Vieras

Kahden muusan palveluksessa

Kahden muusan palveluksessa: Historiallisen sosiologian lähtökohdat ja lähestymistavat. Toimittaneet Marja Andersson, Anu-Hanna Anttila & Pekka Rantanen. Historia Mirabilis 4. Turun Historiallinen Yhdistys r.y., Turku 2005.

Historiallisessa sosiologiassa tarkastellaan sosiologisia tutkimuskysymyksiä historiallisesta perspektiivistä, ja sen piiriin voidaan lukea yhtä lailla sosiologien, historiantutkijoiden kuin kulttuurintutkijoidenkin tutkimuksia. Mutta miten kahden eri tieteenalan vaatimukset törmäävät käytännön tutkimustyössä toisiinsa? Entä miten yleisemmät tieteenteon paradigmaattiset muutokset, kuten kielellinen käänne, sosiaalitieteellinen kiinnostus menneisyyden tutkimukseen tai historiatieteellinen teoriakiinnostus, näkyvät historiallisen sosiologian tutkimuksessa?

Nyt ilmestyvä Kahden muusan palveluksessa: Historiallisen sosiologian lähtökohdat ja lähestymistavat -teos vastaa näihin kysymyksiin. Teoksessa yhdeksän yhteiskuntatutkijaa pureutuu siihen, miten historiantutkimuksen ja sosiologian osin ristiriitaisia vaatimuksia voi sovittaa yhteen käytännön tutkimustyössä. Kirjassa esitellään muassa alan tutkimusten suhdetta sosiologiseen teoriankäyttöön, historiallisiin narratiiveihin, selittämiseen ja tulkitsemiseen sekä makrotason vertailujen tai tapaustutkimusten hyödyntämiseen. Artikkeleissa tarkastellaan lähtökohtia ja lähestymistapoja, jotka tuovat esiin yleisimpiä näkökulmia historiallisen sosiologian nykyhetkeen ja taustoihin. Teos on samalla myös keskustelunavaus teorian hyödyntämisen tapoihin, ajan huomioimisen problematiikkaan, yhteiskunnallisen muutoksen tulkitsemiseen sekä vallan analyysiin.

Kahden muusan palveluksessa ovat toimittaneet sosiologian tutkijat Marja Andersson ja Anu-Hanna Anttila Turun yliopistosta ja Pekka Rantanen Tampereen yliopistosta. Kirjan muut kirjoittajat ovat sosiologian tutkijat Jutta Ahlbeck-Rehn ja Ralf Kauranen Åbo Akademista, Hannu Ruonavaara Turun yliopistosta ja Aino Sinnemäki Helsingin yliopistosta sekä historiantutkija Kari Teräs Turun yliopistosta ja kulttuuriantropologi Pekka Valtonen Helsingin yliopistosta.

Sisällys

Marja Andersson, Anu-Hanna Anttila & Pekka Rantanen:
Kleio ja nuorempi sisko

Lähtökohdat

Hannu Ruonavaara:
Historiallinen sosiologia – perinne ja renessanssi

Aino Sinnemäki:
Ainutkertaisia yksilöitä ja toistuvia argumentteja – sosiologian ja historian välisistä suhteista

Hannu Ruonavaara:
Millä tavoin sosiologia voi olla historiallista?

Anu-Hanna Anttila:
Miten sosiologisia teorioita käytetään historiallisen sosiologian tutkimuksissa?

Kari Teräs:
Suhtautuvatko historiantutkijat teorioihin välineellisesti?

Lähestymistavat

Marja Andersson:
Ajan haasteet historialliselle sosiologialle

Pekka Valtonen:
Historian, sosiologian ja antropologian välimaastossa – yhteiskuntajärjestelmän muutos angloamerikkalaisten siirtymäkeskustelujen valossa

Ralf Kauranen & Pekka Rantanen:
Foucault, genealogia, arkeologia

Jutta Ahlbeck-Rehn:
Pienuuden suuruus – mikrohistorian ja diskurssianalyysin välimaastossa.
Esimerkkinä yksittäinen dokumentti

**********
Tiedon välitti
Turun Historiallinen Yhdistys
/Maija Mäkikalli
Kulttuurihistoria
Turun yliopisto

Palaa sivulle “Uudet historia-aiheiset mediat”