maales
Viestit: 3
Liittynyt: 14.03.16 15:53

Tietoisuuden lisääminen ja paremmat hoitomahdollisuudet nykypäivän AIDS-teemoina

Turun yliopiston kulttuurihistorian oppiaine järjestää vuosittain historiallisia katastrofeja ja traumoja käsittelevän seminaarin. Aiemmat seminaarit ovat tarkastelleet mm. Espanjan sisällissotaa, Vietnamin sotaa sekä Tshernobylin ydinvoimalaonnettomuutta. Tämänvuotinen seminaariteema käsittelee aidsia. Koko päivän kestävässä seminaarissa ”AIDS! Katseita sairauden kulttuurihistoriaan” https://www.utu.fi/fi/yksikot/hum/yksik ... /home.aspx aihetta käsitellään muun muassa populaarikulttuurin näkökulmista. Seminaarissa keskitytään aidsin lietsomiin pelkoihin ja epäluuloihin, mitkä kohdistuivat seksuaalivähemmistöihin sekä johdattelivat taudista käytyä keskustelua ja hysteriaa. Aiheeseen perehdytään myös aikalaisten kokemuksen sekä lääketieteelliseen näkökulman kautta. Seminaaria edeltävänä iltana pidetään aids-teemaa mukaillen elokuvatapahtuma, https://m.facebook.com/events/127294951 ... aref=3%20, jossa näytetään elokuva Philadelphia (Jonathan Demme 1993).

Ensimmäiset hiv-tartunnat todettiin Suomessa 1983. Arvellaan, että hi-virus tarttui ihmiseen ensimmäistä kertaa 1950-luvulla Keski-Afrikan simpansseista. Tauti levisi Yhdysvaltoihin ja edelleen muualle maailmaan Haitin kautta. Hitaan leviämisen ja epätietoisuuden vuoksi terveysviranomaiset ryhtyivät hanakasti kattaviin hoito- ja valitustoimenpiteisiin. Epätietoisuus lisäsi myös tartuntaan aina liittynyttä stigmaa. Suomessa taudin toteaminen johti yhteiskunnan mullistumisen pelkoon. Lääkintähallituksen vuonna 1985 asettama asiantuntijaryhmä oli kuitenkin keskeisessä asemassa Suomen hiv-politiikan muodostumisessa. Vapaaehtois- ja luottamuskunnalle perustuva toiminta pyrki suojelemaan sairastuneiden oikeuksia ja yksityisyyttä.

Nykyään hiv-testaus on Suomessa mahdollista tehdä anonyymisti, mutta testiin pääsy ei ole ollut helposti kaikkien ulottuvilla. Monelle testin tekemisen kynnys on korkea, sillä hiv-tartunnan saaneisiin kohdistuu yhä epäluuloa ja leimautumista. Usein hiv-testeihin hakeudutaan vasta taudin levitessä aids-vaiheeseen. Testin tekemisen kynnyksen madaltamista ja hoitoon hakeutumista pyritään edesauttamaan uuden EU:n hyväksymän hiv-kotitestin avulla. Testi on tullut kokeellisesti apteekkeihin kevään ajaksi ja sen on tarkoitus levitä markkinoille syksyllä. ”On tärkeää, että kotitestillä saatu positiivinen testitulos käydään varmistamassa verinäytteellä yleisessä terveydenhuollossa”, Tapani Valkonen Positiiviset Ry:stä tiedottaa nettisivuillaan.

Hiv-positiivisena joutuu kohtaamaan monia vastoinkäymisiä. Tauti stigmatisoi ja sairastuneet kohtaavat edelleen ennakkoluuloja. Ennakkoluulojen kohtaaminen ja stigman purkaminen yhteiskunnan toimesta ovat keinoja sairastuneiden mielenterveyden tukemiseen. Hiv-positiiviset ovat mielenterveysongelmien riskiryhmässä. Mielenterveydestä huolehtiminen ja mielenterveydellisiin ongelmiin puuttuminen on tärkeä osa hiv-positiivisen elämää. Mielenterveysongelmat saattavat vaikeuttaa hiv:n hoitoa ja aiheuttaa riskikäyttäytymistä. Tieto sairaudesta voi laukaista kriisin, joka voi johtaa epätoivoon, masennukseen ja jopa itsemurhaan. Läheisten tuella, itsestä huolehtimisella ja terveydenhuollon palveluiden avulla elämä voi sairaudesta huolimatta jatkua kuitenkin mielekkäänä.

Sairauden stigmaa häivyttämällä saadaan ihmiset hakeutumaan hoitoon ajoissa. Hiv-positiivisuus itsessään ei nykyisenkaltaisella ja ajoissa aloitetulla hoidolla yleensä johda kuolemaan. Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) tilaston mukaan vuonna 2015 todettiin 173 uutta hiv-tartuntaa. Aids-tapauksia todettiin 18. Hiv-infektion aiheuttamia kuolemia ei raportoitu. Tehokkaan lääkehoidon ansiosta valtaosa 2000-luvun kuolemista joutuu muista syistä kuin hiv:stä. Ihmisten tietoisuutta hiv:stä ja aidsista pyritään lisäämään Maailman AIDS -päivällä 1.12., jolloin kampanjoidaan hiv-tartuntojen ennaltaehkäisyn ja hiv-positiivisten oikeuksien puolesta. Teemapäivää on järjestetty vuodesta 1988 asti ympäri maailmaa.


Tekstin ovat kirjoittaneet Olivia Peiponen ja Jenna Lehtonen osana Kulttuurihistorian kirjoittaminen -kurssia.


Lähteitä:

- http://www.hs.fi/kotimaa/art-2000005029984.html
- https://www.thl.fi/ttr/gen/rpt/aidssuo.html
- http://ranneliike.net/teema/hivn-historiaa?aid=1084
- http://hivpoint.fi/hanna-nikkanen-yksin ... historiaa/
- https://www.aids.gov/hiv-aids-basics/st ... al-health/
- http://www.laakehoidonpaiva.fi/-/hivin- ... umisriskin
- http://www.positiiviset.fi/index.php/fi ... angry-aids

Palaa sivulle “Uutisia historiasta: arkisto”