Sivu 1/1

Diakonissat olivat ensimmäisiä Sote-alan ammattilaisia

Lähetetty: 15.05.17 09:03
Kirjoittaja Diamus
Helsingin Diakonissalaitoksessa on esillä 16.5.-29.9. näyttely "Sisaret ja SoTe". Se kertoo Diakonissalaitoksessa 1800-luvun lopulla koulutetuista diakonissoista, jotka olivat kysyttyä työvoimaa sosiaali- ja terveyspalvelujen kehittyvällä kentällä.

1800-luvulla sosiaali- ja terveyspalvelujen vastuut ja niiden järjestäminen olivat myllerryksessä. Ihmisten elinehdot turvaava verkko oli harva, jollei olematon. Aktiivisten yksityishenkilöiden hyväntekeväisyydellä oli suuri merkitys. Yksityishenkilöiden perustamat yhdistykset ryhtyivät tarjoamaan sosiaali- ja terveydenhuollon palveluja. Ne olivat kuntia ja kaupunkeja ketterämpiä toimijoita tilanteessa, jossa apua tarvittiin heti, mutta tilannekuva oli vasta muotoutumassa kunnallisessa päätöksentekokoneistossa. Monet yhdistykset tekivät ostopalvelusopimuksia Helsingin Diakonissalaitoksen kanssa. Myös seurakuntiin ryhdyttiin palkkaamaan diakonissoja, yksityisen varoin. Kysyntää diakonissojen palveluista oli enemmän kuin laitoksella oli mahdollisuuksia vastata siihen.

Helsingin Diakonissalaitos, Diakonisshuset, perustettiin 1867 kulkutautisairaalaksi. Laitoksessa ryhdyttiin kouluttamaan hoiva-alan ammattilaisia, diakonissoja. Näin aloitettiin sairaanhoitajien koulutus Suomessa. Vuonna 2017 säätiö ja sen tytäryritykset tuottavat yhdessä monipuolisia sosiaali- ja terveyspalveluita. Diakonissalaitos on erikoistunut vaativiin erityisryhmiin, joita varten kehitetään palveluita ennakkoluulottomasti yhdessä asiakkaiden ja yhteistyökumppaneiden kanssa. Kansalaistoiminta on vahvasti mukana kaikessa toiminnassa. Koulutuspalveluita Helsingin Diakonissalaitos kehittää osakkaana Suomen Diakoniaopistossa ja Diakonia ammattikorkeakoulussa.

Diamus - Helsingin Diakonissalaitoksen museo
Alppikatu 2, päärakennus
Avoinna ma-pe 9-15. Vapaa pääsy!

Re: Diakonissat olivat ensimmäisiä Sote-alan ammattilaisia

Lähetetty: 01.06.17 17:10
Kirjoittaja vaikir
Hei,
Suomen ensimmäisiä sote-alan ammattilaisia olivat koulutetut kätilöt. Heistä ensimmäinen oli suorittanut tutkintonsa jo vuonna 1711. Vuonna 1816 kätilökoulutus alkoi Turussa, kun yhteys entiseen emämaahan ja Tukholman kätilöoppilaitokseen oli katkennut. Turun palon jälkeen kätilökoulutus siirrettiin Helsinkiin 1830-luvun alussa.

Kirsi Vainio-Korhonen
Suomen historian professori
Turun yliopisto
email: kirvai@utu.fi