Veikko I Palvo
Viestit: 1404
Liittynyt: 04.03.13 22:09

Re: Talvisota ja Saksa

Emma-Liisa kirjoitti:

”Yleensähän tutkimusta vauhdittaa joku hiertävä vastaamaton kysymys. Minulle se oli Heikki Ylikankaan huomio, että helmikuussa 1940 Hermann Göring rohkaisi Suomea kovaankin rauhaan siksi, että myöhemmin Suomi saa menetykset takaisin korkojen kera.”


”Suomi ja Saksa sopivat revanssisodasta, jonka Suomi maksaisi nikkelillä. Jo ennen talvisodan rauhaa maat pääsivät asiasta korkeimmalla tasolla pitkälle menevään yhteisymmärrykseen”, Hietalahti päättelee. Suomelta avainhenkilöitä olivat pääministeri Risto Ryti, ulkoministeri Väinö Tanner ja tuleva Berliinin-lähettiläs T. M. Kivimäki.

Talvisodan merkittävin ratkaisija oli epäilemättä suomalaisten "talvisodan henki" ja taistelutahtoa löytyi kesällä 1944, puna-armeija pysäytettiin jatkosodassakin samalle linjalle kuin Talvisodassa ja tuo linja oli kaukana idässäpäin Moskovan rauhan rajasta.

Hietalahden "nikkelisalaliitto" jatkaa H.Ylikankaan Tulkintani Talvisodasta 2001 -, Romahtaako rintama 2007 - teosten viitoittamalla tiellä ja
"Teloitettua totuutta 2008" etsittiin tuloksetta Huhtiniemestäkin.

Henrik Talan väitös 2012: "Suomalaisessa historiankirjoituksessa on hämmästyttävän vähän pohdittu sitä, mikä oli länsivaltain avuntarjouksen poliittinen merkitys. Kysymyksen sivuuttaminen on erikoista jo senkin takia, että poliittista merkitystä piti keskeisenä jo prosessin aikana niin merkittävä vaikuttaja kuin marsalkka Mannerheim."

"Länsivaltojen muodostamasta uhasta jäi jälkipolvia muistuttamaan myös Neuvostoliiton ulkoasiainkomissaarin Molotovin neuvotteluissa toistuvasti esittämä huomautus, että Neuvostoliitto ei välitä muiden valtojen mahdollisesta sekaantumisesta Suomen ja Neuvostoliiton sotaan."

"Myös Moskovassa Molotovin kanssa neuvotellut Risto Ryti piti aikoinaan selvänä, että Neuvostoliitolle oli tärkeää välttyä joutumasta sotaan länsivaltain kanssa, mikä oli myös taustana sen rauhanhalulle."

"Ei ole kysytty, miksi Neuvostoliitto niin voimakkaasti tahtoi rauhaa Suomen kanssa, kun sotilaalliset tosiseikat eivät selvästikään sellaista puoltaneet. Rauhahan tehtiin juuri kun sota oli kääntymäisillään Neuvostoliiton voittokuluksi."

H.Ylikankaan ( Tulkintani Talvisodasta ) mielestä Göringin viesti oli ratkaisevan tärkeä, se sai Rytin ja Tannerin taipumaan Talvisodan rauhaan ja
Hietalahti näyttää nyt kehitelleen "nikkelisalaliiton", jatkosodasta sovittinkin Hietalahden mukaan jo Talvisodan aikana.
Mutta mikä oli länsivaltain avuntarjouksen poliittinen merkitys Hitlerille ja Stalinille?

Veikko Palvo

Palaa sivulle “Puheenvuoroja historiasta”