Sivu 1/1

Stalinin uhrien muistomerkki Petroskoin lähellä

Lähetetty: 19.10.07 11:12
Kirjoittaja Tapio Onnela
Stalinin uhrien muistomerkki Petroskoin lähellä




Venäjän Karjalasta Petroskoin eteläpuolelta löytyy kiinnostava ja hiljentävä, vuonna 1998 pystytetty Stalinin vainojen uhrien muistomerkki. Paikalla ammuttiin vuosina 1937-1938 melkein 1200 ihmistä, joiden joukossa oli 580 suomalaista ja 432 karjalaista.


Juri Dmitrijevin veistämän muistomerkin laatoissa on kirjoitus venäjäksi, karjalaksi, suomeksi ja vepsäksi: "Autuaita ovat murheelliset, sillä he saavat lohdutuksen" (Matt 5:4). Muistomerkki on pystytetty paikalle haudattujen uhrien sukulaisten varoilla.



Krasnyi Borin (Punakankaan) alueen tekee jotenkin erikoisen vaikuttavaksi sen sijoittuminen kauniiseen mäntymetsään. Vuonna 1998 pystytetty punagraniittinen muistomerkki on aivan Petroskoihin vievän tien laidassa, mutta kun kävelee kauemmaksi metsään paikan hiljentävä vaikutus tempaa mukaansa. Siellä täällä puiden lomissa on teloitettujen omaisten pystyttämiä ristejä tai mäntyihin kiinnitettyjä kuvia ja kukkia. Mukana on myös useita suomalaisia nimiä.










Heninen.net sivusto kertoo paikasta seuraavaa:
Tällä paikalla 9. päivästä elokuuta 15. päivään syyskuuta 1937 (Travinin teloituskomennuskunta) ja 26. päivästä syyskuuta 11. päivään lokakuuta 1938 (Goldbergin teloituskomennuskunta) teloitettiin 1196 henkeä, joiden joukossa oli 580 suomalaista, 432 karjalaista, 136 venäläistä ja 48 muiden kansallisuuksien edustajaa.

Derevjannoje-kylän asukkaat ovat aina tienneet jossain metsässä tapahtuneista teloituksista, mutta vasta 1997 kaksi kylän asukasta, isä ja poika Ivan ja Sergei Tshugunkovit, onnistuivat monta vuotta kestäneiden etsintöjen jälkeen löytämään metsästä joukkohautuumaille tyypillisiä maanvajoamia.

Lokakuussa 1997 Juri Dmitrijevin johdolla aloitettiin kaivaukset, joiden ansiosta selvisi, mitä paikalla oli tapahtunut. Löytyi tyhjiä vodkapulloja, mikä osoittaa että teloittajat ryyppäsivät teloituksen jälkeen tai ehkä myös sen aikana. Ruumiit oli pinottu hautoihin. Pääkalloissa oli tyypillinen kuulareikä, toisissa oli kaksikin.
http://heninen.net/punakangas/suomeksi.htm
Tällaisia teloituspaikkoja löytyy Venäjän Karjalasta muitakin. Toinen tunnettu paikka on Karhumäen lähellä Sandormohissa, jossa Juri Dmitrijevin mukaan olisi noin 7000 hengen joukkohauta.

Karjalan tasavallassa teloitetuista on laadittu myös verkosta selattavissa oleva nimiluettelo:
Vuosina 1937-1938 teloitettujen suomalaisten ja karjalaisten nimiluettelo. Karhumäen piirin Sandormohin hautausmaa (Carelia-lehti, Petroskoi)

Kuvat: Tapio Onnela, elokuu 2007

Re: Stalinin uhrien muistomerkki Petroskoin lähellä

Lähetetty: 16.08.12 08:35
Kirjoittaja Niitä sun näitä
Arvoisa lukija!

Ethän tunne välinpitämättömyyttä Stalinin hirmuvallan vainovuosien uhreja kohtaan. Auta meitä uhrien listaamisessa. Kaikkien kärsineiden nimet sijoitetaan Tietokoneen muistiin. Me emme tee tätä hyödyksemme, silti olemme lisätiedon ja resurssien tarpeessa. Menneisyyden tiedostaminen takaa tulevaisuuden!
sql@onego.ru

GULAG -leirikartta

http://uhreja.onego.ru/kartta.html


Nämä luettelot on koottu Petroskoissa Carelia - kulttuurilehdessä eri vuosina julkaistuista aineistoista. Poikkeuksen muodostavat Karjalan turvallisuuskomitean antamat tiedot Suomen eduskunnan jäsenistä. Vuoden 1990 lopussa silloinen Karjalan Memorial - seura sai Karjalan turvallisuushallinnolta (KGB:lta) vuosina 1989 -- 1990 Karjalassa rehabilitoitujen nimet. Samanaikaisesti Memorial - seura kokosi aineistoa vainoista kärsineiden sukulaisilta. Nämä luettelot julkaistiin Careliassa v. 1991 nro 1 -- 12 ja v. 1992 nro 1 -- 5. Molemmat luettelot käänsi ja toimitti julkaisukuntoon Memorial -seuran hallinnon jäsen, Karjalan kulttuurin ansioitunut toimihenkilö toimittaja Eila Lahti - Argutina.
Vuonna Karjalassa vainoja tutkiva Juri Dmitrijev julkaisi 1998 Careliassa Sandarmohissa ( Karjalassa Karhumäen lähellä) vuosina 1937 -- 1938 teloitettujen suomalaisten ja karjalaisten nimet.
Kaikki nämä nimilistat ovat vain osanen Karjalassa ihmisvainon uhreiksi joutuneista.


UHREJA teloitettujen suomalaisten ja karjalaisten nimiluettelo

NIMIHAKU

http://uhreja.onego.ru/




Laajempi luettelo löytyy kirjan muodossa Lahti-Argutinan toimittamana, teos "Olimme joukko vieras vaan" listaa noin 8000 suomalaista vainojen uhria. Samoja tietoja löytyy myös venäläisiltä sivuilta tietokannoista ja muistokirjoista, kuten tuolla:

http://www.memo.ru/library/bkmemory/list.htm

Tuossa Karjalaa koskeva nimilista:

http://www.visz.nlr.ru/search/lists/karel/

Re: Stalinin uhrien muistomerkki Petroskoin lähellä

Lähetetty: 01.09.17 21:05
Kirjoittaja Tapio Onnela
Yle uutisoi Antti Tuurin romaanin Ikitie pohjalta tehdyn elokuvan ensi-illan tiimoilta:
Tuhannet suomalaiset lähtivät 1930-luvulla Neuvostoliittoon rakentamaan ihanneyhteiskuntaa. Stalinin terrori tuhosi suurimman osan heistä, suomalaiset joko ammuttiin tai karkotettiin Siperiaan. AJ Annilan ohjaama elokuva Ikitie kertoo heidän tarinansa.
(Yle, 19.9.2017)
* Totuus Ikitie-elokuvan takana on tarua karmeampi – kävimme tuhansien suomalaisten teloituspaikoilla Venäjällä

Re: Stalinin uhrien muistomerkki Petroskoin lähellä

Lähetetty: 27.10.17 15:29
Kirjoittaja Tapio Onnela
Takaisin Neuvostoliittoon: kulttuurielämän repressio kiihtyy Venäjällä
viewtopic.php?f=10&t=6718#p42799
Historiapolitiikalla todella on väliä Venäjällä. Hallitsevan eliitin pyrkimys tuntuu olevan estää epämiellyttävien totuuksien esiin nouseminen. Ei haluta, että Neuvostoliiton aikana tehtyjä rikoksia muisteltaisiin, ja ihmiset jotka niitä tuovat esille joutuvat pahoihin vaikeuksiin.

Eräs tällainen vaikeuksiin joutunut henkilö on Venäjän Karjalassa Stalinin aikaisten joukkomurhien ja joukkohautojen paljastamisesta tunnettu venäläinen historiantutkija ja yhteiskunta-aktivisti Juri Dmitrijev. Dmitrijev onnistui 1990-luvun alussa, kun arkisto olivat vielä avoimia, selvittämään NKVD:n arkistoitsa tuhansien teloitettujen nimiä.