Tapio Onnela
Viestit: 4903
Liittynyt: 13.09.05 12:40
Viesti: Kotisivu

Kollaanjoki

Kuva

Kollaanjoki

Tolvajärvi, Kollaa, Raatteen tie, Lemetin motti, Summa, Äyräpää, Taipaleenjoki ovat paikkoja, jotka ovat tarttuneet pysyvästi suomalaisten mieliin. Vierailu näillä paikoilla on vaikuttava kokemus, vaikka varsinaisia sodan jälkiä ei maastosta kovin helposti enää erotakaan.

Näillä legendaarislla paikoilla ratkaistiin itsenäisen Suomen säästyminen neuvostomiehitykseltä ja sitä vääjäämättä seuraavasta ”Baltian tiestä”, eli kohtalolta, jonka eteläiset pienet naapurikansamme joutuivat kokemaan neuvostomiehityksen aikana: summittaisia teloituksia, siviiliväestön karkotuksia Siperiaan, kymmeniä vuosia kestänyttä diktatuuria. Ei siis ihme, että näiden paikkakuntien nimien kuuleminen herättää edelleen voimakkaita tunnelatauksia myös niissä suomalaisilla, jotka eivät joutuneet sota-aikaa kokemaan.

"Kollaa kestää" oli talvisodan legendaarinen iskulause. Kollaanjoelle pysäytettiin talvisodan alussa neuvostoarmeijan eteneminen Laatokan pohjoispuolella ja asemat pitivät Kollaalla jotakuinkin koko sodan loppuun asti Neuvostoliiton, varsinkin maaliskuussa kasvaneesta käsittämättömän suuresta materiaalisesta ja miehistöylivoimasta huolimatta. Kollaan oli kestettävä, sillä jos se olisi pettänyt olisivat neuvostojoukot päässeet Sortavalaan ja kiertämään Laatokan rannan tuntumassa olevien suomalaisten taakse, jotka puolestaan pidättelivät Pitkärannan tuntumassa venäläisiä, mm. ns. Lemetin motin alueella.

Erkki Palolammen heti talvisodan jälkeen 1940 kirjoittama kirja ”Kollaa kestää” on suomalaisen sotakirjallisuuden ehdottomia klassikoita, ja se kuvaa koskettavalla tavalla tapahtumia Kollaajoella.

Nämä kovien taistelujen paikat ovat toki merkityksellisiä myös venäläisille, siitä kertovat Kollaanjoella ja muualla Venäjän Karjalassa sijaitsevat lukuisat sotamuistomerkit. Aika monissa venäläisten pystyttämissä muistomerkeissä Karjalassa tosin törmää kummalliseen ilmiöön: useimmiten muistomerkkeissä olevat vuosiluvut ovat 1941-1945, vuosilukuja 1939-1940 sen sijaan näkee harvemmin.

Minulla oli tilaisuus käydä Kollaajoella elokuussa 2007, josta oheiset kuvat. Kuvissa näkyy Kollaanjokea, taisteluasemia ns. Punaisen talon mäellä. Itse talosta, jota Palolampi kuvaa teoksessaan on vielä kivijalka löydettävissä, ainakin oletamme, että mäenrinteestä löytämämme kivijalka oli juuri tämä Palolammen kuvaama talo. Alueella on useita erilaisia muistomerkkejä, jotka ovat molempien osapuolten, sekä venäläisten että suomalaisten alueelle pystyttämiä.

Kuva
Kuva
Kuva
Kuva Kuva Kuva Kuva Kuva Kuva Kuva Kuva Kuva
Kuvat: Tapio Onnela

Lisää matkaseurueemme kuvia Kollaalta (Jukka Parkkinen)
Google Earth
Kollaan taistelu –Wikipedia

mattijuhani

Re: Kollaanjoki

Todella hyvä kuvasarja Kollaanjoelta. Monilla taistelupaikoilla olen käynyt mutta Kollaanjoki käymättä.

mattijuhani

Re: Kollaanjoki

Photobucket
Viimeksi muokannut mattijuhani, 18.07.17 05:57. Yhteensä muokattu 2 kertaa.

mattijuhani

Re: Kollaanjoki

Photobucket voi poistaa
Viimeksi muokannut mattijuhani, 15.08.17 10:34. Yhteensä muokattu 2 kertaa.

Palaa sivulle “Matkailua historiaan”