Tapio Onnela
Viestit: 4903
Liittynyt: 13.09.05 12:40
Viesti: Kotisivu

Turun puukotusten muistoaineisto museon kokoelmiin

Kaksi kuolonuhria vaatinut puukotusisku järkytti turkulaisia ja koko Suomea perjantaina 18. elokuuta 2017. Kauppatorin luoteiskulmaan, paikalle josta tapahtumat alkoivat, ja jossa kuolonuhreista ensimmäinen sai surmansa, alkoi kertyä kynttilöitä, kukkia ja kirjallisia osanoton ilmaisuja, pian myös muutakin esineistöä. Tällainen julkinen muistaminen ihmishenkiä vaatineilla rikos- tai onnettomuuspaikoilla on viime vuosina ollut hyvin yleistä. Turussa kynttilöitä tuotiin myös pariin muuhun kohtaan puukottajan reitillä, mutta nimenomaan kauppatorin kulma muodostui kollektiivisen surun paikaksi, johon lopulta kertyi tuhansittain kynttilöitä, ja jonka luona uutislähetyksissä haastateltiin uhreja muistamaan tulleita ihmisiä.
(Turun museokeskuksen kokoelmablogi/Kari Hintsala)

Muistopaikka pysyi paikallaan koko tapahtumaa seuranneen viikon. Maanantaina, 28. elokuuta, kaupunginjohto ilmoitti että kynttilät siivotaan pois seuraavan tiistain ja keskiviikon välisenä yönä, ja kortit ja muistoesineet toimitetaan Turun museokeskukselle. Museon kokoelmatoiminta otti aineiston vastaan keskiviikkoiltapäivällä. Viikon ulkona ollut ja sateen kastelema materiaali käytiin alustavasti läpi, ja vietiin karanteenitilaan kuivumaan ja odottamaan pakastusta.

Torille tuoduista ns. hautakynttilöistä museolle toimitettiin vain lähiomaisten tuomat, lisäksi talteen oli otettu erilaisia lyhtyjä. Muu esineistö käsitti erityisesti pieniä ja suuria enkeleitä, erilaisia nalle- tai muita pehmoeläinhahmoja, sekä sydämiä, olipa mukana pienet villatöppösetkin. Muistokorttimateriaalia ei järjestelmällisesti ole vielä käyty läpi. Pääosin se tietysti koostuu uhrien omaisille osoitetuista osanoton ilmauksista. Paljon on myös, useammilla kielillä, yleisiä terrorismin ja vihan tuomitsevia ja rauhan ja rakkauden voittoa toivovia kirjoituksia. Useissa korteissa on lohdutusta haettu Raamatun teksteistä. Mukana on myös pienten lasten laatimia piirustuksia.

Turun museokeskus alkoi heti tapahtuman jälkeen tallentaa myös puukotuksiin liittyvää netissä tapahtuvaa uutisointia, tiedotusta sekä keskustelua. Tarkoituksena on säilyttää tietoa iskun herättämistä reaktioista tuleville sukupolville. Aineistoa on kerätty valtakunnallisesta ja paikallisesta lehdistöstä, viranomaisilta sekä internetin keskustelu- ja kommenttipalstoilta. Internet-keskusteluista on poimittu suurimmat ketjut.

(Kari Hintsala, Turun museokeskuksen kokoelmablogi, 22.9.2017)

Palaa sivulle “Uudet historia-aiheiset mediat”