Veikko Palvo
Viestit: 853
Liittynyt: 12.10.09 13:13

Turun rauhan 1743 jälkeiset linnoitukset

Turun rauhan jälkeen aloitettiin mm. Sveaborg-Suomenlinnan ja Svartholman rakennustyöt ja lähikylistä kasvoi kaupunkeja.
Kuningas Adolf Fredrik saapuu nykyisinkin heinäkuun alussa Degerbyn kylään tarkastamaan eversti Augustin Ehrensvärdin kanssa Rosen ja Ungern linnoituksia.
( Fredrik tarkasti aikoinaan 1752 Sveaborgin ja Svartholmankin )

Kyseessä ei ole maksullinen turistitapahtuma. Herrat, daamit, lapset, sotilaat ovat pukeutuneet tuon ajan muodin mukaisesti.
Hänen kuninkaallinen majesteettinsa ajettuaan hevosvaunuilla komendantintalolta seuraa tienvarsilinnoituksen pihalla torilta kulkueena tulleiden kansantanssiyhtyeiden esityksiä.
Jokaisella ryhmällä, joita oli tällä kertaa Suomesta, Ruotsista, Sveitsistä, Saksasta ja Virosta, on omat soittajansa ja soittimensa.

Komendantti / seremoniamestari suosii suomen kieltä puhuen toki ruotsiksi, saksaksi ja englanniksikin - eesti keeltä hän ei osannut.
Ja kuningas nimeää armollisesti Degerbyn ratsutilan Loviisan kaupungiksi, preussilaissyntyisen kuningattaren Lovisa Ulrikan mukaan.

Veikko Palvo

Veikko Palvo
Viestit: 853
Liittynyt: 12.10.09 13:13

Turun rauhan 1743 jälkeiset linnoitukset

Katarina II:n Venäjä sai Turun rauhassa Haminan, Taavetin, Lappeenrannan ja Savonlinnan linnoitukset. Marsalkka A.Suvorov suunnitteli ja johti Venäjän puolella uusien linnoitusten rakentamista. ( Jan Peter van Suchtelen jatkoi töiden johdossa )
Savonlinnaankin rakennettettiin uusia bastioneja ja mm. Uttiin rakennettiin uusi linnoitus, mutta suurimmat olivat ja ovat Ruotsinsalmen ( = myöhemmin Kotka ) suojaksi rakennetut - Kyminlinna suurimpana.
Suvorov rakennutti Saimaan laivastolle neljä sotakanavaa ( 100 - 800 m ) myös huoltoreitiksikin, Venäjän laivastolla oli Saimaalla 1795 vajaat 100 alusta, soudettavia tykkijollia, lotjia jne.

Haminan nykyisistä tapahtumista suurin lienee Hamina Tattoo elokuun alussa 2010,
Savonlinnan oopperajuhlia on järjestetty n. 40 vuoden ajan. Korian pioneeripuistossa järjestetään mm. festivaaleja, Utissa on yleisötapahtumia.
Helsingin Santahaminan ohella Utti lienee ensimmäisiä sotilasilmailun tukikohtia.

Kouvolasta pohjoiseen Selänpään kentältä lähtivät Brewsterit torjumaan venäläispommittajia ennen Jatkosotaa. Elokuun alussa Selänpäässä on ilmailunäytös ja monia muita yleisötapahtumia.
Kymenlinnoituksessa ei vielä järjestetä yleisötapahtumia, linnoitus "siirtyi" siviilikäyttöön vasta hiljattain.

Kymen kentältä Messerschmitit, laivue 34, torjuivat Kotkaa pommittavia neuvostopommittajia ja nykyisin kenttä on purjekone- ja harrasteilmailun käytössä, museohallissa on Drakeneita ja Migejä ja mm. maailman ainoa Gloster Gauntlet, Etelä-Afrikan Talvisotaan lahjoittamia - kone lentää Selänpäässä elokuussa.
Päijät- Hämeen Vesivehmaan kenttä, josta Brewsteritkin olivat Selänpäähän siirtyneitä 1941 Verlan ilmataisteluun, on nykyisin yleisötapahtumien tapahtumapaikkana ja harrasteilmailun käytössä, museohallissa on mm. ainoa säilynyt Blackburn Ripon ja Mig-15 ja Fouga Magister-koneita.
Verla on maailmaperintökohde puunjalostusteollisuudessa ja kalliopiirroksia Verlassa piirreltiin jo 10 000 vuotta sitten, nyttemmin on muitakin tapahtumia.

Veikko Palvo

Palaa sivulle “Matkailua historiaan”