Tapio Onnela
Viestit: 4903
Liittynyt: 13.09.05 12:40
Viesti: Kotisivu

Valtiorikosylioikeuden päätöstaltiot ja 1918 Sotavankilaitoksen vankikortisto tutkijoiden käyttöön

Kuva
Kuva: Punavangit Helsingin valtauksen jälkeen 13.4.1918. Gunnar Lönnqvist, Helsingin kaupunginmuseo.

Käyttörajoitusten vuoksi Valtiorikosylioikeuksien (VRYO) digitoitujen päätöstaltioiden ja aktien sekä vuoden 1918 Sotavankilaitoksen sotavankikortiston käyttö on aiemmin ollut mahdollista vain arkistolaitoksen sisäverkossa. Näitä asiakirjoja koskevat käyttörajoitukset Digitaaliarkistossa on nyt poistettu kokonaan, joten asiakirjojen käyttö ei enää edellytä asiointia arkistolaitoksen tutkijasaleissa. Digitaaliarkistossa VRYO:n akteja on mahdollista hakea sukunimellä tai aktin numerolla.

Myös kaikki valtiorikosoikeuksien ja valtiorikosoikeuksien syyttäjistön sekä valtiorikosylioikeuden ja vuoden 1918 sotavankilaitoksen muut asiakirjat ovat jatkossa vapaasti tutkijoiden käytettävissä. Tiedotteen alussa lueteltuja asiakirjoja lukuun ottamatta muita näihin arkistoihin sisältyviä asiakirjoja ei kuitenkaan ole vielä digitoitu, joten niiden käyttö tapahtuu edelleen Kansallisarkiston Rauhankadun tutkijasalissa. Valtiorikosoikeuksien asiakirjojen digitointi on tarkoitus käynnistää ensi vuoden aikana.

Monipuolinen lähdeaineisto vuoden 1918 tapahtumiin

Sisällissodan jälkeen hävinneellä puolella toimineiden henkilöiden tuomitseminen annettiin erityisten tuomioistuimien, valtiorikosoikeuksien tehtäväksi. Valtiorikosoikeuksia ylempi tuomioistuin oli valtiorikosylioikeus, jolta oli mahdollisuutta anoa armoa valtiorikosoikeuden antamasta tuomiosta ja joka käsitteli valtiorikosoikeuden sille asettamia juttuja.

Tuomioistuimien avuksi perustettiin valtiorikosoikeuksien syyttäjistö -niminen organisaatio, jonka arkistoon ovat päätyneet ne oikeudenkäyntien valmisteluun liittyneet asiakirjat (esim. kuulustelupöytäkirjat), jotka eivät eri syistä (esim. kohdehenkilön kuolema tai teon vähäisyys) ole päätyneet oikeuteen. Tähän arkistoon sisältyvät myös ns. todisteainekortit, joissa on tietoja myös taisteluissa kaatuneista punakaartilaisista.
Kuva

Kuva

Sotavankilaitos oli tilapäinen vankilaorganisaatio, joka johti ja valvoi punavangeille perustettuja vankileirejä sisällissodan jälkeen. Kaikista sotavankilaitoksen alaisuudessa olleista vangeista on yhteinen aakkosellinen kortisto ja jokaisen leirin vangeista on lisäksi oma kortistonsa.

Linkit:
* Valtiorikosylioikeus aktit ja päätöstaltiot
* Sotavankilaitoksen vankikortisto

Lisätietoja edellä mainituista ja muista vuoden 1918 tapahtumiin liittyvistä aineistosta on saatavilla Arkistojen Portista.

Lähde: Arkistolaitokse tiedote 5.12.2016

Palaa sivulle “Uudet historia-aiheiset mediat”