Väärin itsenäistytty

Foorumi on tarkoitettu yleiseen historia-aiheiseen keskusteluun.

Valvojat: Marjo Pihlajaniemi, Riitta Oittinen, Klaus Lindgren, Kati Parppei, Jukka Palm, Anu Lahtinen, Agricola, Jouko Nurmiainen, Annastiina Mäkilä

Tapio Onnela
Viestit: 4730
Liittynyt: 13.09.05 12:40
Viesti:

Väärin itsenäistytty

Viesti Kirjoittaja Tapio Onnela » 21.07.17 17:56

Hieno näkökulman vaihdos!
”Suomi oli itsenäistynyt oikeiston mielestä aivan väärällä tavalla. Kun vallan sai eduskunta, sen sai tosiasiassa Suomen kansa, josta aivan liian suuri osa oli köyhiä ja siksi vasemmistolaisia eli epäluotettavia.”
Eilen tuli kuluneeksi tasan sata vuotta siitä, kun Suomi itsenäistyi. Me emme kuitenkaan huomanneet juhlia sitä. Sotilaat eivät marssineet eivätkä torvet soineet – paitsi Pirkanmaalla pienessä Sastamalassa, jossa itsenäisen Suomen kansanvaltaa juhlittiin viikonloppuna valitsemalla Sastamalan vuoden 2017 avainhenkilö. #Suomi100-juhlavuosi ja kirkko unohtivat Suomen itsenäistymisen 100-vuotismerkkipäivän. Ei ollut juhlaliputusta tai puheita, ei edes juhlajumalanpalvelusta.
Eilen tuli kuluneeksi sata vuotta siitä, kun vasemmistolainen Suomi itsenäistyi. Oikeiston aika oli vasta myöhemmin, loppuvuodesta.
Eilen olisi ollut mahdollista muistaa Suomen ensimmäistä yritystä itsenäistyä. Se olisi ollut aika hyvä itsenäisyys. Ei olisi ehkä tarvittu vapaussotaa eikä punakapinakaan olisi välttämättä noussut nuoren kansakunnan epäröiviä ensiaskeleita horjuttamaan. Suomen itsenäisyyden narratiiviin kuitenkin kuuluu, että valkoinen, porvarillinen Suomi itsenäistyi vapaussodassa bolševistisesta Venäjästä. Kansallismielinen oikeistoarmeijamme kukisti kommunistit niin rajan toisella puolella kuin kotonakin. Suomen ensimmäinen itsenäisyyspäivä, se eilinen, kertoo väärää tarinaa. Sosialistien johdolla Suomi, Tokoin senaatti ja vasemmistoenemmistöinen eduskunta itsenäistyivät porvarillisesta Venäjästä.
Samuli Suonpää: Suonpää: Suomi itsenäistyi väärin (Kirkko ja kaupunki 19.7.2017)