Sivu 1/1

CLIOH-World jatkaa historian laitosten yhteistyötä

Lähetetty: 30.06.09 22:44
Kirjoittaja Tapio Onnela
Kuva

Euroopan unionin rahoittama historian laitosten yhteistyöhankkeiden ryväs CLIOH on aloittanut uuden kolmivuotiskauden, jonka teemana on Euroopan unionin ja sen laajentumisen ja integaation historia sekä EU:n ja muun maailman välinen yhteys. Tämän Erasmus -ohjelman kautta rahoitetun CLIOH-World verkostohankkeen ensimmäinen yleisistunto pidettiin Itävallan Salzburgissa kesäkuun lopulla.

CLIOH muodostuu sanoista Creating Links and Innovative Overviews to Enhance Historical Perspective in European Culture. Erilaisia CLIOH-alkuisia hankkeita on ollut vuodesta 1988 lähtien CLIOH-World pohjautuu aikaisempien projektien tekemälle työlle ja jatkaa näiden hankkeiden aloittamaa työtä. Aikaisempien CLIOH -hankkeiden (CLIOH, CLIOHnet, CLIOHnet2, CLIOHRES) tarkoitus on ollut muun muassa parantaa ymmärrystä siitä miten eri maissa kansallisia historioita opiskellaan ja opetetaan. CLIOH-World keskittyy kehittämän Euroopan unionin ja sen laajentumisen sekä integraation historiaa sekä Euroopan ja muiden maanosien välisen historian tuntemusta kehittämällä materiaaleja, ohjeistusta sekä kurssisuunnitelmia näistä teemoista.

CLIOH-World hankkeessa on mukana yli 60 historian laitosta 29:stä maasta Euroopan unionin alueelta ja Turkista. Suomesta hankkeessa ovat mukana Oulun ja Turun yliopistojen historianlaitokset. Yleiskokousten lisäksi sen työskentely on jaettu pienempiin työryhmiin joiden teemoja ovat: Euroopan unionin historia, maailmanhistoria, verkko-opetuksen ja digitalisoitumisen haasteet, Euroopan ja Turkin välinen dialogi sekä alueellisten ja ylikansallisten historioiden välinen suhde.

CLIOHnetin toiminta palkittiin toukokuussa 2009 Prahassa EU:n Elinikäisen oppimisen eurooppalaisella kultaisella palkinnolla.

Kuva
Kokousväkeä tauolla Salzburgissa, kokokseen osallistui 60 historian laitosta 29:stä maasta.
Kuva
Hankkeen pääkoordinaattori Ann Katherine Isaacs Pisan yliopistosta avaamassa yleisistuntoa.