Sari Sintonen
Viestit: 1
Liittynyt: 25.11.16 09:33

Wolfsschanze, Sudenpesä Puola, Kertzyn

Führerhauptquartier Wolfsschanze ( Johtajan päämaja Sudenpesä) oli koodinimi, jota käytettiin Adolf Hitlerin Itä-Preussissa sijainneesta päämajasta toisen maailmansodan aikana.

Päämajan jäännökset sijaitsevat nykyisen Puolan alueella lähellä Kętrzynia (saks. Rastenburg), joka oli sodan aikana osa Saksan Itä-Preussin maakuntaa. Kyseisestä alueesta tuli osa Puolan kansantasavaltaa sodan päätyttyä. Wolfsschanze koostui joukosta bunkkereita ja rakennuksia metsäisellä alueella ja se oli ympäröity monimutkaisilla piikkilangoin vahvistetuilla puolustusrakennelmilla. Alueella oli myös lentokenttä. Päämaja rakennettiin vuonna 1941 aloitettua operaatio Barbarossaa silmällä pitäen, ja se hylättiin vasta 1944 puna-armeijan lähestyessä Itä-Preussia. Hitler saapui alueelle ensimmäistä kertaa Barbarossan aattona 21. kesäkuuta 1941 ja poistui sieltä viimeisen kerran 22. marraskuuta 1944. Sodan aikana hän oleskeli Wolfsschanzessa yli 800 päivää. 20. heinäkuuta 1944 Hitleriä vastaan tehty murhayritys tehtiin juuri Wolfsschanzessa.

Vierailin Puolassa ja Kertzynissä ja tietenkin myös Sudenpesässä kesällä 2015. Bunkkereiden ja alueen valtava koko ja laajuus selvensivät mielestäni myös Hitlerin suuruuden hulluutta. Vierailu oli hyvin mielenkiintoinen ja siihen kuului lisämaksusta ajelu vanhalla neuvostoliittolaisella panssarivaunulla. Ajelu sinällään oli mielenkiintoinen esitys, johon kuului toisen panssarivaunun kohtaaminen ja paukkupanosten heittely. Oppaamme osasi hienosti eläytyä. Suurin anti tässä ajelussa oli kuitenkin se, kuinka tajusi alueen valtavan koon. Bunkkereita alueella oli valtavat määrät naamioituneina kipsivaloksilla osaksi maisemaa.

Opastuksessa kerrottiin myös Hitlerin salamurhayrityksestä, joka tapahtui juurikin Sudenpesässä. Sudenpesän alueelle oli pystytetty muistomerkki salamurhaajille. Sudenpesän alueella tehtiin tieteellistä työtä ja monenlaisia lääketieteellisiä testejä. Vetäytyessään Sudenpesästä saksalaiset koettivat tuhota kaikki ja käyttivät valtavat määrät räjähteitä siihen työhön. Bunkkereiden tuhoaminen onnistui vain osittain ja kiertelemällä yleisölle avoimissa bunkkereissa oivaltaa syyn. Räjähteitä on jouduttu käyttämään valtavia määriä, koska seinät ja katot bunkkereissa olivat useita metriä paksuja. Parhaiten on säilynyt hiukan syrjemmässä sijainnut Himmlerin bunkkeri nro 9, jota ei kiireessä edes yritetty räjäyttää.

Suosittelen lämpimästi vierailua kaikille toisen maailmansodan vaiheista kiinnostuneille.

Palaa sivulle “Matkailua historiaan”