Tapio Onnela
Viestit: 4903
Liittynyt: 13.09.05 12:40
Viesti: Kotisivu

Nationalismi pakolliseksi oppiaineeksi kouluihin?

Helsingin yliopiston Euroopan historian professori Laura Kolbe käsittelee blogikirjoituksessaan 26.1.2015 nationalismia ja ehdottaa sitä pakolliseksi oppiaineeksi kouluihin: Laura Kolbe: Uusi oppiaine kouluun: nationalismi
Aikaamme värittää väkevänä vellova uusnationalismi – on siirrytty valistusajasta tunneaikaan. Historiaan vedotaan, paikallisia tarinoita ja myyttejä käytetään estottomasti. Eroja maalataan etnisten, uskonnollisten ja kielellisten ryhmien välille. Syntyy jännitteitä siitä, kenen kansallinen tarina on koskettavin. Samalla unohtuu, että kansalliset kertomukset ovat yllättävän samanpohjaisia. Kansallisaate on leimallisesti eurooppalainen tuote.

Nationalismille tuli tilaa, kun keisari- ja kuninkaanvallat heikkenivät Ranskan vallankumouksen jälkeen. Tarvittiin uusia samastumiskohteita ja sellaiseksi kelpasi ”kansa” ja sen historia. Kansallisiin kertomuksiin liittyi paljon samanlaisuutta. Peruskauraa oli kertomus kansakunnan alkuperästä. Tarvittiin myös myyttinen henkilöitymä ja uskon voimaa. Ydintarinoita leimaa usein kollektiivinen kaipuu vapauteen ja yhteisöllinen kokemus jostain suur- tai maailmansodasta.
Jos olisin diktaattori, määräisin nationalismin kaikkien oppilaitosten pakolliseksi aineeksi. Kansallisajattelun historian tunteminen auttaa pitämään pään kylmänä ja näkemään vivahteita. Karkeasti ottaen monarkioissa ja suurvalloissa eläydytään toisenlaisiin kertomuksiin kuin tasavalloissa. Iso-Britannialla, Venäjällä, Ranskalla, Alankomailla ja Ruotsilla on suurvaltamenneisyys ja vaistomainen tapa toimia sen mukaisesti. Pienet naapurimaat joutuvat seurailemaan suurten liikkeitä.
Tuskinpa Kolbe ihan vakavissaan kai aikoi nationalismia ihan omaksi kouluaineekseen, mutta olen hänen kanssaan samaa mieltä siitä, että tätä asiaa pitäisi kyllä vakavasti käsitellä kouluissa enemmänkin, vaikka uskoisin kuitenkin aihetta sivuttavan ainakin historian opetuksessa, mutta riittääkö se?

Joku voisi kyllä myös kirjoittaa nationalismin mustan kirjan, kuten on jo tehty mm kommunismista ja kapitalismista.

Palaa sivulle “Puheenvuoroja historiasta”