Sivu 1/1

Nykyisen Assyrian kronologian kyseenalaistaminen

Lähetetty: 06.01.17 19:34
Kirjoittaja pekusmi
Nykyinen Assyrian kronologia on jonkin verran epätieteellinen. Se on aika vanhentunut. Sen jälkeen, kun tutkijat kauan sitten päättivät, että Assyrian historiassa mainttu auringonpimennys on tapahtunut kesäkuussa 763 eaa, kukaan ei ole esittänyt aiheesta vakaavaa keskustelua.
Kuitenkin tuon vuosiluvun soveltaminen tuohon lisää monia ristiriitaisuuksia muinaisten kansojen historiaan. Onko asia niin, että kiinnostus tuohon vanhempaan historiaan on laantunut ja ajatellaan, että se vaan on nyt niin vanhaa, että siitä ei voi saada mitään kunnon selkoa?

Re: Nykyisen Assyrian kronologian kyseenalaistaminen

Lähetetty: 06.01.17 22:19
Kirjoittaja pekusmi
Klassiset historioitsijat

Näissä hyvin vanhan historian tutkielmissa tutkijat joutuvat usein turvautumaan ns. klassisiin historioitsijoihin. Heidän lausuntonsa tuon ajan historiasta ovat usein ristiriitaisia ja siinä onkin työtä pohtia, mitkä niistä tarjoaa luotettavaa tietoa.
Minun tekee mieli lisätä yksi nimi näihin klassisiin historioitsijoihin. Se on tässä:

Jeremia, 100-luvulla eaa. (alkuaan 500-luvulla eaa.)

Tässä on kysymyksessä Jeremian kirjoitukser 1. ja 2. Kuninkaan kirjassa.Niissä tulee esille Jeremian tekemä listaus Isrealin ja Juudan kunikaista, heidän nimistään ja hallintoajoistaan.
Tämä ajoitus 100-luvulla eaa. perustuu vanhimpiin säilyneisiin kirjakääröihin, joista tuo historia on luettavissa. Niimpä ajoitan sen 100-luvulle eaa. Koska teksti on säilynyt samana kuin se on nykyaikana, se silloin antaa asiasta sen vaikutelman, että teksti oli ihan samanlainen 500-luvulla eaa, kun Jeremia sen alunperin kirjoitti.

Re: Nykyisen Assyrian kronologian kyseenalaistaminen

Lähetetty: 07.01.17 14:12
Kirjoittaja pekusmi
Vaihtoehtoja

Minä olen sivuillani pohtinut lukuisia vaihtoehtoja noille auringonpimennyksille. Noita vaihtoehtoja on aika monta:
  • 24. kesäkuuta 791 eaa. täydellinen pimennys, keskus St. Pierre ja Miquelon
  • 2. kesäkuuta 800 eaa. rengasmainen pimennys, keskus Pohjoinen jäämeri
  • 13. kesäkuuta 809 eaa. rengasmainen pimennys, keskus Kaspian meri
  • 13. toukokuuta 817 eaa. täydellien pimennys, keskus Sudan
Ajallisesti kaikkein parhaiten sopisi tuo vuonna 800 eaa. tapahtunut pimennys, se aiheuttaisi vähiten ristiriitoja, mutta sen näkyminen Assyriassa saakka on epävarmaa.
Täysin ristiriidatonta vaihtoehtoa ei ole. Joitakin näennäisiä ristiriitoja tulee myöhemmällä ajalla, 1200- ja 1300-luvuilla sekä esim. Tiglat-Pileser III:n hallitusajassa.

Re: Nykyisen Assyrian kronologian kyseenalaistaminen

Lähetetty: 09.01.17 11:34
Kirjoittaja pekusmi
Olen lisännyt linkin yllä mainitulle sivulleni historiablogi-listaan:
viewtopic.php?f=5&t=6552

Asiasta kiinnostuneiden on hyvä lukea blogistani myös aiheeseen liittyvät kuusi alasivua :-) Voit halutessasi myös lähettää sähköpostia, varsinkin jos haluat keskustella aiheesta ei-julkisessa blogissa.

Re: Nykyisen Assyrian kronologian kyseenalaistaminen

Lähetetty: 13.01.17 19:04
Kirjoittaja pekusmi
Laitampa tähän jotakin maistiaisia.

Tieteelliseseti ehkä huomattavin ristiriita nykyisessä Assyrian kronologiassa on "tuntemattoman" Babylonian kuninkaan 7. hallitusvuotena tapahtunut auringonpimennys. Tätä kuningasta ei löydy lainkaan nykyisestä Babylonian kronologiasta. Mutta jos tuohon Assyriassa havaittuun auringonpimennykseen sovelletaan kesäkuussa 800 eaa. tai kesäkuussa 809 eaa. tapahtunutta pimennystä, Babylonian historiasta löytyy silloin kuningas, johon tuo sopii.

Re: Nykyisen Assyrian kronologian kyseenalaistaminen

Lähetetty: 12.03.17 14:27
Kirjoittaja pekusmi
Jonkin verran tähän on löytynyt uutta tietoa. Sen verran tämä on muuttunut, että katsoin tarpeelliseksi tehdä siitä oman pdf-tiedoston selkeyden vuoksia. Tässä suora url:

http://www.pm-netti.com/projects/assyria.html