SariHa
Viestit: 55
Liittynyt: 18.07.12 13:39

Kansallismuseon vanhojen tekstiilien aarteisiin voi nyt tutustua verkossa sekä uudessa julkaisussa

Kansallismuseon vanhojen tekstiilien aarteisiin kuuluu toista sataa taidokkaasti kirjottua silkkilompakkoa 1700-luvun puolivälistä 1800-luvun alkupuolelle. Hienoon mutta hauraaseen silkkilompakkokokoelmaan pääsee nyt tutustumaan verkossa sekä syvällisemmin uudessa Silkkiin kirjotut tunteet -kirjassa. Julkaisu valottaa lompakoiden kirjonnassa käytettyä rakkauden ja ystävyyden symbolikieltä sekä avaa näkymää monien suomalaisten aatelis-, sotilas- ja pappissukujen edustajiin ja elämänkohtaloihin.

Lompakot kertovat naisten käsityötaidoista, mutta ne ovat myös aikakautensa merkittävin miesten pukeutumiseen liittyvä ylellisyys- ja statusesine. Nyt niiden korkeatasoiset kuvat ja tutkitut tiedot ovat suuren yleisön saavutettavissa Finna-hakupalvelun kautta. Lisenssillä varustetut näyttökuvat ovat vapaasti käytettävissä ja mahdollistavat tutustumisen tähän erittäin valoherkkään ja hauraaseen aineistoon paremmin kuin koskaan aiemmin.

Silkkiin kirjotut tunteet -kirjassa keskitytään tarkastelemaan 33 lompakon avulla tunteiden vuosisadan suosikkiteemoja, silkille kirjottuja rakkauden ja ystävyyden symboleja. Kansallismuseon kokoelmiin päätyneiden silkkilompakoiden symbolikieltä tulkitsemalla ja saatavilla olevia taustatietoja yhdistämällä avataan näkymä yhden aikakauden ihmiskohtaloihin ja Suomen säätyläispiirien monimutkaiseen sukukudelmaan. Kuvituksessa on kiinnitetty erityistä huomiota materiaalien ja käsityön yksityiskohtien esille tuomiseen.

Silkkiin kirjotut tunteet tarkastelee samalla 1700-luvun avioliittoinstituution luonnetta. Avioliitto oli enemmän kahden suvun kuin kahden yksilön välinen asia, vaikka mahdollisuutta avioitua rakkaudesta alettiinkin vähitellen arvostaa ja kunnioittaa. Säätyläisneidolta avioliittomarkkinoilla menestyminen edellytti monipuolisten seuraelämän avujen lisäksi käsityötaitojen hallintaa, ja niitä käytiin opettelemassa aina Tukholman pensionaateissa asti. Ranskan hovin esimerkki vaikutti meilläkin kirjonnan yleistymiseen yläluokan ajanvietteenä.

Ahkeruudella ja taidolla valmistetut silkkilompakot oli tarkoitettu sulhaslahjoiksi täydentämään miehen juhla-asua tai muistolahjoiksi perheenjäsenille ja ystäville. Ne olivat ennen kaikkea miesten asuste ja soveltuivat jo muodoltaankin paremmin miehen kuin naisen pukuun. Taskukirja ja setelikirja ovat varhaisempia nimityksiä esineelle, jota 1800-luvulta lähtien on kutsuttu lompakoksi. Koristelussa käytettiin silkkilankaa ja -nauhaa, paljetteja, hopea- ja kultanauhaa, metallispiraalia, hiuksia tai maalausta. Miellyttämisen lisäksi kauniilla käsityöllä oli konkreettinen merkitys tekijänsä käyntikorttina – pitkäjänteisyyden ja näppäryyden todisteena.

Silkkiin kirjotut tunteet -julkaisua myy Kansallismuseon museokauppa ja sitä voi myös tilata postiennakolla.


Outi Flander
SILKKIIN KIRJOTUT TUNTEET
Rakkauden symboliikkaa rokokooajan silkkilompakoissa

Museovirasto 2017, 75 s., sid., ISBN 978-951-616-276-1, 16 € (sis. alv)
Kansallismuseon julkaisuja 11, ISSN 2343-1180

Lisätietoja:
amanuenssi Outi Flander, Kansallismuseo, puh. 0295 33 6383, outi.flander@kansallismuseo.fi

Arvostelukappaleiden tilaukset:
markkinointisuunnittelija Sari Häkkinen, Museovirasto, puh. 0295 33 6043, sari.hakkinen@museovirasto.fi

Julkaisujen myynti:
Kansallismuseon museokauppa, Mannerheimintie 34, Helsinki
Museovirasto/Julkaisutilaukset, PL 913, 00101 Helsinki, kirjatilaus@kansallismuseo.fi

Palaa sivulle “Uudet historia-aiheiset mediat”