Yle: Ääni- ja kuvaraportti miehitetystä Prahasta elokuussa 1968

Ilmoita täällä uusista historia-alan, yhteiskuntatieteen tai kulttuuritutkimuksen julkaisuista, verkkosivuista, arkistojulkistuksista, ohjelmista tai muista medioista.

Valvojat: Marjo Pihlajaniemi, Riitta Oittinen, Klaus Lindgren, Kati Parppei, Jukka Palm, Anu Lahtinen, Agricola, Jouko Nurmiainen, Annastiina Mäkilä, Tapio Onnela

Tapio Onnela
Viestit: 4718
Liittynyt: 13.09.05 12:40
Viesti:

Yle: Ääni- ja kuvaraportti miehitetystä Prahasta elokuussa 1968

Viesti Kirjoittaja Tapio Onnela » 26.08.16 16:15

Ääni- ja kuvaraportti miehitetystä Prahasta elokuussa 1968
Reijo Nikkilä oli opintomatkalla Prahassa Tšekkoslovakiassa elokuussa 1968, kun Neuvostoliiton tankit vyöryivät kaupunkiin. Maan miehitys alkoi 21.8. kello yksi Suomen aikaa. Ensimmäisten uutisten mukaan valtion rajan yli vyöryneet tankit eivät kohdanneet vastarintaa, mutta Prahassa tilanne oli toinen.

Ohjelma koostuu Reijo Nikkilän valokuvista, dioista ja ääninauhoista vuodelta 1968. Suomalainen kieltenopiskelija kulki Prahan kaduilla kelanauhuri kaulassaan ja otti kuvia niin paljon kuin ehti.

Materiaali palauttaa katsojansa pelottaviin elokuisiin hetkiin, jolloin Neuvostoliitto näytti miten se suhtautuu vasallivaltioidensa spontaaniin uudistushaluun.

Prahalaiset kuitenkin kokosivat itsensä ja nousivat vastarintaan. Loukkaantuneita oli useita ja venäläisiä tankkeja sytytettiin tuleen. Venäläiset jalkaväen sotilaat tulivat kaduille tankkien tueksi ja useita laukauksia ammuttiin eikä kuolonuhreiltakaan vältytty.
http://yle.fi/aihe/artikkeli/2008/08/21 ... uussa-1968