vikke_n
Viestit: 1
Liittynyt: 24.04.16 15:45

Suomen talous viime vuosina

Mediassa myllytetään jatkuvalla syötöllä, miten on saatava "Suomi nousuun". Tällä viikolla pääministeri Juha Sipilä alkoi vähän jo osoittelemaan sormella edelliseen hallitukseen, että heidän vikahan se on, että ei tämä paljon puhuttu Suomen nousu ole ottanut tuulta alleen. Kun muutenkin tässä on seurannut tätä 2000-luvun taloudellista murhenäytelmää, niin jotain tässä pitäisi varmaan pian alkaa tekemään.

Tänään aamulla osui silmään tämmönen artikkeli suomalaisten veloista. Myönnettäköön, että tuo artikkeli on suhteellisen pintapuolisesti kirjoitettu, mutta se laittoi kuitenkin ajatukset liikkeelle. Jokainen tietää, että vuoden 2007 finanssikriisiä seuranneella lamalla ja taloudellisella taantumalla on ollut suuret vaikutukset, mutta vähän yllätti silti nuo tuossa artikkelissa esiin tulleet luvut. Artikkeli väittää, että suomalaisilla kotitalouksilla on velkaantumisaste noin 124,9 % ja viidennes kotitalouksista on vaikeuksissa velkojen kanssa. Tarkistin pikaisesti näitä lukuja tilastokeskuksen tiedoista ja vaikuttaisivat pitävän suhteellisen hyvin paikkaansa.

Olisiko jo pian juustohöyläleikkauksien aika?

Lemmi
Viestit: 1146
Liittynyt: 12.12.15 22:57

Re: Suomen talous viime vuosina

Luulen että keynesiläisen talousteorian mukaan valtion tulee lisätä menoja matalasuhdanteessa ja pienentää tai ainakin olla lisäämättä noususuhdanteessa. Poliitikkojen on vaikea toteuttaa sitä. Noususuhdanteessa on jakovaraa, joten jaetaan. Laskusuhdanteessa on vajetta, joten poliitikot leikkaavat menoja. Lopputulos on täysin keynesiläisen talouspolitiikan vastaista. Hallitukset vahvistavat talouskasvua noususuhdanteissa ja heikeintävät laskusuhdanteissa.

Nykyisten ongelmien syyt ovat kai samat kuin 1990-luvun lamassa, jolloin Kalevi Sorsa ehdotti ns sisäistä devalvaatiota, koska markkan ulkoinen arvo oli korkea, eikä markan arvoa haluttu laskea. Laskua ei lopulta voitu estää ja markka kellutettiin.

Nyt markan sijasta valuuttana on euro ja puhutaan palkkamaltista, millä kai tarkoitetaan, ettei palkkoja nostettaisi. Tiedetään, ettei sisäiseen devalvaatioon kuuluva palkkojen alennus toimi, koska se laskee kotimaista kysyntää. Sisäinen devalvaatio ei kai ole onnistunut missään.

Ilman euroa, jos Suomella olisi markka, niin markan arvon lasku laskisi suomalaisten tuotteiden hintoja muissa valuutoissa ja tekisi suomalaistuotteista kilpailukykyisempiä suhteessa muihin. Euron arvon lasku tekee halventaa suomalaistuotteiden dollalarihintoja, mutta voi olla, että hyöty valuu Saksaan enimmäkseen. Kelluva markka ottaisi talousiskut vastaan sekä nousussa, että laskussa. Kun se ei ole mahdollista niin olisi laskettava palkkoja tai, jos sen tekee hitaasti niin palkkamaltilla pitää palkat kurissa.

Luulen maahanmuuton auttavan siinä. Maksamalla matalia palkkoja maahanmuuttajille lasketaan palkkakustannuksia. Koska matalilla palkoilla ei voi elää on maksettava erotus sosiaalitukina. Niin kuin maataloudelle on tehty on jo pitkään.

Rahanmäärän lisääminenkään ei tunnu saavan kasvua aikaiseksi kuten aikaisemmin. Rahaa on niin paljon, että korot ovat matalia kysynnän ja tarjonnan lain mukaisesti. Koska rahan hinta on matala, otetaan edullista velkaa. Velan kysyntä kasvaa velan hinnan laskiessa.

Luulen että lähes koko maailma on ylivelkaantunut entisillä mittapuilla. Kiina, USA, Euromaat ja monet muutkin ovat hyvin velkaisia maita. Italiasta sanotaan sen olevan lähes konkurssikypsä.

Ylivelkaantuneetkin saavat lisää lainaa ja syy on kai se, että rahaa on ja raha on pantavan jonnekin. Se on pantava pankkitilille nolla korolla, lainattava valtiolle miinuskorolla, ostettava asuntoja tai osakkeita.

Luulen, ettei kenelläkään ole taikasauvaa ja siksi mediassa kohkataan "Suomi nousuun" eikä kenelläkään ole tietoa, mutta jokaisella on mielipide kuten Lemmilläkin.

Palaa sivulle “Puheenvuoroja historiasta”