owklee
Viestit: 14
Liittynyt: 20.04.11 12:43

Talvisodan kansallinen kuvasto?


Kuten suuri osa foorumin lukijoista varmasti tietää, vuonna 2017 paljastetaan Helsingin Kasarmintorilla talvisodan kansallinen muistomerkki, Pekka Kauhasen Valon tuoja, jonka jalustaan on tarkoitus asettaa esille 105 talvisodan tapahtumia esittävää valokuvaa. Työskentelen hanketta koordinoivan Talvisotayhdistyksen "kuvatyöryhmän" erikoistutkijana, ja tehtäviini kuuluu kuvien etsintä ja valinta yhdessä Talvisotayhdistyksen edustajien kanssa. 105 kuvan valinta ei kuitenkaan ole aivan niin yksinkertaista kuin ensisilmäyksellä saattaisi vaikuttaa. Kuulisinkin mielelläni Teidän mielipiteitänne asiasta. Taustatueksi olen laatinut aiheeseen liittyvän artikkelin, joka on löydettävissä täältä:
Olli Kleemola: Talvisota – valkoisten lumipukujen muuttumaton kuvakertomus? Ennen ja nyt, 4/20145)

Veikko I Palvo
Viestit: 1404
Liittynyt: 04.03.13 22:09

Re: Talvisodan kansallinen kuvasto?

Mantsinsaaren tykkimiehiä 1.3.1940 valokuvassa http://www.kolumbus.fi/~kd4997/Sota/Man ... IC4_02.jpg kevätaurinko näyttäisi jo paistaneen vajaa kaksi viikkoa ennen Talvisodan rauhaa.
Mantsinsaari 20 km 1939 rajasta ja Likolammen rintamalinja viereisellä Lunkulansaarella kestivät Talvisodan loppuun asti. Valokuvia näyttäisi olevan kuitenkin niukalti, ei ole ehditty valokuvailla, eikä tuolloin tainnut olla tk-miehiäkään?
Laatokan Karjalassa
Kollaa kesti ja Tolvajärven voitto, Talvisodan ensimmäinen, lienevät nekin tunnettuja lähinnä jo välirauhan aikana kirjoitettujen kuvausten ja kirjojen johdosta.

Molotovin coctail -panssarintorjunta-ase on varmastikin ollut käyttäjilleen vaativa ase,
mutta Molotovin leipäkorikin lienee ollut tunnusomainen Talvisodassa sekin, palopommein täytettynä se lienee ollut nimenomaan asutuskeskusten tulipalojen sytyttämiseen tarkoitettu.
Coctailin käyttötilanteesta ei liene kuitenkaan valokuvia, leipäkorikuorista kylläkin?

Veikko Palvo

Palaa sivulle “Puheenvuoroja historiasta”