Katsaus: Sodan muisti. Talvi- ja jatkosota 2000-luvun historiallisessa romaanissa

Tämä foorumi on tarkoitettu Ennen&Nyt -lehdessä ilmestyneiden artikkelien kommentointiin.

Valvojat: Marjo Pihlajaniemi, Riitta Oittinen, Klaus Lindgren, Kati Parppei, Jukka Palm, Anu Lahtinen, Jouko Nurmiainen, Annastiina Mäkilä

Tuomo Yrttiaho
Viestit: 201
Liittynyt: 18.04.11 09:40

Katsaus: Sodan muisti. Talvi- ja jatkosota 2000-luvun historiallisessa romaanissa

Viesti Kirjoittaja Tuomo Yrttiaho » 12.06.13 12:15

Sotien merkitys kansalliselle identiteetillemme on edelleen suuri, mikä näkyy niin tutkimuksen kuin historiallisen fiktion innossa käsitellä tapahtumia. Kaksituhattaluvun historiallinen romaani kuvaa talvi- ja jatkosotaa aiemmin vaietuista näkökulmista osallistuen näin yhteiskunnalliseen keskusteluun menneisyyttämme koskevista tulkinnoista.
Sodat ovat kansakuntaa rakentavien herooisten tarinoiden ydin ja yhtä usein kansallisen trauman lähde. Merkityksellisinä tapahtumina ne toistuvat niin yksilöiden kuin yhteisöjen tarinoissa, mistä kertoo muun muassa ensimmäistä ja toista maailmansotaa seurannut sotakirjojen tulva. Tarkastelen katsauksessani 2000-luvun historiallisen romaanin tapaa kuvata toisen maailmansodan aikaa: talvi- ja jatkosotaa, tapahtumia ennen sotia, välirauhan aikaa ja sodan vaikutuksia. Tutkimuskohteillani on yhteisiä teemoja ja näkökulmia, mutta eroja löytyy muun muassa kerrontatavoissa. Pohdin myös historiallisen romaanin merkitystä kulttuurisen muistin ja kansallisen identiteetin rakentajana.
Lue artikkeli kokonaisuudessaan Ennen ja nyt -verkkolehdestä.