Aulis Kallio
Viestit: 16
Liittynyt: 14.11.10 17:59

Vilnan museotarjontaa



Aivan Vilnan ytimessä lähellä katedraalia sijaitsevat Liettuan kansallismuseon Lietuvos nacionalinis Muziejus tärkeimmät tilat. Vilnan linnoitusjärjestelmään kuuluneessa Uudessa arsenaalissa sijaitsevat Liettuan historian ja kansatieteen näyttelyt kuudessa eri näyttelyhallissa.

Ensimmäisessä hallissa esitellään kansallismuseon edeltäjän Vilnan arkeologisen komission 1855 perustamaa Muinaismuistomuseota. Toisen hallin teemana on Liettuan suuriruhtinaskunta 1200-luvun puolivälistä sen tuhoon 1795 saakka, ja kolmannessa hallissa Venäjän miehittämä Liettua 1800-luvulla. Osansa saavat vapaustaistot ja modernisaatio. Tämän periodin huipentuma on Liettuan valtion uudelleen perustaminen 16. helmikuuta 1918.

Neljäs ja viides halli ovat kansatieteellisiä ja esittelevät Liettuan talopoikien elämäntapaa ja kulttuuria. 6. halli on niin ikään kansatieteellinen ja keskittyy kansantaiteen risti-tematiikkaan. Varsinaisten taottujen ja puusta veistettyjen ristien ohessa huomion saavat tienvarsien pylväät, joiden päässä sijaitsee pyhimyksen miniatyyrimäinen kappelit.

Museon edessä on heinäkuun 6. päivästä 2003 istunut graniittinen kuningas Mindaugas, jonka on veistänyt R. Midvikis. Patsaan paljastamisen aikaan vietettiin Mindaugasin kruunaamisen 750-vuotisjuhlia.

Uuden arsenaalin lähistöllä on Vanha Arsenaali. Sen pohjoisosassa on Kansallismuseon vuonna 2000 avaama Esihistoriallisen Liettuan osasto, joka tunnetaan myös nimellä Arkeologinen museo (Archeologijos Muziejus). Sen kahdessa näyttelyhallissa on esillä 4000 esinelöytöä ajanjaksolta joka ulottuu kymmeneltä vuosituhannelta ennen ajanlaskun alkua (jolloin nykyinen Liettua sai ensimmäiset asukkaat) valtion perustamiseen 1200-luvun puolivälissä. Samassa rakennuskompleksissa sijaitsee myös Liettuan taidemuseon alainen Taideteollinen museo (Taikomosios dailės muziejus), jossa ovat toistaiseksi esillä myös hallitsijanpalatsin aarteet.


Taideteollisen museon sisäpihalta johtaa funikulaari 1200-luvulta juontavaan Gediminasin linnaan (Gedimino pilis). josta on jäljellä vain lähinnä Gediminasin torniksi kutsuttu linnantorni. Torni on Liettuan valtion ja Vilnan symboli. Uutena vuotena 1919 armeijan vapaaehtoiset vetivät tornin lipputankoon vasta itsenäisyytensä palauttaneen Liettuan uuden trikolorin. Siksi uutena vuotena vietetään myös Liettuan lippujuhlaa Vuoden 1989 syksyllä neuvostovallan vihdoin laillistaman kansallislipun torniin vetämistä seurasivat laajat kansanjoukot. Gediminasin tornin museo esittelee lähinnä linnan vaiheita eri muodoissa.

Kuva: Gediminasin torni, Wikipedia

Katedraalin takana kohoaa Kansallismuseon ylpeys Hallitsijan palatsi (Valdovų rūmai). Liettuan 1000-vuotisjuhlien yhteydessä kesällä 2009 arvovieraille ja hetkeksi myös yleisölle avattu renessanssipalatsi on uudelleenrakennettu muistumattamaan mahdollisimman tarkoin paikalla ollutta ja aikojen saatossa raunioitunutta ja purettua palatsia, joka näki loistonsa päivät 1500-luvulla Sigismund Vanhan ja kuningatar Bonan ja heidän poikansa Sigismund Augustin aikana. Ihailun ohella palatsin uudelleenraknnus on herättänyt arvostelua. Osittain kysymys on rahasta, sillä palatsin rakentaminen on syönyt varoja saneerausta odottavilta arvorakennuksilta. Osin kritiikki koskee uuusvanhan palatsin autenttisuutta, sillä mitään vanhoja piirustuksia ei ole ollut käytössä sen suunnittelussa, ja rakentamisessa on käytetty tekniikoita ja materiaaleja jotka olivat renessanssin aikana tuntemattomia.

Kuva: Hallitsijan palatsi, Wikipedia

Liettuan Taidemuseon alainen Kansallinen taidegalleria (Nacionalinė Dailės Galerija) sijaitsee Neris -joen pohjoispuolella uudessa liikekeskustassa. (Konstitucijos pr.22). Galleria on keskittynyt Liettuan ja Vilnan kuvataiteen 1900-lukuun ja nykytaiteeseen.. Taidemuseolla on Vilnan vanhassa kaupungissa kaksi toimipistettä. Se isännöi Radvilan / Radziwillin palatsia (Radvilų rūmai) Vilniaus-kadulla ja entistä Chodkiewiczin palatsia, jossa on Vilnan kuvataidegalleria (Vilniaus paveikslų galerija). Molemmissa gallerioissa on vanhempaa taidetta. Lähellä Radvilan palatsia Vilniaus-kadun numerossa 41 löytyy niinikään taiteisiin liittyvä mielenkiintoinen Liettuan teatterin, musiikin ja elokuvan museo Lietuvos teatro, muzikos ir kino muziejus. Radviloiden vanha kaupunkitalo sekin.

Kuva: Liettuan teatterin, musiikin ja elokuvan museo

KGB-museo eli Kansanmurhan uhrien museoon Genocido aukų muziejus, löytyy Vilnan valtakadun Gedimio prospektin sivukadulta. Museo sijaitsee rakennuksessa jossa toisen maailmansodan aikana oli isäntänä Gestapo ja sen jälkeen usein nimeään vaihtava Neuvostoliiton salainen poliisi. Museo on vaikuttava muistutus neuvostoterrorin vuosikymmenistä, mutta siitä on esitetty myös kritiikkiä. Museo esittelee kaikki neuvostouhrit kansallisina marttyyreina, vaikka esim. talon kellarissa teloitetuista merkittävä osa oli natsien sorto- ja tappokoneiston jäseniä. Holokaustia museossa ei tunneta edes mainintana. (kts. myös aikaisempi artikkeli tästä museosta: Museo joka Suomesta puuttuu)


Holokaustin museo (Holokausto Muziejus) sijaitsee pienessä vihreässä puutalossa vanhan kaupungin laidalla Pamėnkalnio- kadun numerossa 12. Vihreä talo on osa Vilnan gaonin juutalaista valtiollista museota, jonka vanha keskustoimipiste on lyhyen matkan päässä Pylimo g. 4. Rakennus on entinen hepreankielinen kymnaasi. Täällä löytyy muun ohessa liettualaisia juutalaisten auttajia muistava sali. Juutalaismuseolla on myös uusi keskustoimipaikka :- Suvaitsevaisuuden keskus ( Tolerancijos Centras)- parin korttelin päässä entisessä juutalaisen teatterin rakennuksessa Naugarduko- kadun numerossa 10. Juutalaismuseolla on vielä museo Vilnan lähistöllä Paneriaissa, jonka joukkohautoihin päätyi liki satatuhatta juutalaista.

Vanhan kaupungin sydämessä Šv. Mykolo - kadulla sijaitsee kaksi mielenkiintoista museota. Pyhän Mikaelin barokkikirkossa (Šv. Mykolo 9) on nykyään Kirkkoperinteen museo (Bažnytinio Paveldo Muziejus), joka kahdessa kerroksessa esittelee katolisen kirkon esineistöä ja taidetta. Mutta löytyypä näytteiltä myös vanhoja liettuankielisiä luterilaisia ja kalvinistisia kirjojakin. Museo on avoinna 11.00-18.00, suljettu su, ma. Kadun numerossa kahdeksan sijaitsee Meripihkamuseo-galleria ( Gintaro Muziejus-Galerija), jonka alakerta esittelee meripihkan historiaa, yläkerran toimiessa myymälänä.
Kuva: Pyhän Mikaelin kirkko

* Museums of Lithuania

Palaa sivulle “Matkailua historiaan”