Veikko I Palvo
Viestit: 1404
Liittynyt: 04.03.13 22:09

Euroopan turvallisuusjärjestelyiden historiasta

Varsovan liitto ja Nato olivat perustettuja ulkoministeri Molotovin ehdottaessa 1954 Euroopan turvallisuusjärjestelyitä ja Neuvostoliiton mahdollista liittymistä Natoon, http://www.wilsoncenter.org/publication ... march-1954 mutta Lännessä Molotovin ehdotukselle ei lämmetty.
NL
esitti huhtikuussa 1969 Euroopan turvallisuuskonferenssin koollekutsumista ja toukokuussa 1969 Suomi teki aloitteen ETYKin järjestämisestä ja 9.11.1972 Suomen hallitus lähetti kutsut Etykin alustaviin neuvotteluihin Espoon Dipolissa. Neuvotteluja jatkettiin Genevessä ja ETYK-päätösasiakirja allekirjoitettiin H:gin Finlandia-talossa 1.8.1975. Presidentti Urho Kekkosen tavoitteena oli saada tunnustus Suomen puolueettomuudelle YYA-sopimuksen puitteissa.
Neuvostoliitto miehitti Afganistanin 1979 ja Puolassa alkoi 1981 poikkeustila.
Mihail Gorbatshovilla
oli 1980-luvun puolivälistä alkaen "yhteinen Eurooppa"-esityksensä ja Boris Jeltsin esitti Euroopan turvallisuusjärjestelyitä ETYJin puitteissa, Suomen puolueettomuuskin tunnustettiin.
Saksa yhdistyi 1990 ja NL hajosi virallisesti 1991.
Presidentti Dmitri Medvedev ehdotti keväällä 2008 ennen Georgian sotaa 8.8.2008
Euroopan uutta turvallisuuskokousta ja Euroopan turvallisuussopimusta. http://www.rolfmuetzenich.de/_pdf/ipg_20.04.10_EN.pdf Sergei Lavrov toisti YK:ssa Venäjän Euroopan turvallisuusjärjestelyehdotuksen, olemassaolevat turvallisuusrakenteet, kuten ETYJ, eivät olleet riittäviä vaan Euroopalla oli Moskovan kannan mukaan turvallisuusvaje. Kremlin luonnos Euroopan turvallisuussopimukseksi 11.2009 ei saanut lännessä vastakaikua, lännessä pidettiin ETYJin toiminnan elvyttämistä ajankohtaisempana.
Venäjän Britannian suurlähetystön sivulla http://www.rusemb.org.uk/osce/ kirjoitetaan ETYJin olevan pitkäaikaisessa kriisissä kaksinapaisen maailman romahduksen jälkeen. ETYJin kyvyttömyyden sanotaan ilmenneen 1999 kyvyttömyydessä estää sotilasoperaatio Jugoslaviassa, samoin Georgian agressiossa Etelä-Ossetiassa, sekä siellä Venäjän rauhanturvaajia vastaan.
Itä-Ukrainassakin
Oscella on muutama tarkkailija Minsk 2-sopimuksen tulitaukolinjalla, mutta onkohan ETYJin toiminta Donetskissa juurikaan YK:n toimintaa tehokkaampaa?




Presidentti Dmitri Medvedev näyttäisi olleen Molotovin jalanjäljillä ehdottaessaan ennen Georgian sotaa Euroopan uutta turvallisuuskonferenssia ja viisipäiväisen sodan jälkeen Medvedev palasi puheessaan Helsingissä 4.2009 http://www.helsinki.fi/ajankohtaista/uu ... 1-12-31-56 Euroopan turvallisuuspolitiikkaan:

"Uusi huippukokous korvaisi marginaalisten asioiden pariin jämähtäneen ETYJin."
"Etyj / Oscen epäonnistumisista pres. Medvedev mainitsi Kosovon ja Georgian sodan.
"Pres. Medvedev ylisti Kekkosen aikaa ja 1975 ETYK-sopimusta viitaten Helsingissä järjestettävään uuteen turvallisuuskonferenssiin ja Helsinki II-sopimukseen.

Balkanilla Etyj yritti valvoa tulitaukoa, mutta joutui vetäytymään pois serbien jatkaessa. Pommitusten jälkeen Kosovon Kfor-operaatiossa oli 1200 venäläistäkin rauhanturvaajaa ja Bosnia-Hertsegovinan Sfor-operaatiossa 3150 venäläistäkin rauhanturvaajaa.
Etelä-Ossetian ja Abhasian tunnustettuaan Venäjä kielsi Etyj/Oscen toiminnan.
Ja
Ukrainassa Etyjin toiminta alkoi 3.2014 samanaikaisesti Krimin miehityksen aikaan.
Etyjin siviilitarkkailijoita Ukrainan pyynnöstä on noin 450, ainakin Minsk II-tulitaukosopimuksen solmimisaikaan.
Venäjällä Etyjin katsotaan keskittyvän epäolennaisiin detaljiasioihin, mutta Venäjän etupiiriajattelu puolestaan ei näytä sopivan jo olemassa olevalle Etyj/ Oscelle ja eurooppalaisille arvoille, joista ei peräännytä?

Veikko Palvo

Veikko I Palvo
Viestit: 1404
Liittynyt: 04.03.13 22:09

Re: Euroopan turvallisuusjärjestelyiden historiasta

Alpo Rusi kirjoittaa Leonid Brezhnevin puhuneen Urho Kekkoselle Euroopan turvallisuuskonferenssista jo kesäkuussa 1968, http://alporusi2014.puheenvuoro.uusisuo ... uonna-1969 Varsovan liittokin esitti 17.3.1969 Euroopan valtioille turvallisuuskonferenssin järjestämistä.
Elo-..syyskuussa 1968 Varsovan liitto miehitti Tsekkoslovakian.
Ja
lokakuun syysmyrskyssä 1968 pääministeri A.Kosygin tuli hävittäjäaluksella Hiittisten vesille kalastamaan Kekkosen kanssa, tapaaminen pääsi julkisuuteenkin.
Kekkonen selitti tv- ja radiohaastattelussa, http://www.doria.fi/handle/10024/7553 että "ainakin kalastaja Fagerholm ja minä olimme selvillä, kuinka monta kalaa minä sain."
Tsekkoslovakian miehityksestäkin oli puhuttu, UKK sanoi nimenomaan kysyneensä ja Kosyginin sanoneen NL:n johdon olleen Tsekkoslovakian politiikan suhteen täysin yksimielisen.
Lopuksi UKK sanoo "Kosyginin käynnin vahvistaneen sen, että NL tulee *kansainvälisessä politiikassa* noudattamaan jännityksen lieventämisen ja rauhanomaisen yhteistyön vahvistamiseen tähtäävää politiikkaa.
Olisikohan Kosyginkin puhunut myös turvallisuuskonferenssista?

Alpo Rusi
sanoo suurlähettiläs Kovalevin esittäneen 8.4.1969 paperillakin Euroopan turvallisuuskonferenssiajatuksen presidentti Kekkoselle. Ja suomalaiset laajensivat muistiossaan kutsun koskemaan myöskin USAa ja Kanadaa.
KGB:n J.Andropov varoitti kesällä 1975 hyväksymästä ETYKin loppuasiakirjaa
"ihmisoikeuskoreineen", mutta Brezhnev jyräsi; "olemme herroja omalla alueellamme" ajatellen, että NL:n ylivalta Itä-Euroopassa on saa loppuasiakirjassa vahvistuksen.
Ukrainassakin
perustettiin 9.11.1976 Helsinki-ryhmä, https://en.wikipedia.org/wiki/Ukrainian_Helsinki_Group mutta 1981 sen jäsenet vangittiin. Republikaanisen puolueen sanotaan olleen ensimmäisen 4.1990 Ukrainassa perustetun puolueen Ukrainan Helsinki-ryhmän periaatteiden jatkajana ja sen jäsenten sanotaan olleen tekemässä oranssivallankumoustakin.
Alpo Rusi
sanoo Neuvostoliiton tarvinneen 1969 ETY-hanketta, mutta nyt vuonna 2015 tilanteen olevan toinen. Venäjän kannalta katsottuna Suomen ja lännen arvostamaa ETYJiä ei näytettäisikään kannatettavan, ETYJiä kritisoidaan Venäjällä ja halutaan uutta Euroopan turvallisuuskonferenssia?

Veikko Palvo

Palaa sivulle “Puheenvuoroja historiasta”