalustalle, joka oli seissyt tyhjänä kymmeniä vuosia. Varat tähän lahjoitti varakas liikemies Jevgeny Gomberg.

Pietari Suuren ratsastajapatsas

Samainen liikemies Jevgeny Gomberg herätti huomioita Latviassa Riian 800-vuotisjuhlien yhteydessä vuonna 2001 kun hän pystytti Pietarin Suuren restauroidun muistomerkin yöllä Kronvaldin puistoon keskelle Riikaa. Kyseessä oli Riiaan vuonna 1910 pystytetty Pietari Suuren muistomerkki, joka de Tollyn muistomerkin tavoin katosi evakuoinnin yhteydessä vuonna 1915. Saksalainen sukellusvene torpedoi aluksen ja veistokset upposivat mereen, mikä ilmeisesti kuitenkin pelasti ainakin Pietari Suuren muistomerkin, sillä todennäköisesti se olisi sulatettu sotatarviketuotantoa varten.

Virolaiset sukeltajat löysivät upotetun laivan 1930-luvun alussa, muistomerkki nostettiin ja myytiin takaisin Riikaan vuonna 1934. Gomberg paikallisti sen uudestaan 1990-luvun lopulla ja se löytyi pahoin vaurioituneena sotatarvikevarastosta. Gomberg osti ja kunnosti muistomerkin ja pystytti sen uudestaan Kronvaldin puistoon, jossa se sai olla hetken aikaa, tullakseen jälleen karkotetuksi Riiasta, sillä Gombergin ele tietenkin tulkittiin poliittiseksi kannanotoksi venäläisvallan puolesta.


Kuva: Pietari Suuren muistomerkki sijaitsi tällä paikalla vuosina 1910-1915.


Muistomerkit ja niiden paikat ovat poliittisesti erittäin latautuneita, kuten hyvin muistamme Viron Tallinnan pronssisoturi kohusta ja sitä seuranneista tapahtumista Virossa. Myös Riian Pietari Suuren muistomerkin alkuperäinen paikka on poliittisesti hyvin arka, sillä paikalle jolla se alunperin sijaitsi, pystytettiin 1930-luvulla Vapauden muistomerkki (latv. Brīvības piemineklis) Tämä muistomerkki oli puolestaan hyvin tärkeä symboli latvialaisille koko Neuvostoliiton miehityksen ajan 1940-luvulta lähtien ja erityisesti 1980-luvun lopun uudelleenitsenäistymisen aikana.


Vapauden muistomerkki pystytettiin nykyiselle paikalleen 1935, jossa aiemmin sijaitsi Pietari Suuren muistomerkki vuoteen 1915 saakka. Muistomerkki sai olla rauhassa myös neuvostomiehityksen aikana, ja siitä tuli yksi Latvian uudelleenitsenäistymisen symboleista.


Kuva: Vapauden muistomerkin edessä järjestettiin vuonna 1989 mielenosoituksia Latvian itsenäisyyden puolesta ja neuvostomiehitystä vastaan. Elokuun 1989 mielenosoitukset olivat osa Baltian-maiden halki muodostettua ihmisketjua, jossa muisteltiin Molotov-Ribbentrop sopimuksen 50-vuotispäivää 23.8. Kuva Tapio Onnela.

Jevgeny Gomberg kiistää jyrkästi Baltic Timesin haastattelussa, että hänellä olisi minkäänlaisia poliittisia tarkoitusperiä muistomerkkien restaurointihankkeissa, eikä haastattelun mukaan halua esiintyä Latvian venäläisten keulahahmona. Barclay de Tollyn muistomerkin alue ortodoksisen kirkon vieressä on nykyisin suosittu Latvian venäläisten poliittisten puolueiden kokoontumispaikkana.

* Controversial monument millionaire reveals future plans (Baltic Times 27.9.2001)

Re: Muistomerkkien politiikkaa: Barclay de Tolly ja Pietari Suuri Riiassa

Lähetetty: 26.04.17 21:27
Kirjoittaja Tapio Onnela
Tapio Onnela kirjoitti: Samainen liikemies Jevgeny Gomberg herätti huomioita Latviassa Riian 800-vuotisjuhlien yhteydessä vuonna 2001 kun hän pystytti Pietarin Suuren restauroidun muistomerkin yöllä Kronvaldin puistoon keskelle Riikaa. Kyseessä oli Riiaan vuonna 1910 pystytetty Pietari Suuren muistomerkki, joka de Tollyn muistomerkin tavoin katosi evakuoinnin yhteydessä vuonna 1915. Saksalainen sukellusvene torpedoi aluksen ja veistokset upposivat mereen, mikä ilmeisesti kuitenkin pelasti ainakin Pietari Suuren muistomerkin, sillä todennäköisesti se olisi sulatettu sotatarviketuotantoa varten.

Virolaiset sukeltajat löysivät upotetun laivan 1930-luvun alussa, muistomerkki nostettiin ja myytiin takaisin Riikaan vuonna 1934. Gomberg paikallisti sen uudestaan 1990-luvun lopulla ja se löytyi pahoin vaurioituneena sotatarvikevarastosta. Gomberg osti ja kunnosti muistomerkin ja pystytti sen uudestaan Kronvaldin puistoon, jossa se sai olla hetken aikaa, tullakseen jälleen karkotetuksi Riiasta, sillä Gombergin ele tietenkin tulkittiin poliittiseksi kannanotoksi venäläisvallan puolesta.
Pietari Suuren ratsastajapatsas kyllä vielä löytyy Riiasta. Sen löytäminen ei tosin ole kovin yksinkertaista. Pietari Suuri on saanut uuden kodin erään kerrostalolähiön parkkipaikalta.

Kuva
Kuva
Kuva
Kuva
Kuva
Kuvat: Pietari Suuren ratsastajapatsas keväällä 2016, Tapio Onnela 2016.