hannakuha
Viestit: 1
Liittynyt: 22.04.10 14:33

Ei historiaa pakettimatkoilla?

Monille voisi olla sanomattakin selvää, että tavallisilta pakettimatkoilta on hyvin vaikeaa saada irti historiallista tietoa ja paikkoja. Itse kuitenkin Hurghadaan rantalomalle lähtiessäni toivoin myös näkeväni jotakin Egyptin historiasta, joten varasin päivän reissun Luxoriin. Opastetusta reissusta oli kuitenkin hyvin vaikea nauttia, koska paikasta kiidettiin toiseen eivätkä monet matkalaisista olleet kiinnostuneita erittäin osaavan ja selkeää englantia puhuvan oppaan selostuksista. Karnakin temppeli ja kuninkaiden laakso tuli kyllä nähtyä, mutta kokemus oli melkeimpä samanarvoinen kuin kyseisten paikkojen kuvien katseleminen, vaikka vaikuttavia sinällään olivatkin.

Miten siis yhdistää rantaloma ja "historiallinen" loma, jos ei halua matkustaa kaupunkeihin (Rooma, Pariisi, Kairo yms., jotka tarjoavat tietenkin paljon historiallista nähtävää)? Naisena en uskalla yksin kovin omatoimiselle lomalle lähteä (paitsi turistikohteisiin/kaupunkilomille) ja ainakin Egyptissä kovasti varoiteltiin liikkumasta pitkiä matkoja ilman oppaita/paikallisia ystäviä). Onko kenelläkään kokemuksi "historiallisesti hienoista" pakettimatkoista, joilla oikeasti saisi paljon tietoa ja kokemuksia tai muita mahdollisia ehdotuksia? ;-)

Vetehinen
Viestit: 2704
Liittynyt: 18.06.07 23:35

Re: Ei historiaa pakettimatkoilla?

hannakuha kirjoitti:Onko kenelläkään kokemuksi "historiallisesti hienoista" pakettimatkoista, joilla oikeasti saisi paljon tietoa ja kokemuksia tai muita mahdollisia ehdotuksia? ;-)
Suosittelen omatoimista matkaamista. Matkan suunnittelu on internet-aikana helppoa ja suunnitellessa on jo melkein matkalla ja samalla tutustuu historiallisiin kohteisiin ennakkoon.

Varsinkin kehitysmaissa palkkaan paikallisen oppaan tai osallistun opastetulle nähtävyyskierrokselle, jollaisia voi tilata hotelleista. Kierroksilla on mukana yleensä turisteja eri puolilta maailmaa ja heidän kanssaan on usein mukava seurustella kierroksen aikana.

Kaisa Kylakoski
Viestit: 591
Liittynyt: 01.12.05 07:46
Paikkakunta: Helsinki
Viesti: Kotisivu

Re: Ei historiaa pakettimatkoilla?

hannakuha kirjoitti: Miten siis yhdistää rantaloma ja "historiallinen" loma, jos ei halua matkustaa kaupunkeihin (Rooma, Pariisi, Kairo yms., jotka tarjoavat tietenkin paljon historiallista nähtävää)?
Rantalomat eivät enää kuulu omaan ohjelmaani, mutta 7-vuotiaana tuli käytyä Kreetalla ja sukulaisistani koostuneen ryhmän ainoana halusin nähdä Knossoksen. Mummo onneksi suostui lähtemään mukaan järjestetylle retkelle, joka jäi kyseisestä lomasta positiivisimpana päivänä mieleen. Yli 30 vuodeksi :lol: Vastaavasti toisella Kreikan saarilomalla hienointa oli käynti Turkin Efesoksessa.

Eli jos arveluttaa lähteminen Välimeren itä- tai eteläpuolelle, kannattanee tutustua tarjontaan saarilla ja pohjoispuolella. Joko turistikohteiden valmiiden pakettien tai paikallisliikenteen turvin luulisi pääsevän kiinnostavien kohteiden äärelle.

Kaisa Kylakoski
Viestit: 591
Liittynyt: 01.12.05 07:46
Paikkakunta: Helsinki
Viesti: Kotisivu

Re: Ei historiaa pakettimatkoilla?

hannakuha kirjoitti: Onko kenelläkään kokemuksi "historiallisesti hienoista" pakettimatkoista, joilla oikeasti saisi paljon tietoa ja kokemuksia tai muita mahdollisia ehdotuksia? ;-)
Vanhempani olivat tänä keväänä Egyptin reissulla, jossa ei tehty muuta kuin kuljettiin historiakohteissa arkeologin opastuksella. Paketti muistaakseni Olympia-matkojen tuotantoa.

Emma-Liisa
Viestit: 4991
Liittynyt: 30.01.07 17:25

Re: Ei historiaa pakettimatkoilla?

hannakuha kirjoitti: Onko kenelläkään kokemuksi "historiallisesti hienoista" pakettimatkoista, joilla oikeasti saisi paljon tietoa ja kokemuksia tai muita mahdollisia ehdotuksia? ;-)
Teman matkat olivat ainakin 90-luvulla hyviä.

Erilaiset seurat järjestävät myös matkoja, joissa usein on asiantuntija oppaana. Esim. Historian ystäväin liitto järjestää syksyllä matkan Jordaniaan ja Siinaille, oppaana Frösén (on tietääkseni jo täynnä). Tuglas-seuralla on matkoja Virom myös Puolaan. Waltari-seura on matkaillut kaikkialla mistä kirjailija on kirjoittanut.

Kaisa Kylakoski
Viestit: 591
Liittynyt: 01.12.05 07:46
Paikkakunta: Helsinki
Viesti: Kotisivu

Re: Ei historiaa pakettimatkoilla?

Niin ja jos matkat ilman aurinkorantaa kelpaavat, voi tutustua myös Muinaismatkojen tarjontaan. Ensi viikolla lähtevät Viroon.

Helsingin seudun kesäyliopisto järjestää ulkomaille tänä kesänä "kurssit"
* Kivestä ja kullasta - Upplannin arkeologian aarteita [100103]
* Luolien lumo - kalliotaidematka Etelä-Ranskaan [100106]

Ja Emma-Liisan matkoja järjestävien seurojen listaan voin lisätä Suomen muinaistaideseuran, joka näköjään tänä vuonna lähdössä ainakin Viroon ja Turkkiin.

sstark
Viestit: 1
Liittynyt: 20.11.10 19:03

Re: Ei historiaa pakettimatkoilla?

Hei vaan,

Tässäpä yksi minun kokemukseni historiaa sisältävästä pakettimatkasta... nimittäin Aurinkomatkojen pakettimatka Torremolinokseen, oikeaan pakettimatkojen klassikkoon :lol:

Otin edullisen äkkilähdön Aurinkomatkoilta suosituimman rantalomakauden ulkopuolella. Hinta lentoineen ja majoituksineen oli todella edullinen, paljon edullisempi kuin reittilennoilla Espanjaan. Itse Torremolinoksessa ei ole mitään historiallista nähtävää, mutta sieltä pääsee paikallisjunalla Malagaan, jossa jo itsessään on ihan mukavasti historiallista nähtävää. Paras "juttu" on kuitenkin se, että Malagasta pääsee luotijunilla parissa tunnissa Andalusian historiallisiin kaupunkeihin, kuten Corbodaan ja Sevillaan. Kävin näissä kohteissa päiväseltään tukikohdastani käsin. Omasta mielestäni erityisesti Cordoban vanha kaupunki juutalaiskortteleineen ja moskeijoineen oli aivan häikäisevä. Granadassa kävin sitten Aurinkomatkojen opastetulla bussimatkalla ja otin myös reissun Marokkoon. Pakettimatkan etu tässä tapauksessa oli majoituksen ja lennon edullinen hinta ja mahdollisuus lähteä lyhyellä varoitusajalla. Omatoiminen matka täytyy usein suunnitella huolellisesti etukäteen, koska reittilennot on hyvä varata hyvissä ajoin.

Tässä siis yksi matkavaihtoehto historiasta kiinnostuneille.
t. Sari

Lauri Kokkonen
Viestit: 1
Liittynyt: 23.11.10 10:59
Paikkakunta: Helsinki

Re: Ei historiaa pakettimatkoilla?

Kreeta maitittiinkin jo. Suosittelen myös sitä kohteeksi, jos haluaa yhdistää historiaa ja pakettimatkan. Kävin saarella edullisella äkkilähtö-pakettimatkalla 2000-luvun alussa. Hotelli oli pienessä kylässä pohjoisrannalla lähellä Haniaa.

Omatoiminen matkaaminen (ilman vuokra-autoa) Knossokseen, Iraklioniin, Haniaan ja Rethymnoniin onnistui helposti paikallisbusseilla. Ne kulkivat tiheästi rantatietä itään ja länteen. Iraklionin arkeologisessa museossa on erittäin edustavat kokoelmat minolaisen kulttuurin esineitä ja taidetta.

Rethymnonissa ja Haniassa on kummassakin hienot vanhat kaupungit ja Rethymnonissa vielä mielenkiintoinen venetsialaisten rakentama linnoitus. Kaikkiin kohteisiin pystyi tekemään helposti päivämatkan. Kreetalla ei kannattanut ostaa matkayhtiön tarjoamia (huomattavasti kalliimpia) matkoja kohteisiin, vaan omatoiminen paikallismatkailu oli vaivatonta ja halpaa.

Terveisin,
Lauri K.

Helena Pilke
Viestit: 34
Liittynyt: 24.11.09 21:24
Viesti: Kotisivu

No entäs pyhiinvaellus?

Yhtenä esimerkkinä siitä, miten voi yhdistää pakettimatkan ja historian, on pyhiinvaellus.

Santiago de Compostelaan voi tietysti taivaltaa omin nokin, rinkkaa kantaen, sauvaan nojaten ja refugioissa yöpyen. Kiireiset ja laiskanpulskeat keski-ikäiset valitsevat matkapaketin.

Me taivalsimme elo-syyskuun vaihteessa viikossa Bilbaosta Santiagoon. Kävelymatkaa kertyi 130 km, bussissa istumista huomattavasti reilummin. Oppaana oli suomalainen, Genovassa asuva FT Liisa Väisänen, uskontotieteilijä ja taidehistorioitsija. Tamperelaisen matkatoimiston kokoamassa ryhmässä oli 13 suomalaista. Opas käveli kanssamme ja kertoi mm. pyhimystarinoita ja kirkkohistoriaa, analysoi matkan varrelle osuneissa kirkoissa nähtyjä veistoksia ja maalauksia sekä perehdytti Baskimaan menneisyyteen ja nykyisyyteen.

Pauliina Ajanko
Viestit: 1
Liittynyt: 07.12.10 10:30

Re: Ei historiaa pakettimatkoilla?

Jos halajaa pakettimatkalle, mutta samalla olisi kiinnostunut historiasta ja historiallisista kohteista, niin yksi vaihtoehto on suunnata Meksikoon. Itse olin Aurinkomatkojen järjestämällä reissulla Meksikossa Playa del Carmenissa muutama vuosi sitten. Kohteessa hyvänä puolena on, että se on erinomainen rantalomakohde, mutta on myös muita vaihtoehtoja kuin löhötä koko loma rannalla. Jos tuonne päättää lähteä, niin on ehdottomasti kannattava käydä Chichen Itzan rauniolla (se äännestettiin vuonna 2007 yhdeksi maailman seitsemästä ihmeestä). Aurinkomatkat tekee sinne omia retkiä, mutta sinne on mahdollista mennä myös omatoimisesti. Itse vuokrasimme auton, minkä vuoksi oli myös mahdollista pysähtyä matkalla myös muissa paikoissa (suosittelen). Toinen kohde, jossa vierailimme oli Cozumelin saari, joka sijaitsee lyhyen venematkan päässä Playa del Carmenista. Sieltä löytyy myös arkeologinen kohde San Gervasio, jossa voi vierailla. Kannattaa myös vierailla cenotessa (vettä sisältävä kaivomainen muodostuma) jotka olivat mayoille todella tärkeitä ja niitä löytyy useita lomakohteen lähettyviltä. On myös muita kohteita joissa kannattaa vierailla, mutta edellä mainitut ovat sellaisia, joissa me ehdimme viikon loman aikana käydä.
Lomahaaveita talven keskelle.

Teemu Lamminmäki
Viestit: 1
Liittynyt: 07.12.10 22:23

Re: Ei historiaa pakettimatkoilla?

Omasta mielestäni historiallisten kohteiden näkeminen matkoilla on hyvin paljon itsestään kiinni. Kyllä pakettimatkoillakin voi kiertää katsomassa haluamansa historialliset nähtävyydet jos vain tahtoo ja usein niihin järjestetään myös jonkilaisia retkiä. Vaikka en olekaan ollut pakettimatkalla kuin kerran Turkissa, pääsin silti näkemään historiallisesti mielenkiintoisia paikkoja mielestäni tarpeeksi ja varmasti vielä enemmänkin jos mielenkiintoa olisi riittänyt. Vaikka omatoimimatkoilla saakin tehdä juuri mitä itse haluaa, ovat pakettimatkatkin mielestäni nykyään melko vapaasti itse rakennettavissa sen mukaan mitä haluaa nähdä ja kokea vai löhöilekö mielellään rannalla. Omatoimimatkailu tulee toki usein halvemmaksi, mutta eksoottisissa kohteissa suomalaisesta matkaoppaastakin saattaa olla suunnatonta hyötyä. Joten kannattaa kuitenkin pohtia ja puntaroida eri vaihtoehtojen hyviä ja huonoja puolia ennen kuin lyttää pakettimatkat täysin.

pirkko
Viestit: 2
Liittynyt: 12.12.10 20:12

Re: Ei historiaa pakettimatkoilla?

Suosittelen aurinko- ja kulttuuriloman yhdistelmäksi Sisiliaa ja siellä Cefalun kaupunkia. Olen ollut Taorminassakin, mutta Cefalusta on parhaat yhteydet. Lähellä on Palermo nähtävyyksineen (voi mennä ominpäin junalla) ja Monreale. Etnalle ja Taorminaan tehdään retkiä, samoin Agrigentoon etelärannalle, missä voi uidakin rannalla. Kesäaikaan on tarjolla retki Liparin saarille (mielenkiintoinen arkeologinen museo). Syracusassakin kannattaa käydä ja monessa muussakin paikassa. Merivesi on lämmintä lokakuuhun asti. Olen kirjoittanut Sisilian lomistani paikkaauringossa.fi –sivuille.

Yksinmatkustavalle kulttuurinnälkäiselle ovat Kristina Cruisen risteilyt mainioita. Laivalla ei jää yksin, porukka ei hajoa, tutustuu muihin yksinmatkustaviin jne. Laiva risteilee nyt viimeistä talvea Punaisen meren maisemissa, kesät ja syksyt taas Välimeren kohteissa. Olen ollut useilla risteilyillä ja uusi on taas varattuna. Hinta-laatusuhde on todella hyvä. Kannattaa katsoa, kuka on ao. risteilyn luennoitsijavieras, ettei joudu millekään iskelmäristeilylle. Tällä uudella laivalla on kuntosali, poreallas ja pienehkö uima-allas, johon tulee merivettä sekä auringonottokannet tuoleineen. Useissa kohteissa ehtii vapaalla ajalla käydä meressä uimassa; nytkin viimeksi Rhodoksella marraskuun alussa.

Punaisen meren risteily on mainio konsepti; näkee Petran, Kairon ja Luxorin ja lisäksi on muutakin ohjelmaa. Meressä ehtii käydä Aqabassa ja Sharmissa (jossa nyt juuri on kyllä haivaara). Sharmissa on retki Ras Muhammedin luonnonsuojelualueelle, missä voi uida laguunissa. Jotkut ovat risteilyllä kaksi viikkoa perätysten (lentojen hinnassa tullaan vastaan) ja näkevät sitten sekä Petran että käyvät Kuolleessa meressä pulikoimassa. Maaliskuun alussa on näköjään perättäisillä viikoilla luennoitsijoina Hämeen-Anttila ja Frösen…
Sitten voi liittyä Suomen Ateenan-Instituutin ystäviin, joka järjestää Frösenin opastamia matkoja Välimerelle; useimmiten juuri Kristina Cruisesin risteilyille.

Almatour lentää ainoana (?) lentoyhtiönä suoraan Luxoriin, jossa on valtaosa Egyptin aarteista. Luxorista kannattaa varata hotelli, jossa on kunnon uima-allas; Niilissä ei voi uida. Matkatoimiston järjestämien retkien lisäksi voi osallistua kansainvälisiin retkiin. Olen ollut Almatourin Niilin risteilyllä, hieno reissu! Jokilaivassa oli poreallas ja matala uima-allas. Niilin risteilyn voi yhdistää viikkoon Luxorissa.

Malta on myös kohde, jossa on sekä historiaa että uimarantoja. Matkatoimistojen soisi järjestävän kiertomatkoja, joissa olisi esim. yksi päivä varattuna rantaelämään. Andalusian kiertomatkalla vuosia sitten olimme viimeisen päivän rannalla. Toscanan kiertomatkalla taas oltiin kaksi yötä uima-allashotellissa; sekin tuntui mukavalta.

tekaap
Viestit: 1
Liittynyt: 06.04.11 19:03

Re: Ei historiaa pakettimatkoilla?

Aiemmin jo pariinkin kertaan mainittu Kreeta on mielestäni erittäin hyvä ja myös helppo lomakohde historiasta kiinnostuneille.

Kuten joku jo aiemmin mainitsikin, retkien hienous on pitkälti itsestä kiinni. Monta kertaa historiallisista nähtävyyksistä, kuten vaikka Knossoksen palatsista, on jäljellä vain rauniot, jos sitäkään. Tällaisissa paikoissa on käytettävä hieman mielikuvitusta, jotta näkisi pelkien kiviröykkiöiden sijaan sen, mitä ne joskus aikoinaan ovat edustaneet. Lisäksi hyvän oppaan tulisi pelkän faktatiedon lisäksi osata kuvailla elävästi menneisyyden tapahtumia ja tämän kautta tehdä jälleen esimerkiksi minolaisen kulttuurin "eläväksi".
Esimerkiksi Knossoksella ja käsittääkseni myös vaikkapa Egyptin kuninkaiden laaksossa ei saa edes opastaa ilman siihen tarvittavaa koulutusta. Egyptissä muistaakseni ei edes pelkkä koulutus riitä, vaan oppaan on oltava myös paikallinen.

Ikävää Knossoksessa mielestäni on kuitenkin raunioiden huolimattomat "korjaukset". Muun muassa joissakin koristemaalauksissa kuluneita värejä on pyritty korostamaan melko epäonnistunein tuloksin. Monta kertaa suuren yleisön kiinnostus saattaa jopa pilata historiallisesti merkittäviä kohteita. Toisaalta turistien suosiossa olevien kohteiden kunnostamiseen käytetään enemmän rahaa, mutta kuitenkin rahan kerääminen erilaisella "oheiskrääsällä" ja edellä mainitut "korjaukset" pilaavat helposti kohteen autenttisuutta.
Mielestäni tämä ongelma oli myös Egyptin Kuninkaiden laaksossa. Tutankhamonin haudan "legendaarisuus" ja suuren kävimäärät ovat aiheuttaneet sen, että haudalle pitää maksaa erillinen sisäänpääsymaksu. Lisäksi väkeä on niin paljon ettei itse hautaa pääse välttämättä kunnolla edes näkemään. Tämä jos mikä tuottaa pettymyksen ja ajatuksen siitä, että saman (tai jopa paremman) kokemuksen voisi saada myös kotona kirjoja lukemalla.

Kreetalla on myös kiinnostava lähihistoria. Saarella on paljon paikkoja, jotka eivät välttämättä ole suuren yleisön kiinnostuksen kohteena. Tällaisiin paikkoihin voi helposti tutustua omatoimisesti joko vuokraamalla auton tai kulkemalla paikallisbussilla, jonka yhteydet ovat suhteellisen hyvät myös saaren vuoristoisempiin eteläosiin. Jos lisäksi osaa englantia - saatika sitten kreikkaa.. :) - saa varmasti parhaiten tietoa saaren historiasta kreetalaisilta itseltään.

Taija Kaappa

Heiklau
Viestit: 1
Liittynyt: 13.04.11 17:36

Re: Ei historiaa pakettimatkoilla?

Vuosi sitten vietin viikon Kyproksella. Kreetaan verrattuna Kypros ei ole yhtä kyllästetty historiallisilla rauniolla tai sen tuotteistamisella. Antiikin "kivikasojen" sijaan saaren ehkä mielenkiintoisempi historiallinen anti löytyy pääkaupunki Nikosiasta. Kaupunkihan on jaettu muurilla Kreikkalaiseen eteläosaan ja turkkilaiseen pohjoisosaan. Rajan ylittäminen on jännä kokemus: se on kuin astuisi muutama kymmenen vuotta ajassa taaksepäin aivan toiseen kaupunkiin. Vierailu Selimiyen moskeijassa oli mielenkiintoinen. Moskeija oli goottilainen katedraali enne kuin se muutettiin moskeijaksi. Nämä kaksi perinnettä näkyvät edelleen rakennuksessa.

Matkaoppaamme herätti minussa pientä tuskastumista. Bussimatkalla Pafoksesta Nikosiaan hän luetteli listan kansoista ja valloittajista jotka ovat saarelle saapuneet. Tapahtumia ei juuri taustoitettu. Historia muuttui sarjaksi sotia, legendoja, suurmiehiä ja kivikasoja. Pinnallista, kovin pinnallista. Toisaalta en ole vakuuttunut että matkatovereitamme olisi kiinnostanut syvällisempi Kyproksen historian käsittely.

Historiallisissa kohteissa on mielestäni yksi ongelma: kivikasoja kivikasojen jälkeen. Muistan itse jossain vaiheessa kyllästyneeni yhä enemmän toisiaan muistuttaviin kivikasoihin. Parhaimpia kohteita ovatkin mielestäni poikkeukselliset paikat. Esimerkiksi Pafoksessa on säilynyt hyvin roomalainen hautausmaa. Kallioon hakatut haudat olivat huomattavasti mielenkiintoisempi kohde kuin Pafoksen sataman linna. Siellä ei ollut muuta nähtävää kuin kiviä ja tiilenpäitä.

Materiaalisen perinnön lisäksi historia on yleensä läsnä paikallisten ihmisten henkilökohtaisessa ajattelussa. Valitettavasti pakettimatkoilla ei oikein pääse paikallisten ihmisten ajatusten sisään. Historia on läsnä sen keskellä asuvien mielissä. Olisi ollut kiva tietää mitä Pafoslaiset itse ajattelevat raunioistaan.

Heikki Laurila, fil. yo.

pirkko
Viestit: 2
Liittynyt: 12.12.10 20:12

Pakettimatkakokemuksia

Olympian Kiina-Tiibet -kiertomatka (Peking, Xian, Lhasa, Gyangtse, Chongqing, Jangtsen risteily, Shanhgai) on melkoinen kulttuuripäjäys ja tällaiselle matkalle lähtee vain asioista aidosti kiinnostuneita. Joissain hotelleissa oli uima-altaat. Tiibet oli osin kuin keskiajalta: Potalan palatsi, Jonkhangin temppeli, Seran luostari sekä vuoristokaupunki Gyangtsen luostari, jossa lamalaismunkit messusivat ja löivät rumpujaan, arkiston ikivanhat kirjakääröt seinähyllyillä. Kiersimme kapeita käytäviä tujeessa suitsukkeiden tuoksussa pyhiinvaeltajien joukossa, jotka kantoivat jakkivoitermoksiaan, kaatoivat niistä steariinia kynttilöihin ja pistivät seteleitä alttareille. Kaduilla pyhiinvaeltajat kiersivät kierrostaan rukousmyllyjään heilutellen, osa polvillaan. Shanghain upeassa museossa (ks. nettisivut) oli kiinnostuneille tilaisuus jäädä sinne pitemmäksi aikaa ja tulla sieltä omin päin hotellille illalliselle. Itselläni meni siellä viitisen tuntia.

Olympian Meksiko pähkinäkuoressa -kiertomatkalla (Mexico City, Teotihuacanin pyramidit, Cuernavaco, hopeakaivoskaupunki Taxco, Acapulcossa kaksi rantalomapäivää) taas itseäni harmitti, kun piti jättää Meksikon upeassa antropologisessa museossa (=arkeologinen ja etnografinen museo) osa kokoelmista näkemättä, kun ryhmän piti ehtiä lounaalle ja seuraavaan paikkaan. Ehdotinkin, että seuraavalle reissulle laittaisivat tämän museon viimeiseksi ja lisäisivät ohjelmaan nyt vain ulkoa nähdyn atsteekkien päätemppelialueen Templo Mayorin. Mielestäni Teotihiacan oli vaikuttavampi kuin Gizan pyramidialue.

Kristina Cruisella on ensi kesänä ohjelmassa viikon Skotlannin risteily, jossa näkyisi olevan mielenkiintoisia retkiä. Suosittelen myös Adrianmeren risteilykohteita, esim. Montenegron viehättävää Kotoria, Italian Baria ja Alberobelloa trullo-taloineen sekä Albaniaa. Kun olette käyneet Albanian Krujassa, tiedätte kaiken mahdollisen maan kansallissankari Skanderbegistä. Suomalaiset risteilyvieraat taisivat ostaa Krujan konjakkivaraston tyhjiin - kahden euron pullo oli komea, mutta sisältö taisi käydä parhaiten huonekalujen kiillotukseen.

Lissaboniin pääsee omatoimisesti ja siellä on paljon nähtävää, myös talvella. Olen kirjoittanut Lissabonin reissustani paikkaauringossa.fi -sivuille (Lissabon - museoita ja kuninkaallisia kesäpalatseja). Sintran palatsit kiinnostavat varmaan myös kouluikäisiä. Lissabonin rannikko on hieno rantalomakohde ja meri on lämmintä pitkälle syksyyn.

Palaa sivulle “Matkailua historiaan”