Riita Krimin museoesineistä

Tähän foorumiin voi lähettää historiaa käsitteleviä uutisia ja tiedotteita. Lähetä tiedot tapahtumista ja seminaareista tapahtumakalenteriin.

Valvojat: Marjo Pihlajaniemi, Riitta Oittinen, Klaus Lindgren, Kati Parppei, Jukka Palm, Anu Lahtinen, Agricola, Jouko Nurmiainen, Annastiina Mäkilä, Tapio Onnela

Tapio Onnela
Viestit: 4730
Liittynyt: 13.09.05 12:40
Viesti:

Riita Krimin museoesineistä

Viesti Kirjoittaja Tapio Onnela » 22.04.14 17:37


Vähän ennen Venäjän Krimin valtausta Sevastopolin lähellä sijainnut Bakhchisaran museo lainasi joukon arvokkaita museoesineitä amsterdamilaiseen Allard Pierson Museon näyttelyyn ”Crimea: Gold and Secrets of the Black Sea”. Näyttelyn esineiden joukossa oli mm kultainen seremoniakypärä ja muita skyyttien kulta-aarteita.

Mutta mihin esineet tulisi laina-ajan päätyttyä palauttaa? Sopimus esineiden lainaamisesta tehtiin Ukrainan valtion ja Allard Piersonin museon välillä. Hollanti ei ole tunnustanut Krimin liittämistä Venäjään, joten näyttäisi siltä, että esineet jäisivät Ukrainan valtion omistukseen. Toisaalta esimerkiksi The Economistin haastattelema professorin Inge van der Vliesin mukaan olisi eettisesti oikeampaa luovuttaa esineet takaisin ne lainanneelle museolle. Krimi puolestaan uhkaa jäädyttää museosuhteet Eurooppaan, mikäli esineitä ei palauteta takaisin Krimille.

Ukrainassa puolestaan pelätään, että mikäli näin tehtäisiin esineet saattavat päätyä Krimiltä Venäläisiin museoihin. Tätä pelkää myös The Economistin mukaan UNESCO, jonka antaman julkilausuman mukaan vaarana on “massive transfer of priceless cultural objects from Crimean museums to the Russian capital”

Lähde:
Culture wars in Ukraine. History lessons. The conflict in Ukraine spreads to its museums, The Economist 19.4.2014

Tapio Onnela
Viestit: 4730
Liittynyt: 13.09.05 12:40
Viesti:

Re: Riita Krimin museoesineistä

Viesti Kirjoittaja Tapio Onnela » 14.12.16 16:06

Tuomioistuin: Krimiltä Hollantiin lainattu skyyttiläisaarre annettava Ukrainalle (Yle 14.2.2016)
Hollantilainen tuomioistuin katsoo, että ennen miehitystä Krimiltä Hollantiin lainattu skyyttiläisesineiden kokoelma on annettava Ukrainalle.

Myös kokoelman lainanneet krimiläismuseot vaativat esineistöä itselleen. Vaatimukseen yhtyi Krimin miehittänyt Venäjä.
Oikeus kuitenkin totesi, että Krim ei ole suvereeni maa eikä voi siten vaatia kulttuuriperintöä itselleen.

Ukrainan oikeuslaitoksen päätösvaltaan kuuluu ratkoa kiista siitä, sijoitetaanko esineet musoihin Krimille vai muualle Ukrainaan, hollantilaistuomioistuin sanoo.
...
Esineet lainanneet krimiläiset museot vaativat oikeudessa kokoelmaa takaisin amsterdamillaismuseon kanssa solmitun lainaussopimuksen nojalla. Museot myös sanoivat, että esineet kuuluvat krimiläisille. Venäjä sanoi, että esineiden antaminen Ukrainalle olisi puhdas varkaus.

Ukraina puolestaan perusteli omaa vaatimustaan sillä, että kokoelman alkuperämaa on Ukraina, ja koska Krim on miehitetty, esineet tulee Unescon kulttuuriperintösopimusten mukaisesti palauttaa Kiovaan
Kuva
Kuva: Näyttelyssä mukana olleita esineitä

Vastaa Viestiin