Jussi-Pekka Paija
Viestit: 32
Liittynyt: 15.05.09 14:43

Agricola-jatkot: Elävää Keskiaikaa

Kuten artikkelissa mainitsimme, Turun keskiaikaisten markkinoiden ohella Suomesta sekä muualta maailmalla löytyy monen näköistä, muotoista ja kokoista keskiaikatapahtumaa. Jatkoilla tutustumme pienempää mittakaavaa edustavan Marttilan keskiaikatoriin, sekä astetta suurempiin Tallinnan Vanhan Kaupungin keskiaikapäiviin.

Marttila

Marttilan maalaiskylän keskiaikapäivät pidettiin lauantaina 11.7.2009. Sangen pienimuotoinen tapahtuma oli mahdutettu paikallisen seurahuoneen piha-alueelle. Myyntiartikkeleita tarjosi kymmenkunta kaupustelijaa, joiden joukossa oli niin rei-ki hoitoa kuin tuohesta valmistettuja lippalakkeja. Keskiaikaista tunnelmaa toi viisihenkinen harrastajanäyttelijäryhmä sekä musiikkiyhtye joka jaksoi lämpimästä säästä huolimatta soittaa ja laulaa yhtämittaisesti kolmen tunnin ajan aikakaudelle uskollisia, latinankielisiä uskonnollissävytteisiä lauluja. Samaa ei voi sanoa sellististä, joka toki soitti kauniisti, mutta lähempää Barry Lyndonin kuin Pyhän Birgitan aikakauden musiikkia. Tapahtuman ehdoton tähti oli varrastettu sika, jonka paikalle oli toimittanut paikallinen Latomäen Viinitila. Töpselikärsä on tuttu aiempina vuosina Turun keskiaikaisilla markkinoilla käyneille. Tänä vuonna possua ei ollut Turussa tarjolla, minkä on ehdoton tappio kyseiselle tapahtumalle. Porsas maistui kävijöille, joita paikalla kävi yllättävän runsaasti.

Representaation näkökulmasta Marttila ei yltänyt autenttisuudessa kovin korkealle. Miljöö, myyntiartikkelit ja ohjelma eivät kilpailleet Turun kanssa. Tosin se tuskin oli tarkoituskaan. Marttilan maalaiskunnan ensimmäistä kertaa järjestetyt keskiaikamarkkinat lienevät lähtökohtaisesti olevan enemmän yhteisön "oma juttu" kuin kansainvälinen turistirysä. Huomioitava on, että kyseinen tapahtuma on päätetty järjestää. Tavalliset iltatoritapahtumat ja myyjäiset ovat ainakin osittain muuttamassa muotoaan historiasävytteiseksi - tämä on medievalismin voimaa.

Tallinnan Vanhan Kaupungin keskiaikaiset markkinat, sunnuntai 12.7.2009

Puitteen Vanhassa Kaupungissa riittävät aivan mihin tahansa. Entisen hansa -kaupungin muurit, tornit, kirkot, raatihuoneet, kauppiaiden talot ja torialue ovat ensikertalaiselle vaikuttava kokemus. Talousbuumin vanavedessä vanhoja rakennuksia on kunnostettu samalla valjastaen näitä paitsi kulttuurin, myös liike-elämän palvelukseen. Turistien, matkailijoiden, sekä tietysti paikallisten asukkaiden virta vanhalle kauppatorille sekä sen ympäristöön on ainakin näin kesällä huimaava. Ahtaat ja sokkeloiset kadut tuovat sopivassa mittakaavassa eurooppalaista tunnelmaa peräpohjolan asukkaalle. Olde Hansa on historiasta ja hyvästä ruoasta kiinnostuneille Vanhan Kaupungin, Tallinnan ja samalla koko Viron helmi. Ainakin allekirjoittaneelle.

Ottaen huomioon rakennetun ympäristön sekä alueen rikkaan historian Vanhan Kaupungin keskiaikaiset markkinat olivat samaiselle allekirjoittaneelle pettymys. Tapahtumaa elävöittäviä näyttelijöitä ei ollut: ohjelma järjestettiin jonkin verran erillisillä lavalla, erossa itse markkinoista. Myyntikojut olivat keskitetty torialueen keskelle. Keskiaikaset henkilöt jakoivat lähinnä flyereitä ravintoloihin tai nauttivat auringosta niiden terasseilla. Elävöittävää käsikirjoitettua tai improvisaatiopohjaista teatteria ei ollut, täten ei myöskään teatterin palvelukseen rakennettuja tiloja tai rekvisiittaa. Elävää musiikkia ei ollut tarjolla. Toisaalta on otettava huomioon, että keskiaikaishenkisiä kulttuuritapahtumia Tallinnassa järjestetään useamman kerran vuodessa. Toisin kuin esimerkiksi Turussa ja Hämeenlinnassa, kaikkia paukkuja ei tarvitse käyttää kerralla. Nähtävää ja koettavaa oli paljon, mutta tämä kiitos kuuluu miljöölle, ei tapahtumalle.

Palaa sivulle “Ennen&Nyt historian tietosanomat”