Heikki Jansson
Viestit: 662
Liittynyt: 14.04.06 12:55
Paikkakunta: Kirkkonummi

Uusi dokkari: "The Coming War on China"

Panin merkille, että RT-kanava tarjoaa mahdollisuuden katsoa vast'ikään valmistuneen John Pilgers-elokuvan / dokkarin ”The Coming War on China”:
https://rtd.rt.com/films/the-coming-war ... na/#part-1

Dokkari tuli jakeluun ja esitettäväksi elokuvateattereissa alkaen 5. joulukuuta ja sitä esitetään edelleen teattereissa maailmalla. Tekijä on maailmankuulu australialainen toimittaja ja dokumentaristi John Pilgers. Kts. Pilgersista: https://fi.wikipedia.org/wiki/John_Pilger

Pilgesin elokuva esittää taustoja Yhdysvaltojen ja Kiinan mahdollisesti odotettavissa olevalle merkittävälle konfliktille.

Katsoin sen ja elokuva oli mielestäni tosiaan varsin mielenkiintoinen. Tosin sen alkuosassa häiritsi jonkin verran jotkut kuvaukset usein nähdyistä itkevistä naisista/lapsista, joihin olen aika lailla turtunut, mutta näitäkin kuvia olikin sitten vain rajoitetusti. Kaiken kaikkiaan siis hyvin mielenkiintoinen ja välillä jopa liikuttavakin dokumenttikuvaus, jossa pääteema on mahdollisesti odotettavissa oleva ydinsota tai vastaava. Suosittelen maailmanpolitiikasta kiinnostuneille.

Kesto: 112 minuuttia (1:52:39)

Arvosteluja kuvasta:

The Guardian (4 / 5 tähteä):
The Coming War on China review – discomfiting doc exposes US nuclear tactics
https://www.theguardian.com/film/2016/d ... us-nuclear

New Internationalist Magazine: The Coming War on China
https://newint.org/features/2016/12/01/ ... -on-china/


Semmottii…


--= Terv. h.j =--

Lemmi
Viestit: 1146
Liittynyt: 12.12.15 22:57

Re: Uusi dokkari: "The Coming War on China"

Heikin esittelemä dokumentti on hyvä ja mielenkiintoinen lisä siihen mitä entuudestaan tiesin. Dokumentti käsittelee Kiinan ympärille rakennettuja amerikkalaisia tukikohtia Koreassa Jujin saarella, Japanissa Okimawalla, Filippiineillä ja Marshall saarilla. Ne on suunnattu Kiinaa vastaan.

Marshall saariryhmään kuuluu Bikinin atolli, jolla USA teki vetypommikokkeita. Sitä en tiennyt entuudestaan, että USA:n hallitus piti saariryhmän asukkaita villi-ihmisinä ja käytti heitä koe-eläiminä säteilyn vaikutusten tutkimiseen. Se oli minulle uusi tieto. Saariryhmän asukkaita pidetään erillään amerikkalaisista sotilaista ja heidän perheistään apartheidia muistuttavalla tavalla.

Okinawalaisten protesteista amerikkalaisia tukikohtia vastaan olen ollut tietoinen ennenkin. Uudesta tukikohdasta Koreassa en tiennyt.

Dokumentin mukaan USA:lla on lähes 1000 tukikohtaa ulkomailla ja USA:ssa 4000 tukikohtaa.

Pari muuta uutta tietoa oli, että USA:n ulkoministerin John Kerryn isoisä vaurastui Kiinan oopiumkaupalla ja Rooseveltin (en muista kumman) isä oli oopiumkaupan iso tekijä.

Kiinalaisen yrittäjän kommentti oli mielenkiintoinen. Hänestä Kiina ei ole kapitalistinen maa, koska Kiinassa miljardööri ei voi ostaa politiikkaa. USA on kapitalistinen maa, koska miljardööri voi ostaa politiikan. Uusi ajatus kapitalismin määritelmäksi.

Klaus Lindgren
Viestit: 1178
Liittynyt: 30.11.05 12:31

Re: Uusi dokkari: "The Coming War on China"

Tästähän pääsemmekin peräti historiaan! Hienoa, tämä keskustelupalstahan on tarkoitettu ymmärtääkseni historiaa, ei päivänpolitiikkaa käsitteleville keskustelulle. Se tapa, jolla uudet supervallat, Yhdysvallat ja Neuvostoliitto, jakoivat maailman toisen maailmansodan jälkeisinä vuosina, on todella mielenkiintoinen ja olennainenkin aihepiiri, jos haluamme ymmärtää 1900-luvun loppupuoliskon maailmaa. Tuossa – ei suinkaan sopuisassa – jaossahan Yhdysvallat rakensi omien tukikohtiensa, sotilasliittoutumien ja muiden liittolaisten rintaman lähes kaikkialle Neuvostoliiton, sen satelliittien ja Kiinan ympärille. Aukkopaikoiksi taisivat jäädä Euroopassa vain Suomi ja Itävalta sekä Aasiassa Intia ja Burma.
Oma kiintoisa yksityiskohtansa on tosiaan Mikronesian saaristo, josta suurin osa oli päätynyt Espanjan siirtomaiksi 1600-luvulla. Guamin saari päätyi Yhdysvaltain siirtomaaksi vuonna 1898 ja suurin osa nykyistä Mikronesian valtiota Saksalle vuonna 1899. Toisen maailmansodan jälkeen tuokin alue päätyi Yhdysvaltain haltuun, myös surullisenkuuluisa Bikinin atolli. Nykyään Mikronesia ja Palau ovat itsenäisiä valtioita, mutta Guam ja Pohjois-Mariaanit kuuluvat edelleen Yhdysvalloille. (Itäisempi Kiribati oli aiemmin Britannian siirtomaa, nykyään se on itsenäinen.)

I Palvo
Viestit: 259
Liittynyt: 29.09.16 17:45

Re: Uusi dokkari: "The Coming War on China"

Klaus Lindgren kirjoitti:Tästähän pääsemmekin peräti historiaan!
Venäjän siirtomaat eivät sijainneet merten takana ja Mantsuria on tästä hyvä esimerkki, Primorsky krain ja Amurskaja oblastin Venäjä otti Kiinalta 1800-luvun puolivälissä ja ne ovat edelleenkin Venäjän aluetta.
Port Arthurin Pekingin itäpuolelta Venäjä otti Kiinalta 1800-luvun lopussa ja ensimmäinen rautatie Vladivostokiinkin rakennettiin Mantsurian kautta. Japani kiisti tuon Venäjän siirtomaavalloituksen Venäjä-Japani 1904-19045 sodassa Mantsuriassa ja Japanin miehittämästä Mantsukuosta käsin yritettiin valloittaa toinenkin Venäjän ja Kiinan kiistanalainen alue, Mongolia.
Venäjälle jäi tuosta siirtomaasodasta muistoksi Mantsurian kukkuloilla-sävelmä tehtynä sodan jälkeen 1906.

Toisen maailmansodan lopussa, Saksan jo antauduttua, puna-armeija nosti lippunsa uudelleen Port Arthurissakin lokakuussa 1945 ja nosti Pohjois-Koreassa valtaan kommunistihallitsijan ja Korean sota Etelä-Korean valloittamiseksi aloitettiin muutaman vuoden kuluttua, mutta siitä tuli jäätynyt konflikti, rauhaa ei ole solmittu vieläkään.
Mantsurian pohjoisosassa alkoi 1960-luvun lopulla Neuvostoliiton ja Kiinan rajavälikohtausten sarja ja Ussuri-joen rajavälikohtaus 1969 lienee tunnetuin.
NLn sanotaan suunnitelleen rajoitettua ydinsotaakin Kiinaa vastaan.

Kymmenkunta vuotta sitten Venäjä ja Kiina sopivat rajakiistansa ainakin muodollisesti ja Kiinan aluevaatimus ehkäpä kytee pinnan alla?
Ja vallitsisikohan myöskin Kiinan ja Venäjän välillä "kauhun tasapaino", vaikka Venäjällä onkin enemmän ydinaseita?

Taiwania manner-Kiina on vaatinut avoimestikin itselleen kuuluvaksi, mutta pidättäytynyt voimatoimista, jollaisia Formosaan aiemmin kohdistettiin. Kiinan läntisiä sijoituksia ja läntisiä markkinoita tarvitseva talous lienee rauhaa turvaavana tekijänä?

Veikko Palvo

Lemmi
Viestit: 1146
Liittynyt: 12.12.15 22:57

Re: Uusi dokkari: "The Coming War on China"

I Palvo kirjoitti:
Klaus Lindgren kirjoitti:Tästähän pääsemmekin peräti historiaan!
Venäjän siirtomaat eivät sijainneet merten takana ja Mantsuria on tästä hyvä esimerkki
Luulen ettei Venäjällä ollut siirtomaita vaan siirtomaiksi kutsumasi osat kuuluivat osana Venäjän valtioon.

I Palvo
Viestit: 259
Liittynyt: 29.09.16 17:45

Re: Uusi dokkari: "The Coming War on China"

Lemmi kirjoitti:
I Palvo kirjoitti:
Klaus Lindgren kirjoitti:Tästähän pääsemmekin peräti historiaan!
Venäjän siirtomaat eivät sijainneet merten takana ja Mantsuria on tästä hyvä esimerkki
Luulen ettei Venäjällä ollut siirtomaita vaan siirtomaiksi kutsumasi osat kuuluivat osana Venäjän valtioon.
Ulko-Mantsuria kuuluu Venäjän federaatioon ja sisä-Mantsuria kuului - vuoteen 1905 saakka, Venäjä hävisi ja menetti sen 1904 - 1905 sodassa Japanille.
Venäjän kolonisaatioista, https://en.wikipedia.org/wiki/Outer_Manchuria siirtomaista.
Ja mm. Kaukasuksellahan Venäjän siirtomaita itsenäistyikin v. 1991.

Veikko Palvo

I Palvo
Viestit: 259
Liittynyt: 29.09.16 17:45

Re: Uusi dokkari: "The Coming War on China"

Heikki Jansson kirjoitti:Panin merkille, että RT-kanava tarjoaa mahdollisuuden katsoa vast'ikään valmistuneen John Pilgers-elokuvan / dokkarin ”The Coming War on China”:
https://rtd.rt.com/films/the-coming-war ... na/#part-1

Pilgesin elokuva esittää taustoja Yhdysvaltojen ja Kiinan mahdollisesti odotettavissa olevalle merkittävälle konfliktille.

Semmottii…


--= Terv. h.j =--
Venäläisen geopolitiikan kohteena Kiina oli jo 1800-luvulla, jolloin Venäjä määrätietoisesti pyrki levittämään valtaansa Keski-Aasiassa ja Kaukoidässä. Ja 1900-luvun alussa Japani pyrki Mantsurian kautta Kiinaan. Samoin Venäjä pyrki Mantsurian avulla valvomaan Kiinaa.

"Aleksandr Dugin seuraa vanhaa imperialistista perinnettä. Hän pitää Kiinaa Venäjän geopoliittisena vastustajana, suorastaan vihollisena", ( s.270 ) kirj. Alpo Juntunen, Itään vai länteen? Venäjän vaihtoehdot, Ajatus 2003
"Koska Duginin mielestä Japanin on liityttävä euraasialaiseen imperiumiin, niin Mantsurian kysymyksessä voidaan yhdistää voimat. Tiibet, Xinjian, Mongolia ja Mantsuria muodostavat Venäjän eteläisen turvallisuusvyöhykkeen. Venäjän on kaikin tavoin tuettava vyöhykettä ja samalla voidaan estää Kiinan tunkeutuminen pohjoiseen.
Näin Kiina saadaan geopoliittisesti kiinnostumaan eteläisestä suunnasta - Indokiinasta, Filippiineistä, Indonesiasta ja Australiasta".

Miten Kiinassa sitten suhtaudutaankaan A.Duginin geopoliittisiin visioihin Kiinan laajentumisesta Australian suuntaan?

Venäjän väkiluku on 145 miljoonaa ja Kiinan 1,3 miljardia, jo väestösuhteet ovat aiheuttaneet ja pitävät yllä jatkuvaa jännitystä Venäjän-Kiinan rajalla. Vuonna 2000 Venäjän puolella Kaukoidässä asui arv. 8 miljoonaa venäjänmaalaista ja venäläistä ja Kiinan puolella 320 miljoonan väestö. Jo nyt kiinalainen laiton siirtolaisuus harvaanasuttuun Siperiaan on Venäjän kannalta huolestuttavaa.
"Venäjällä on raaka-aineita ja Kiinalla on työvoimaa.
Sellainen yhtälö johtaisi ennen pitkää Siperian menetykseen".
Venäjä on asuttanut rajaseutujaan uskollisella venäjänmaalaisella väestöllä ja vain siten Uralin takaiset alueet saatiin pysymään Venäjän yhteydessä.

Venäläisen RT:n artikkelin Go east 16.2.2016 mukaan virallisena suunnitelmana näyttää olevan asuttaa Siperiaan jopa 50 000 separatistia Donetskista, https://www.rt.com/politics/332629-go-e ... orts-plan/ ja 600 000:n ukrainalaisen sanotaan haluavan jäädä Venäjälle - ehkä Venäjän federaatio luo kaikille työpaikat Siperiassa ja myöntää Venäjän kansalaisuudenkin?
Tosin venäjänmaalaistenkin sanotaan suuressa määrin Venäjän sisällä muuttaneen Siperiasta länsi-Venäjälle NL:n romahdettua.

Veikko Palvo

Palaa sivulle “Puheenvuoroja historiasta”